Πυλώνας εξωστρέφειας των ΑΕΙ (Η Καθημερινή, 22.08.2020)

Απόψεις

Ο Apostolos Lakasas, ο έμπειρος δημοσιογράφος της Καθημερινής για ζητήματα παιδείας και εκπαιδευτικής πολιτικής, δημοσιεύει σήμερα ένα άρθρο-αφιέρωμα στη φετινή Olympia Summer Academy, Διεθνή Ακαδημία της Ολυμπίας, που πραγματοποιήθηκε στις αρχές Ιουλίου, κατ’ εξαίρεση, στην Αθήνα (είχα κάνει και τότε σχετική ανάρτηση). Το άρθρο προβάλει τη συμβολή τέτοιων προσπαθειών στην ενίσχυση της εξωστρέφειας του ελληνικού πανεπιστημίου.

Ξεκινήσαμε το 2002 και επί 19 χρόνια τώρα διοργανώνουμε, κάθε καλοκαίρι, ένα πρότυπο διεθνές θερινό σχολείο στο γνωστικό αντικείμενο της συγκριτικής πολιτικής και των διεθνών σχέσεων με τεράστια συμμετοχή και επιτυχία. Χάρη στη βοήθεια αφοσιωμένων συναδέλφων (Stathis Kalyvas (τώρα και μέλος της Βρετανικής Ακαδημίας), Andreas GofasHarry Papasotiriou) δημιουργήσαμε έναν πόλο αριστείας με στόχο τη μάθηση, την έρευνα και τη δικτύωση της ελληνικής με τη διεθνή ακαδημαϊκή κοινότητα.

Το πιο σημαντικό, δώσαμε την ευκαιρία σε πολλούς Έλληνες φοιτητές να ανοίξουν τα φτερά τους και να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους. Αρκετοί από αυτούς βρίσκονται σήμερα στην πρωτοπορία της επιστήμης διεθνώς, επιστρέφοντας στην Ακαδημία όχι ως φοιτητές αλλά ως διδάσκοντες καθηγητές.

Η Ακαδημία ξεκίνησε αμά τη αναλήψη των διδακτικών μου καθηκόντων στο ελληνικό πανεπιστήμιο, όταν επέστρεψα από τις Ηνωμένες Πολιτείες, στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Ανατρέχοντας στα 20 χρόνια από τότε, νομίζω ότι η προσπάθειά μας να απευθυνθούμε σε ότι καλύτερο και φρέσκο έχει η διεθνής επιστήμη στο γνωστικό μας αντικείμενο δικαιώθηκε και πέτυχε.

Σημείωση: η φωτογραφία, έξω από το Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων του Παντείου στην Πλάκα, τραβήχτηκε πριν από 7 εβδομάδες, με τους φοιτητές αραιωμένους αλλά χωρίς μάσκα, αφού τότε τα επιδημιολογικά δεδομένα ήταν διαφορετικά. Τέλος, θερμές ευχαριστίες στους φετινούς χορηγούς μας, το Ίδρυμα Αντενάουερ και Χανς Ζάιντελ.