Επιστροφές: Πρώτο εκπαιδευτικό σεμινάριο εθελούσιων επιστροφών

Πραγματοποιήθηκε σήμερα, στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, το 1ο εκπαιδευτικό σεμινάριο με θέμα: «Εφαρμογή των υποβοηθούμενων εθελούσιων επιστροφών και μέτρων επανένταξης καθώς και λειτουργία Δομής Φιλοξενίας αιτούντων εθελούσιας επιστροφής».

Στο επίκεντρο του σεμιναρίου τέθηκαν οι νομικές παράμετροι των εθελούσιων επιστροφών, η διαδικασία της συμβουλευτικής προσέγγισης αλλά και επιμέρους θέματα που άπτονται της ψυχοκοινωνικής υποστήριξης των επιστρεφομένων.

Υπάλληλοι του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου και στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. παρακολούθησαν το συγκεκριμένο σεμινάριο, στο οποίο απηύθυνε χαιρετισμό ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης.

Ο κ. Καιρίδης εξήρε τη συνεργασία του Υπουργείου με το Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης στο κομμάτι των εθελούσιων επιστροφών επισημαίνοντας παράλληλα, όμως, την ανάγκη εντατικοποίησης των τελευταίων προκειμένου αφενός να διασφαλιστεί η αξιοπιστία και αποφυγή κατάχρησης του εθνικού συστήματος ασύλου αφετέρου να επικοινωνηθεί ότι στη χώρα μας βρίσκουν καταφύγιο όσοι χρήζουν διεθνούς προστασίας και είναι πρόθυμοι να ενταχθούν σε αυτή με νόμιμο και συντεταγμένο τρόπο.

Η δράση «Eφαρμογή των υποβοηθούμενων εθελούσιων επιστροφών και μέτρων επανένταξης καθώς και λειτουργία Δομής Φιλοξενίας αιτούντων εθελούσιας επιστροφής» ξεκίνησε να υλοποιείται τη 1η Σεπτεμβρίου 2023 και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 31 Δεκεμβρίου 2027. Συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΤΑΜΕΥ στοχεύοντας στην εθελοντική επιστροφή 17.000 μεταναστών, στην υποστήριξη 1.700 ωφελούμενων με βοήθεια επανένταξης στη χώρα καταγωγής τους καθώς και στη φιλοξενία 1.700 ατόμων στην Ανοιχτή Δομή Αττικού Άλσους.