Πρόταση για βιβλίο (26.03.2020)

Απόψεις

Πολλοί μου ζητούν να προτείνω βιβλία για διάβασμα. Δίσταζα γιατί ο καθένας έχει τις δικές του προτιμήσεις και προτεραιότητες.

Χθες βράδι, ωστόσο, ξαναέπεσα τυχαία, σκαλίζοντας τη βιβλιοθήκη, πάνω στο κάτωθι και άρχισα να το ξαναδιαβάζω, μετά από χρόνια. Πρόκειται για ένα συγκλονιστικό βιβλίο, σταθμό στη ιστοριογραφία της νεότερης Ελλάδας. Ένεκα της εθνικής επετείου χθες αλλά και των 200 χρόνων από την επανάσταση του χρόνου είναι το πιο must ανάγνωσμα, ιδίως για όσους ενδιαφέρονται για την ιστορία και τα πρώτα βήματα του ελεύθερου βίου μας, που καθόρισαν και τα κατοπινά.

Ο John Petropulos υπήρξε ένας διακεκριμένος ελληνο-αμερικάνος ιστορικός με σπουδές στο Yale και στο Harvard που δίδαξε στο Amherst. Δημοσίευσε το magnum opus του από τις πανεπιστημιακές εκδόσεις του Princeton το 1968. Το βιβλίο μεταφράστηκε στα Ελληνικά από τον Νικηφόρο Διαμαντούρο και κυκλοφόρησε από τις εξαιρετικές εκδόσεις του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τράπεζας το 1985.

Παρόλο που πέρασε μισός αιώνας από την εμφάνισή του, το βιβλίο παραμένει ότι πιο φρέσκο έχει γραφτεί για τον αγώνα των Ελλήνων για τη συγκρότηση ανεξάρτητου κράτους, συνδυάζοντας, με έναν μοναδικό και πρωτότυπο τρόπο, τη βαθιά γνώση των ιστορικών πηγών με την κοινωνιολογική ανάλυση.

https://miet.gr/book-list//book-politikh-kai-sygkrothsh-kratoys-sto-ellhniko-basileio-1833-1843?fbclid=IwAR31LRnmvyvMZ155Mt38j9UFQRUE75ap7aJ8fk7l7rduWul5aTXpKyJVcTU