Πρωτολογία Δ. Καιρίδη στην Ερώτηση για τη συνεργασία Ιταλίας – Αλβανίας στο μεταναστευτικό

YouTube video

Απάντηση Δημήτρη Καιρίδη στην επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή Α΄ Ανατολικής Αττικής της Κ.Ο. «ΝΙΚΗ» κ. Τάσου Οικονομόπουλου, προς τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου με θέμα: «Ανησυχία για πιθανές επιπτώσεις εις βάρος μας μετά την υπογραφή του πρόσφατου πρωτοκόλλου συνεργασίας για το μεταναστευτικό μεταξύ Ιταλίας και Αλβανίας».

Σας ευχαριστώ, κύριε συνάδελφε.

Η Ελλάδα ξέρετε, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της ευρωπαϊκής συζήτησης για την κοινή πολιτική στο μεταναστευτικό και στο προσφυγικό. Και τολμώ να πω, χωρίς ίχνος αλαζονείας η έπαρσης ότι πρωταγωνιστεί στα Ευρωπαϊκά Συμβούλια. Αυτό έχει να κάνει και με την αποτελεσματικότητα της πολιτικής μας, η οποία όπως είπα και προηγουμένως, ως δίκαιη και αυστηρή, αντιμετωπίζει το πρόβλημα αποτελεσματικά και εντός των ευρωπαϊκών αξιών και των ευρωπαϊκών λύσεων. Άλλο είναι να το αντιμετωπίσεις εκτός, άλλο είναι να καταφέρεις να το αντιμετωπίσεις εκτός.

Έχουμε στηρίξει το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου. Η διαπραγμάτευση του οποίου θα ολοκληρωθεί την άνοιξη βελγικής προεδρίας και το οποίο για πρώτη φορά εισάγει την έννοια της υποχρεωτικής αλληλεγγύης, κάτι το οποίο πάντοτε εμείς διεκδικούσαμε.

Διεκδικούμε και πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό από την Ευρώπη. Η πρόταση της Επιτροπής είναι 2 δισεκατομμύρια μέσα στο 2024. Εμείς θέλουμε και ακόμα περισσότερο. Είναι κάτι το οποίο το είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και τώρα στην πρόσφατη επίσκεψή του στο Βερολίνο, γιατί προφανώς η Γερμανία παίζει κεντρικό ρόλο σε αυτήν την διαπραγμάτευση για την πρόσθετη χρηματοδότηση.

Εμείς είμαστε σε συνεχή επαφή με τους φίλους μας τους Ιταλούς. Εγώ έχω πάει στη Ρώμη, έχω μιλήσει με την ίδια την Τζόρτζια Μελόνι, η συμβολή της οποίας στην υπερψήφιση του Συμφώνου ήταν καθοριστική.

Ο συμβιβασμός επετεύχθη -για να τα πούμε όλα εδώ και να ενημερώσουμε και την Εθνική Αντιπροσωπεία- μεταξύ Σολτς και Μελόνι. Μεταξύ Γερμανών Πρασίνων που διέσπασαν τους Πράσινους -διότι οι μισοί Πράσινοι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα καταψηφίσουν, αλλά οι Γερμανοί θα υπερψηφίσουν- και των Ευρωπαίων Συντηρητικών, στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας, όπου και εκεί η Μελόνι διέσπασε το μέτωπο, διότι ο Ορμπάν και ο Καζίνσκι θα καταψηφίσουν, αλλά η Μελόνι και οι Ιταλοί Fratelli d’ Italia θα υπερψηφίσουν και όλοι οι ενδιάμεσοι. Tο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα,

οι Ευρωπαίοι Φιλελεύθεροι και βέβαια, κύριε Κωνσταντινόπουλε και οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές θα υπερψηφίσουν.

Ελπίζω και τα υπόλοιπα κόμματα της Ελλάδας που αντιπροσωπεύονται στο Κοινοβούλιο -και αναφέρομαι ειδικά στον ΣΥΡΙΖΑ, που δεν ανήκει σε αυτό το φάσμα μεταξύ Μελόνι και Γερμανών Πρασίνων, είναι εκτός φάσματος στην Ευρωπαϊκή Αριστερά- θα υπερψηφίσουν αυτή την προσπάθεια που γίνεται, για να μείνουν μόνα τα αντιευρωπαϊκά άκρα στην καταψήφιση. Αναφέρομαι στην άκρα δεξιά και στην άκρα αριστερά κι έτσι να προχωρήσουμε μπροστά.

Τώρα, με τους Ιταλούς -να κλείσω- έχουμε διαρκή επικοινωνία. Εμείς στηρίζουμε την προσπάθεια της Ιταλικής Κυβέρνησης να αντιμετωπίσει το τεράστιο πρόβλημα που προέκυψε, ιδίως φέτος. Είδατε τι έγινε στην Λαμπεντούζα. Βλέπετε τι γίνεται γενικά στην Ιταλία και συγκρίνετε αντίστοιχα τη δική μας αντιμετώπιση, που έχουμε πολύ χαμηλότερες ροές πρώτον και πολύ καλύτερη διαχείριση των όποιων ροών έχουμε, δεύτερον. Δεν έχουμε τη διάχυση σε πεζοδρόμια, σε πλατείες σε κοινόχρηστους χώρους, έκτακτες καταστάσεις, όπως ζουν οι Ιταλοί και οδηγούνται σε αυτά τα νέα έκτακτα μέτρα, σε συμφωνία με τους Αλβανούς.

Τώρα, τα ερωτήματα για αυτή την Αλβανό-Ιταλική συμφωνία είναι αρκετά. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα μελετά. Δεν θέλω να προκαταβάλω, αλλά να σας διαβεβαιώσω για ένα πράγμα: Ότι, αν υπάρχει διαρροή από αυτά τα κέντρα υποδοχής στη βόρεια Αλβανία -τολμώ να πω, από τα λίγα, που καταλαβαίνω από το

μεταναστευτικό και πως λειτουργεί- ότι η διαρροή θα είναι προς τα βόρεια της Αλβανίας κι όχι προς τα νότια. Ότι ο «μαγνήτης» που λέγεται Γερμανία και Αυστρία θα είναι ο τελικός εντέλει προορισμός της όποιας διαρροής. Γι’ αυτό και η ανησυχία είναι μεγάλη -αν μου επιτρέπετε να πάω και ένα βήμα παραπέρα- κυρίως στη Βιέννη και στο Βερολίνο.

Ευχαριστώ.