Απάντηση Δ. Καιρίδη στην Επίκαιρη Ερώτηση του Προέδρου της Κ.Ο. «ΝΙΚΗ» και Βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης κ. Δημητρίου Νατσιού, προς τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου με θέμα: «Κατάργηση υποχρέωσης VISA για Τούρκους πολίτες».
Επιτρέψτε μου, κύριε Πρόεδρε, να σας διορθώσω. Δεν μιλάμε για κατάργηση, έτσι δεν είναι; Άλλωστε, το είπατε στην αρχή της ομιλίας σας. Τουλάχιστον, το κείμενο να είναι συνεπές, να μην αντιφάσκει η αρχή με το τέλος. Δεν μιλάμε για κατάργηση της θεώρησης.
Δεύτερον, να σας ενημερώσω ότι δεκάδες χιλιάδες Τούρκοι τουρίστες επισκέπτονται ήδη τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Στην Κω μόνο τα στοιχεία μιλούσαν για εκατόν δέκα χιλιάδες, αν θυμάμαι καλά, φέτος. Στη Ρόδο ακόμα περισσότεροι κ.ο.κ.
Άρα, είναι μια πραγματικότητα η οποία υπάρχει, εκτός αν είστε εναντίον αυτών των επισκέψεων. Βγείτε να το πείτε, να μην έρχονται οι Τούρκοι τουρίστες στην Ελλάδα.
Τρίτον, το συγκεκριμένο μέτρο ίσχυε για το καλοκαίρι μέχρι το 2019. Έκτοτε, εξαιτίας και της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά κυρίως της αντίδρασης των Ευρωπαίων, καταργήθηκε.
Τέταρτον, η διαπραγμάτευση δεν είναι με την Τουρκία. Κάνετε λάθος σε αυτό. Η Τουρκία δεν συμμετέχει σε αυτή τη συζήτηση. Η συζήτηση είναι μεταξύ ημών και
της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η Ελλάδα είναι κράτος-μέλος του Σένγκεν, οφείλει να σέβεται τους κανονισμούς και υπάρχει πολύ μεγάλη αντίδραση των Βορειοευρωπαίων, με τους οποίους βλέπω εσείς ότι συντάσσεστε σήμερα, με τους Γερμανούς και τους υπόλοιπους, που δεν θέλουν αυτή τη διευκόλυνση. Δεν μιλάμε για Visa liberalisation, αλλά μιλάμε για Visa facilitation, για διευκόλυνση, όχι για απελευθέρωση.
Η Ελλάδα έχει μια ιδιαιτερότητα: Ενώ είναι κράτος-μέλος του Σένγκεν, δεν έχει κοινά χερσαία σύνορα με κανένα άλλο κράτος-μέλος του Σένγκεν, με αποτέλεσμα αντί να διευκολύνεται, να δυσκολεύει για κάποια θέματα η πρόσβαση, το εμπόριο και η επικοινωνία.
Ως προς τις άλλες τρεις γειτονικές μας χώρες στα βόρεια, η μεν Βουλγαρία είναι μέλος της Ένωσης, όχι του Σένγκεν, στη Βόρεια Μακεδονία και στην Αλβανία δεν υπάρχει υποχρέωση θεώρησης VISA για να έρθουν εδώ. Υπάρχει, όμως, η υποχρέωση θεώρησης VISA τουριστικής, Σένγκεν, για τους Τούρκους πολίτες.
Εμείς αυτό που κάνουμε είναι σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία, που θα επανδρώσει τους συγκεκριμένους σταθμούς, να διευκολύνουμε από τον φόρτο εργασίας που έχουν τα Προξενεία μας αυτή την κίνηση και σε κάθε περίπτωση, την απάντηση στο ερώτημά σας την έδωσε μόλις χθες ο Δήμαρχος Καλύμνου, ο οποίος με επισκέφθηκε στο Γραφείο μου, σε συνέχεια επιστολών που απέστειλε σε μένα, ο οποίος Δήμαρχος Καλύμνου είναι Δήμαρχος Καλύμνου -να σας το πω αυτό, έχει τη
σημασία του- από το 1995 με διαλείμματα. Όμως, από το 1995 και ο νοών νοείτω, για τα -πώς να το πούμε;- εθνικά του πιστεύω στο ζήτημα αυτό.
Ήρθε, λοιπόν, ο Δήμαρχος Καλύμνου -και έχω κατακλυστεί στο Γραφείο από επιστολές και από αλλού- να ζητήσει να συμπεριληφθεί και η Κάλυμνος στο Πρόγραμμα αυτό, διότι είναι ένα τεράστιο πραγματικά αναπτυξιακό μέτρο για τις τοπικές κοινωνίες.
Θα ήθελα, λοιπόν, πριν τα πείτε εύκολα εδώ, από το κέντρο, από την πλατεία Συντάγματος, να συνομιλείτε με τις τοπικές κοινωνίες, τους δημάρχους, τις ενώσεις των ξενοδόχων, τα εμπορικά επιμελητήρια, τους εμπορικούς συλλόγους, τους απλούς πολίτες των νησιών μας, αν θέλετε, με τον κ. Μουτζούρη, τον επανεκλεγέντα Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, ο οποίος επαίνεσε την πρωτοβουλία και τις τελευταίες μέρες δεν φείδεται ευκαιρίας να επαινέσει το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.
Να συνομιλείτε, λοιπόν, με αυτούς όλους, που κάτι παραπάνω ξέρουν για τον τόπο τους.
Σας ευχαριστώ.