Πρωτολογία Δ. Καιρίδη στην επίκαιρη ερώτηση με θέμα: «Νομοθέτηση περί επαναπροώθησης»

YouTube video

Απάντηση Δημήτρη Καιρίδη στην επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή Έβρου της Κ.Ο. «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ» κ. Παράσχου Παπαδάκη, προς τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου με θέμα: «Νομοθέτηση περί επαναπροώθησης (push back) στις ροές παράνομα εισελθόντων μεταναστών στον Έβρο, ιθαγένεια των παράνομα εισελθόντων μεταναστών που έλαβαν πολιτικό άσυλο & κονδύλια από Ε.Ε. ή άλλον φορέα που λαμβάνει η Ελλάδα για την διαχείριση των ανωτέρω».

Ευχαριστώ.

Θα είμαι σύντομος και θα αναφερθώ σε αυτά που ακούστηκαν εδώ προφορικά και όχι στα γραπτά. Κύριε συνάδελφε, είπατε να βουτάμε τη γλώσσα στο μυαλό μας πριν μιλήσουμε και σας συνέλαβα, τουλάχιστον δύο φορές, να μην το κάνετε αυτό. Και θα σας συνιστούσα πραγματικά να το κάνετε, γιατί το θέμα είναι πάρα πολύ σοβαρό για όλη τη χώρα, ιδίως για τον Έβρο

Είπατε ότι σε κάθε σοβαρή χώρα ο Σύριος θα απελαύνονταν. Σας προκαλώ λοιπόν να μου πείτε ποια χώρα έχει απελάσει στη Συρία. Ποια χώρα, σοβαρή ή

ασόβαρη, έχει κάνει υποχρεωτικό επαναπατρισμό στην εμπόλεμη Συρία την τελευταία δεκαετία; Για να μην τα λέτε εύκολα και ανόητα. Από εκεί και πέρα, οι εγκληματίες στη φυλακή.

Δεύτερον, είπατε ότι δεν μπορείτε να κυκλοφορήσετε στην Εγνατία Οδό. Αλήθεια; Γιατί να κοροϊδεύουμε την Εθνική Αντιπροσωπεία; Γιατί να κοροϊδεύουμε τους Εβρίτες μας; Υπήρξε πράγματι πρόβλημα σοβαρό τον Αύγουστο. Τον Αύγουστο, κύριε συνάδελφε! Τον Αύγουστο!

ΠΑΡΑΣΧΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Μην φωνάζετε, κύριε Υπουργέ! Ακούω. Και το «ανόητα» σας το επιστρέφω.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΙΡΙΔΗΣ (Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου): Εγώ χαίρομαι πραγματικά για την ευκαιρία που μου δίνετε, και για τις τρεις ερωτήσεις, για να μπαίνουν λίγο τα πράγματα στη θέση τους. Αναφερθήκατε συγκεκριμένα, κύριε συνάδελφε -και θέλω να είμαι πραγματικά με περίσσια υπομονή- σε δύο πράγματα, τα οποία δεν στέκουν. Όταν έρχεστε εδώ, καλό είναι να κάνουμε την προετοιμασία και να λέμε και να συζητάμε για πράγματα που στέκουν.

Η Συρία είναι εμπόλεμη. Σε εμπόλεμη χώρα με την οποία η Ελλάδα δεν έχει διπλωματικές σχέσεις -αν δεν το ξέρατε να σας το πω- δεν γίνονται επιστροφές. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι εγκληματίες δεν πρέπει να φυλακίζονται σύμφωνα με τον νόμο και τις αποφάσεις της ελληνικής δικαιοσύνης. Ένα το κρατούμενο.

Δεύτερον, το πρόβλημα, το σοβαρότατο πρόβλημα στην Εγνατία Οδό τουλάχιστον προς το παρόν έχει αντιμετωπισθεί. Αν δεν το ξέρετε, να σας το πω εγώ, παρόλο που είσαστε Βουλευτής Έβρου.

Και να σας πω τούτο: Όταν προσπαθείτε να φέρετε δικά μου λεγόμενα, να τα φέρνετε ολόκληρα. Είπα στην Επιτροπή -και το επαναλαμβάνω και σήμερα- ότι έχουμε πρακτικά μηδενισμό των ροών στον Έβρο. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα περάσει ένας ή δύο. Αυτό σημαίνει όμως ότι δεν έχουμε τις ροές που είχαμε και το διακόσια πενήντα έξι που είπατε, ακόμα και αν το λάβω για την οικονομία της συζήτησης ως σωστό, αν το διαιρέσετε διά πενήντα, που είναι οι μέρες που παρήλθαν από 1η Οκτωβρίου, θα δείτε ότι μιλάμε για μονοψήφια ημερήσια νούμερα, κάτι το οποίο οπωσδήποτε είναι βελτίωση.

Και κλείνω. Προφανώς πολλοί δυσαρεστούνται με την πτώση των ροών. Θα ήθελαν να έχουμε ροές για να έχουμε προβλήματα και να πετροβολούν την Κυβέρνηση και να λένε ότι εδώ τώρα έχουμε μεταναστευτική κρίση. Τα νούμερα όμως είναι αδιάσειστα και είναι αμείλικτα. Η πτώση τον Οκτώβριο είναι 43% και ακόμα μεγαλύτερη -θα το δούμε πού θα κλείσει- τον Νοέμβριο. Αυτό δε σημαίνει ότι εφησυχάζουμε. Δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να είμαστε διαρκώς σε εγρήγορση, με δεδομένη την επιβάρυνση του διεθνούς περιβάλλοντος.

Αλλά οπωσδήποτε η πολιτική μας, και σίγουρα σε σύγκριση με τις υπόλοιπες χώρες του ευρωπαϊκού νότου -βλέπετε τι γίνεται στην Ιταλία, βλέπετε τι γίνεται στη Σλοβενία, τι γίνεται στην Κροατία- είναι πετυχημένη. Αυστηρή, αλλά δίκαιη.

Για τα υπόλοιπα που έχετε γράψει εδώ, επειδή σας βλέπω ότι ενοχληθήκατε πολύ από τον χαρακτηρισμό, θα έρθω στα γραπτά στη συνέχεια, για το αν θα νομοθετήσουμε τα “pushback” για εισερχόμενους παράνομα μετανάστες που δεν έχουν προσφυγικό προφίλ. Αλλά για αυτά θα τα πούμε στη δευτερολογία.