Πρωτολογία Δημήτρη Καιρίδη- Απάντηση σε επίκαιρη ερώτηση του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή | 30.10.2023

YouTube video

Θα μπορούσα να ξεκινήσω επικαλούμενος αναρμοδιότητα και λέγοντάς σας να ξανακαταθέσετε την επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη.

Το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου είναι υπεύθυνο για τις δομές φιλοξενίας. Από την πρώτη στιγμή κάναμε διαθέσιμες όλες τις θέσεις εκείνες που χρειάζονται για να φιλοξενηθούν οι αιτούντες άσυλο και οι παράτυποι μετανάστες της Ρόδου. Τέτοιες μεταφορές είχαν γίνει και την προηγούμενη βδομάδα και την Τετάρτη και την Πέμπτη προς τη Λέρο και προς τη Μαλακάσα, προς την ενδοχώρα, ακριβώς για να αποφύγουμε τη συμφόρηση στις δύο δομές της βόρειας Δωδεκανήσου. Ωστόσο δεν είμαι από αυτούς που αποφεύγουν τις απαντήσεις και επειδή η ευθύνη είναι συνολικά της Κυβέρνησης θα σας πω τούτο: Σε σχέση με το κακό που συνέβη στις περισσότερες χώρες στην περίμετρο της Ευρώπης, η Ελλάδα διαχειρίστηκε την αύξηση των ροών πολύ καλύτερα, πολύ πιο αποτελεσματικά και με πολύ μεγαλύτερη ασφάλεια και για τους αιτούντες άσυλο και για τις τοπικές κοινωνίες. Γι’ αυτό και σήμερα ζητούν τη γνώμη μας οι Ιταλοί, οι Αυστριακοί, οι Σλοβένοι, οι Κροάτες. Το λέω αυτό όχι για να εφησυχάσουμε ή για να βαυκαλίσουμε τα γένια μας και να πούμε «τι καλοί που είμαστε», αλλά για να έχουμε τη συνολική εικόνα.

Αυτή την περίοδο ζούμε περίοδο μείωσης των ροών. Θα φανεί αύριο στα στοιχεία που θα εκδοθούν. Έχουμε τις μισές ροές τον Οκτώβριο σε σχέση με τον Σεπτέμβριο. Είχαμε φάει το καλοκαίρι να συζητάμε για τους διακινητές στην Εγνατία οδό στον Έβρο που είχαν προκαλέσει τα θανατηφόρα ατυχήματα. Αυτό το πρόβλημα αντιμετωπίστηκε. Δεν υπάρχουν ροές στον Έβρο. Οι ροές στο βόρειο Αιγαίο πια είναι ελάχιστες, εκεί που ήταν η αιχμή του δόρατος της λαθροδιακίνησης, η Λέσβος και η Σάμος. Έχουμε μια μετακίνηση των διακινητών νοτιότερα στην προσπάθειά τους να βρουν δίοδο. Δεν θα τα καταφέρουν.

Το Λιμενικό έκανε μια εξαιρετική δουλειά και η Αστυνομία, σε ένα πολύ δύσκολο καλοκαίρι. Εξάντλησαν την ανθρώπινη δύναμή τους, με τις πυρκαγιές, με τις εκκενώσεις, με την τουριστική περίοδο και με τη μάχη που δίνουν ενάντια στη λαθροδιακίνηση. Τώρα μπορούν να συγκεντρωθούν ακόμα περισσότερο, καθώς τελειώνει πια η τουριστική σεζόν και η αντιπυρική περίοδος προστασίας στο ανατολικό Αιγαίο, σε συνδυασμό με μια σειρά από άλλα πράγματα, όπως είναι και η συνεννόηση -όπως είπα προηγουμένως- με την Τουρκία, να δούμε σε αυτές τις πολύ δύσκολες διεθνείς συνθήκες καλύτερες μέρες.

Στη ρόδο ειδικά υπάρχει το γνωστό ζήτημα. Για μια σειρά από λόγους, που δεν έχουν να κάνουν με την παρούσα συζήτηση, δεν έχουμε δομή στη ρόδο και δεν έχουμε ένα εργαλείο για να διαχειριστούμε αυτές τις παράτυπες ροές.
Είμαστε αναγκασμένοι να περιμένουμε πότε είναι το πλοίο, πότε έχει διαθεσιμότητα, για να κάνουμε τις μεταγωγές με ευθύνη της αστυνομίας στα όμορα νησιά ή προς την Αθήνα. Αποσυμφορήσεις γίνονται συνέχεια, είναι διαρκής η φροντίδα μας για να υπάρχουν γιατροί, διερμηνείς και όλα τα απαραίτητα. Ήδη το σύστημα αρχίζει και αναπνέει, ενώ είχε πιεστεί αρκετά το προηγούμενο διάστημα.