Πρωτολογία Δημήτρη Καιρίδη απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση των Σπαρτιατών | 06.11.2023

YouTube video

Κύριε συνάδελφε, η απάντηση είναι πάρα πολύ απλή.

Διαπραγματευόμαστε και κινούμαστε διεθνώς στη βάση ενός και μόνο πράγματος, της εξυπηρέτησης του εθνικού συμφέροντος, τίποτε άλλο. Και επιτρέψτε μου να προσπεράσω το παιδαριώδες και να πω τούτο. Οι διεθνείς σχέσεις δεν είναι προσωπικές σχέσεις, δεν είναι σχέσεις μεταξύ φίλων που πείσμωσαν και κρατάνε μούτρα ο ένας στον άλλον. Οι διεθνείς σχέσεις διακρίνονται από ρεαλισμό, θα έλεγα, στα όρια της κυνικότητας.

Αυτή η Τουρκία, όπως είναι- και την έχω περιγράψει κατ’ επανάληψη στο παρελθόν και δεν είναι ανάγκη τώρα να επανέλθω-, είναι καλώς ή κακώς γείτονάς μας και είναι χώρα κλειδί -το είπα και θα το ξαναπώ- για πρωτογενείς ροές όχι μόνο προς την Ελλάδα, αλλά για άλλες τέσσερις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως είναιη Βουλγαρία, η Μάλτα, η Κύπρος και η Ιταλία απευθείας και δευτερευόντως, δευτερογενείς ροές στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Θεωρώ ότι είναι πολύ καλύτερο να συνεννοηθούμε, εάν η Τουρκία τηρεί τις υποσχέσεις, παρά να είμαστε σε αντιπαράθεση στην προσπάθεια διαχείρισης και αντιμετώπισης του μεγάλου προβλήματος που είναι η παράνομη μετανάστευση.

Εγώ προσωπικά έχω στηλιτεύσει κατ’ επανάληψη τον ρόλο της Τουρκίας ως διεθνούς κόμβου παράνομης μετανάστευσης, αλλά ταυτόχρονα ξέρω να αφήνω απέξω τον λαϊκισμό, τις ευκολίες, τις συναισθηματικές κορώνες που κάποιους γοητεύουν και συγκινούν και να εξυπηρετούμε ψυχρά και ουσιαστικά το εθνικό συμφέρον.

Ήδη η Τουρκία έχει αλλάξει. Δεν έχει αλλάξει γιατί έγινε καλύτερη ή να την εμπιστευόμαστε για το μέλλον. Έχει αλλάξει διότι η προηγούμενη πολιτική της απέτυχε, κύριε συνάδελφε, στον Έβρο το 2020, όταν επιχείρησε να εργαλειοποιήσει βάναυσα το μεταναστευτικό και είδε ότι υπάρχει τείχος από δω. Κι έρχεται σήμερα και ελέγχει τα σύνορά της καλύτερα και συνεργάζεται με τις ελληνικές αρχές περισσότερο ιδίως στον Έβρο, αλλά και στο Αιγαίο. Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας και δεν εμπιστευόμαστε κανέναν.

Αυτό που είπα εγώ στον ομόλογό μου Τούρκο και το επαναλαμβάνω και εδώ είναι πάρα πολύ απλό. Τεστάρουμε την Τουρκία ανά δωδεκάωρο, όχι ανά ημέρα, ανά δωδεκάωρο βγαίνουν τα στοιχεία των βαρκών που φεύγουν από τη μικρασιατική ακτή. Έχω και τα τωρινά, στις 7.00΄ το πρωί έρχεται από το Λιμενικό η ενημέρωση και στις 19.00΄ το απόγευμα.

Εάν η Τουρκία δεν βοηθήσει και ξαναμπεί σε μια άλλη λογική, θα είναι και άλλη η αντιμετώπιση. Προς το παρόν τουλάχιστον τις τελευταίες εβδομάδες ολοένα και περισσότερο, στα πλαίσια και μιας ευρύτερης αλλαγής της τουρκικής στάσης, την οποία εμείς θέλουμε να αξιοποιήσουμε στο έπακρο, για το ελληνικό συμφέρον όχι κανενός άλλου, για το καλό της πατρίδας μας, και σε αυτό είμαστε απόλυτοι, κύριε συνάδελφε.