Προϋπολογισμός 2021: Η οικονομία στη μετα-Covid εποχή (Political, 10.12.2020)

Ψηφίζεται την ερχόμενη εβδομάδα ο προϋπολογισμός του 2021, εν μέσω μια πρωτοφανούς διεθνούς ύφεσης, σε συνθήκες μεγάλης αβεβαιότητας διεθνώς. Το 2020 αναμφίβολα ήταν μια πολύ δύσκολη χρονιά.

Ωστόσο, παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις, τη μεγάλη εξάρτηση από τον τουρισμό και τη σφοδρότητα του δεύτερου κύματος της πανδημίας, η Ελλάδα τα πήγε καλύτερα από ότι προβλέπονταν. Από μια πολιτική μίζερης επιδότησης της ανεργίας, η κυβέρνηση της ΝΔ έγκαιρα στράφηκε στη μαζική στήριξη των θέσεων εργασίας, προκειμένου να αντέξει η παραγωγική Ελλάδα τη θεομηνία της πανδημίας.

Το βέβαιο είναι ότι η κρατική στήριξη στην οικονομία έφθασε τα 24 δισεκατομμύρια το 2020 και θα αγγίξει τα 7,5 επιπλέον δισ. το 2021. Κάτι τέτοιο είναι εφικτό χάρη στην αξιοπιστία της τρέχουσας κυβέρνησης στις αγορές. Έτσι, έχουν εξασφαλιστεί, μέχρι στιγμής, 16 δισ. νέου δανεισμού, με μηδενικά σχεδόν επιτόκια, και 2 δισ. από τις επιστροφές των κερδών του ευρω-συστήματος, από τα ελληνικά ομόλογα που παρακρατεί η ΕΚΤ.

Ο μεγάλος αστάθμητος παράγοντας για το 2021 είναι η πορεία του τουρισμού. Σίγουρα θα είναι καλύτερη από το 2020 αλλά πόσο κοντά θα φτάσει στα υψηλά του 2019 δεν είναι εύκολο να το προβλέψει κανείς. Υπάρχει αναμφίβολα μια καταπιεσμένη ζήτηση έτοιμη να εκραγεί, μόλις ο μαζικός εμβολιασμός επιτρέψει τα ταξίδια με ασφάλεια. Αν κάτι τέτοιο συμβεί πριν το καλοκαίρι, που είναι πιθανό, τότε η ελληνική οικονομία μπορεί να εκτοξευτεί.

Όμως, θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η οικονομία μετά την πανδημία δεν θα επανέλθει απλώς στο status quo ante. Αντιθέτως, η πανδημία λειτουργεί ως επιταχυντής μιας σειράς δομικών αλλαγών που ήταν ήδη σε εξέλιξη από πριν. Για παράδειγμα, το παραδοσιακό λιανεμπόριο θα συρρικνωθεί υπέρ του ηλεκτρονικού. Θα ήταν, λοιπόν, λάθος να μη διαβάσουμε σωστά τις εξελίξεις και να επιμείνουμε απλώς σε ένα χθες που νομοτελειακά δεν θα μπορεί να παράγει πλούτο και να υποστηρίζει το βιοτικό επίπεδο που θέλουμε.

Γι’ αυτό, και με την ευκαιρία της συζήτησης του προϋπολογισμού αλλά και την οριστικοποίηση του ευρωπαϊκού Ταμείου Ανόρθωσης, το πολιτικό μας σύστημα συνολικά, ηγεσία και κοινωνία, δεν πρέπει να αποφύγουν τη συζήτηση για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που θα προετοιμάσουν την οικονομία μας καλύτερα για τη νέα εποχή μετά την πανδημία. Για τη ΝΔ, οι πρόσθετοι ευρωπαϊκοί πόροι είναι μια ιστορική ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί, καθώς μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά στον ουσιαστικό μετασχηματισμό του παραγωγικού μας μοντέλου, σύμφωνα με τις απαιτήσεις του 21ου αιώνα.