Προϋπολογισμός 2021: Αξιόπιστη διπλωματία και ισχυρή αποτροπή (Kontra 24, 10.12.2020)

H Ελλάδα επιδιώκει και μάχεται για μία Ευρώπη που θα δρα ως Ένωση όχι μόνο στα οικονομικά ζητήματα αλλά και στα γεωστρατηγικά. Είναι ξεκάθαρο ότι δεν βρισκόμαστε ακόμα εκεί. Για να είναι η Ελλάδα ασφαλής αλλά και αποτελεσματική διπλωματικά, χρειάζεται και αξιόπιστη αποτροπή.

YouTube video

Σήμερα ξεκινά η συζήτηση του προϋπολογισμού του 2021 στην ολομέλεια της Βουλής. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει κάνει μια πολύ σημαντική επιλογή, εγγράφοντας αυξημένες εξοπλιστικές δαπάνες 2 δισεκατομμυρίων ευρώ, παρά τις δημοσιονομικές πιέσεις.

Δεν είναι η ώρα να μιλήσει κανείς για τις ευθύνες του Σύριζα που επέτρεψε, για τέσσερα και πλέον χρόνια, να διοικεί τον κρίσιμο τομέα της εθνικής άμυνας κάποιος που αντιλαμβάνονταν τον ρόλο του υπουργού ως “αποκριάτικο καρναβάλι”, ενδυόμενος διάφορες στρατιωτικές στολές, την ίδια ώρα που τα Μιράζ δεν συντηρούνταν και τα υποβρύχια δεν είχαν σύγχρονες τορπίλες.

Τώρα, στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης εθνικής στρατηγικής, που περιλαμβάνει τις διεθνείς συμμαχίες, την αφύπνιση της Ευρώπης (μακριά από τις ανοησίες περί Βέμπερ και Κουρτς που αρέσκονταν στον Σύριζα να πιπιλίζουν), την αποφασιστική ακύρωση των σχεδίων του Ερντογάν στο προσφυγικό-μεταναστευτικό (90% μείωση των ροών μέσα στο 2020) και την υπογραφή συμφωνίων ΑΟΖ, για πρώτη φορά, η Ελλάδα προχωρά στην ενίσχυση της άμυνάς της, μετά από ένα μεγάλο διάστημα περικοπών και αποεπένδυσης.

Ολόκληρη η συζήτηση εδώ:

YouTube video