Πηγή: thessi.gr
Ο δήμος Χαλανδρίου ενημερώνει:
Στη συνεδρίαση του ΣΥΠΟΘΑ (Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων), στις 21 Φεβρουαρίου 2022, εισήχθη και θα συζητηθεί τελικά η Πολεοδομική Μελέτη που αφορά στην ένταξη στο Σχέδιο Πόλης της περιοχής «Πεύκο Πολίτη», τέσσερα χρόνια από τις 15 Φεβρουαρίου 2018, όταν ο Δήμος Χαλανδρίου ολοκλήρωσε την Πολεοδομική Μελέτη της περιοχής και την κατέθεσε προς έγκριση στην δ/νση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Αττικής.
Σίμος Ρούσσος: Ευχαριστώ όλους όσοι στήριξαν το δίκαιο αίτημά μας
«Η εισαγωγή της Πολεοδομικής Μελέτης του “Πεύκο Πολίτη” προς συζήτηση από το ΣΥΠΟΘΑ, είναι μια θετική εξέλιξη. Φαίνεται πως η δημοσιοποίηση του θέματος και η πίεση που ασκήθηκε το τελευταίο διάστημα από ένα ευρύ μέτωπο υποστήριξης του δίκαιου αιτήματος του Δήμου και εκατοντάδων πολιτών, συνέβαλαν προς την κατεύθυνση αυτή, μετά από μια μακρά περίοδο αδικαιολόγητων καθυστερήσεων από πλευράς Περιφέρειας Αττικής.
Εκ μέρους όλης της πόλης “ευχαριστώ” όσους στήριξαν ανοιχτά το δίκαιο αίτημά μας να προωθηθεί η μελέτη στο ΣΥΠΟΘΑ, και ειδικά τους βουλευτές* του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ και του ΜΕΡΑ25 που κατέθεσαν σχετικές ερωτήσεις στη Βουλή, τους περιφερειακούς συμβούλους** της “Δύναμη Ζωής” που έθεσαν το θέμα στον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου αλλά και το βουλευτή της Ν.Δ. Δημήτρη Καιρίδη, ο οποίος επίσης στήριξε τις θέσεις, την επιχειρηματολογία, αλλά και την αντίδρασή μας.
»Περιμένουμε την απόφαση του ΣΥΠΟΘΑ και ελπίζουμε ότι θα ανοίξει οριστικά ο δρόμος για την επίλυση ενός προβλήματος που έχει ταλανίσει την πόλη επί μισό αιώνα», υποστήριξε ο δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος, σχολιάζοντας την πρόσφατη εξέλιξη.
Η Πολεοδομική Μελέτη έχει τη δική της …καφκική ιστορία
1971 – Το Προεδρικό Διάταγμα, αλλά και οι συνακόλουθες αναθεωρήσεις του, δεν εντάσσουν την περιοχή «Πεύκο Πολίτη» στο Σχέδιο Πόλης του Χαλανδρίου.
1987 – Ξεκινά ο μαραθώνιος σύνταξης της σχετικής Πολεοδομικής Μελέτης, η οποία όλα τα προηγούμενα χρόνια «σκόνταφτε» στο γεγονός ότι το Π.Δ. του ‘71 όριζε ως προαπαιτούμενο, το σχεδιασμό της Λεωφόρου «Ελευθέρα Πεντέλης», που θα συνέδεε τη Λ. Μεσογείων με την οδό Δ. Πλακεντίας. Σενάριο ανέφικτο δεδομένου ότι ο Δήμος ΔΕΝ είχε αρμοδιότητα να υλοποιήσει τον συγκεκριμένο άξονα.
2018 – Η σημερινή διοίκηση του Δήμου Χαλανδρίου καταφέρνει τελικά να ολοκληρώσει την Πολεοδομική Μελέτη, δρομολογώντας μετά από επίπονες προσπάθειες την κατάργηση της Λ. «Ελευθέρα Πεντέλης», με την απόφαση 277/2015 του Δημοτικού Συμβουλίου.
2019 – Το ΣΥΠΟΘΑ δεν λαμβάνει απόφαση για την Πολεοδομική Μελέτη, κρίνοντας, μετά από εισήγηση της επικεφαλής της δ/νσης Περιβάλλοντος και Πολεοδομικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας, ότι έπρεπε να προηγηθεί γνωμοδότηση της Δ/νσης Οδικών Υποδομών (Δ.Ο.Υ.) του υπουργείου Υποδομών επί των οδικών αξόνων που συμπεριλαμβάνονται στην περιοχή μελέτης.
2019 (26 Ιουλίου) – Η Διεύθυνση Οδικών Υποδομών ζητά ουσιαστικά τον επανασχεδιασμό της Πολεοδομικής Μελέτης, προτείνοντας στο Δήμο την κατασκευή παράδρομων, οι οποίοι δεν προβλέπονται από καμία μελέτη. Για την υλοποίησή τους ο Δήμος θα έπρεπε να απαλλοτριώσει περίπου συνολικά 27.000 τ.μ. (χωρίς να υπολογίζονται τα κτίσματα) επιπλέον των προβλεπόμενων από τη μελέτη και να απομακρύνει από τα σπίτια τους σχεδόν 30 οικογένειες. Το κόστος των αποζημιώσεων εκτιμάται ότι θα ήταν της τάξης των 15 εκ. ευρώ!
2020 – Μετά τις έντονες δημόσιες διαμαρτυρίες του Δήμου, ο περιφερειάρχης κ. Γ. Πατούλης συγκαλεί τηλεδιάσκεψη όπου συναποφασίζεται οδικός χάρτης για την άρση του αδιεξόδου.
2021 – Εγκρίνεται το νέο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της πόλης. Κατόπιν νέας απαίτησης της Περιφέρειας, ο Δήμος σε νέα ανάρτηση της Μελέτης και την καταθέτει εκ νέου, παίρνοντας υπόψη κάθε υπόδειξη της Περιφέρειας προκειμένου να επιλυθεί το ζήτημα.
2021 (Αύγουστος) – Η μελέτη κατατίθεται εκ νέου στη δ/νση Περιβάλλοντος και Πολεοδομικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Αττικής, η οποία, μετά από έξι μήνες, προωθεί τη μελέτη για έγκριση από το ΣΥΠΟΘΑ.