Προσφυγικό: Τουρκία-Ελλάδα-Ευρώπη (ΣΚΑΪ, Σήμερα, 09.09.2019)

YouTube video

Τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου δεν μπορούν να δεχτούν άλλους ανθρώπους και ήδη φιλοξενούν τετραπλάσιους από αυτούς που προβλέπεται να υπάρχουν στις υποδομές. Πρέπει να εκκαθαρίσουμε γρήγορα τις αιτήσεις ασύλου με διαδικασία fast track, σεβόμενοι πάντα τα ανθρώπινα δικαιώματα. Στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας την ευρω-τουρκική συμφωνία, να επιστραφούν πίσω στην Τουρκία αυτοί που πρέπει να επιστραφούν, ενώ στους υπολοίπους να δοθεί κανονικά το προσφυγικό άσυλο και στη συνέχεια να προωθηθούν σε χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία.

Δ. Καιρίδης:

«Υπάρχει μία διαρκής κλιμάκωση, δεν υπάρχει αμφιβολία, η οποία μας απασχολεί ιδιαίτερα, να σας πω όμως ρεαλιστικά μιλώντας για το προσφυγικό, ότι η Τουρκία έχει δεχτεί πάνω από 3.000.000 Σύριους πρόσφυγες. Είναι η χώρα με τον μεγαλύτερο απόλυτο αριθμό Σύριων προσφύγων, ένα το κρατούμενο, δεύτερον, έχουμε μία κίνηση από το καθεστώς Άσαντ με τη βοήθεια της Ρωσίας να εκκαθαρίσει τον τελευταίο εναπομείναντα υπό τουρκική προστασία θύλακα της Αντιπολίτευσης στη βορειοδυτική Συρία, όπου έχουν μαζευτεί, εκεί, πάνω από 3.000.000 αναξιοπαθούντες, κυρίως γυναικόπαιδα, Σύριοι, οι οποίοι περνούν στα σύνορα της Τουρκίας. Τρίτον, το προσφυγικό-μεταναστευτικό είναι το σοβαρότερο πολιτικά πρόβλημα της Ευρώπης, το οποίο ανατίναξε την ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή περισσότερο από την κρίση της ευρωζώνης του 2009-2010. Θα σας θυμίσω το 2015, τι έγινε με την αλτερνατίβα, και όλα τα υπόλοιπα, Σαλβίνι, τώρα, στην Ιταλία. Τέταρτον, για να είμαστε ρεαλιστές, εγώ είμαι εξαιρετικά απαισιόδοξος στη δίκαιη διανομή των προσφύγων. Θεωρώ, ότι οι χώρες της ανατολικής Ευρώπης έχουν πάρει τις αποφάσεις τους, το έχουνε κάνει σημαία τους και δεν πρόκειται, να αλλάξουν πολιτική. Ο δε, Καζίνσκι στην Πολωνία οδεύει προς νίκη στις πολύ κρίσιμες εκλογές, που έχουμε -για να δούμε όλη την ατζέντα, όλη την βεντάλια- στην Πολωνία, η οποία είναι η μεγάλη χώρα της ανατολικής Ευρώπης, που δίνει το ρυθμό και όπου, εκεί, σε αντίθεση με την Ουγγαρία, η Αντιπολίτευση είχε ακόμη ερείσματα, καθώς δεν έχει αλλάξει το σύστημα, δεν έχει εγκατασταθεί το μονοκομματικό κράτος του Ορμπάν και άρα έχουμε ελπίδες, αλλά δυστυχώς πάμε, να χάσουμε τη μάχη, εκεί. Η κεντροδεξιά φιλελεύθερη ευρωπαϊκή Αντιπολίτευση, οι σύμμαχοι μας, δηλαδή, της Νέας Δημοκρατίας, υπολείπονται περίπου 10 μονάδες από το Ακραία Δεξιό Κόμμα,  του νόμου και της τάξης, του Καζίνσκι. Αυτό είναι πάρα πολύ χρήσιμο. Και μέσα σε όλο αυτό, βεβαίως, έχουμε τα σύννεφα του BREXIT. Έχουμε μια Ευρώπη σε πλήρη αποσυντονισμό -θα ζήσει, τις επόμενες εξήντα μέρες, το μεγάλο δράμα-, που παίζονται εκατοντάδες δισεκατομμύρια. Το περιβάλλον δεν είναι καθόλου ευνοϊκό και γι’ αυτό χρειάζεται, άμεσα, -και τα πάντα ξεκινούν από το σπίτι μας, ξέρετε- να αλλάξουμε τις πολιτικές μας και στο εσωτερικό… Εδώ, είχαμε μία ανύπαρκτη πολιτική από την πλευρά ΣΥΡΙΖΑ -είναι κάτι, το οποίο έχω πει και έχω ξαναπεί- με αποτέλεσμα, να μην εκκαθαρίζονται οι λιμνάζουσες αιτήσεις ασύλου, αλλά, να στοιβάζονται και να επανακατατίθενται και ως συνέπεια, να μην ξέρουμε, ποιος είναι ο πρόσφυγας και ποιος είναι ο μη πρόσφυγας. Αυτές οι πληροφορίες είναι απαραίτητες για τις επιστροφές. Χρειάζεται, να προχωρήσουμε αμέσως στην ενεργοποίηση, με δική μας ευθύνη..»

Η δημοσιογράφος παρεμβαίνει, περιγράφοντας την κατάσταση, που βιώνουν οι ήδη υπάρχοντες πρόσφυγες, οι οποίοι μετακινούνται από τη Μοριά στο Κιλκίς, και στη συνέχεια εισέρχονται περισσότεροι νέοι στη Μόρια. Ο Δημήτρης Καιρίδης συμπληρώνει:

«Είναι η αλήθεια, ότι τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου δεν μπορούν, να δεχτούν ανθρώπους, καθώς δεν έχουν τις υποδομές! Φιλοξενούν τετραπλάσιους από αυτούς, που προβλέπεται να υπάρχουν στις υποδομές. Πρέπει, λοιπόν, να εκκαθαρίσουμε, γρήγορα, τις αιτήσεις με  μία fast track διαδικασία, όπως κάνουν οι Ολλανδοί, σεβόμενοι, πάντα, τα ανθρώπινα δικαιώματα, γιατί ακούω πολλά.. Να επιστραφούν, χρησιμοποιώντας την ευρωτουρκική συμφωνία, πίσω στην Τουρκία, αυτοί, που πρέπει, να επιστραφούν, ενώ στους υπολοίπους, να δοθεί κανονικά το προσφυγικό άσυλο και στη συνέχεια, να προωθηθούν σε χώρες, όπως η Γερμανία, η Γαλλία…»