Προδιαγεγραμμένο το τέλος του αμερικανικού σχεδίου για το Αφγανιστάν (Δημοκρατική Ρόδου)

Συνέντευξη στην Πέγκυ Ντόκου

Για ‘προδιαγεγραμμένο τέλος’ του αμερικανικού σχεδίου των Ηνωμένων Πολιτειών στο Αφγανιστάν, κάνει λόγο σε συνέντευξή του στην «δημοκρατική» ο διακεκριμένος διεθνολόγος και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Καιρίδης.


Ο κ. Καιρίδης, που μεταξύ άλλων είναι και μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, ξεκαθαρίζει πως ο τρόπος της αποχώρησης των Αμερικανών υπήρξε προβληματικός και, σε επίπεδο εικόνας και συμβόλων, ταπεινωτικός για την αξιοπιστία της αμερικανικής ισχύος ενώ δημιούργησε, εν τέλει πολλά προβλήματα.


Όσον αφορά στους κερδισμένους και μη από τις δραματικές εξελίξεις στο Αφγανιστάν με τους Ταλιμπάν, ο κ. Καιρίδης εκτιμά ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα.


Για το ενδεχόμενο να υπάρξει σοβαρή ανθρωπιστική κρίση και μεταναστευτικές ροές, δηλώνει με βεβαιότητα ότι «δεν θα ξαναζήσουμε την κρίση του 2015 – 2019’ γιατί κινούμεθα σαν χώρα σε δυο επίπεδα: Στο εθνικό έχουμε προετοιμαστεί και διασφαλίσει τα σύνορά μας. Στο ευρωπαϊκό-διεθνές θα πρέπει η ΕΕ να πιέσει την υπό διαμόρφωση κυβέρνηση του Αφγανιστάν να σεβαστεί ένα ελάχιστο ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
Με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του σχετικά με την συμφωνία των Πρεσπών που επέτρεψε στη Βόρεια Μακεδονία να καταστεί μέλος του ΝΑΤΟ και τώρα πια, ως νατοϊκή χώρα, διευκολύνεται ως προς τη στρατιωτική συνεργασία της με άλλες χώρες μέλη της συμμαχίας, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, ο κ. Καιρίδης είναι κατηγορηματικός, λέγοντας: «Με τη Συμφωνία των Πρεσπών, η Ελλάδα, για πρώτη φορά, αναγνώρισε τον “μακεδονισμό” και, μάλιστα, απώλεσε το βέτο της στο ΝΑΤΟ. Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρούν να “διασκεδάσουν” αυτή την πραγματικότητα, που μπορεί στο μέλλον, κι αυτός είναι ένας υπαρκτός κίνδυνος, να γίνει πολύ χειρότερη ανάλογα με τις πολιτικές ισορροπίες εκεί…»

• Κύριε Καιρίδη, να ξεκινήσουμε από τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν. Κατά την άποψή σας, τι συνέβη κι έχασε το παιχνίδι η Αμερική; Είδαμε και την αποχώρηση των αμερικανών με πολύ ντροπιαστικό τρόπο αλλά και τις τρομοκρατικές ενέργειες που έχουν ξεκινήσει.


Το βασικό είναι ότι το σχέδιο “εκδημοκρατισμού” και “εκδυτικοποίησης” ήταν καταδικασμένο εξαρχής και, εν τέλει, οδηγήθηκε στο προδιαγεγραμμένο τέλος του. Ωστόσο, ο τρόπος της αποχώρησης των Αμερικανών υπήρξε προβληματικός και, σε επίπεδο εικόνας και συμβόλων, ταπεινωτικός για την αξιοπιστία της αμερικανικής ισχύος. Δημιούργησε δε μια σειρά από ερωτηματικά και προβλήματα.


• Παρακολουθώντας τις εξελίξεις, βλέπουμε ότι επικρατεί ανησυχία στη διεθνή πολιτική, καθώς προσπαθούμε να δούμε ποιος θα μπορούσε να είναι ο κερδισμένος και ποιος όχι. Ποιες χώρες – δυνάμεις θα παίξουν ενεργό ρόλο από τώρα και στο εξής;
Είναι δύσκολο να το πει κανείς με ακρίβεια. Οπωσδήποτε οι αντίπαλοι της Αμερικής και της Δύσης χαίρονται. Όμως, γνωρίζουν ότι το Αφγανιστάν αποδείχτηκε μια μαύρη τρύπα για πολλούς ισχυρούς, όπως η Βρετανική Αυτοκρατορία, η Σοβιετική Ένωση και, τώρα, η Αμερική και δεν θέλουν να μπλέξουν. Οι τζιχαντιστές έχουν αναθαρρήσει και υπάρχει κίνδυνος ενίσχυσης της διεθνούς αστάθειας αν το Αφγανιστάν κατρακυλίσει κι άλλο σε μια εμφυλιοπολεμική κατάσταση.


• Υπάρχει η βασική παράμετρος του ανθρωπιστικού ζητήματος. Τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση; Προς τα πού θα διοχετευτούν αυτοί οι άνθρωποι που φεύγουν από το Αφγανιστάν;
Το βέβαιο είναι ότι δεν μπορούμε να ξαναζήσουμε την κρίση του 2015 – 2019. Πρέπει να κινηθούμε σε δυο επίπεδα. Στο εθνικό έχουμε προετοιμαστεί και διασφαλίσει τα σύνορά μας. Στο ευρωπαϊκό-διεθνές θα πρέπει η ΕΕ να πιέσει την υπό διαμόρφωση κυβέρνηση του Αφγανιστάν να σεβαστεί ένα ελάχιστο ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σε αντάλλαγμα για την ανθρωπιστική και οικονομική βοήθεια που μπορεί να παρέχει. Και, βέβαια, να βοηθήσει οικονομικά τις όμορες χώρες να αντιμετωπίσουν το προσφυγικό.


• Πρόσφατα δηλώσατε ότι ‘η συμφωνία των Πρεσπών επέτρεψε στη Βόρεια Μακεδονία να καταστεί μέλος του ΝΑΤΟ και τώρα πια, ως νατοϊκή χώρα, διευκολύνεται ως προς τη στρατιωτική συνεργασία της με άλλες χώρες μέλη της συμμαχίας, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας’. Θα ήθελα το σχόλιό σας, καθώς πρώην στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, επιχειρούν να επιρρίψουν την ευθύνη στη σημερινή κυβέρνηση.
Με τη Συμφωνία των Πρεσπών, η Ελλάδα, για πρώτη φορά, αναγνώρισε τον “μακεδονισμό” και, μάλιστα, απώλεσε το βέτο της στο ΝΑΤΟ. Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρούν να “διασκεδάσουν” αυτή την πραγματικότητα, που μπορεί στο μέλλον, κι αυτός είναι ένας υπαρκτός κίνδυνος, να γίνει πολύ χειρότερη ανάλογα με τις πολιτικές ισορροπίες εκεί. Ταυτόχρονα, οφείλω να διευκρινίσω ότι η Νέα Δημοκρατία και, συνολικά, η Ελλάδα, επιθυμεί τις καλύτερες σχέσεις με τον βόρειο γείτονα και στηρίζει την ευρωπαϊκή του προοπτική στο πλαίσιο του σεβασμού των αρχών της καλής γειτονίας.


• Ο πρωθυπουργός προχώρησε σε ανασχηματισμό ενώ η Ν.Δ. ετοιμάζεται για εσωκομματικές εκλογές και για το Συνέδριο τον προσεχή Δεκέμβριο. Μήπως προετοιμάζεται το έδαφος για εθνικές εκλογές ή άλλες πολιτικές εξελίξεις;
Η κυβέρνηση έχει πολλά και σημαντικά μπροστά της. Οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους. Τώρα πρέπει να συζητήσουμε τα κρίσιμα και τα σημαντικά και όχι τα παραπολιτικά. Η Ελλάδα θα πρέπει να περιορίσει στο ελάχιστο τις απώλειες από την παράταση της πανδημίας και να δυναμώσει οικονομικά μέσα από τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.