Παρέμβαση του Δημήτρη Καιρίδη στην Επιτροπή Παραγωγής & Εμπορίου: η ελληνική οικονομία ανεβάζει ρυθμούς

YouTube video

Σας ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κύριε Υπουργέ, νομίζω ότι είχαμε μια γόνιμη συζήτηση και στην πρώτη ανάγνωση του νομοσχεδίου, με τους συναδέλφους της Αντιπολίτευσης και όλους τους συναδέλφους γενικά και βέβαια, με τους εκπροσώπους των φορέων. Εκφράστηκαν απόψεις και υπήρξε μια ενδελεχής συζήτηση, για ένα τόσο σοβαρό θέμα.

Κοιτάξτε να δείτε. Τα πράγματα είναι απλά. Το νομοσχέδιο είναι απλό. Δεν είναι μακροσκελές, αφορά κάποιες πολύ συγκεκριμένες δομές, κάποια εργαλεία που χρειαζόμαστε για να υλοποιήσουμε την στρατηγική της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης που είναι ο μεγάλος στόχος.

Εν συντομία, γιατί θέλω να κρατήσω χρόνο για να απαντήσω σε κάποιες αιτιάσεις της Αντιπολίτευσης, αφορά κατά βάση δύο δομές. Η μία της δημόσιας πολιτικής, της αρχής που υπάγεται στο Υπουργείο Ανάπτυξης, που παρακολουθεί την όλη διαδικασία από μέρους του δημοσίου. Η άλλη δομή, η Ανώνυμη Εταιρεία, μέρος της γενικής κυβέρνησης – είναι ένα σχήμα το οποίο έχουμε χρησιμοποιήσει με επιτυχία και στο παρελθόν, που θα υλοποιήσει το σχέδιο με γρήγορο τρόπο, ώστε να φύγουμε από τις αγκυλώσεις της γραφειοκρατίας – θα πάρει τα εδάφη από την ΔΕΗ, για να προχωρήσει στην αξιοποίησή τους. Από εκεί και πέρα, ένα τρίτο μέρος του νομοσχεδίου, περιλαμβάνει μια σειρά από διατάξεις που προωθούν τη στρατηγική, όπως τα ειδικά πολεοδομικά σχέδια.

Τώρα, πέρα από αυτά τα απλά του νομοσχεδίου, υπάρχει το μεγάλο. Η ενεργειακή μετάβαση και το κρίσιμο σημείο της, που είναι η απολιγνιτοποίηση. Και σε αυτό θέλω λίγο να επιμείνω.

Μέχρι σήμερα, ποια ήταν η στρατηγική και ποια είναι η επιλογή που έχουμε. Να συνεχίσουμε το μέχρι σήμερα ή να κάνουμε κάτι καλύτερο, κάτι διαφορετικό. Μέχρι σήμερα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είχαμε βίαιη, αλλά όχι δίκαιη μετάβαση. Να σας θυμίσω ότι ξεκίνησε το 2010 και έχουμε μία μείωση της λιγνιτοπαραγωγής κατά 70%. Μπορούμε να συνεχίσουμε σε αυτό τον δρόμο τον κατηφορικό, τον αδιέξοδο, στο δρόμο – επιτρέψτε μου, να το πω εν συντομία για να συνεννοηθούμε – του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ή μπορούμε να σταματήσουμε αυτόν τον κατήφορο και να πάμε διαφορετικά, μπροστά, χωρίς να ξοδεύουμε κάθε χρόνο- προσέξτε- μισό και πλέον δισεκατομμύριο. Μισό δισεκατομμύριο είναι η ζημιά από την λιγνιτοπαραγωγή, η οποία ζημιά, βαίνει αυξανούμενη, καθώς οι τιμές των δικαιωμάτων ρύπων διαρκώς αυξάνονται και θα αυξηθούν κι άλλο στο μέλλον.

Πετάμε, λοιπόν, μισό δισεκατομμύριο σε μια δραστηριότητα, η οποία έχει καταληκτική ημερομηνία λήξης, χωρίς προοπτικές, χάνοντας ταυτόχρονα, τα μεγάλα χρηματοδοτικά εργαλεία, που για λίγο ακόμα χρόνο, όχι για πάντα, μας διαθέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση, για να προχωρήσουμε και να μας βοηθήσει στη μετάβαση.

Άρα, από τη μια έχουμε την πολιτική ΣΥΡΙΖΑ, της αδράνειας, της κατρακύλας, του τίποτα. Σας θυμίζω από αυτό το 70% μείωσης της λιγνιτοπαραγωγής, το 55% έγινε επί των ημερών ΣΥΡΙΖΑ. Τα έδωσε τα στοιχεία εχθές ο Υπουργός κύριος Παπαθανάσης, 2016 είχαμε 25%, 2018 -2019 είχαμε 35% μείωση. Συνολικά, πάνω από 50% τα τεσσεράμισι χρόνια ΣΥΡΙΖΑ, για να μην κοροϊδευόμαστε. Ή λοιπόν θα συνεχίσουμε με αυτά και θα έρθω και στο Ταμείο το περίφημο το Πράσινο, διότι εδώ ακούμε και τα εξωφρενικά, ότι τα 60 εκατομμύρια θα λύσουν το πρόβλημα. Το φύλλο συκής, το οποίο επικαλείστε, οι τρεις αράδες που βάλατε σε ένα νομοσχέδιο, λίγο πριν πέσετε από κυβέρνηση, για να δικαιολογήσετε τα αδικαιολόγητα, έρχεστε εδώ και μας κουνάτε το δάχτυλο με θράσος. Όταν το δικό μας σχέδιο περιλαμβάνει 1,7 δισεκατομμύρια άμεσα και πάνω από 7 δισεκατομμύρια επενδύσεις, συνολικά. Εσείς θα λύνατε το πρόβλημα με τα 60 εκατομμύρια του Πράσινου Ταμείου, το 6% των θεσμοθετημένων πόρων; Ποιον κοροϊδεύουμε εδώ πέρα; Και τολμάτε να επιστρέφετε στον τόπο του εγκλήματος; Αφήστε το να ξεχαστεί. Να πάμε παρακάτω, να κοιτάξουμε το μέλλον.

Ή, λοιπόν, θα επιμείνουμε σε αυτή την αδιέξοδη πολιτική ή θα τρέξουμε μπροστά, με εθνικό σχέδιο δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης, με εδαφικά σχέδια ανά περιφερειακή ενότητα όπως κάνουμε, με νέα περιφερειακά χωροταξικά σχέδια, επικαιροποιώντας τα παλιά με νέα ειδικά πολεοδομικά σχέδια, με χρήσεις γης, με εξυγίανση των εδαφών, με κίνητρα. Διπλασιάσαμε τα κίνητρα και προσθέσαμε και 10% παραπάνω και το ξέρετε αυτό, με τον αναπτυξιακό νόμο, που φέρνουμε. Με γρήγορες αδειοδοτήσεις, βάζοντας αυτές τις επενδύσεις ειδικά στο πλαίσιο των στρατηγικών επενδύσεων, για να βγούμε από τη γραφειοκρατία. Με επενδύσεις στις δημόσιες υποδομές, που τις ξέρετε, από τον βόρειο άξονα του Ε65 και τόσα άλλα που πρέπει να γίνουν. Με φροντίδα για την τηλεθέρμανση, που πραγματικά αφορά και καίει πολλούς από τους κατοίκους στις πληγείσες περιοχές. Με σύμμαχο τη ΔΕΗ, τη δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού.

Το είπε και ο Πρωθυπουργός ξεκάθαρα. Το γεγονός ότι προχωράμε στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, για να την κάνουμε εύρωστη, για να μαζέψουμε κεφάλαια, να μπορέσει η ΔΕΗ να επενδύει και να μην είναι το κουφάρι, που παραδώσατε το 2019, χρεοκοπημένη, σύμφωνα με τις δικές μας εκθέσεις, των δικών σας οίκων, που ήρθαν τον Απρίλιο του 2019 πριν πέσετε από κυβέρνηση και μας είπαν ότι η ΔΕΗ είναι χρεοκοπημένη. Και την ανατάξαμε, για να μπορεί να παίξει τον ρόλο το δημόσιο, στο οποίο το δημόσιο συνεχίζει να έχει, την κρίσιμη εκείνη μειοψηφία μετοχών 33% plus, που δίνει τον πλήρη έλεγχο των αποφάσεων της ΔΕΗ, στο δημόσιο. Και κατάφερε να μαζέψει αυτά τα χρήματα, για να μπορέσει να μπει στις νέες επενδύσεις και κυρίως, στις ανανεώσιμες πηγές, που εσείς είχατε κρατήσει τη ΔΕΗ, εσείς οι οικολόγοι, οι περιβαλλοντολόγοι, στο 2% της ελληνικής αγοράς ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με ευέλικτα σχήματα και ναι, με διαβούλευση. Διεξοδική διαβούλευση, διότι άκουσα και κάποιους, οι οποίοι παραπληροφορούν, κύριε Πρόεδρε. Διότι υπήρξε διαβούλευση και για το εθνικό σχέδιο δίκαιης μετάβασης και για τα εδαφικά και για τον νόμο το συγκεκριμένο και εδώ διεξοδικά σήμερα το πρωί και υπάρχουν όλα κατατεθειμένα. Αλλά, από ένα σημείο και μετά, πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά.

Μας είπατε, λοιπόν, ότι κάνατε ταμείο. Κάνατε το Πράσινο Ταμείο και επιμένετε να μας θυμίζετε την αμεριμνησία σας. Ψηφίσατε, όπως είπα, τρεις γραμμές αναφορά στο ταμείο και μετά τίποτα. Ποια επένδυση έγινε από αυτούς τους πόρους; Τι κάνατε εσείς αυτά τα πέντε χρόνια, όταν εδώ μιλάμε για ένα πακέτο 1,7 δις. Μιλάτε για νούμερα. Λοιπόν, προσέξτε τώρα, γιατί τα νούμερα, ξέρετε, είναι επικίνδυνα. Τι μας είπε η Εισηγήτρια της αξιωματικής αντιπολίτευσης; Ότι παίρνουμε λιγότερα από την Πολωνία. Αλήθεια; Θα έρθω και στην Βουλγαρία και στην Ρουμανία. Πολωνία. Το ξέρετε ότι στην Πολωνία, μια χώρα των 40 εκατομμυρίων, όπου οι πληττόμενες περιοχές είναι 20 εκατομμύρια και όπου η λιγνιτοπαραγωγή είναι το 80% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και όχι το 11%, όπως είναι σήμερα στην Ελλάδα το 2021.

Βεβαίως και είναι συνολικά περισσότερο, αλλά κατά κεφαλήν, στις πληττόμενες περιοχές, όπως είναι ο σωστός δείκτης, διότι φυσικά και η Γερμανία θα πάρει περισσότερα από την Ελλάδα, αλλά αναλογικά εμείς παίρνουμε τα περισσότερα, κατά πολύ, τρεις φορές παραπάνω από τον μέσο όρο. Σας κατέθεσα αυτό τον πίνακα χθες και είναι κατατεθειμένος στα πρακτικά, για να τον συμβουλευτείτε και για να μην μπερδεύεται και ο κόσμος με νούμερα και αυτό είναι μια διεκδίκηση αυτής της κυβέρνησης, η οποία διεκδίκησε αυτούς τους πόρους με γρήγορο τρόπο, όταν μέχρι το 2019 δεν είχε γίνει τίποτα και έτσι μπορούμε να είμαστε η πρώτη χώρα που κατέθεσε εθνικό σχέδιο, η πρώτη χώρα που θα πάρει αυτούς τους πόρους και θα πάρει τους περισσότερους.

Μας λέτε, ότι το σχήμα μας έχει πολυαρχία. Άλλοι συνάδελφοί σας μίλησαν ότι το σχήμα μας χαρακτηρίζεται από συγκεντρωτισμό. Τώρα προσέξτε και συγκεντρωτισμός και πολυαρχία, δεν γίνεται και τα δύο, και άσπρο και μαύρο, θα μπερδευτούμε. Το σχήμα ή είναι συγκεντρωτικό ή είναι πολυαρχικό. Λοιπόν, είναι ένα σχήμα ευέλικτο, προσαρμοσμένο στα πλαίσια και στις ιδιαιτερότητες και στις δυσκολίες που έχει η ελληνική δημόσια διοίκηση, για να τρέξουμε γρήγορα μπροστά, γιατί έχουμε αγωνία να τρέξουμε γρήγορα μπροστά, να αξιοποιήσουμε αυτούς τους πόρους.

Κρατώ ως θετικό το γεγονός, ότι εκστομίστηκε από την Εισηγήτρια – όχι από τους υπόλοιπους – η οποία είναι κατά γενική ομολογία ευπρεπής, γνωρίζει το αντικείμενο, είναι κατηρτισμένη – μια αλήθεια που πρέπει να προσεχθεί. Είπε διστακτικά, ότι δεν έχουν πάντοτε δίκιο αυτοί που εναντιώνονται στις ΑΠΕ. Σημαντική παραδοχή, να σημειωθεί, διότι πίσω από κάθε διαμαρτυρία ενάντια σε οτιδήποτε είτε ανεμογεννήτριες είτε φωτοβολταϊκά, οπουδήποτε στην Ελλάδα, κρύβεται η τοπική οργάνωση ΣΥΡΙΖΑ. Εγώ, λοιπόν, το δέχομαι αυτό ως μια μεγάλη υπέρβαση, το συγχαίρω και το επικροτώ, διότι το ζήτημα που συζητάμε είναι πάρα πολύ σοβαρό για την αξιοπιστία του πολιτικού μας συστήματος. Δεν μπορεί να είμαστε και περιβαλλοντολόγοι και ρυπογόνοι και υπέρ του περιβάλλοντος και ενάντια στις ανανεώσιμες πηγές. Αυτή η καραμέλα πρέπει να τελειώνει. Μας είπατε, ότι είσαστε ενάντια στο φυσικό αέριο. Ενδιαφέρον, γιατί κάποιοι είναι ενάντια στο φυσικό αέριο, διότι είναι ορυκτό, είναι εισαγόμενο. Βεβαίως, έχουμε πει στην Ευρώπη ότι είναι μεταβατικό καύσιμο και ότι χρειαζόμαστε ένα τέτοιο, για να κάνουμε τη μετάβαση λιγότερο βίαιη, αλλά δεν μπορεί να είσαι ενάντια στο λιγνίτη, ενάντια στο φυσικό αέριο, ενάντια στην ανεμογεννήτρια, ενάντια στο φωτοβολταϊκό, ενάντια στα πάντα, για να ζούμε με τι; Με κεριά; Η χώρα για να διατηρήσει και να αυξήσει το βιοτικό της επίπεδο χρειάζεται ενέργεια. Πρέπει να αποφασίσει και να πάρει κάποιες δύσκολες αποφάσεις. Δεν είναι εδώ παραμύθια της Χαλιμάς, να παίζουμε τις κουμπάρες.

Έχουμε πει, ότι το φυσικό αέριο είναι ένα μεταβατικό καύσιμο. Βεβαίως, προχωράμε γρήγορα στις ΑΠΕ και πρέπει οπωσδήποτε να επιμείνουμε, διότι είναι ο δικός μας πλουτοπαραγωγικός πόρος, μη εισαγόμενος. Είναι αυτό που έχουμε σε αφθονία στην Ελλάδα, ήλιο και αέρα και τα υπόλοιπα, είναι το φθηνότερο διότι η τεχνολογία έχει καταστήσει την εγκατάστασή τους φθηνότερη και το κόστος λειτουργίας είναι σχεδόν μηδενικό, σε σχέση με το κόστος λειτουργίας του εισαγόμενου φυσικού αερίου, του πετρελαίου και βεβαίως, ακόμη και του λιγνίτη. Χρειαζόμαστε να κάνουμε μια σειρά από άλλα πράγματα ταυτόχρονα, τις διασυνδέσεις που καθυστερήσαμε τόσο πολύ. Από τη μικρή διασύνδεση της Κρήτης και μόνο, η οποία ήδη λειτουργεί, κερδίζουμε 300 εκατομμύρια το χρόνο σε ΥΚΩ, σε χρεώσεις που πλήρωνε κάθε καταναλωτής στην Ελλάδα και όταν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα θα μπορούμε να εξασφαλίσουμε επιπλέον άλλα 400 εκατομμύρια. Συνολικό κέρδος 700 εκατομμύρια το χρόνο από την μη χρέωση ΥΚΩ στους καταναλωτές υπηρεσιών κοινής ωφέλειας, στους καταναλωτές του ηλεκτρικού ρεύματος στη χώρα μας και βεβαίως, είχαμε το σεισμό στην Κρήτη και το σύστημα άντεξε. Διότι ξέρετε, οι μαζούτ μονάδες βγαίνουν από το σύστημα με το σεισμό, χάρη στη διασύνδεση. Άρα, έχουμε και ενεργειακή ασφάλεια και φθηνότερο ρεύμα και φιλικά στο περιβάλλον και άρα, πρέπει να προχωρήσουμε τη διασύνδεση της χώρας με την ευρωπαϊκή αγορά. Πέρα από το μικρό καλώδιο που έχουμε με την Ιταλία και με τις βαλκανικές βεβαίως χώρες, για να μπορούμε να εξασφαλίζουμε τη χαμηλότερη δυνατή τιμή, διότι τώρα είμαστε στην άκρη της ευρώπης

Πρέπει να προχωρήσουμε τη διασύνδεση της χώρας με την ευρωπαϊκή αγορά, πέρα από το μικρό καλώδιο που έχουμε με την Ιταλία και με τις βαλκανικές βεβαίως χώρες, για να μπορούμε να εξασφαλίζουμε τη χαμηλότερη δυνατή τιμή, διότι τώρα είμαστε στην άκρη της Ευρώπης, πρέπει στο κέντρο της Ευρώπης, όπως οι Γερμανοί, οι Γάλλοι, οι Ιταλοί, οι Ούγγροι, να μπορούμε και εμείς να εξασφαλίσουμε και βεβαίως, όταν εμείς έχουμε ήλιο να τον εξάγουμε και όταν έχουν αυτή αέρα ή ήλιο να τον εισάγουμε, για να μπορούμε οι ανανεώσιμες πηγές να λειτουργούν 24 ώρες το εικοσιτετράωρο, είτε εμείς τη χρειαζόμαστε, είτε τη χρειάζονται οι γείτονές μας, άρα, πρέπει να προχωρήσουμε σε αυτά.

Επίσης, πρέπει να προχωρήσουμε στον Πρίνο, διότι αν είχαμε τον Πρίνο, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σήμερα, ως αποθήκη φυσικού αερίου, την ώρα τώρα που το φυσικό αέριο έχει εκτιναχθεί, θα είχαμε κερδίσει τουλάχιστον 300 εκατομμύρια από την αυξομείωση αυτή της τιμής του φυσικού αερίου. Άρα, έχουμε να κάνουμε πάρα πολλά και στην Αλεξανδρούπολη και σε όλα τα υπόλοιπα τα οποία σχεδιάζουμε.

Δεν υπήρξε, λέει, διαβούλευση. Σας το είπα και σας το ανέφερα και έχω ολόκληρες σελίδες, γιατί κάθισα και το έψαξα, ακριβώς ποια διαβούλευση υπήρξε. Εξονυχιστική. Θα συνεχιστεί η διαβούλευση και είναι διαρκής η διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες, οι οποίες πλήττονται και ενδιαφέρονται τα μάλα για ότι συμβαίνει.

Ακούστηκε, ότι τα ιδιωτικά πολεοδομικά σχέδια έρχονται μετά το χωροταξικό. Μα η σχέση των δύο, είναι κυκλική και το προβλέπει η νομοθεσία και τα γενικά χωροταξικά επικαιροποιούνται με βάση και τα ειδικά. Αυτή είναι η απάντηση και έτσι προχωράμε και έτσι θα προχωρήσουμε. Το βέβαιο είναι, ότι εσείς δεν κάνετε τίποτα, ούτε το ένα ούτε το άλλο, οπότε μην κουνάτε το δάχτυλο. Δεν κάνουμε, λέει για τους μικρομεσαίους. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις πάνε στο 70% επιδότηση, διπλάσια από τη σημερινή. Δεν είναι αυτό κάτι για τους μικρομεσαίους;

Έρχομαι τώρα, για να φύγω από την Αξιωματική Αντιπολίτευση και στα υπόλοιπα, τα πιο χαριτωμένα, των μικρότερων κομμάτων, των υμνητών του λιγνίτη μας είπαν εδώ. Οι υμνητές του λιγνίτη ήρθαν και μας είπαν επίσης, ότι η κλιματική αλλαγή και η απειλή της κλιματικής κατάρρευσης, εγώ χρησιμοποιώ τη λέξη κατάρρευση, συνειδητά, για να καταλάβουμε το τεράστιο μέγεθος του προβλήματος, δεν μιλάμε για απλή αλλαγή, κατάρρευση κλιματική, είναι λέει η συνωμοσία των καπιταλιστών και των Γερμανών, μας είπαν άλλοι, που δεν αφορά την Ελλάδα. Ε λοιπόν, έχω νέα για σας. Η κλιματική κατάρρευση αφορά πρωτίστως την Ελλάδα. Από τις 27 χώρες της Ε.Ε., αυτή που θα θιχθεί το περισσότερο είναι οι μεσογειακές χώρες, η Μάλτα, η Κύπρος και η Ελλάδα, κατεξοχήν η Ελλάδα, η οποία κινδυνεύει με την αλλαγή του κλίματος στην ερημοποίηση και μια σειρά από άλλα πράγματα, μια χώρα η οποία εξαρτάται από τον τουρισμό και εξαρτάται από το καθαρό της περιβάλλον κατεξοχήν.

Άρα, έχουμε συμφέρον περισσότερο από τους Γερμανούς, περισσότερο από τους Σουηδούς, να πρωτοπορήσουμε στον τομέα αυτό και βεβαίως, πέρα από το περιβάλλον, να φέρουμε τις νέες τεχνολογίες, να είμαστε στην αιχμή της μεγάλης αλλαγής που έρχεται, προς όφελος των νέων μας, των εργαζόμενών μας, ή της προστιθέμενης αξίας που πρέπει να κάνουμε. Δεν μπορούμε, όπως είπα και πριν, σε αυτό το τόσο κρίσιμο θέμα, το τόσο αποκαλυπτικό, να συνεχίζουμε να είμαστε και με τον χωροφύλακα και με τον αστυφύλακα και με τον λιγνίτη και με το περιβάλλον και με το περιβάλλον και ενάντια στις ανανεώσιμες πηγές.

Η συζήτησή μας σήμερα γίνεται την επαύριον, επειδή ακούστηκαν και κάποια γενικά, των ανακοινώσεων, των χθεσινών ανακοινώσεων της ΕΛΣΤΑΤ, για το τρίτο τρίμηνο του 2021. Δεν έχει προσεχθεί, πρέπει να προσεχθεί και να υπογραμμιστεί, για 2ο τρίμηνο, η ανάπτυξη είναι διψήφια. Είναι κάτι το πρωτόγνωρο, που δεν έχει προηγούμενο, το 2016 το δυσθεώρητο 16,2 του δευτέρου τριμήνου, το 13,7 του τρίτου τριμήνου, συνολικά για το 2021 το εννεάμηνο τρέχουμε με ρυθμούς πάνω από 9%. Ο προϋπολογισμός, ο οποίος έχουμε καταθέσει, θα διαψευστεί εκ νέου προς τα πάνω. Είχε αρχική πρόβλεψη για ανάπτυξη 3,6, την πήγαμε στο 6,9.

Είχε αρχική πρόβλεψη για ανάπτυξη 3,6 την πήγαμε στο 6,9 νομίζω συντηρητικά μιλώντας θα αγγίξουμε το 8. Δεν θέλω, να πω, ότι θα πάμε πάνω από το 8, αλλά θα αγγίξουμε το 8 σύμφωνα με τα στοιχεία. Μάλιστα πέρα από τα ποσοτικά τα ποιοτικά στοιχεία αυτής της ανάπτυξης είναι πολύ σημαντικά, διότι έχουμε αύξηση των εξαγωγών πάνω από 20% και αύξηση των επενδύσεων πάνω από 20% για πρώτη φορά την τελευταία δεκαετία. Και βεβαίως μεγάλη μείωση της ανεργίας -μην ξεχνάμε αυτό- στο 13% από 16,2 την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. Άρα, έχουμε ένα κλίμα δημιουργήσει, το οποίο βοηθάει και τη μετάβαση και δείχνει, ότι είμαστε στο σωστό δρόμο.

Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχουμε πάρα πολλά να κάνουμε, η πρόκληση είναι τεράστια, η αγωνία των κατοίκων είναι δικαιολογημένη, διότι έχουν ακούσει πολλά στο παρελθόν, για αυτό ερχόμαστε και όπως είπε και ο Υπουργός, με ένα μεταβατικό πρόγραμμα να αντιμετωπίσουμε τα άμεσα μέχρι το 2023, το οποίο ήδη τρέχει, είπαμε ότι ήδη το ενδιαφέρον των επενδυτών είναι μεγάλο.

Εμείς θέλουμε τη συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες απόλυτα, για να προχωρήσουμε και να είμαστε πρωτοπόροι και να βάλουμε τα «γυαλιά» στους Πολωνούς, στους Γερμανούς και σε όλους τους υπόλοιπους και να γίνει η Δυτική Μακεδονία και η περιοχή της Μεγαλόπολης πρότυπο μετασχηματισμού –μετασχηματισμού και εισόδου στην νέα μετά λιγνιτική μετά ανθρακική περιοχή.

Και επειδή πολλά ακούστηκαν και για την τιμή του ρεύματος, έχω εδώ ένα πίνακα με τα σημερινά στοιχεία -όπως τα δημοσιεύει το Βήμα- βεβαίως η τιμή έχει αυξηθεί πάρα πολύ, αλλά κάποιοι παριστάνουν, ότι αυτό είναι ελληνικό πρόβλημα, ότι αυτό δεν είναι διεθνές και κυρίως ευρωπαϊκό βεβαίως πρόβλημα, που έχει να κάνει με τις διεθνείς τιμές του φυσικού αερίου, του πετρελαίου, μια σειρά από άλλα γεγονότα, λοιπόν, σύμφωνα με τον πίνακα αυτό η Γερμανία έχει 265 τηMW ευρώ, η Ελλάδα 216, η πυρηνική Γαλλία 282 και η Πολωνία -γιατί πολλοί μας λένε για την Πολωνία με τον άνθρακα και τα λοιπά που εξαιρέθηκε από τα δικαιώματα ρύπων- 240 ευρώ, εμείς 216. Δεν είναι καλό, είναι πολύ παραπάνω από ότι ήταν πριν από ένα τρίμηνο, μας απασχολεί πάρα πολύ, για αυτό και είμαστε η πρώτη Κυβέρνηση, η οποία εφαρμόζει πρόγραμμα άνω του μισού δισ. στήριξης των νοικοκυριών. Η πρώτη στην Ευρώπη, χάρη στο γεγονός ότι ο Προϋπολογισμός έχει έσοδα συν μισό δις το Νοέμβριο, από την ανάπτυξη με μείωση των φορολογικών συντελεστών.

Άρα, προστατεύουμε τον καταναλωτή επειδή έχουμε τη δυνατότητα να το κάνουμε μέσα από έναν προϋπολογισμό, ο οποίος εκτελείται όχι με φοροεπιδρομές, όχι με φοροεπιδρομές, αλλά μέσα από την ανάπτυξη, την πτώση της ανεργίας, το γεγονός ότι οι περισσότεροι Έλληνες δουλεύουν σήμερα εισφέρουν εισφορές και φόρους και στον κρατικό «κορβανά» και έτσι μπορούμε να προχωρήσουμε. Το καταθέτω κι αυτό στα πρακτικά για να μην υπάρχει όλη αυτή η παραφιλολογία διαφόρων, οι οποίοι επιμένουν να ομφαλοσκοπούν και να προσπαθούν να μας πείσουν, ότι τα προβλήματα δεν έχουν διεθνή διάσταση, αλλά είναι μόνο ελληνικά. Εμείς θα προχωρήσουμε έτσι και ελπίζω στην 4η συνεδρίαση μας, στην γ’ ανάγνωση του νομοσχέδιου, να μπω περισσότερο και στις λεπτομέρειες του νομοσχεδίου.

Ήθελα όμως να απαντήσω στα περισσότερα -εν πάση περιπτώσει- από σεβασμό προς τους συναδέλφους, γιατί πιστεύω στον κοινοβουλευτικό διάλογο, ότι δεν είμαστε εδώ για μονολόγους, ο καθένας να πει το ποιηματάκι του, αλλά να έχουμε μια πραγματική ανταλλαγή απόψεων. Κάθισα και σημείωσα όλα όσα ειπώθηκαν και προσπάθησα να τα απαντήσω και αναμένω τη συνέχεια με πολύ ενδιαφέρον.

Να είστε καλά. Σας ευχαριστώ.