Παρέμβαση Δ. Καιρίδη για την κατάσταση στα Δ. Βαλκάνια (Ε.Δ. Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, 30.10.2019)

YouTube video

“Έχω τέσσερις πέντε παρατηρήσεις, για την αποκατάσταση κάποιων πραγμάτων.

Καταρχήν, θα ήθελα να υπενθυμίσω στον κ. Παπαδόπουλο, ότι ο βόρειος γείτονάς μας ήταν μέλος του ΟΗΕ με την σύνθετη ονομασία πρώην γιουγκοσλαβική δημοκρατία της Μακεδονίας και όχι με την τότε συνταγματική ονομασία, χάρη στη διπλωματική υπερπροσπάθεια της κυβέρνησης του Κώστα Μητσοτάκη και με τη στήριξη – επειδή γίνεται πολύς λόγος για τη Γαλλία σήμερα – του Μιτεράν, η οποία ήταν μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας και είχε το δικαίωμα βέτο στην σχετική διαδικασία και στήριξε τις ελληνικές θέσεις, τότε το 1993.

Δεύτερον, η Ν.Δ. παραδοσιακά είναι υπέρ της διεύρυνσης της Ε.Ε. στα δυτικά Βαλκάνια. Άλλωστε, ο βόρειας γείτονας έγινε υποψήφια προς ένταξη χώρα, eligible δηλαδή, το 2004 για πρώτη φορά, επί κυβέρνησης Κώστα Καραμανλή.

Τρίτον, για αυτούς που διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους για τη σύνδεση της ΒΜ με την Αλβανία, θα ήθελα να θυμίσω εδώ στην εθνική αντιπροσωπεία ότι η Αλβανία έγινε πρώτα μέλος του ΝΑΤΟ πολύ πριν από την Βόρεια Μακεδονία, το 2009. Δηλαδή, πρωτοπόρησε της Βόρειας Μακεδονίας και με τις ψήφους του τότε Συνασπισμού, ο οποίος τότε συμφώνησε σ’ αυτή τη διεύρυνση η οποία διαχώρισε τις δύο χώρες όχι υπέρ των Σκοπίων αλλά υπέρ των Τιράνων.

Τέταρτον, επειδή γίνεται πολύς λόγος για τις χώρες του Βίσεγκραντ και έχει υπάρξει μια δαιμονοποίηση. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι χώρες του Βίσεγκραντ περνούν μια φάση πολιτικής απόκλισης, αλλά ραγδαίας οικονομικής σύγκλισης. Αντιθέτως, η Ελλάδα είναι το ακριβώς ανάποδο, παρέμεινε πολιτικά συνεκτικά δεμένη με το ευρωπαϊκό δημοκρατικό κεκτημένο, αλλά δυστυχώς οικονομικά απέκλινε την τελευταία δεκαετία.
Και θα πρέπει να δούμε κάποτε με το χέρι στην καρδιά και με ειλικρίνεια γιατί αυτές οι χώρες που ήταν στο ένα τέταρτο του ελληνικού βιοτικού επιπέδου πριν από τριάντα χρόνια, όταν ξεκινούσαν τη μετάβαση, σήμερα μας έχουν φτάσει και κάποιες μας έχουν ξεπεράσει.

Για λόγους δε αποκατάστασης της αλήθειας, θα σας έλεγα ότι η χώρα που έχει δεχτεί τους περισσότερους μετανάστες στην Ευρώπη σήμερα, για να μη λέμε τις γνωστές ανοησίες που αναπαράγουμε διαρκώς, είναι η Πολωνία. Η Πολωνία του Καζίνσκι και των λοιπών «δαιμόνων», είναι η χώρα με τους περισσότερους μετανάστες κυρίως Ουκρανούς. Πάνω από 3 εκατ. Ουκρανοί μετανάστες έχουν βρει καταφύγιο στην Πολωνία. Αυτό για το record, γιατί έχω βαρεθεί να ακούω τις αντιπολωνικές υστερίες.

Βεβαίως, στα ζητήματα πολιτικής απόκλισης πρέπει να είμαστε πολύ αυστηροί. Και εμείς πρώτοι πρωτοστατήσαμε και στο ζήτημα του Ορμπάν. Το αν το δικό σας κόμμα και η δική σας παράταξη, η Αριστερά, ή όποια παράταξη κι αν είναι αυτή, αποτυγχάνει εκλογικά σε όλες αυτές τις χώρες και δεν εκπροσωπείται ούτε στα κοινοβούλια ούτε στις κυβερνήσεις, δεν είναι ζήτημα για το οποίο θα απολογηθεί η Ν.Δ. ή το οποίο αφορά την Ν.Δ..
Κλείνω, λοιπόν, και λέω ότι από την πρώτη στιγμή επισημάναμε ανάμεσα στα πολλά προβλήματα της Συμφωνίας των Πρεσπών το γεγονός ότι η σύνδεση της εφαρμογής της Συμφωνίας από αποφάσεις τρίτων χωρών, την ώρα που η Συμφωνία ήταν διμερής, όπως για παράδειγμα της Γαλλίας και άλλων, είναι μέγα λάθος και αφήνει τη Συμφωνία μετέωρη. Τουλάχιστον αν δεν πιστεύετε εμένα και δεν πιστεύετε την συμπολίτευση, ας πιστέψουμε τον φίλο του Αλέξη Τσίπρα, κατ΄ επανάληψη φίλο, Ζόραν Ζάεβ, ο οποίος μας το είπε ξεκάθαρα πριν από δύο μέρες στη γνωστή τηλεοπτική συνέντευξη. Δεν τα λέω εγώ, τα λένε αυτοί. Τα λέει το άρθρο 1, παράγραφος 10, εδάφιο β΄.

Ως προς την Γαλλία, θα ήθελα να ρωτήσω κι εγώ τον Υπουργό, διότι εδώ πράγματι τίθεται ένα ζήτημα. Η χώρα έγινε υποψήφια προς ένταξη το 2004, από το 2010 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά την έναρξη διαπραγματεύσεων. Το 2019 το ζήτησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το ζήτησε ο Τουσκ, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου, το ζήτησε ξανά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Φτάσαμε, λοιπόν, δεκαπέντε χρόνια μετά το 2004 πράγματι και υπάρχει ένα ζήτημα εδώ για τη στρατηγική της Ευρώπης στα δυτικά Βαλκάνια και θα ήθελα την ξεκάθαρη άποψη της ελληνικής Κυβέρνησης, την οποία συνεχάρη ο Ζόραν Ζάεβ στο μεταξύ, σε δηλώσεις του στα Σκόπια υπέρ της Ελλάδας και της Βουλγαρίας, δευτερευόντως, για τον ρόλο που παίξανε στο γνωστό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Σας ευχαριστώ