Παρέμβαση Δημήτρη Καιρίδη για καλύτερη αστυνόμευση στην Πλατεία Αγ. Ιωάννου (Κοινοβουλευτικός Έλεγχος, επίκαιρη ερώτηση, 01.07.2020)

Κατέθεσα επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Μ. Χρυσοχοΐδη με θέμα: «Ανάγκη καλύτερης αστυνόμευσης στον Δήμο Αγίας Παρασκευής αλλά και γενικότερα». Η ερώτηση συζητήθηκε και απαντήθηκε από τον αρμόδιο υφυπουργό, Ελευθέριο Οικονόμου, την 1η Ιουλίου 2020 στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

YouTube video

Πρόσφατα, μετά τη λήξη της προσωρινής απαγόρευσης κυκλοφορίας λόγω κορωνοϊού, ένα διαχρονικό πρόβλημα του Δήμου Αγίας Παρασκευής έγινε γνωστό στο πανελλήνιο σχετικά με την παραβατικότητα που πλήττει την Πλατεία Αγίου Ιωάννoυ. Υπάρχει διάχυτη η εντύπωση ότι κάποιοι επιχειρούν να δημιουργήσουν, στα βόρεια της Αθήνας, έναν τόπο συνάντησης παράνομων δραστηριοτήτων, όπως, για παράδειγμα είναι η διακίνηση ναρκωτικών.

Υπάρχει, λοιπόν, η ανάγκη ήπιας αστυνόμευσης, με στοχευμένα μέτρα, προκειμένου να αποφεύγεται η ένταση προς όφελος του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών. Στο πλαίσιο αυτό, μετά από συναντήσεις με τον Δήμαρχο της Αγίας Παρασκευής και τοπικούς φορείς, μετέφερα τις προτάσεις της ίδιας της Δημοτικής Αρχής προς τον Υπουργό.

Δηλαδή:

1. Να πραγματοποιούνται τακτικά αλκοτέστ σε διαφορετικά σημεία κοντά στην πλατεία και να ελέγχεται η κατανάλωση αλκοόλ από τους ανήλικους,

2. Να ελέγχεται η παράνομη στάθμευση στην περιοχή,

3. Να γίνεται έλεγχος της τήρησης των κανόνων περί κοινής ησυχίας.

Ο κ. Υφυπουργός είχε την ευκαιρία να αναπτύξει το επιχειρησιακό σχέδιο της Ελληνικής Αστυνομίας, το οποίο προβλέπει συνεχείς ελέγχους που ήδη φέρνουν αποτέλεσμα. Η προστασία της νεολαίας από τη χρήση των ναρκωτικών και την υπερκατανάλωση αλκοόλ αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση. Επιπλέον, ο κ. Υφυπουργός κατέθεσε μια σειρά από στοιχεία που αποδεικνύουν τη μείωση της εγκληματικότητας ευρύτερα στην περιοχή.

Στη δευτερολογία μου, επισήμανα το ευρύτερο πρόβλημα της ανισοκατανομής των αστυνομικών δυνάμεων μεταξύ Αθήνας και περιφέρειας. Ενώ η πλειοψηφία της εγκληματικής δραστηριότητας εντοπίζεται στην Αθήνα, η πλειοψηφία των αστυνομικών δυνάμεων βρίσκεται στην περιφέρεια δημιουργώντας ελλείματα στην αποτελεσματική αστυνόμευση μεγάλων και πυκνοκατοικημένων περιοχών όπως ο Βόρειος Τομέας Αθηνών.

Ο κ. Υφυπουργός εξήγησε ότι με την πρόσληψη 1500 ειδικών φρουρών που τοποθετήθηκαν όλοι στην Αθήνα και επάνδρωσαν τις δυνάμεις ΔΙΑΣ αλλά και την απελευθέρωση αστυνομικών δυνάμεων από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, με την πρόσληψη 800 συνοριοφυλάκων εκεί (και επιπλέον 400 στον Έβρο), ενισχύεται η αστυνομική παρουσία στην Αθήνα συνολικά, προς όφελος της ασφαλείας όλων των πολιτών.

Ακολουθεί το απόσπασμα των πρακτικών της ερώτησής μου:

ΔΚ: Κύριε Υφυπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αφορμή της σημερινής επίκαιρης ερώτησής μου ήταν τα γνωστά επεισόδια στη γνωστή πλατεία του Αγίου Ιωάννη στην Αγία Παρασκευή της Αθήνας.

Με την άρση της απαγόρευσης κυκλοφορίας λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και την τότε επέμβαση εκεί των ΜΑΤ, τη ρίψη χημικών, τον πετροπόλεμο που ακολούθησε, ήρθε στην επιφάνεια ένα ζήτημα το οποίο χρονίζει στη συγκεκριμένη περιοχή, αλλά έδωσε την αφορμή και για μια ευρύτερη συζήτηση για τη σωστή αστυνόμευση στην Αθήνα, αλλά και αλλού.
Έχω την ανακοίνωση του Συλλόγου του Αγίου Ιωάννη. Έχω πολλά μηνύματα και γράμματα των περιοίκων. Έχω διαβουλευθεί κατ’ επανάληψη με την εκεί δημοτική αρχή. Νομίζω ότι υπάρχει διάχυτη η εντύπωση, όπως έχω σχηματίσει και εγώ, ότι κάποιοι επιχειρούν να δημιουργήσουν στα βόρεια της Αθήνας έναν τόπο συνάντησης παράνομων λειτουργιών, όπως για παράδειγμα η διακίνηση ναρκωτικών, που δεν συνάδουν με την ειρήνη και τη γαλήνη που επιθυμούμε όλοι.

Το ερώτημά μου είναι πάρα πολύ απλό. Χρειαζόμαστε, κατά τη γνώμη μου, την ήπια αστυνόμευση. Δεν θέλουμε εντάσεις. Η οργανωμένη πολιτεία το τελευταίο πράγμα που θα πρέπει να θέλει είναι η επέμβαση των ΜΑΤ και γενικά η δημιουργία πολώσεων. Υπάρχουν μια σειρά από μέτρα μέτρα ήπιας αστυνόμευσης, τα οποία μπορούν εύκολα να εκτονώνουν τα προβλήματα, πριν χρειαστεί να φτάσουμε σε πιο σκληρές καταστολές.

Η δημοτική αρχή έχει καταθέσει κάποιες συγκεκριμένες προτάσεις, όπως είναι το αλκοτέστ, ο έλεγχος της παράνομης στάθμευσης, ο έλεγχος της τήρησης των κανόνων της κοινής ησυχίας στην περιοχή, που θα αποσυμφορήσουν το πρόβλημα.

Θα ήθελα τη γνώμη σας για το συγκεκριμένο ζήτημα στην πλατεία του Αγίου Ιωάννη στην Αγία Παρασκευή, αλλά και για το ευρύτερο ζήτημα της αστυνόμευσης και να μου πείτε πού κινούμαστε σήμερα, ιδίως στην περιφέρεια της Αθήνας. Επί χρόνια μιλάμε για το Κέντρο της Αθήνας, το οποίο βαίνει μειούμενο, αλλά υπάρχει και η περιφέρεια στα βόρεια και στην υπόλοιπη Αθήνα.
Σας ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Σοφία Σακοράφα): Και εγώ, κύριε συνάδελφε, και για το γεγονός ότι κρατήσατε τον χρόνο σας. Ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Ελευθέριος Οικονόμου έχει τον λόγο.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ (Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη): Κυρία Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, κύριε Καιρίδη, χαίρομαι, διότι διαπιστώνω πραγματικά το ειλικρινές ενδιαφέρον σας για την επίτευξη και τη διατήρηση ενός περιβάλλοντος ευταξίας και ασφάλειας, το οποίο βέβαια αποτελεί ένα αναγκαίο πλαίσιο για μια ομαλή καθημερινότητα, μέσα στην οποία δικαιούνται όλοι οι πολίτες αυτής της πόλης να διαβιούν σε ένα τέτοιο περιβάλλον ασφάλειας και η πολιτεία είναι υποχρεωμένη και να τους το διασφαλίζει και να τους το παρέχει.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά για τους κατοίκους της Αγίας Παρασκευής, όπως εξάλλου και για κάθε άλλη περιοχή του λεκανοπεδίου της Αττικής, η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής έχει εκπονήσει ένα ειδικό επιχειρησιακό στοχευμένο σχέδιο. Αυτό το σχέδιο αποσκοπεί στην αρτιότερη αστυνόμευση των περιοχών καθημερινά καθ’ όλη τη διάρκεια του εικοσιτετραώρου και ειδικότερα και σε ό,τι έχει σχέση και με την Αγία Παρασκευή.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι σ’ αυτήν την καθημερινή και αμείωτη πραγματικά προσπάθεια των αστυνομικών δυνάμεων της Αττικής εμπλέκονται όλες οι αρμόδιες και υφιστάμενες υπηρεσίες της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, με σκοπό μια αποτελεσματική αντιμετώπιση του συνόλου των ζητημάτων αστυνομικής αρμοδιότητας και εν προκειμένω για την Αγία Παρασκευή.

Συνεπώς, οι έλεγχοι από τα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας είναι συνεχείς και έχουμε απτά αποτελέσματα που αποτυπώνονται στο έγγραφο που καταθέτω και σήμερα στα Πρακτικά, όπου εδώ φαίνονται αναλυτικά οι έλεγχοι και τα αποτελέσματα τα οποία διενεργούνται και ειδικότερα στην περιοχή της Αγίας Παρασκευής. Το καταθέτω στα Πρακτικά.

Θα ήθελα, επίσης, να κάνω ειδική μνεία στις προσπάθειες που γίνονται και από τις οικείες αστυνομικές υπηρεσίες τόσο για την καταπολέμηση του φαινομένου των ναρκωτικών όσο και για τα ζητήματα που σχετίζονται με την κατανάλωση αλκοόλ και ιδιαίτερα από άτομα νεαρής ηλικίας.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της καταπολέμησης των ναρκωτικών, είναι αταλάντευτος ο στόχος μας και αναπτύσσουμε μια σειρά προληπτικών και κατασταλτικών δράσεων. Σίγουρα, όμως, είναι ένα θέμα ευρύτερα κοινωνικό και δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί το θέμα των ναρκωτικών ευρύτερα μόνο από μία αστυνομική δράση προληπτικού ή κατασταλτικό χαρακτήρα.

Σε ό,τι αφορά, όμως, το συγκεκριμένο θέμα και τον τομέα αρμοδιότητας της Ελληνικής Αστυνομίας, και εδώ έχουμε πάρα πολλά και σημαντικά αποτελέσματα σε ό,τι αφορά τη συγκεκριμένη περιοχή.
Καταθέτω στα Πρακτικά έγγραφο που δείχνει σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα τα αποτελέσματα των στοχευμένων δράσεων που διενεργούμε στην Αγία Παρασκευή και αφορούν τον συγκεκριμένο τομέα.


Μπορεί εύκολα, βέβαια, να αντιληφθεί κανείς την αποτελεσματικότητα αυτών των δράσεων που αναπτύσσονται αυτήν τη χρονική περίοδο.
Επίσης, συνεχίζοντας και ολοκληρώνοντας αυτήν την πρώτη μου τοποθέτηση, θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι δίνουμε και μια ιδιαίτερη μέριμνα στα ζητήματα της χρήσης αλκοολούχων ποτών και ιδιαίτερα από άτομα νεαρής ηλικίας. Οι έλεγχοι σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και σε κέντρα διασκέδασης είναι ενδελεχείς και γίνονται από κλιμάκια, στα οποία συμμετέχουν και στελέχη της Οικονομικής Αστυνομίας, αλλά και υπάλληλοι του Συντονιστικού Κέντρου Εποπτείας Αγοράς και Αντιμετώπισης του Παραεμπορίου. Σας ευχαριστώ.


ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ: Και εγώ σας ευχαριστώ, κύριε Υφυπουργέ.
Κύριε συνάδελφε, έχετε τον λόγο για τρία λεπτά.

ΔΚ: Σας ευχαριστώ πολύ για την απάντησή σας και χαίρομαι γι’ αυτές τις δράσεις, τις οποίες και θα δημοσιοποιήσω, αφού ενημερωθώ, προκειμένου να έχουμε την πληρέστερη δυνατή εικόνα.

Θα ήθελα, ωστόσο, να επιμείνω σε ένα ζήτημα ως Βουλευτής Αθηνών. Συνήθως και σ’ αυτό το Κοινοβούλιο και ευρύτερα στον δημόσιο διάλογο, κυρία Πρόεδρε, μιλάμε για τα προνόμια του Κέντρου σε σχέση με τα προβλήματα της Περιφέρειας. Όμως, στο ζήτημα της αστυνόμευσης νομίζω ότι η Αθήνα είναι η μεγάλη αδικημένη. Ενώ συγκεντρώνει την πλειοψηφία του εγκλήματος -αναφέρομαι στο σύνολο της μητροπολιτικής Αθήνας, του πολεοδομικού συγκροτήματος Αθηνών-, έχει τη μειοψηφία των αστυνομικών δυνάμεων, οι οποίες είναι χωροταξικά ανισομερώς κατανεμημένες υπέρ της ελληνικής Περιφέρειας. Όχι ότι και εκεί δεν υπάρχουν προβλήματα, αλλά οπωσδήποτε στην Αθήνα είναι εξαιρετικά αυξημένα, ακριβώς λόγω της δυσαρμονίας. Αστυνομικά τμήματα έχουν κλείσει μέσα στην κρίση, οι αστυνομικές δυνάμεις έχουν απισχνανθεί, έχουν αποδυναμωθεί από τη στελέχωσή τους. Τα παράπονα δημάρχων, αλλά και πολιτών σε όλη τη δική μου περιφέρεια, που περιλαμβάνει δεκατέσσερις δήμους στον βόρειο τομέα, με περίπου εξακόσιες χιλιάδες ψηφοφόρους και πολύ περισσότερους κατοίκους, είναι πάρα πολύ έντονα και θα ήθελα να ξέρω την ευρύτερη πολιτική για την καλύτερη στελέχωση, με δεδομένο τους δημοσιονομικούς περιορισμούς, την πιο ισομερή κατανομή στη βάση της παραδοχής ότι εκεί που υπάρχει το έγκλημα, εκεί πρέπει να υπάρχει και η αστυνομική παρουσία για την καταπολέμησή του. Σας ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ: Και εγώ σας ευχαριστώ. Κύριε Υφυπουργέ, έχετε τον λόγο.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Κυρία Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, επιχείρησα στην αρχική μου τοποθέτηση να αναπτύξω συνοπτικά, μέσα στα περιορισμένα βέβαια χρονικά περιθώρια της διαδικασίας του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ένα ευρύτατο πλέγμα δράσεων που αναπτύσσονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας στην περιοχή της Αγίας Παρασκευής, που στόχο έχουν την καλύτερη αστυνόμευσή της. Ανάλογες, βέβαια, δράσεις γίνονται και στο λεκανοπέδιο Αττικής.

Αναμφισβήτητα, προβλήματα υπάρχουν, δεδομένου ότι περάσαμε και μία δεκαετία όπου από πλευράς κατάταξης προσωπικού, στα πλαίσια των μνημονιακών δεσμεύσεων, γνωρίζετε όλοι ότι ήταν πάρα πολύ μικρός ο αριθμός ο οποίος κατετάγη στην Ελληνική Αστυνομία. Τον τελευταίο χρόνο όμως, με απόφαση της Κυβέρνησης, έχουν προσληφθεί χίλιοι πεντακόσιοι ειδικοί φρουροί, τοποθετήθηκαν όλοι στην Αθήνα, στελέχωσαν τις ομάδες ΔΙΑΣ και μέσα σε ένα νέο, σύγχρονο πλαίσιο αντεγκληματικής πολιτικής, που σχεδιάσαμε για το 2020-2024, υλοποιούνται σε όλη τη χώρα, αλλά και σε ό,τι αφορά την Αττική πολύ στοχευμένες δράσεις, τόσο για το κέντρο όσο και για την περιφέρεια. Έχουν καταγραφεί εγκληματικές ομάδες, δραστηριότητες, και υπάρχει ήδη ένας πολύ συγκροτημένος σχεδιασμός, ο οποίος εποπτεύεται καθημερινά, τόσο σε πολιτικό όσο και σε επιχειρησιακό επίπεδο, από το Υπουργείο και από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας.
Οι δράσεις οι επιχειρησιακές είναι καθημερινές και η εικόνα μιλά από μόνη της, ανατρέχοντας σε ένα ακόμη σχετικό πίνακα, που καταθέτω σήμερα στη Βουλή και ενδεικτικά σας αναφέρω για την Αγία Παρασκευή ότι τον Μάρτιο-Μάιο του 2020 είχαμε εβδομήντα μία κλοπές και διαρρήξεις και τον Μάρτιο-Μάιο του 2019 διακόσιες πενήντα πέντε. Έχουμε δηλαδή μία μείωση αυτή τη στιγμή της τάξης περίπου του 72%. Σε ό,τι αφορά τις κλοπές οχημάτων είναι ένας ασφαλής δείκτης με τον οποίον μετράται η εγκληματικότητα, διότι όπως αντιλαμβάνεστε, κατά καιρούς, λέγονται και διάφορα για τα στατιστικά στοιχεία, αλλά εδώ τα στοιχεία ως προς τις κλοπές των οχημάτων είναι αδιαμφισβήτητα και αδιάσειστα. Είχαμε τον Μάρτιο-Μάιο του 2020 είκοσι τέσσερις κλοπές οχημάτων και τον Μάρτιο-Μάιο του 2019 πενήντα έξι. Έχουμε κι εδώ μία μείωση της τάξης του 57%. Ένας τέτοιος ρυθμός αναφέρεται και σε διάφορα άλλα αδικήματα.

Η προσπάθεια, ωστόσο, που καταβάλλεται καθημερινά συνεχίζεται με αμείωτη ένταση και ενδιαφέρον προς τον σκοπό της επίτευξης ενός υψηλότερου επιπέδου ασφάλειας και προς τη βελτίωση του ήδη υπάρχοντος περιβάλλοντος ευταξίας. Πιστεύουμε δε ότι τους επόμενους μήνες θα έχουμε ακόμη μεγαλύτερη δυνατότητα από πλευράς απασχόλησης προσωπικού στην Αθήνα, δεδομένου ότι αναμένουμε την επιστροφή από τα νησιά ενός μεγάλου αριθμού αστυνομικών, που είναι αποσπασμένοι εκεί λόγω του προβλήματος που έχουμε με τους παράτυπους μετανάστες, δεδομένου ότι είναι σε εξέλιξη η κατάταξη των συνοριακών φρουρών, τους οποίους προσλαμβάνουμε, οκτακόσιους για τα νησιά και τετρακόσιους για τον Έβρο. Αυτή τη στιγμή ολοκληρώνεται η διαδικασία και ελπίζουμε μέχρι τον Σεπτέμβριο, αν όλα είναι καλά, αυτοί να αναλάβουν ενεργό υπηρεσία και να γυρίσει αντίστοιχος αριθμός αστυνομικών από τα νησιά, που είναι αποσπασμένος, τόσο στην Αθήνα όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα, και να βελτιωθεί ακόμη περισσότερο η εικόνα των υπηρεσιών από πλευράς στελέχωσης.

Παράλληλα, θα ήθελα να πω ότι αναπτύσσουμε και ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, με παράλληλες και συντονισμένες δράσεις και με άλλους συναρμόδιους φορείς και ιδιωτικούς φορείς. Είμαστε σε στενή συνεργασία με τη δημοτική αρχή της Αγίας Παρασκευής, αλλά και όλου του Λεκανοπεδίου και σε όλη τη χώρα και με διάφορες άλλες οργανώσεις, οι οποίες δραστηριοποιούνται προς αντίστοιχες κατευθύνσεις, ούτως ώστε όλοι μαζί ως κοινωνία να μπορέσουμε να διαμορφώσουμε καλύτερες συνθήκες από κοινωνικής πλευράς, ούτως ώστε να έχουμε ένα καλύτερο επίπεδο ασφάλειας.

Στόχος λοιπόν όλων μας είναι η περαιτέρω εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών της Αγίας Παρασκευής, του Λεκανοπεδίου Αττικής και όλης της χώρας και να είσαστε βέβαιοι ότι αυτό θα το πετύχουμε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Υπουργέ.