Παγκόσμια Ημέρα κατά της Εμπορίας Ανθρώπων

Η νεότερη εποχή σηματοδοτείται από τον αγώνα για την κατάργηση της δουλείας. Εκκινεί από την επανάσταση των δούλων και τη δημιουργία του ανεξάρτητου κράτους της Αϊτής, στο δυτικό άκρο της νήσου Ισπανιόλας, στις αρχές του 19ου αιώνα και ολοκληρώνεται με την κατάργηση της δουλείας και στην τελευταία χώρα του κόσμου, τη Μαυριτανία, το 1981. Ενδιαμέσως, είναι γνωστό το πόσο επηρέασε το ζήτημα αυτό την πολιτική διαδρομή της ισχυρότερης χώρας του κόσμου, τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σήμερα, ωστόσο, το πρόβλημα και το όνειδος της εμπορίας ανθρώπων, για εξαναγκαστική εργασία, σεξουαλική εκμετάλλευση ή εμπόριο ανθρώπινων οργάνων, επιμένει και αφορά εκατομμύρια σε όλον τον κόσμο, κυρίως γυναίκες και παιδιά, και αποτελεί μια επιχειρηματική δραστηριότητα δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων κάθε χρόνο.

Η 30η Ιουλίου έχει καθιερωθεί από το 2013 ως Παγκόσμια Ημέρα κατά της Εμπορίας Ανθρώπων («World Day against Trafficking in Persons»), με πρωτοβουλία του ΟΗΕ, για να αναδείξει την ανάγκη για πιο αποτελεσματικά μέτρα στην πρόληψη και καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων. Υπόψιν ότι κάθε χρόνο στις 18 Οκτωβρίου λαμβάνει χώρα η Πανευρωπαϊκή Ημέρα κατά της Εμπορίας Ανθρώπων (EU Anti-Trafficking Day), με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Ελλάδα συμμετέχει στη σημερινή ημέρα ευαισθητοποίησης και ακολουθεί μια συγκροτημένη στρατηγική ενάντια στην εμπορία ανθρώπων (trafficking).