Ο προκαθήμενος της Ρωμαιοαθολικής Εκκλησίας, της μεγαλύτερης και, μάλλον, ισχυρότερης οργάνωσης παγκοσμίως, Πάπας Φραγκίσκος βρίσκεται από χθες στη χώρα μας. Ο Πάπας Φραγκίσκος είναι ο πρώτος ηγέτης της Καθολικής Εκκλησίας, εδώ και 13 αιώνες, που προέρχεται από χώρα εκτός Ευρώπης και ο πρώτος από το νότιο ημισφαίριο.
Με προέλευση από την Αργεντινή, έχει προσπαθήσει να φέρει τις αγωνίες των αναπτυσσόμενων λαών στο Βατικανό. Αμά τη εκλογή του, επέλεξε το όνομα “Φραγκίσκος”, με ευθεία αναφορά στον Άγιο της Ασσίζης, προστάτη των φτωχών. Ο Άγιος Φραγκίσκος υπήρξε ίσως η πιο ευγενική φιγούρα της δυτικής Χριστιανοσύνης.
Σε κάθε περίπτωση, η επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου είναι ένα σημαντικό γεγονός. Όσοι επιχειρούν να τη μετατρέψουν σε πεδίο δογματικής αντιπαράθεσης ας θυμηθούν ότι ο Χριστιανισμός, σε όλες του τις εκφράσεις και σε αντίθεση με όλες τις άλλες θρησκείες, έχει στο επίκεντρό του την αγάπη.
Η έννοια της αγάπης αναπτύχθηκε στη μετα-Σωκρατική φιλοσοφία και είναι η σπουδαία συνεισφορά του αρχαιοελληνικού πνεύματος στον εβραϊκό μονοθεϊσμό. Ο Χριστιανισμός, σε φιλοσοφικό επίπεδο, αποτελεί τη σύνθεση του ελληνο-ιουδαϊκού πολιτισμού καθώς στη θέση του αυστηρού Θεού-τιμωρού της Παλαιάς Διαθήκης φέρνει τον ελεήμονα Θεό της αγάπης της Καινής Διαθήκης. Κι αυτό ενώνει όλους τους Χριστιανούς.
Πέραν όλων των άλλων, αξίζει να σημειωθεί ότι το Βατικανό και ο Πάπας Φραγκίσκος έχουν δείξει μεγάλη ευαισθησία στο δράμα των Χριστιανών της Μέσης Ανατολής, που πληρώνουν διπλά τους πολέμους και τις καταστροφές στην περιοχή. Οι πιο αρχαίες χριστιανικές κοινότητες απειλούνται σήμερα με αφανισμό. Η Ελλάδα έχει έναν ιδιαίτερο και βαρυσήμαντο ρόλο να παίξει, και στο ζήτημα αυτό, χάρη στην παρουσία των ελληνόφωνων Πατριαρχείων στην περιοχή αλλά και της στενότατης ιστορικής, γλωσσικής και πνευματικής σύνδεσης του ελληνικού πολιτισμού με τον Χριστιανισμό από τα πρώτα βήματά του στην πολύπαθη αλλά τόσο σημαντική αυτή περιοχή του πλανήτη μας