Ο Νιγιαζί Κιζιλγιουρέκ υποψήφιος του ΑΚΕΛ για την Ευρωβουλή

23.2.2019

Ο Νιγιαζί Κιζιλγιουρέκ είναι ένας Τουρκοκύπριος πολιτικός επιστήμονας. Γεννήθηκε το 1959 στην Ποταμιά, ένα από τα λιγοστά εναπομείναντα μεικτά χωριά της ελεύθερης Κύπρου.

Κατά τα επεισόδια που ακολούθησαν τις προτάσεις του Προέδρου Μακάριου για την αναθεώρηση των Συμφωνιών Ζυρίχης/Λονδίνου, τον Νοέμβριο του 1963, ο Κιζιλγιουρέκ μαζί με την οικογένειά του κατέφυγαν στον τουρκοκυπριακό θύλακα του παρακείμενου χωριού της Λουρουτζίνας. Μετά την ολοκλήρωση των γυμνασιακών του σπουδών στην κατεχόμενη Κύπρο, ο Κιζιλγιουρέκ σπούδασε στη Γερμανία, όπου και ολοκλήρωσε τη διδακτορική του διατριβή για το Κυπριακό.

Το 1995 διορίστηκε λέκτορας στο νεοσύστατο Πανεπιστήμιο της Κύπρου. Ο διορισμός του προκάλεσε την αντίδραση κάποιων Ελληνοκύπριων εθνικιστών και ο Κιζιλγιουρέκ έγινε στόχος επιθέσεων και απειλών. Ωστόσο, παρέμεινε στο πανεπιστήμιο, το 2013 διορίστηκε Πρόεδρος της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών και, έναν χρόνο αργότερα, το 2014, έγινε σύμβουλος του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη.

Ο Κιζιλγιουρέκ ξαναβρίσκεται σήμερα στην επικαιρότητα γιατί το ΑΚΕΛ, το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα της Κύπρου και ένα από τα ισχυρότερα αριστερά κόμματα στην Ευρώπη, τον συμπεριέλαβε στη λίστα των έξι υποψηφίων ευρωβουλευτών του για τις προσεχείς εκλογές της 26ης Μαΐου.

Είναι η πρώτη φορά που ένα κυπριακό κόμμα συμπεριλαμβάνει έναν Τουρκοκύπριο στις λίστες του. Ο συμβολισμός είναι μεγάλος. Εάν εκλεγεί, ο Κιζιλγιουρέκ θα είναι ο πρώτος Τουρκοκύπριος και τουρκόφωνος ευρωβουλευτής στην ιστορία. Το γεγονός ότι η μόνη χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της οποίας το έδαφος τελεί υπό παράνομη κατοχή από άλλη χώρα, κάνει μια τέτοια επιλογή στέλνει ένα πανίσχυρο μήνυμα ενάντια στους εθνικισμούς και την ακροδεξιά που απειλεί να κατασπαράξει την ευρωπαϊκή ιδέα.

Από το 2008, η Κύπρος έχει τη δική της Χρυσή Αυγή ονόματι ΕΛΑΜ, ήτοι Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο. Το 2016 το κόμμα αυτό απέκτησε κοινοβουλευτική εκπροσώπηση. Το ΕΛΑΜ μπορεί να εκλέξει ευρωβουλευτή, με την τελική κατανομή δυο εδρών στο ΔΗΣΥ, δυο στο ΑΚΕΛ, μια στο ΔΗΚΟ και μια στο ΕΛΑΜ. Η ενίσχυση του ΕΛΑΜ δυσχεραίνει τη λύση του Κυπριακού.

Απέναντι σε αυτή την απειλή, το ΑΚΕΛ, το κόμμα που παραδοσιακά είχε τις καλύτερες σχέσεις με την τουρκοκυπριακή κοινότητα, έκανε μια ιστορική επιλογή. Το ΑΚΕΛ που πολέμησε την ευρωπαϊκή πορεία της Κύπρου στο παρελθόν και ήταν μια από τις αιτίες για την καθυστερημένη ένταξη της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αποδεικνύεται πιο ευρωπαϊκό από πολλούς που ομνύουν υποκριτικά στην Ευρώπη.