Ο Μακαρθισμός ανάποδα; (23.06.2020)

Απόψεις

Η Wall Street Journal φιλοξενεί ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον άρθρο για μια μεγάλη απειλή για την ελευθερία του λόγου. Όσα εφιαλτικά γράφει συνάδουν με όσα μου λένε φίλοι, συνάδελφοι-καθηγητές, στις ΗΠΑ και τη Μεγάλη Βρετανία σήμερα.

Φαίνεται πως η δικαιολογημένη αντίδραση σε κάθε μορφή ρατσισμού δίνει την ευκαιρία σε κάποιους να επιβάλουν μια ανελεύθερη πολιτική ορθότητα που ποινικοποιεί κάθε διαφορετική άποψη ή, απλώς, και απόχρωση και οδηγεί στην κατάργηση του θεμελιώδους συστατικού της σύγχρονης δημοκρατίας μας που είναι η ελευθερία του λόγου.

Η ιστορία είναι γνωστή: τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια, στην Αμερική κυνηγούσαν τους ύποπτους για κουμουνισμό. Σήμερα, ο κουμουνισμός έχει αντικατασταθεί από τον, πραγματικό ή υποτιθέμενο, ρατσισμό και ανδροκρατισμό. Επειδή, η Αμερική είναι συχνά ο προπομπός τάσεων που, στη συνέχεια, διεθνοποιούνται και έρχονται και στην Ευρώπη, χρειάζεται αυξημένη προσοχή.

Ιδίως, από μας τους φιλελεύθερους που κινδυνεύουμε να βρεθούμε ανάμεσα στα διασταυρούμενα πυρά ρατσιστών και αυταρχικών, αντι-φιλελεύθερων “αντι-ρατσιστών”. Οι Ιακωβίνοι των ακραίων “δικαιωματιστών” είναι ο καλύτερος σύμμαχος του Τραμπ. Ο φανατισμός των μεν τροφοδοτεί αυτόν των δε.

Όσα περιγράφει το άρθρο μοιάζουν υπερβολικά είναι όμως πραγματικά. Προπύργιο αυτής της νέας αντι-φιλελεύθερης πολιτικής ορθότητας είναι συχνά τα πανεπιστήμια, στα οποία αντί να καλλιεργείται η “μη ορθότητα” προωθείται ένας ασφυχτικός κομφορμισμός. Στόχος των Ιακωβίνων είναι κατεξοχήν οι οικονομολόγοι, ένας παντοδύναμος επιστημονικός κλάδος τον οποίο ζηλεύουν όλοι οι υπόλοιποι κοινωνικοί επιστήμονες για την επιρροή και τις απολαβές τους, ο οποίος κυριαρχείται από λευκούς άνδρες.

Η μάχη είναι αποφασιστικής σημασίας και θα κρίνει το μέλλον της φιλελεύθερης δημοκρατίας μας. Προς το παρόν, οι φιλελεύθεροι στις ΗΠΑ τελούν σε υποχώρηση.

Από τη σελίδα facebook του Δημήτρη Καιρίδη.