5.3.2019
Την περασμένη Παρασκευή, στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε πως θα στείλει επιστολή στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), ζητώντας την αποπομπή του Fidesz και του Βίκτορα Ορμπάν από τις τάξεις του.
Ο Ορμπάν είναι ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας από το 2010, έχοντας επικρατήσει σε τέσσερις εκλογικές αναμετρήσεις. Στις προσεχείς ευρω-εκλογές το Fidesz αναμένεται να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία των ψήφων, λίγο πάνω από το 50%, και, περίπου, 13 από τις 21 συνολικά έδρες, που διαθέτει η Ουγγαρία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Η πρωθυπουργία του Ορμπάν έχει χαρακτηριστεί από υψηλή ανάπτυξη αλλά και υπονόμευση του κράτους δικαίου, με την κατάληψη της δικαιοσύνης, των ΜΜΕ, των πανεπιστημίων και κάθε δημόσιου θεσμού από τους οπαδούς του. Εκείνο που, ωστόσο, έχει προκαλέσει τη μεγαλύτερη ένταση μεταξύ της ουγγρικής κυβέρνησης και των ευρωπαϊκών θεσμών και, τώρα, με το ΕΛΚ, τον οργανισμό-ομπρέλα όλων των κεντροδεξιών κομμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι η προσφυγική κρίση.
Από το 2015 και μετά, ο Ορμπάν έχει επιλέξει να κάνει σημαία του την «απειλή εισβολής» από μουσουλμάνους, απευθυνόμενος στα πιο ξενοφοβικά και σοβινιστικά ένστικτα των ψηφοφόρων. Για τον Ορμπάν δεν υπάρχουν πρόσφυγες, αφού αυτοί προέρχονται από μια ασφαλή χώρα όπως είναι η Τουρκία, αλλά τρομοκράτες που αποσταθεροποιούν τις χριστιανικές κοινωνίες της Ευρώπης σε συνεργασία με τις διεφθαρμένες ελίτ των Βρυξελλών και μερικούς Εβραίους χρηματιστές, όπως ο Τζωρτζ Σόρος.
Η επιστολή του Μητσοτάκη καθιστά τη Νέα Δημοκρατία το 12ο μέλος του ΕΛΚ και την Ελλάδα την 9η χώρα που επιδιώκει την αποπομπή του Fidesz. Τα περισσότερα κόμματα προέρχονται από χώρες της βόρειας Ευρώπης. Ο ίδιος ο Ορμπάν επιμένει ότι δεν θα αποχωρήσει από το ΕΛΚ οικειοθελώς και, είναι βέβαιο ότι, θα επιχειρήσει να εμφανιστεί ως θύμα μιας πανευρωπαϊκής συνωμοσίας εναντίον του, προκειμένου να κερδίσει τη συμπάθεια των Ούγγρων ψηφοφόρων. Ωστόσο, είναι εξίσου βέβαιο ότι, ένα τμήμα των πιο αστικών και εύπορων στρωμάτων, που τον έχουν στηρίξει εξαιτίας της οικονομικής του επιτυχίας, θα θορυβηθούν από την απομόνωση της Ουγγαρίας από το ευρωπαϊκό “κατεστημένο”.
Το ποτήρι για το ΕΛΚ φαίνεται πως ξεχείλισε από την επιλογή του Ορμπάν να χρησιμοποιήσει το πρόσωπο του Ζαν Κλωντ Γιουνκέρ, του απερχόμενου Πρόεδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για την καμπάνια του Fidesz στις επερχόμενες ευρω-εκλογές, κατηγορώντας τον ότι ηγείται μιας συνωμοσίας για να έρθουν περισσότεροι μετανάστες στην Ευρώπη.
Μέχρι στιγμής, το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας, η μεγαλύτερη συνιστώσα του ΕΛΚ, δεν έχει πάρει θέση. Ο ίδιος ο Ορμπάν έχει υπάρξει προσεκτικός έναντι της Γερμανίας, οι αυτοκινητοβιομηχανίες της οποίας είναι υπεύθυνες για το ένα τρίτο της βιομηχανικής παραγωγής της Ουγγαρίας. Μέχρι τώρα, το Βερολίνο δεν ήθελε να χαρίσει τον Ορμπάν στην ακροδεξιά, η οποία συνολικά θα είναι η δεύτερη δύναμη στο επόμενο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Η απόφαση του Μητσοτάκη είναι ίσως αυτή που θα γείρει την πλάστιγγα υπέρ της αποβολής του Ορμπάν. Την ώρα που η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα κατηγορείται για εξω-θεσμικές παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη και αλλού, ο Μητσοτάκης θέλει να στείλει το μήνυμα ότι το ζήτημα του κράτους δικαίου είναι πολύ σοβαρό. Επιπλέον, θέλει να επιβεβαιώσει ότι η ΝΔ παραμένει αταλάντευτα αφοσιωμένη στην ευρωπαϊκή ιδέα και τις ευρωπαϊκές αξίες και στέκεται απολύτως επικριτικά σε όσους επιθυμούν να παίξουν μαζί τους είτε στο εσωτερικό είτε στο εξωτερικό της Ελλάδας. Τέλος, μπροστά στις επιθέσεις του Τσίπρα εναντίον της ΝΔ για ακροδεξιά απόκλιση, με την απόφασή του αυτή, ο Μητσοτάκης επιδιώκει να ενισχύσει τον κεντροδεξιό της προσανατολισμό. Άλλωστε, το ποιος συνεργάζεται με την ακροδεξιά ή έχει χρησιμοποιήσει τη ρητορική της στην Ελλάδα δεν είναι τόσο απλή υπόθεση όσο κάποιοι θέλουν να την παρουσιάζουν.