Ο Ελληνισμός της Ουκρανίας και ο Πόλεμος: Η ημέρα που σταμάτησε τον χρόνο

YouTube video

Δύο χρόνια πολέμου

Συμπληρώνονται σήμερα δύο χρόνια από την έναρξη της βάρβαρης επίθεσης της Ρωσίας σε βάρος της Ουκρανίας. Ο ηρωικός λαός της Ουκρανίας μάχεται για την ελευθερία και την αξιοπρέπεια του και ο αγώνας του μας αφορά όλους και μας εμπνέει. Η Ελλάδα, από την πρώτη στιγμή, τάχθηκε στο πλευρό των Ουκρανών, παρά τους ιστορικούς δεσμούς μας με τη Ρωσία, τον ρωσικό λαό και τον σπουδαίο του πολιτισμό. Γιατί η Ελλάδα είναι πάντα από τη σωστή πλευρά της ιστορίας!

Πριν από δύο μέρες, ως Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου της Ελληνικής Δημοκρατίας, υπέγραψα την παράταση για ένα έτος του καθεστώτος προσωρινής προστασίας των Ουκρανών πολιτών στην Ελλάδα. Στο καθεστώς αυτό υπάγονται σήμερα περίπου 27 χιλιάδες Ουκρανοί πολίτες. Πολλοί από αυτούς, επωφελούνται από το ενταξιακό πρόγραμμα του υπουργείου μας, HELIOS, ενώ με την πρόσφατη τροπολογία που ψηφίσαμε στη Βουλή, παραμονές Χριστουγέννων, δίνεται η δυνατότητα σε όσους από αυτούς το επιθυμούν, να ενταχθούν στο μονιμότερο καθεστώς νόμιμης μετανάστευσης, σύμφωνα με την κείμενη ελληνική νομοθεσία.

Επ’ ευκαιρία του πρώτου χρόνου του πολέμου, η γυναίκα μου, Μαριλίζα, ετοίμασε ένα πολύ σύντομο ντοκυμαντέρ για τον Ελληνισμό της Ουκρανίας και την τραγωδία της Μαριούπολης, σε συνεργασία με την Πρεσβεία του Καναδά στην Αθήνα και το ΕΛΙΑΜΕΠ. Αξίζει να το παρακολουθήσετε.