Ο Δημήτρης Καιρίδης στo ”Σήμερα” του ΣΚΑΪ με τον Δ. Οικονόμου και τον Α. Παυλόπουλο

YouTube video

Τηλεοπτική εμφάνιση Δ. Καιρίδη στην εκπομπή ‘’ ΣΗΜΕΡΑ’’ με τον Δ. Οικονόμου και τον Α. Παυλόπουλο

Date    2024-03-12

Δημήτρης Οικονόμου  :

Καλώς ορίζω τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, τον κύριο Δημήτρη Kαιρίδη καλημέρα, κύριε Υπουργέ.

Δημήτρης Καιρίδης :

Καλημέρα σας.

Δημήτρης Οικονόμου :

Ο κ. Υφαντής ο Καθηγητής είναι επίσης κοντά μας και τον ευχαριστούμε.

Κωνσταντίνος Υφαντής :

Καλημέρα.

Δημήτρης  Οικονόμου  :

Θα ξεκινήσουμε λίγο από τα δύσκολα, κύριε Καθηγητά.

Δημήτρης Καιρίδης :

Καλός συνάδελφος στο Πάντειο.

Δημήτρης Οικονόμου :

Εσάς λέω ο Καθηγητής..

Δημήτρης Καιρίδης :

Ο κύριος Υφαντής, συνάδελφος καλός.

Δημήτρης Οικονόμου :

Το καθηγητής δεν φεύγει , το υπουργός κάποια στιγμή θα φύγει,.

Δημήτρης Καιρίδης :

Σωστά, σωστά.

Δημήτρης Οικονόμου :

Οπότε καλύτερα να μιλάμε ”κύριε Καθηγητά” για σιγουριά..

Δημήτρης Καιρίδης :

Έτσι.

Δημήτρης Οικονόμου :

Για να δούμε, κύριε υπουργέ, τώρα, τι πρέπει να περιμένουμε από αυτή τη συνάντηση, κλείδωσε, μας λέει ο Μανώλης. Καλό είναι το κλίμα και επιβεβαιώθηκε και στις πολιτικές συζητήσεις που έγιναν μεταξύ των υφυπουργών. Ότι πάμε καλά, και ότι τέλος πάντων το κλίμα μας παραμένει σε αυτό, που έχουμε ζήσει εδώ και ένα χρόνο. Τώρα, μπορούμε να πάμε λίγο παρακάτω, δηλαδή περιμένουμε κάτι από τους δύο ηγέτες ή επαναβεβαίωση αυτού του κλίματος που ζούμε;

Δημήτρης Καιρίδης :

Koιτάξτε, πηγαίνουμε παρακάτω, μην το υποτιμούμε αυτό και θα σας εξηγήσω. Χθες επιβεβαιώθηκε ότι υπάρχει μια, -θα σας πω πολύ προσεκτικά- τον τίτλο να πούμε της συνάντησης-, ενσυνείδητη προσπάθεια και από τις δύο πλευρές και από τις δύο κυβερνήσεις, να διατηρηθεί και να ενισχυθεί αυτό το κλίμα ύφεσης που έχουμε δει το τελευταίο διάστημα και να επιλυθούν πρακτικά ζητήματα που υπάρχουν αναπόφευκτα στις σχέσεις των δύο χωρών, όσο και αν είναι πολύ δύσκολο να προχωρήσουμε στα μεγάλα, στο ζήτημα της υφαλοκρηπίδας και της οριοθέτησης.

Δημήτρης Οικονόμου :

Πιθανότατα, όπως λέει ο Μανώλης, έχει υιοθετηθεί μια φράση τις τελευταίες μέρες, ”η άλλη οπτική γωνία” το λένε οι Τούρκοι συνεχώς. Αυτό να το δούμε από άλλη οπτική, το άλλο να δούμε από άλλη οπτική, το παρά άλλο και τα λοιπά.

Μανώλης Κωστίδης  :

Δημήτρη συγνώμη που σε διακόπτω.

Δημήτρης Οικονόμου :

Έλα Μανώλη,

Μανώλης Κωστίδης  :

Για να τα πούμε όλα. Λένε να δούμε με άλλη οπτική γωνία τους S-400 και τα F35, να δούμε με άλλη οπτική γωνία την αμφισβήτηση της κυριαρχίας των νησιών, να δούμε με άλλη οπτική γωνία την αποστρατικοποίηση των νησιών, να δούμε με άλλη οπτική γωνία το ζήτημα του εναέριου χώρου και τα λοιπά, δηλαδή όλα τα ζητήματα, για να το θυμίσουμε στους τηλεθεατές μας. Τίποτα άλλο, μπορείς να συνεχίσεις την κουβέντα.

Δημήτρης Οικονόμου :

Εμείς μπορούμε να δούμε από άλλη οπτική γωνία τα θέματά μας;

Δημήτρης Καιρίδης :

Κοίταξε ένα υπάρχει ένα όριο στις ”γωνίες”, από ένα σημείο και μετά ο ”ελέφαντας είναι ελέφαντας” από όποια γωνία και αν τον δεις! Έτσι δεν είναι; Λοιπόν σε κάθε περίπτωση, προφανώς υπάρχουν διαφορές, αλλά είναι άλλο πράγμα οι διαφορές να καταγράφονται και να προσπαθούμε να επιλύσουμε ότι επιλύνεται και άλλο να σηκωνόμαστε και να βαράει ο ένας τον άλλον, έτσι δεν είναι; Όπως είχαμε ζήσει με ευθύνη κατ’ εξοχήν της Τουρκίας το προηγούμενο διάστημα, περί αυτού πρόκειται, ο πρωθυπουργός θα πάει, θα τελειώσουν οι εκλογές στην Τουρκία 31 Μαρτίου, αμέσως μετά το Πάσχα, αμέσως μετά το Πάσχα.

Μανώλης Κωστίδης  :

Κύριε Καιρίδη 6-10 Μαΐου έχετε κάποιο πρόγραμμα;.

Δημήτρης Καιρίδης :

Τα ξέρει καλύτερα!

Μανώλης Κωστίδης  :

Γιατί αυτό που τουλάχιστον λέει το ρεπορτάζ μας, περίπου εκεί μετά το Πάσχα, δηλαδή 6 τώρα είναι Δευτέρα βέβαια από όσο βλέπω, μετά το Πάσχα με το αρνί και το κατσίκι.

Δημήτρης Κο :

Κατευθείαν, κάτσε βρε Μανώλη.

Μανώλης Κωστίδης  :

Δεν ξέρω πόσο εφικτό είναι, αλλά τέλος πάντων.

Δημήτρης Οικονόμου :

Τη Δευτέρα του Πάσχα, θα πάμε να συναντήσουμε τον Ερντογάν, δεν έχουμε άλλες δουλειές να κάνουμε; Αργότερα.

Δημήτρης Καιρίδης :

Kοιτάξτε υπάρχει και εδώ μία πίεση, διότι έχουμε και εμείς εκλογές, μην το ξεχνάτε αυτό στις 9 Ιουνίου. Κατά συνέπεια, κάποια στιγμή, αμέσως μετά το Πάσχα, θα γίνει αυτή η επίσημη.

Δημήτρης Οικονόμου :

Άρα ενδιάμεσα, ανάμεσα στο Πάσχα και στις εκλογές τις δικές μας.

Δημήτρης Καιρίδης :

Έτσι, έτσι, ταξίδι ανταποδοτικό της επίσκεψης Ερντογάν εδώ στις 7 Δεκεμβρίου και αυτό είναι το θετικό. Από εκεί και πέρα, προφανώς το μεγάλο ζήτημα παραμένει. Τώρα να σας πω δυο – τρία πράγματα για αυτά που ακουστήκανε, πολύ γρήγορα. Πρώτον, οι τελευταίες αυτές φράσεις, βίντεο, που δείξατε του Ερντογάν, έρχονται σε συνέχεια μιας ιστορίας σχεδόν 250 ετών, αυτά τα περί κράτους. Ξέρετε, στην Τουρκία υπάρχει αυτή η εμμονή, να ενισχύσουμε το κράτος. Το κράτος και τα μάτια μας. Αυτό εκπροσωπούσαν κατ’ εξοχήν οι Κεμαλιστές. Αυτό εκπροσωπεί, ως συνέχεια, θα έλεγα, παρά τις διαφοροποιήσεις του με την ισλαμιστική ιδεολογία, αυτός ο εθνικισμός, το κράτος. Στη Δύση, ξέρετε, έχουμε βάλει στην πολιτική μας ατζέντα δίπλα στο ισχυρό κράτος, την ισχυρή κοινωνία, τα κοινωνικά δικαιώματα, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τι γίνεται με τις ελευθερίες και τα λοιπά. Η Τουρκία παραμένει προσηλωμένη, ιδίως επειδή βρίσκεται σε μια δύσκολη περιοχή, όπως αναφέρει ο Ερντογάν, μην πάθει κάτι το κράτος. Κι αυτό προφανώς προκαλεί και έναν αυταρχισμό, αν θέλετε, κατ’ ελάχιστον, στην όλη.

Δημήτρης Οικονόμου :

Και στα δικαιώματα και στις ελευθερίες.

Δημήτρης Καιρίδης :

Ως προς την πολεμική βιομηχανία.

Άκης Παυλόπουλος  :

Να πάω στα προηγούμενα που είπατε, στο ραντεβού Μητσοτάκη-Ερντογάν. Εμείς σε αυτό το ραντεβού γιατί πηγαίνουμε; Για να βεβαιώσουμε, να επισφραγίσουμε την ύφεση, το καλό κλίμα, την προσπάθεια προσέγγισης, ή γιατί φιλοδοξούμε ότι θα πάμε και λίγο παρακάτω;

Δημήτρης Καιρίδης :

Το φιλοδοξούμε αυτό και στα πρακτικά ζητήματα πηγαίνουμε λίγο παρακάτω. Χθες, κύριε Παυλόπουλε.

Άκης Παυλόπουλος  :

Όχι ότι το πρώτο είναι κακό, δεν το περιγράφω ως κακό.

Δημήτρης Καιρίδης :

Και το πρώτο και το δεύτερο, χωρίς ωστόσο αυταπάτες.

Άκης Παυλόπουλος  :

Αλλά μήπως εδώ έχει μπει μια γραμμή, που πέρα από εκεί δεν μπορούμε να περάσουμε, διότι υπάρχουν τα βαριά θέματα τα οποία..

Δημήτρης Καιρίδης :

Κοιτάξτε τα βαριά θέματα, είναι βαριά θέματα και δεν νομίζω ότι μπορούν εύκολα να επιλυθούν ή θα επιλυθούν τον Μάιο. Ας μην τρέφουμε αυταπάτες. Όμως μια σειρά από άλλα ζητήματα μπορούν, και για παράδειγμα θα σας δώσω, χθες ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης απάντησε στη Βουλή σε ερώτηση βουλευτή της αντιπολίτευσης του ΠΑΣΟΚ από τα Δωδεκάνησα για το πρόγραμμα της βίζας. Μάλιστα τον εγκάλεσε ο βουλευτής της αντιπολίτευσης από τα Δωδεκάνησα, γιατί δεν επεκτείνεται.

Δημήτρης Οικονόμου :

Μάλιστα.

Δημήτρης Καιρίδης :

Αυτό και μόνο, δεν επεκτείνεται και σε περισσότερα νησιά, παρόλο που έχουμε βάλει δέκα νησιά που είναι πολύ περισσότερα από ότι στο παρελθόν, σε ένα πρόγραμμα που δεν είναι πια πιλοτικό, όπως στο παρελθόν, αλλά ισχύει για όλο το χρόνο κτλ. και θα αρχίσει να λειτουργεί από 30 Μαρτίου σύμφωνα με τις ανακοινώσεις Γεραπετρίτη, αυτό και μόνο σηματοδοτεί ένα νέο ξεκίνημα. Δεν θα μπορούσε να γίνει, εάν υπήρχε η μεγάλη ένταση που είχαμε δει στο προηγούμενο διάστημα. Το γεγονός ότι οι ίδιοι οι νησιώτες έρχονται και ζητούν δια των εκπροσώπων τους, περισσότερη διευκόλυνση στις επισκέψεις των Τούρκων τουριστών στα νησιά, είναι ένα θετικό βήμα στην προσέγγιση και στη συνύπαρξη και στην ανταλλαγή.

Δημήτρης Οικονόμου :

Πάμε και στον Καθηγητή.

Δημήτρης Καιρίδης :

Και την οικονομική μεταξύ των δύο πλευρών.

Δημήτρης Οικονόμου :

Θα γυρίσουμε μετά και στα εξοπλιστικά. Ελάτε κ. Καθηγητά.

Κωνσταντίνος Υφαντής :

Κοιτάξτε, παρά τις επιμέρους αρρυθμίες, οι οποίες μπορεί να παρατηρούνται κυρίως από αντανακλαστικά του παρελθόντος, οι NAVTEX της Τουρκίας, που πολλές φορές έτσι, μας αναστατώνουν, αλλά τελικά αποδεικνύεται ότι δεν επηρεάζουν το γενικότερο κλίμα, πρέπει να θυμηθούμε ότι, είναι η τέταρτη φορά που θα συναντηθούν οι δύο ηγέτες μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο από το Βίλνιους μέχρι τον Μάιο, σε λιγότερο από, τέσσερις φορές, που σημαίνει τι; Σε στρατηγικό επίπεδο σημαίνει ότι η διαδικασία της επαναπροσέγγισης είναι σε αυτό το υψηλότερο δυνατό επίπεδο, δηλαδή είναι στο επίπεδο κορυφής. Μπορεί να υπάρξουν θετικές εκπλήξεις, δηλαδή μικρές ή μεγαλύτερες, αν θέλετε επιτυχίες, νομίζω ότι ναι, είχαμε μια τέτοια που δεν την περιμέναμε με τη Διακήρυξη των Αθηνών. Οτιδήποτε και να πιστεύει κανείς, σε πολιτικό συμβολικό επίπεδο ήταν σημαντική και επιπλέον ήταν σημαντική γιατί η Τουρκία φαίνεται σε σχέση με το παρελθόν, το πρόσφατο αλλά και το απώτερο να προσχωρεί σε κάποια πράγματα, την ειρηνική επίλυση των διαφορών, είναι πολύ πιο κοντά στην ελληνική, αν θέλετε ρητορική και θέση ως προς τη σημασία της προσφυγής στη διεθνή δικαιοσύνη. Άρα τουλάχιστον σε αυτό το επίπεδο που δεν είναι νομικά δεσμευτικό, τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα από ότι είχαμε. Μπορούμε να πάμε, γιατί αυτό είναι το μεγάλο ερώτημα που το θέτουμε συνέχεια και στον εαυτό μας. Υπάρχει διέξοδος; Δηλαδή μπορούμε να σπάσουμε τα όρια του παρελθόντος;

Δημήτρης Οικονόμου :

Μπορούμε εσείς τι λέτε;

Δημήτρης Οικονόμου :

Και μάλιστα με αυτό τον ηγέτη, γιατί λένε, λέει και ο Μανώλης καμιά φορά, ότι, αν ένας ηγέτης που μπορεί να λύσει τα προβλήματα με την Ελλάδα, ή μπορούμε να προχωρήσουμε παρακάτω, αυτός είναι ο Ερντογάν.

Κωνσταντίνος Υφαντής :

Συμφωνώ, όχι, όχι, συμφωνώ, γιατί δεν έχει ανάγκη πια της νομιμοποίησης στο εσωτερικό του, μετά από σχεδόν 25 χρόνια απόλυτης ηγεσίας και ηγεμονίας στην Τουρκία, επανειλημμένες νίκες, ακόμα και υπό τις δυσμενέστερες συνθήκες, λοιπόν, ναι, μπορεί να γίνει αυτό. Όλοι περιμένουμε στην Αθήνα, στην Ελλάδα, μία σημαντική, αν θέλετε υποχώρηση της Τουρκίας, έτσι ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε. Ή μπορεί, δικαιολογείται κάποια αισιοδοξία; Μέχρι σήμερα όχι, αλλά ποτέ δεν ξέρεις πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα.

Δημήτρης Οικονόμου :

Για να πάμε τώρα κύριε Καθηγητά και στα εξοπλιστικά της Τουρκίας, Μανώλη, θα έρθω μάλλον, σε σένα έρχομαι τώρα για να.

Άκης Παυλόπουλος :

Τον πύραυλο Atmaca.

Δημήτρης Οικονόμου :

Για να δείξουμε αυτό που είδαμε και πριν Μανώλη, αυτόν τον καινούργιο αντιπλοϊκό πύραυλο που εκτόξευσε χθες η Τουρκία, έκανε μια δοκιμή εντυπωσιακή, όπως πάντα γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις και βλέπουμε εδώ, θα δούμε και την εκτόξευση, ένα ακόμη όπλο λοιπόν της Τουρκίας, Μανώλη μου, προστίθεται στην φαρέτρα τους. Πάμε να δούμε την εκτόξευση αυτή και μετά να το σχολιάσουμε όλο αυτό το πρόγραμμα που είδαμε πριν πόσο έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Για πάμε να το δούμε. (Τηλεοπτικό απόσπασμα).

Άκης Παυλόπουλος  :

Ένα ακόμη όπλο. Μία ακόμη προβολή ισχύος. Ναι Μανώλη μου.

Μανώλης Κωστίδης  :

Είναι η δοκιμαστική βολή του Αtmaca που έχει κατασκευαστεί, αλλά θα κατασκευαστεί πια, με εγχώριους κινητήρες μιας άλλης εταιρείας και αυτό νομίζω, το θεωρώ, δηλαδή 100% εγχώριος θα είναι, όπως τα Bayractar κατασκευάζονται με ουκρανικούς κινητήρες, μετά μπήκαν και τουρκικοί κινητήρες, γίναν διάφορες συνεργασίες, αλλά η Τουρκία τι κάνει; Αντί, δηλαδή θα αντικαταστήσει τους αμερικανικούς Harpoon με αυτούς, με αυτόν τον πύραυλο.

Δημήτρης Οικονόμου :

Τον Atmaca.

Μανώλης Κωστίδης  :

Τον Atmaca. Δηλαδή προσπαθεί σε κάθε τομέα, δεν είναι μόνο να φτιάξει τη φρεγάτα, φτιάχνει και το οπλικό σύστημα, δεν φτιάχνει μόνο το μη επανδρωμένο, φτιάχνει και το οπλικό σύστημα. Ακόμα και τις τορπίλες των υποβρυχίων, των γερμανικών υποβρυχίων. Η Γερμανία βοηθά, και εκεί, ακόμη και το ισπανικό αεροπλανοφόρο ισπανικής σειράς αεροπλανοφόρο που κατασκεύασε, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη εκεί θα προσγειώνονται, άρα έχει συγκεκριμένους στόχους με ένα δόγμα. Έχετε τους αξιότιμους καθηγητές.

Δημήτρης Οικονόμου :

Βεβαίως να μας πουν μια κουβέντα.

Μανώλης Κωστίδης :

Να σας τα σχολιάσουν και για το δόγμα της Τουρκίας.

Δημήτρης Οικονόμου :

Για ελάτε.

Δημήτρης Καιρίδης :

Κοιτάξτε, η μεγάλη τομή συνέβη στη δεκαετία του 1980. Η τουρκική οικονομία έχει μεταμορφωθεί και έχει αναπτυχθεί πολύ περισσότερο από τη γειτονιά της. Τότε η Τουρκία εγκατέλειψε το δόγμα του προστατευτισμού, της εγχώριας βιομηχανίας και ανοίχτηκε στην παγκόσμια αγορά επί Οζάλ, μετά τις μεγάλες οικονομικές αποτυχίες που βίωσε όλο το προηγούμενο διάστημα. Απέκτησε λοιπόν, μια βιομηχανική υποδομή, την οποία δεν έχει καμία άλλη μεσανατολική χώρα. Σήμερα η Τουρκία έχει εξαγωγές τριακόσια δισεκατομμύρια, έχει την πέμπτη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία στην Ευρώπη μετά τους μεγάλους, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία και εξάγει εκατοντάδες χιλιάδες αυτοκίνητα, πάνω από είκοσι δισεκατομμύρια αυτοκίνητα, φορτηγά ανταλλακτικά και προφανώς παράγει κινητήρες. Όλη αυτή η υποδομή βιομηχανική, που επαναλαμβάνω, καμία άλλη χώρα στην περιοχή δεν έχει, μπορεί εύκολα να βοηθήσει και σε μια αμυντική βιομηχανία, την οποία για λόγους και εθνικιστικούς να πούμε, αλλά και οικονομικούς, σήμερα έχει φτιάξει. Προς το παρόν δεν έχει καταφέρει, κύριε Κωστίδη, το είπατε προηγουμένως να πουλήσει τέτοια οπλικά συστήματα σε δυτικές χώρες, διότι εκεί είναι το όριο να πούμε και το πραγματικό κατώφλι. Αν καταφέρεις να ανταγωνιστείς τα δυτικά συστήματα και να πουλήσεις αν έχεις τα κότσια, στην Ιταλία, στην Ισπανία, σε άλλες νατοϊκές χώρες, αυτό δεν έχει γίνει. Μιλάμε για χώρες του Κόλπου όπως είναι το Κατάρ, όπως είναι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Πακιστάν, φίλες συμμαχικές, αλλά αυτό δεν υποτιμά αυτή τη μεγάλη επιτυχία, η οποία βρίσκεται σε αντίστιξη. Γιατί εμένα μου αρέσει να τα λέμε όλα, με την ελληνική μεταπολίτευση την τελευταία πεντηκονταετία, να τα δούμε αυτά, μια Ελλάδα η οποία δυσκολεύτηκε πάρα πολύ, παρά τη συμμετοχή της στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα τότε, Ένωση σήμερα, να προσαρμοστεί στα κελεύσματα της παγκοσμιοποίησης, να δημιουργήσει ανταγωνιστική εξαγωγική βιομηχανία, για μια σειρά από λόγους που έχουν να κάνουν με τη λαϊκίστικη διαχείριση της οικονομίας και ειδικά στην αμυντική βιομηχανία έγιναν ”τέρατα”, όποιος γνωρίζει, που έφτασε η ΕΑΒ, τι έγινε με τα ναυπηγεία, ποιοι φτάσανε τα ναυπηγεία, εννοώ ποια συμμαχία συμφερόντων, συνδικαλιστικών, πολιτικών, ούτω καθεξής, σε αυτό το χάλι, ώστε σήμερα να προσπαθούμε και να παλεύουμε από το μηδέν, υπό το μηδέν, να φτιάξουμε τα ελάχιστα.

Δημήτρης Οικονόμου :

Μια κουβέντα από τον κ Υφαντή να κλείσουμε.

Κωνσταντίνος Υφαντής :

Πάρα πολύ γρήγορα, η Τουρκία δεν έκανε τίποτα, δεν ανακάλυψε τον τροχό εκ νέου, έτσι; Έκανε αυτό το οποίο αντέγραψε τα καλά παραδείγματα, σε ολόκληρο τον κόσμο, δηλαδή, ενίσχυσε την εγχώρια βιομηχανία, την χρηματοδότησε μέσω αγορών, έτσι; Όχι μέσω επιδοτήσεων, άνοιξε την εκπαίδευση και το εκπαιδευτικό σύστημα και το ερευνητικό, το οποίο διευρύνθηκε πάρα πολύ και με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, για ότι σημαίνει αυτό και βελτίωσε πάρα πολύ το ανθρώπινο δυναμικό της, εισάγοντας..

Δημήτρης Καιρίδης :

Παντοδύναμα ιδιωτικά, μη κερδοσκοπικά, τα οποία έχουν γίνει ο φθόνος στην παγκόσμια ακαδημαϊκή κοινότητα, στην οποία δούλεψε ο Κώστας, έχει δουλέψει, θυμάστε στην Κωνσταντινούπολη.

Άκης Παυλόπουλος  :

και εσείς και ο κ. Καιρίδης.

Δημήτρης Καιρίδης :

όπως και πολλοί Έλληνες, διώχνουμε τους Έλληνες επιστήμονες να δουλέψουν σε τουρκικά πανεπιστήμια και συζητάμε, εν έτη 2024 για τα αυτονόητα που έχουν γίνει αλλού. Αυτό είναι, αν θέλετε, το όνειδος της μεταπολίτευσης, με όλα τα καλά της μεταπολίτευσης, για να μην τα μηδενίζουμε, υπάρχουν και τα κακά τώρα που θα κάνουμε ταμείο, τα πενήντα χρόνια της.

Δημήτρης Οικονόμου :

Να δω τι θα γίνει εδώ, ”νέο 2015” ετοιμάζεται εδώ με το μεταναστευτικό, κύριε Υπουργέ.

Άκης Παυλόπουλος :

Τώρα που θα κάνουμε ταμείο κ Υπουργέ.

Δημήτρης Καιρίδης :

Δεν θα γίνει 2015, δεν υπάρχει 2015.

Δημήτρης Οικονόμου :

Μα έχει γεμίσει η Κρήτη μετανάστες.

Δημήτρης Καιρίδης :

Καταρχάς για να το συνδέσουμε με τα ελληνοτουρκικά και υπάρχει το πρωτοσέλιδο σήμερα της ”Καθημερινής” και μόνο το γεγονός, ότι δεν μιλάμε πια για την Τουρκία και μιλάμε για ένα νέο διάδρομο, δείχνει αν θέλετε την ύφεση.

Δημήτρης Οικονόμου :

Άρα από το Αιγαίο πάμε καλά λέτε;

Δημήτρης Καιρίδης :

Πάμε καλά, χωρίς αυτό να σημαίνει, αλλά πάμε καλά, πάμε πολύ καλά, ιδίως στον Έβρο, αλλά και στα νησιά. Θυμάστε τα προβλήματα που είχαμε στη Ρόδο.

Δημήτρης Οικονόμου :

Ανησυχείτε για την Κρήτη;

Δημήτρης Καιρίδης :

Aλλά προφανώς έχουμε ένα ζήτημα στην Ανατολική Λιβύη, το οποίο θα αντιμετωπίσουμε με τον ίδιο επαγγελματισμό.

Δημήτρης Οικονόμου :

Πότε πάτε κάτω;

Δημήτρης Καιρίδης :

Τις επόμενες μέρες και ο Πρωθυπουργός στην Αίγυπτο.

Δημήτρης Οικονόμου : Ευχαριστούμε πολύ. καλημέρα σας κύριοι.