Δημήτρης Οικονόμου :
Πάμε στους καλεσμένους, τον Υπουργό, στον κύριο Δημήτρη Καιρίδη. Καλημέρα, κύριε Υπουργέ, καλώς ήρθατε.
Δημήτρης Καιρίδης :
Καλημέρα, καλημέρα και στους δύο.
Δημήτρης Οικονόμου :
Εδώ πάντως είναι φοβερό γιατί είπε ο Μανώλης πριν που σχολιάζαμε το θέμα αυτό που είδαμε και τώρα. Πώς μπορούμε να διαβάζουμε την Τουρκία ακόμα και μέσα από ένα τέτοιο θέμα που τώρα βλέπω να διχάζει την Τουρκία και να δημιουργείται μείζον πολιτικό θέμα κ. υπουργέ, για ένα ζήτημα που στην Ελλάδα δεν θα τολμούσε να σκεφτεί κανείς ποτέ.
Άκης Παυλόπουλος :
Επιβεβαιώνεται πόσο διαφορετική χώρα είναι.
Δημήτρης Οικονόμου :
Πόσο άλλη χώρα είναι.
Άκης Παυλόπουλος :
Μην διαβάζετε ποτέ την Τουρκία με ευρωπαϊκά δεδομένα.
Δημήτρης Οικονόμου :
Αν μπορείς δηλαδή να μπεις στα παπούτσια του άλλου.
Άκης Παυλόπουλος :
Θεωρίες συνωμοσίας. Τι λέτε;
Δημήτρης Καιρίδης :
Εντάξει. Κοιτάξτε. Η Τουρκία και οι αντιφάσεις της, Η παραδοξότητές της, η Ανατολή και η Δύση, από τη μία, μια κοσμική ηδονιστική, καπιταλιστική, πώς να το πούμε; Απελευθερωμένη χειραφετημένη Τουρκία της Κωνσταντινούπολης, η οποία είναι μειοψηφούσα, από την άλλη μια ευσεβιστική Τουρκία ισλαμιστική, η οποία εκλέγει τον Ερντογάν, αλλά εξίσου καπιταλιστική και μέσα στο διεθνές σύστημα. Που παράγει εξάγει και οπλικά συστήματα και όχι μόνο. Είναι όλες αυτές οι αντιφάσεις της.
Δημήτρης Οικονόμου :
Τώρα πως θα ισορροπήσει η Τουρκία σε ένα νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται κύριε υπουργέ, είδαμε το δίλημμα που τίθεται πια στην Τουρκία, S-400 ή F-35 αναλύσεις επί αναλύσεων, οι δυνατότητες των S-400. Τι θα κάνουμε, θα πάρουμε F-35 τι λέτε;
Δημήτρης Καιρίδης :
Ακούστε, πολύφοβάμαιότι όλες αυτές οι αναλύσεις ένα στόχο έχουν, να θολώσουν το τοπίο, το οποίο κατά τη γνώμη μου είναι απολύτως ξεκάθαρο. Έχουμε να κάνουμε με μια μεγάλη αποτυχία της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής. Εγώ θα τολμήσω να σας κάνω και μια πρόβλεψη. Η υπόθεση των F-16 δεν έχει κλείσει, ως προς το σκέλος ως προς το σκέλος των νέων F-16.
Δημήτρης Οικονόμου :
Ααατων καινούργιων ως αναβάθμιση.
Δημήτρης Καιρίδης :
Εγώ θεωρώ ότι θα προχωρήσουν τα ανταλλακτικά και η αναβαθμίσεις των υπαρχόντων, αλλά για τα νέα έχουμε ακόμα πάρα πολύ δρόμο, γιατί κοιτάξτε, όσο και να το προσπαθεί κάποιος να τα μπερδέψει με τα.
Άκης Παυλόπουλος :
Είναι οι όροι που κλωτσάνε;
Δημήτρης Καιρίδης :
Αυτά που ξέρουμε. Ξέρουμε ότι υπάρχουν σήμερα δύο επιστολές με το Κογκρέσο, όχι μία, η μία είναι του Μπλίνκεν, η άλλη είναι του νέου Προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, του διαδόχου του πολύ γνωστού σε εμάς Μενέντες, του Μπομπ Cardin, του γερουσιαστή του Δημοκρατικού από το Μέριλαντ. Η πρώτη έχει σαφέστατες δεσμεύσεις της αμερικανικής κυβέρνησης. Προσέξτε το αυτό, όπως λένε οι πληροφορίες, πάντα, όχι προς την Ελλάδα. Δεσμεύσεις, τις οποίες ενδεχομένως όπως έχει γίνει πολλές φορές στο παρελθόν με την Αμερική και τρίτες χώρες, εύκολα ενδεχομένως μπορεί κανείς να άρει ή προς την Τουρκία. Οι δεσμεύσεις δίνονται από την αμερικανική κυβέρνηση προς το Κογκρέσο και λένε πως εάν η Τουρκία επιχειρήσει να χρησιμοποιήσει αυτά τα όπλα εναντίον άλλης σύμμαχης χώρας του ΝΑΤΟ, ένα, ή για να ανατρέψει ισορροπίες στην Ανατολική Μεσόγειο, δύο, τότε η αμερικανική κυβέρνηση υποχρεούται να παρέμβει και αν δεν παρέμβει, τότε το Κογκρέσο μπορεί να αναστείλει την συνέχιση της πώλησης των οπλικών αυτών συστημάτων.
Άκης Παυλόπουλος :
Ακριβώς για αυτό.
Δημήτρης Καιρίδης :
Ακριβώς, που μιλάμε έτσι κι αλλιώς για μετά το 2028. Αυτό είναι κάτι το οποίο έχει θορυβήσει τα μέγιστα την τουρκική πλευρά.
Δημήτρης Οικονόμου :
Υπάρχει αυτό, δηλαδή είναι κάτι δεδομένο;
Δημήτρης Καιρίδης :
Έτσι λένε οι πληροφορίες, κύριε Οικονόμου, εγώ ας μείνω σε αυτό.
Δημήτρης Οικονόμου :
Μεθαυριο πότε θα ειστε εσείς;
Δημήτρης Καιρίδης :
Θα πάω μεθαύριο πρώτα στη Βοστώνη.
Δημήτρης Οικονόμου :
Μήπως τις είτε αυτές τις πληροφορίες πρώτα πιο κοντά.
Δημήτρης Καιρίδης :
Έχουμε ένα συνέδριο στο Χάρβαρντ και στην συνέχεια στην Ουάσιγκτον με επαφές και δικές μου προσωπικές στο StatesDepartment και στο HomelandSecurity για τα ζητήματα τα μεταναστευτικά, αλλά και με το μεγάλο Συνέδριο που διοργανώνει με τη συμμετοχή του Έντι Ζεμενίδη της Καθημερινής, με την ομογένεια και με τους εκπροσώπους και τους φίλους του, της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον, όπως είναι πολλοί γερουσιαστές οι οποίοι θα μιλήσουν, αλλά και οι ελληνοαμερικανοί πολιτικοί, έτσι δεν είναι; Όπως ο Τζον Σαρμπάνης για παράδειγμα.
Μανώλης Κωστίδης :
Θα συνδεθούμε και από εκεί μαζί σας κ.Υπουργέ,
Δημήτρης Οικονόμου :
Εννοείται θα τον δούμε και από εκεί
Μανώλης Κωστίδης :
Να μάθουμε και την σκέψη των Αμερικανών από πρώτο χέρι, δηλαδή θα μας δώσετε.
Δημήτρης Καιρίδης :
Έχει πολύ ενδιαφέρον, αλλά το βέβαιον είναι, για να μην έτσι το κουράζουμε πάρα πολύ, όπως θα έλεγε και ο κόσμος ότι υπάρχει τρομερός εκνευρισμός στην Άγκυρα σήμερα. Η Άγκυρα δεν περίμενε τέτοιου τύπου όρους, δεν περίμενε ότι θα δοθούν προς το Κογκρέσο, εγώ θα σας πω ένα απλό, πιστεύετε ότι η Ελλάδα δεν θα έχει ποτέ ανθρώπους στο Κογκρέσο, στη Γερουσία ή στη Βουλή, να ενεργοποιήσουν αυτές τις δεσμεύσεις, άρα το γεγονός ότι δίνονται στο Κονγκρέσο, είναι για εμάς πρόσθετη εξασφάλιση.
Δημήτρης Οικονόμου :
Γιατί άνοιξαν την πόρτα των F-35 τότε;
Δημήτρης Καιρίδης :
Ακούστε, μπροστά σε αυτό τον εκνευρισμό, είναι προφανές ότι θα ακουστούν πολλά, θα λέγονται πολλά, αλλά εμείς θα πρέπει να μένουμε στην ουσία και η ουσία είναι ότι η Ελλάδα μπαίνει στο πρόγραμμα του F-35 ενώ δεν ήταν, η Τουρκία, δεν είναι, ενώ ήταν συμπαραγωγός, παλεύει να πάρει και να κλείσει αυτή την περίφημη συμφωνία, έχοντας δώσει γη και ύδωρ, μέσα σε εισαγωγικά, αν θέλετε, με ποια έννοια το λέω αυτό; Οι παλικαρισμοί που είχαμε ακούσει όλο το προηγούμενο διάστημα πήγαν περίπατο, την χορογραφία την επέβαλαν οι Αμερικανοί όπως προβλέπαμε εμείς, ότι πρώτα θα δώσει στη Σουηδία και μετά θα συζητήσουμε και θα πάει πότε στο Κογκρέσο, όπως και έγινε και τα λοιπά και σήμερα έχουν αυτού του τύπου τα πολύ μεγάλα διλήμματα, διότι για την Τουρκία, η οποία έχει μια, πώς να το πούμε, μεγάλη ιδέα για τον εαυτό της, για τον ρόλο της τον αυτονομημένο κτλ., το να υποκύπτει σε τέτοιου τύπου όρους και προϋποθέσεις είναι μια μεγάλη δυσκολία και βάλλεται ο Ερντογάν στο εσωτερικό.
Άκης Παυλόπουλος :
Με συγχωρείτε να το πειράξουμε λιγάκι;
Δημήτρης Καιρίδης :
Όσο θέλετε.
Άκης Παυλόπουλος :
Η κ. Νούλαντ είπε αυτό που είπε, για να τους χαϊδέψει λιγάκι, να τους κατευνάσει κάπως ή το εννοούσε΄;
Δημήτρης Καιρίδης :
Η κυρία Νούλαντ.
Άκης Παυλόπουλος :
Γιατί αν το εννοούσε, τότε είναι πια η μπάλα στην πλευρά της Τουρκίας να αποφασίσει αν θα κάνει κάποιο deal, κάποια συμφωνία με τον Πούτιν για τους S-400 για να πάρει τα F-35.
Δημήτρης Καιρίδης :
Η κ.Νούλαντ είπε τοαυτονόητο, ότι εμείς εδώ είμαστε και αν θέλεις Τουρκία να συμμορφωθείς με τους όρους και τους κανόνες μας, ευχαρίστως να τα ξαναδούμε όλα τα θέματα που περιλαμβάνουν τη διακοπή των σχέσεών σου με τον Πούτιν, έτσι; Λοιπόν, εγώ θα πήγαινα όμως ένα βήμα παραπέρα, ότι πλέον ακόμα και να τα κάνει αυτά που δεν μπορεί να τα κάνει για μια σειρά από άλλους λόγους που μπορούμε να εξηγήσουμε, στη συνέχεια, το κλίμα έχει τόσο πολύ επιβαρυνθεί την τελευταία τριετία, τετραετία στο Κογκρέσο, ειδικά, για την Τουρκία, που είναι πάρα πολύ δύσκολο να επιστρέψει στα F-35, αυτό βεβαίως δεν εμποδίζει τη Νούλαντ και την κάθε Νούλαντ και τον κάθε Αμερικανό διπλωμάτη αν θέλετε, για τα δικά τους συμφέροντα να λέει ότι εμείς κύριοι επί της αρχής και κατ αρχάς και κατ αρχήν και κατ αρχάς, είμαστε εδώ αν θέλετε και ξανά επιστρέψετε πλήρως στο ”μαντρί”, στο ”μαντρί” του ΝΑΤΟ.
Δημήτρης Οικονόμου :
Εδώ είμαστε.
Δημήτρης Καιρίδης :
Εδώ είμαστε.
Δημήτρης Οικονόμου :
Αυτό που λέει σήμερα ο κ. Παπαχελάς ισχύει κ. υπουργέ, αυτό που λέμε το ποιοτικό πλεονέκτημα της Ελλάδας λέει και άλλα μέσα ο Παπαχελ΄άς, και πώς θα μπορούσε να αναπτυχθεί έτη περεταίρω αυτό, αυτή τη στιγμή ισχύει αυτό;
Δημήτρης Καιρίδης :
Απολύτως. Αυτό δεν σημαίνει ότι θριαμβολογούμε και εφησυχάζουμε και να σας πω και κάτι. Ο Αλέξης Παπαχελάς, ο πολύ έμπειρος, σωστά κάνει και βάζει επιφυλάξεις, πάντοτε το σύστημα υπάρχουν οι ανατροπές, υπάρχει μεγάλη εκλογή που έρχεται, έτσι δεν είναι; Το Νοέμβριο του 2024 που κινδυνεύει να συγκλονίσει όχι μόνο την Αμερική, όλον τον δυτικό κόσμο, γιατί μη σας πω όλο τον κόσμο σίγουρα την Ευρώπη και σίγουρα και εδώ την περιοχή μας και πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, αλλά άλλο αυτό και άλλο η μεμψιμοιρία και η θολούρα γιατί υπάρχουν και άλλοι οι πονηρούληδες, οι οποίοι προσπαθούν μέσα από μια τουρκική προπαγάνδα και τουρκική διαχείριση, γιατί τώρα ο Ερντογάν προφανώς και με τα κανάλια στην Τουρκία προσπαθεί όλο αυτό, διότι αν “ανατιναχθεί” και το F-16, δεν παρθούν δηλαδή, όπως υπάρχει ο κίνδυνος.
Δημήτρης Οικονόμου :
Ναι πολιτικά είναι καταστροφικό.
Δημήτρης Καιρίδης :
Και όλη αυτή η δέσμευση και όλη αυτή προσπάθεια της Τουρκίας πάει περίπατο.
Δημήτρης Οικονόμου :
Κλείνουμε εδώ, κύριοι το θέμα μας.
Δημήτρης Καιρίδης :
Να πούμε δύο ακόμα πράγματα αν θέλετε. Πρώτον, η σχέση με τη Ρωσία είναι βαθιά της Τουρκίας, δείτε το Ακούγιου το πυρηνικό εργοστάσιο το οποίο χτίζεται με ρωσική χρηματοδότηση και ρωσική τεχνολογία.
Δημήτρης Οικονόμου :
Τρισεκατομμυρίων.
Δημήτρης Καιρίδης :
Αξίας 20 δισεκατομμυρίων, είναι μια τεράστια επένδυση η οποία συνεχίζεται και θα ολοκληρωθεί ο πρώτος αντιδραστήρας μέσα στο 2026 δεν είναι κάτι το οποίο εύκολα μπορεί η Τουρκία να ανατινάξει και η σχέση είναι εκεί. Δεύτερον, σας είπα πριν για το Κογκρέσο, εσείς πιστεύετε με το χέρι στην καρδιά ότι το ισραηλινό λόμπι, το πολλά, το πολυθρύλητο αυτό ισραηλινό λόμπι στο Κογκρέσο θα δει όλα αυτά με την Τουρκία με καλύτερο μάτι σήμερα Φεβρουάριο.
Δημήτρης Οικονόμου :
Πολύ δύσκολο.
Δημήτρης Καιρίδης :
Τρεις μήνες μετά την Γάζα.
Μανώλης Κωστίδης :
Μα δεν είχε καμία ένσταση για τα F-16 το ισραηλινό λόμπι, ενώ.
Δημήτρης Καιρίδης :
Περιμένετε αυτό σας λέω.
Μανώλης Κωστίδης :
και η Χαμάς, η Τουρκία.
Άκης Παυλόπουλος :
Το μεγάλο ερώτημα εδώ Μανώλη μου είναι ένα, με συγχωρείτε, την ασφάλειά μας, την έχουμε εξασφαλίσει με τις κινήσεις που έχουμε κάνει και στη φάση που βρισκόμαστε;
Δημήτρης Καιρίδης :
Είναι διαρκής αγώνας.
Άκης Παυλόπουλος :
Άλλο είναι αυτό.
Δημήτρης Καιρίδης :
Το ποιοτικό πλεονέκτημα αναφέρεται στην αμερικανική επιλογή, η οποία υφίσταται αυτή, από κει και πέρα συνολικά το ποιοτικό πλεονέκτημα αναφέρεται και στις δικές μας επιλογές και στις δικές μας δράσεις, διότι σε πολλά μέτωπα η Τουρκία έχει φύγει μπροστά, πρέπει να είμαστε.
Δημήτρης Οικονόμου :
Πρέπει να είναι κούρσα, κύριε Υπουργέ αντέχει η Ελλάδα να είμαστε σε μια τέτοια κούρσα;
Δημήτρης Καιρίδης :
Η Τουρκία από ιδρύσεως του ελληνικού κράτους, αν θέλετε, είναι ο καθρέφτης μας, ο κριτής μας, το μέτρο μας, σε όλα τα επίπεδα.
Δημήτρης Οικονόμου :
Μία λέξη ο Καθηγητής ελάτε.
Δημήτρης Καιρίδης :
Όλα αυτά υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχει Δύση, ότι υπάρχει συνεκτική αμερικανική εξωτερική πολιτική, διότι τώρα, ενόψει των αμερικανικών εκλογών θα υπάρξουν πολλοί που θα
Δημήτρης Οικονόμου :
Μήπως έχουμε ανατροπή.
Δημήτρης Καιρίδης : θα υπάρξουν πολλοί που θα επενδύσουν στην μπαχαλοποίηση και σου λένε ότι η δικιά μου αυτονόμηση από τη Δύση, θα εξυπηρετηθεί περαιτέρω αν δεν υπάρχει στην Ουάσινγκτον ένας άνθρωπος που να πιστεύει στο ΝΑΤΟ που να πιστεύει στην ευρωαμερικανική συνεργασία που να πιστεύει στη συνεκτική Δύση.