Ο Δημήτρης Καιρίδης στο ONE CHANNEL, στην εκπομπή ΕΔΩ με τον Σταμάτη Ζαχαρό | 18.04.2024

YouTube video

Σταμάτης Ζαχαρός  :

Γεια σας κύριε Καιρίδη πως είστε;.

Δημήτρης Καιρίδης  :

Γεια σας. Γεια σας κύριε Ζαχαρέ, καλά μια χαρά.

Σταμάτης Ζαχαρός :

Λοιπόν, έλεγα πριν ότι υπήρχε φοβερή γραφειοκρατία, αλλάξατε κάτι, μικρό, δεν ήταν καμιά φοβερά μεγάλη αλλαγή, ούτε χρειάστηκε να έχει πέντε μεταπτυχιακά κανείς για να το σκεφτεί, και ξαφνικά εισέρρευσε πάρα πολύς τουρισμός από την Τουρκία, αναβαθμίζοντας φυσικά το τουριστικό έργο στα νησιά αυτά. Τι ακριβώς αλλάξατε και γιατί τα προηγούμενα χρόνια ίσχυε κάτι διαφορετικό;

Δημήτρης Καιρίδης :

Υπάρχει μεγάλη ικανοποίηση στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, σε όλα τα νησιά, στη Λέσβο, στη Χίο, στη Σάμο, είναι τα πρώτα πέντε που ξεκίνησε το πρόγραμμα συνολικά θα είναι δέκα΄.

Σταμάτης Ζαχαρός :

Και στη Μυτιλήνη..

Δημήτρης Καιρίδης :

Ναι.. έτσι σωστά.. και άλλα πέντε θα προστεθούν στο τέλος του μήνα. Να πούμε ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα Σένγκεν που δεν συνορεύει με καμία άλλη χώρα Σέγκεν.

Σταμάτης Ζαχαρός :

Σωστά.

Δημήτρης Καιρίδης :

Μπήκε πρόσφατα η Βουλγαρία.

Σταμάτης Ζαχαρός :

Δεν συνορεύει με χερσαία σύνορα για να τα λέμε.

Δημήτρης Καιρίδης :

Ναι δεν συνορεύει, ναι. Μπήκε πρόσφατα η Βουλγαρία, αλλά υπάρχει εξαίρεση για τις χερσαίες μεταφορές, μόνο αεροπορικώς και θαλασσίως. Άρα η Ελλάδα έχει ένα πρόβλημα στον εισερχόμενο από τις γειτονικές χώρες τουρισμό λόγω Σένγκεν. Ιδίως δε από την Τουρκία που είναι μια πολύ μεγάλη αγορά.

Σταμάτης Ζαχαρός :

Μεγαλύτερη αγορά εισερχόμενου τουρισμού η Τουρκία από την Ελλάδα.

Δημήτρης Καιρίδης :

Απολύτως. Στο παρελθόν υπήρχε αυτό το πρόγραμμα, διευκόλυνσης βίζας θεωρήσεων εισόδου για τους Τούρκους για εφτά νησιά, εμείς το πήραμε αυτό και παρά το δυσμενές κλίμα στην Ευρώπη, καταφέραμε να πείσουμε τους εταίρους μας και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ξεκινώντας από τον περασμένο Αύγουστο, εν τέλει, τον Δεκέμβριο ανακοινώθηκε αν θυμάστε, όταν ήρθε ο Ερντογάν στην Αθήνα, στο πλαίσιο του στρατηγικού διαλόγου σε εφτά.

Δημήτρης Καιρίδης :

Θεωρήθηκε και δώρο, ”νίκη ” του Ερντογάν αυτό.

Δημήτρης Καιρίδης :

Είναι μια νίκη και για τους δύο, είναι μια νίκη.

Σταμάτης Ζαχαρός :

Καζάν Καζάν.

Δημήτρης Καιρίδης :

Αν υπάρχει ένα Καζάν Καζάν είναι αυτό. Το θέλανε πάρα πολύ οι νησιώτες μας, γιατί καταλαβαίνουν τα οφέλη για τον τουρισμό, για την οικονομία τους, αναφέρομαι στα επιμελητήρια, στους συνδέσμους των Ξενοδόχων, στους δημάρχους, στους περιφερειάρχες, όλοι είναι ενθουσιασμένοι, το θέλανε πάρα πολύ και οι Τούρκοι. Το θέλαν γιατί θέλουν να επισκεφθούν την πατρίδα μας, το θέλουνε και ως ένα ζήτημα γοήτρου, να μην περνούν αν θέλετε αυτόν τον εξευτελισμό της δύσκολης διαδικασίας απόκτησης βίζας Σέγκεν με συνεντεύξεις και τα λοιπά στα προξενεία στη Σμύρνη, στην Άγκυρα, στην Κωνσταντινούπολη, να έρχονται πιο εύκολα εδώ, και ανταποκρίθηκαν αναφανδόν, ανταποκρίθηκαν με τέτοιον ενθουσιασμό, που εξέπληξε και τους πλέον αισιόδοξους, διότι το πρόγραμμα ξεκίνησε 31 Μαρτίου- 1η Απριλίου και ήδη τις πρώτες δεκαπέντε μέρες είχαμε χιλιάδες Τούρκους επισκέπτες οι οποίοι θεωρούνται από τους τοπικούς εκεί, βγήκε ο κύριος Μουτζούρης, ο Περιφερειάρχης βορείου Αιγαίου και είπε ότι είναι οι καλύτεροι τουρίστες διότι ξοδεύουν περισσότερο από ότι ο μέσος.

Σταμάτης Ζαχαρός :

Κιμπάρηδες, θα μιλάω μόνο με τούρκικες λέξεις σήμερα..

Δημήτρης Καιρίδης :

Ναι.. λοιπόν ήρθανε και η προοπτική είναι πάρα πολύ θετική. Να πούμε ότι όλα τα νησιά δεν έχουνε μεγάλη τουριστική κίνηση δεν είναι όλα τα νησιά Ρόδος και Κως, που έχουνε τα τσάρτερ το καλοκαίρι.

Σταμάτης Ζαχαρός :

Ούτε καν Μυτιλήνη και Χίος δεν είναι.

Δημήτρης Καιρίδης :

Η Χίος δεν έχει, αν θυμαμαικαλα, κανενα τσάρτερ το καλοκαίρι, η Μυτιλήνη έχει ελάχιστα και τον λίγο τουρισμό που έχουν.

Σταμάτης Ζαχαρός :

Αλλά υπάρχουν κι άλλα νησιά πιο μικρά.

Δημήτρης Καιρίδης :

Ακόμα πιο μικρά βεβαίως, το Καστελόριζο, η Σύμη, η Λέρος, η Κάλυμνος, είναι νησιά που έχουν έναν μικρό οικογενειακό τουρισμό κυρίως τον Αύγουστο. Το γεγονός ότι έχουμε αυτή τη διευκόλυνση όλο τον χρόνο και τους δώδεκα μήνες και τον χειμώνα μπορεί ο Σμυρνιός ή ο Κωνσταντινοπολίτης Τούρκος πολίτης με τουρκικό διαβατήριο, να έρθει με ευκολία, έτσι.

Σταμάτης Ζαχαρός :

Πόση ώρα είναι;

Δημήτρης Καιρίδης :

Η ώρα της διέλευσης; Είναι μερικά λεπτά, 20 και 30 λεπτά κάνει το ημερόπλοιο.

Σταμάτης Ζαχαρός :

Και πόσο έκαναν να πάρουν βίζα Σένγκεν ;

Δημήτρης Καιρίδης :

Στο παρελθόν έπρεπε να κλείσουν ραντεβού, να περιμένουνε στα προξενεία, να περάσουν από δύσκολες διαδικασίες, ενώ τώρα γίνεται επί τόπου στο λιμάνι της άφιξης.

Σταμάτης Ζαχαρός :

Και ΄΄πότε ξεκίνησαν να έρχονται έτσι μαζικά;

Δημήτρης Καιρίδης :

Αυτό έγινε από 1η Απριλίου, εδώ και μερικές μέρες, δεκαοχτώ μέρες τώρα μετράμε, εμείς θα είμαστε αύριο στη Μυτιλήνη με τον Πρωθυπουργό, ανάμεσα στα άλλα, για να δούμε και πώς προχωράει το πρόγραμμα.

Σταμάτης Ζαχαρός :

Μισό λεπτό. Προφανώς, τώρα, καλείς έναν υπουργό, σου λέει καλά τα έκανα, μια χαρά τα έκανα, έκανα τη βίζα μου εκεί πέρα, ήρθε ο κόσμος, θέλω να συνδεθούμε με skype με τον δήμαρχο Μυτιλήνης, Λέσβου συγγνώμη.

Δημήτρης Καιρίδης :

Μυτιλήνης, Μυτιλήνης .

Σταμάτης Ζαχαρός :

Σωστά τον είπα, τον κύριο Παναγιώτη Χριστόφα, γεια σας κύριε Χριστόφα πως είστε;

Σταμάτης Ζαχαρός :

Δεν σας ακούω καθόλου καλά, πρέπει κάτι να κάνουμε για να σας ακούω λίγο καλύτερα. Δεν ξέρω αν μπορεί το κοντρόλ να κάνει κάτι.

Σταμάτης Ζαχαρός :

Όχι, όχι, δεν τον ακούω καθόλου καλά δεν ακούγεται καθόλου, δεν μπορούμε. Ας δοκιμάσουμε ξανά. Ας συνεχίσω τη συζήτηση με τον κύριο Δημήτρη Καιρίδη και θα ξανά προσπαθήσουμε να ακούγεται καλά ο κύριος Χριστόφας. Έχω μια ερώτηση σχετικά με αυτό. Ωραία, εσείς πήγατε και τους πείσατε ότι είναι πολύ ωραία ιδέα να γεμίσουμε εμείς τουρισμό να έρχονται και οι Τούρκοι που θέλουν να έρχονται στην Ελλάδα. Όμως, κάνοντας αυτή την παρέκκλιση του Σένγκεν και μπαίνοντας σε μικρότερη διαδικασία, δεν είναι πολύ πιθανόν να μπουν στην Ευρώπη και μετά φυσικά από τη Μυτιλήνη μπορούν να ταξιδέψουν όπου θέλουν να πάρουν ένα πλοίο να έρθουν στην Αθήνα, από Αθήνα να πάνε Βρυξέλλες, δεν ξέρω οπουδήποτε, δεν σπάμε κάπως το Σένγκεν με αυτό;

Δημήτρης Καιρίδης :

Λοιπόν να πούμε καταρχάς ότι είναι η μόνη παρέκκλιση, πράγματι έχετε δίκιο, η μόνη παρέκκλιση στη ζώνη Σένγκεν, ιδίως σήμερα σε μια εποχή όπου υπάρχει μια αναφυλαξία για παρεκκλίσεις, διότι οι περισσότεροι στην Ευρώπη θέλουν όσο το δυνατόν τον έλεγχο και δικαίως, διότι έχουμε τα προβλήματα με την παράνομη μετανάστευση. Ιδίως δε, με τους Τούρκους έχουν αυξηθεί πάρα πολύ οι απορρίψεις των αιτήσεων, απορρίψεις των αιτήσεων. Παλιά ήταν 5 % οι απορριφθέντες αιτήσεις Τούρκων πολιτών για χορήγηση βίζας Σένγκεν, σήμερα έχει αυξηθεί στο 30 %, γιατί; Γιατί υπάρχουν πάρα πολλοί Τούρκοι πολίτες που πηγαίνουν στη Γερμανία.

Σταμάτης Ζαχαρός :

Αδελφοί μουσουλμάνοι;

Δημήτρης Καιρίδης :

Όχι απαραίτητα αδελφοί μουσουλμάνοι, πάντως όχι και φίλοι του Ερντογάν, οι οποίοι πηγαίνουν στη Γερμανία και ζητούν άσυλο. Είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος πληθυσμός σε άσυλο μετά τους Σύρους. 250.000 αιτήσεις ασύλου υπέβαλαν Τούρκοι πολίτες με τουρκικά διαβατήρια.

Σταμάτης Ζαχαρός :

Και χωρίς να υπάρχει πόλεμος.

Δημήτρης Καιρίδης :

Χωρίς να υπάρχει πόλεμος, πέρσι στη Γερμανία, μόνο. Άρα είχαμε πάρα πολλές αντιδράσεις από τους βορειοευρωπαίους. Παρόλα αυτά τους πείσαμε ότι είναι ένα πολύ σωστό μέτρο που φέρνει τους δύο λαούς κοντά.

Σταμάτης Ζαχαρός :

Το περιφρουρείτε κάπως;

Δημήτρης Καιρίδης :

Και πρέπει να το περιφρουρήσουμε. Εδώ έχουν ευθύνη από τους τουριστικούς πράκτορες με τους οποίους η συνεργασία μαθαίνω ότι είναι άψογη. Βεβαίως, η αστυνομία παίζει τον κεντρικό ρόλο. Να μην υπάρξει κατάχρηση, διότι τότε δεν θα ανανεωθεί το μέτρο και θα χάσουμε όλοι. Άρα έχουμε όλοι συμφέρον και οι τουρκικές αρχές από την άλλη πλευρά να συνεργαστούμε και ήδη αυτή η συνεργασία αν θέλετε βοηθάει και στην καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης.

Σταμάτης Ζαχαρός :

Πως γίνεται αυτό; Δηλαδή τι, μετατρέπετε αυτούς οι οποίοι ήταν θύματα λαθρεμπορίου σε τουρίστες;

Δημήτρης Καιρίδης :

Υπάρχει τέτοιος ενθουσιασμός στην απέναντι μεριά που έχουμε ακόμα καλύτερη συνεργασία με το λιμενικό, το τουρκικό. Λιμενικό τουρκικό, το οποίο ήδη από το Σεπτέμβριο είχε ξεκινήσει αυτή η συνεργασία, αν θυμάστε, εγώ πήγα στην Άγκυρα, συναντήθηκα με τον Τούρκο υπουργό Εσωτερικών, τον ομόλογό μου, τον Αλί Γερλίκαγια και όλα αυτά τα οποία έγιναν όλο το προηγούμενο διάστημα, σε συνέχεια βεβαίως της πολύ αυστηρής τήρησης των συνόρων από το Λιμενικό και τις ευρύτερες αρχές ασφαλείας της χώρας. Αλλά από κει και πέρα θέλουμε ένα άλλο μοντέλο, ένα άλλο υπόδειγμα. Δεν θέλουμε η μετακίνηση από τη μικρασιατική ακτή, να γίνεται με τζετ σκι, με φουσκωτά ή κολυμπώντας, θέλουμε να γίνεται οργανωμένα με διαβατήρια, με βίζα, με έλεγχο, με δακτυλικά αποτυπώματα.

Σταμάτης Ζαχαρός :

Και γεμάτα πορτοφόλια.

Δημήτρης Καιρίδης :

Με γεμάτα πορτοφόλια και να πληρώνεις, διότι εδώ υπάρχει και το παράβολο των εξήντα ευρώ, το οποίο εισπράττει το ελληνικό δημόσιο. Βεβαίως βεβαίως.

Σταμάτης Ζαχαρός :

Είδατε που σας τα έλεγα, όλα καλά τα λένε οι υπουργοί. Τώρα ο κύριος Χριστόφας, είναι ο Δήμαρχος Μυτιλήνης τον έχουμε και νομίζω τον ακούμε και καλά για σας κύριε Χριστόφα.

Παναγιώτης Χριστόφας :

Με ακούτε καλύτερα τώρα; Καλησπέρα.

Σταμάτης Ζαχαρός :

Καμπάνα, σήμα καμπάνα.

Παναγιώτης Χριστόφας :

Καλησπέρα και στον Υπουργό.

Σταμάτης Ζαχαρός :

Κύριε Χριστόφα, επειδή δεν μπορώ να γνωρίζω τώρα ακριβώς τι γίνεται εκεί, αλλά ο Υπουργός εδώ μου λέει ότι, γίνεται μια κοσμογονία, πάρα πολλοί τουρίστες, offseason, για τα νησιά σας, γιατί ακόμα δεν έχει ξεκινήσει η τουριστική περίοδος, οι οποίοι έχουν κατακλύσει το νησί και αφήνουν λεφτά, ισχύει;

Παναγιώτης Χριστόφας :

Ισχύει σε πολύ μεγάλο βαθμό. Πράγματι, από 1η Απριλίου που ξεκίνησε η τουριστική βίζα εξπρές, εδώ το νησί μας δέχτηκε πάνω από εφτά χιλιάδες τούρκους τουρίστες.

Σταμάτης Ζαχαρός :

Μέσα σε πόσες μέρες δηλαδή, σε δεκαοχτώ μέρες;

Παναγιώτης Χριστόφας :

Ναι και λιγότερο, γιατί αυτά τα νούμερα που σας λέω είναι μέχρι τη Δευτέρα, στην εβδομάδα αυτή εντάξει κυρίως έρχονται από Παρασκευή και μετά.

Σταμάτης Ζαχαρός :

Το πρώτο δεκαπενθήμερο δηλαδή.

Παναγιώτης Χριστόφας :

Ναι, ναι, είναι πολύ μεγάλα νούμερα για εμάς αυτά. Η τουρκική αγορά, είπε σωστά ο Υπουργός, είναι μια τουριστική αγορά για μας, για τη Λέσβο, για τη Μυτιλήνη, πέρσι ας πούμε, που ήταν μια καλή χρονιά είχαμε εβδομήντα χιλιάδες Τούρκους επισκέπτες φέτος με βάση τα δεδομένα και τα στοιχεία που έχουμε και από τους πράκτορες, με το μέτρο αυτό της τουριστικής βίζας, ευελπιστούμε ότι θα ξεπεράσουμε τους 100.000 επισκέπτες και ένα άλλο σημείο είναι ότι αυτή τουριστική βίζα, επισημάνθηκε και πριν, είναι για δώδεκα μήνες το χρόνο, και αυτό επιμηκύνει την τουριστική μας περίοδο.

Σταμάτης Ζαχαρός :

Άρα πιστεύετε ότι και τον χειμώνα του χρόνου, θα έχετε τουρίστες εκεί, δηλαδή;

Παναγιώτης Χριστόφας :

Ε, κάνουμε και κατάλληλες εκδηλώσεις, δημιουργούμε γεγονότα στη διάρκεια του έτους ώστε να έρχονται, να επισκέπτονται τα μουσεία μας.

Σταμάτης Ζαχαρός :

κ. Χριστόφα, εκτός από το ότι έρχονται περισσότεροι τουρίστες, αυτοί οι τουρίστες που έρχονται, είναι καλοί τουρίστες για σας; Θα μου πείτε ποιος μπορεί να ορίσει, ποιος είναι ο κακός τουρίστας; Ας το ορίσουμε με οικονομικά κριτήρια, αφήνουν λεφτά στον τόπο σας;

Παναγιώτης Χριστόφας :

Αφήνουν λεφτά, πράγματι, είναι άνθρωποι που μοιάζουν με εμάς, με την έννοια των συνηθειών και όλα αυτά, κυκλοφορούν, επισκέπτονται αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία, τις ταβέρνες μας, τα μαγαζιά μας, ναι υπό την εννοια που το βάζετε οικονομικά ναι είναι πολύ καλοί τουρίστες.

Σταμάτης Ζαχαρός :

Και η τελευταία ερώτησή μου είναι ο ντόπιος πληθυσμός, πώς αντιμετωπίζει αυτή την επέλαση Τούρκων, θα έλεγα στο νησί.

Παναγιώτης Χριστόφας :

Κοιτάξτε πολύ θετικά, προφανώς όταν εκεί που η τουριστική περίοδος εμάς συνήθως ήταν καλοκαίρι, όταν ξεκινάει από αρχές Απριλίου, είναι για όλους θετικό και βασικά και για μας ως αυτοδιοίκηση είναι η ευθύνη να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στα ζητήματα υποδομών, καθαριότητας και όλα αυτά που ξέρετε, όταν αυξάνεται ο πληθυσμός των επισκεπτών αυξάνονται και οι δικές μας οι ευθύνες.

Σταμάτης Ζαχαρός :

Αυξάνονται βέβαια και τα έσοδα για τον δήμο, γιατί υπάρχουν έσοδα και στις επιχειρήσεις εστίασης και στα ξενοδοχεία, θέλω να σας ευχαριστήσω πάρα πολύ κύριε δήμαρχε.

Δημήτρης Καιρίδης :

Κύριε δήμαρχε θα είμαστε αύριο μαζί, θα πιούμε καφέ στο Δημαρχείο, από ότι καταλαβαίνω.

Παναγιώτης Χριστόφας :

Σας περιμένουμε, ναι, ναι.

Δημήτρης Καιρίδης :

Και θα πάμε και στο λιμάνι θα περπατήσουμε και στην πόλη.

Σταμάτης Ζαχαρός :

Θα τα πείτε αύριο, υποθέτω αυτά, ευχαριστώ πάρα πολύ κύριε Χριστόφα να είστε καλά, καλή συνέχεια της τουριστικής σεζόν, η οποία όντως ξεκίνησε νωρίς και δράττομαι της ευκαιρίας τώρα, μιας και σ αυτό.

Δημήτρης Καιρίδης :

Και στη Χίο και στη Σάμο και στη Ρόδο και στη Κω και προχωράνε και τα υπόλοιπα, ναι.

Σταμάτης Ζαχαρός :

Αφού σας έχω εδώ θέλω να πούμε και δύο λόγια έτσι πιο με τα πολιτικά.

Δημήτρης Καιρίδης :

Είναι θετικό ότι δεν είχαμε καθυστερήσεις, εμένα με απασχολούσε πάρα πολύ η υποδομή, γιατί κακά τα ψέματα πρέπει να κάνουμε πράγματα στο ζήτημα της υποδομής των τελωνείων μας, των σημείων εισόδου στη χώρα, δεν είναι αυτά που πρέπει να είναι και πρέπει να επενδύσουμε. Εμείς σωστά ως υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου βοηθάμε τα λιμενικά ταμεία να αναβαθμίσουν υποδομές, και στη Χίο.

Σταμάτης Ζαχαρός :

Και θα βοηθήσετε επιχειρήσεις να δημιουργηθούν για να εξυπηρετήσουν αυτή την αυξημένη ζήτηση; Για παράδειγμα, υποθέτω ότι στη Μυτιλήνη δεν θα υπάρχουν πάρα πολλά καταστήματα πολυτελών ειδών, αλλά οι Τούρκοι αγοράζουν τέτοια.

Δημήτρης Καιρίδης :

Ναι, αυτά λίγο, δεν θέλω να μπω στα χωράφια της Όλγας, της αγαπητής Υπουργού Τουρισμού, της κυρίας Κεφαλογιάννη, αλλά αυτό που μέτρησε είναι ότι εν τέλει έγινε η συνεργασία μεταξύ λιμενικού αστυνομίας τουριστικών πρακτόρων, ημών και των απέναντι. Και όλα πήγαν πάρα πολύ καλά δεν είχαμε καθυστερήσεις, δεν είχαμε ταλαιπωρία, είχαμε ένα πάρα πολύ θετικό κλίμα από όλες τις πλευρές και έτσι πρέπει να συνεχίσουμε και να στείλουμε το μήνυμα να στείλουμε το μήνυμα γιατί την ίδια ώρα που λέμε όλα αυτά, οι διαμένοντες στις δομές φιλοξενίας έχουν μειωθεί πάρα πολύ.

Σταμάτης Ζαχαρός :

Αυτό το γνωρίζαμε.

Δημήτρης Καιρίδης :

Μυτιλήνη είχαμε φτάσει τις έξι χιλιάδες και τώρα είμαστε στις δυόμισι χιλιάδες. Είναι μια μεγάλη βελτίωση και ταυτόχρονα έχουμε αυτή την εισροή συναλλάγματος και καλών τουριστών.

Σταμάτης Ζαχαρός :

Είναι μεγάλη αλλαγή για τη ζωή των ανθρώπων.

Δημήτρης Καιρίδης :

Είναι ανατροπή, είναι μια αλλαγή υποδείγματος. Να φύγουμε από το παράνομο, να είμαστε στο νόμιμο με τα θετικά του.

Σταμάτης Ζαχαρός :

Πάμε σε άλλη περιοχή εκτός συνόρων πάλι, και σας έχω εδώ, θέλω να πάρω τη γνώμη σας για αυτό, φαντάζεστε ότι θα σας ρωτούσα έτσι κι αλλιώς, για την υποψηφιότητα Μπελέρη και θέλω να καταλάβω το εξής, προφανώς, ήταν επιλογή του πρωθυπουργού. Αναβάθμισε ήδη το θέμα, η συμπερίληψή του στο ψηφοδέλτιο; θα το αναβαθμίσει περαιτέρω εάν εκλεγεί; Θα υπάρξει από την Ευρωπαϊκή Ένωση κάποιου είδους αντίδραση, εάν ένας εκλεγμένος ευρωβουλευτής παραμένει στις φυλακές της Αλβανίας;.

Δημήτρης Καιρίδης :

Νομίζω πως ναι, αλλά από κει και πέρα στέλνει και ένα πολύ ισχυρό μήνυμα, έχει μια πολύ έτσι βαριά συμβολική αξία, η όλη αυτή επιλογή, ότι στα ζητήματα αυτά του κράτους δικαίου και των δικαιωμάτων της μειονότητας είμαστε ανελαστικότατοι για να το πω έτσι κομψά και να καταλάβει και η άλλη πλευρά η Αλβανία ότι ο ευρωπαϊκός της δρόμος, στον οποίο η Ελλάδα έχει στηρίξει το περισσότερο, από οποιαδήποτε άλλη χώρα και εννοώ το περισσότερο και οικονομικά εμπράκτως, διότι έχουμε δεκάδες χιλιάδες νόμιμους Αλβανούς μετανάστες στην πατρίδα μας, οι οποίοι έχουν κάνει οικογένειες, οι οποίες στέλνουν πίσω χρήματα.

Σταμάτης Ζαχαρός :

Περιουσίες, επιχειρήσεις.

Δημήτρης Καιρίδης :

Μπράβο και πολλοί άξιοι και μπράβο τους μέσα στην ανοιχτή ελληνική κοινωνία και τη φιλόξενη ελληνική κοινωνία. Έχουμε λοιπόν στηρίξει, περνάει μέσα από τον σεβασμό των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας. Και δεν είμαστε ευχαριστημένοι.

Σταμάτης Ζαχαρός :

Κάπως τη μειονότητα, γιατί ακούω και παράπονα, πανηγύρισαν για τη συμπερίληψη Μπελέρη στο ψηφοδέλτιο, ακούω όμως και παράπονα από τους ελληνες.

Δημήτρης Καιρίδης :

Να θυμίσω και τον Πύρρο Δήμα. Δηλαδή έχουμε δύο εκπροσώπους από τη Χιμάρα, Πύρρο Δήμα, τον παγκόσμιο αυτό θρύλο, Ολυμπιονίκη και ούτω καθεξής. Νομίζω ότι πρέπει να αισθάνονται οι Έλληνες της Αλβανίας ότι είμαστε πάντα δίπλα τους.

Σταμάτης Ζαχαρός :

Δεν αισθάνονται όμως και τόσο πολύ. Σχολεία δεν έχουν ας πούμε.

Δημήτρης Καιρίδης :

Και πρέπει να είμαστε δίπλα τους, η αλήθεια είναι ότι υπάρχει μια μείωση του ελληνικού στοιχείου. Έχουν έρθει πάρα πολλοί εδώ. Μέσα στην Ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας, την οποία εμείς θέλουμε, άλλωστε εμείς όπως θυμάστε, ούτε βέτο προβάλαμε στην είσοδο της Αλβανίας στο ΝΑΤΟ, όπως κάναμε με άλλη βαλκανική χώρα, ούτε στην έναρξη των διαπραγματεύσεων, όμως υπάρχουν και τα όρια.

Σταμάτης Ζαχαρός :

Μάλιστα. Κύριε Καιρίδη, πέρα από την υποψηφιότητα Μπελέρη, βλέποντας τις ευρωεκλογές σαν μια αφορμή, τέλος πάντων σαν μια ένδειξη του πώς πάνε τα πράγματα στη χώρα. Εάν η κυβέρνηση χάσει μεγάλο ποσοστό των ψήφων που πήρε στις κανονικές εκλογές είναι μια αποδοκιμασία πρακτικών που έγιναν τους τελευταίους μήνες; Σχετίζεται με τα Τέμπη; Σχετίζεται με το κράτος δικαίου και την καταδίκη στο Ευρωκοινοβούλιο΄΄; Σχετίζεται με όλα αυτά που λέει το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ;.

Δημήτρης Καιρίδης :

Κοιτάξτε, όλα σχετίζονται και όλα συναθροίζονται και προφανώς είναι εθνικές εκλογές, είναι εθνική κάλπη και δεν μπορεί παρά να βγάλει κανείς πολιτικά συμπεράσματα. Όμως, από ένα σημείο και μετά, μου κάνει εντύπωση, μια υφέρπουσα έτσι και καλλιεργούμενη εκ του πονηρού, αν θέλετε από συγκεκριμένους κύκλους μεμψιμοιρία, την ώρα, που η διαφορά του πρώτου με τον δεύτερο είναι πάρα πολύ μεγάλη. Δηλαδή.

Σταμάτης Ζαχαρός :

Θα είναι τόσο μεγάλο; Ο κύριος Κασσελάκης, είπε ότι θα είναι αυτός πρώτος. .

Δημήτρης Καιρίδης :

Καλά ο κ. Κασσελάκης ο οποίος είναι φτιαγμένος για σπουδαία πράγματα όπως μας είπε από την κολυμβήθρα, μπορεί να πιστεύει ότι θέλει. Εγώ μιλάω τώρα με βάση τις δημοσκοπήσεις, ούτε ξέρω το αποτέλεσμα και με μεγάλη ταπεινότητα προσερχόμαστε στην κάλπη και στην απόφαση του κυρίαρχου λαού, όμως μιλάνε οι δημοσκοπήσεις για μία διψήφια διαφορά. Η διψήφια διαφορά για τα ελληνικά πολιτικά δεδομένα, γιατί τώρα έχουμε κάπως χάσει νομίζω το μέτρο και όλα τα θεωρούμε δεδομένα. Δεν μπορεί να αμφισβητηθεί η νίκη του πρώτου έναντι του δεύτερου, όταν την έχεις έτσι δεν είναι;

Σταμάτης Ζαχαρός :

Θα το δούμε γιατί πολλοί λένε ότι θα είναι μεγάλη διαφορά από αυτό που πήρε πέρυσι το καλοκαίρι, από το 41 % οπότε στην πραγματικότητα θα έχει υπάρξει μια αποδοκιμασία. Μιας και μιλάμε όμως για κολυμπήθρες θα κλείσουμε έτσι. Εάν όντως η Νέα Δημοκρατία.

Δημήτρης Καιρίδης :

Εγώ αυτό σας είπα ότι δεν συμφωνώ με αυτό, η διαφορά δεν είναι μόνο με το 41 %, άλλωστε και το 33% πήραμε το 2019 όταν ανεβαίναμε. Και πριν από τις, κοιτάξτε αυτή τη στιγμή, υπάρχουν δύο δομικά χαρακτηριστικά που δυσκολεύουν την κατάσταση. Το ένα είναι ότι έχουμε ευρωεκλογές για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό μετά τις εθνικές, συνήθως τις είχαμε πριν τις εθνικές και άρα έχουμε ένα ζήτημα εφησυχασμού και αδιαφορίας και αποσυσπείρωσης και το δεύτερο είναι η πολύ μεγάλη διαφορά από τον δεύτερο, που επίσης δημιουργεί και αυτή μια τάση και αυτό μια τάση αποσυσπείρωσης. Εν πάση περιπτώσει, νομίζω με τις κατάλληλες κινήσεις και με την προεκλογική εκστρατεία την οποία θα κάνουμε και με μπροστάρη τον Πρωθυπουργό, τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τα πράγματα θα πάνε πολύ καλά.

Σταμάτης Ζαχαρός :

Θέλω να κλείσουμε με αυτό λοιπόν, μιας και μιλάμε για κολυμβήθρες. Εάν κερδίσετε με διακριτή διαφορά οι εκλογές αυτές θα είναι μια κολυμβήθρα του Σιλωάμ για όλα όσα σας έχουν καταμαρτυρήσει το τελευταίο διάστημα, για κυβέρνηση αυταρχισμού, για ακροδεξιές πρακτικές, για τα Τέμπη, συγκάλυψη; Όλα αυτά θα τελειώσουν;

Δημήτρης Καιρίδης :

Κοιτάξτε, ελπίζω να τελειώσει η τοξικότητα, η διχαστικότητα, το δηλητήριο και το ανερμάτιστο. Η χώρα προφανώς χρειάζεται μια συγκροτημένη αντιπολίτευση και εκεί υπάρχει ένα ζήτημα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι εμείς προχωράμε αλαζονικά, καθόλου, το ακριβώς αντίθετο, προχωράμε με πολύ μεγάλη ταπεινότητα να εξυπηρετήσουμε το εθνικό συμφέρον και να κάνουμε το καλύτερο δυνατό για την ελληνική κοινωνία. Μακριά λοιπόν από μένα ο οποιοσδήποτε εφησυχασμός, έπαρση ή θριαμβολογία.

Σταμάτης Ζαχαρός :

Καλό ταξίδι κύριε Υπουργέ να είστε καλά σας ευχαριστώ, αλλά ελπίζω όντως όλα αυτά να γίνουν γιατί έχουν υποφέρει πολλοί άνθρωποι εκεί σε αυτά τα νησιά. Και νομίζω ότι.

Δημήτρης Καιρίδης :

Είμαστε δίπλα τους.

Σταμάτης Ζαχαρός : Και νομίζω μια ανάσα αν μη τι άλλο οικονομική, να είστε καλά.