Ο Δημήτρης Καιρίδης στο ΡΑΔΙΟ ΚΟΣΜΟΣ στη Ρόδο με τους Κ. Λοΐζο & Β. Χατζηιωάννου | 7.11.2023

YouTube video

ΔΗΜ: Καλή σας ημέρα για και χαρά σας, καλώς ήλθατε στο ραδιόφωνο Kosmos στους 93,8 καλώς ήλθατε στο μεγαλύτερο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο του Αιγαίου. Κάθε μέρα 7-8 και 10-11 το πρωί μαζί.

Εδώ αγαπητοί μου φίλοι για τα σημαντικότερα θέματα της επικαιρότητας, μια επικαιρότητα η οποία μόνο προβληματισμό και θλίψη μπορεί να προκαλεί κυρίως στους κατοίκους αυτού του ευλογημένου τόπου που λέγεται Ρόδος, αφού κυρίες και κύριοι οι εικόνες ντροπής συνεχίζονται. Δραματική η κατάσταση, έβλεπα το ρεπορτάζ της τηλεόρασης, κόσμος γύρω από αυτά τα οποία συμβαίνουν στο κέντρο της πόλης και ένιωθα και αηδία και ντροπή και θλίψη. Βέβαια όλα αυτά συνθέτουν και ένα άλλο συναίσθημα που δεν είναι άλλο από την οργή. Διερωτάται κανείς πόσο θα κρατήσει αυτή εδώ η κατάσταση, μέχρι πού μπορεί να φτάσει; Δεν ξέρω αγαπητοί μου φίλοι, αλλά βλέπω μια αδιαφορία. Έβλεπα δηλαδή τώρα να μην υπάρχει ένας αστυνομικός να μην υπάρχει τίποτα. Δεν ξέρω τι ακριβώς συμβαίνει. Σήμερα κυρίες και κύριοι, θα έχουμε τον υπουργό Μετανάστευσης κοντά μας τον κύριο Καιρίδη. Να δούμε τελικώς τι μέλλει γενέσθαι, πόσο μπορεί να συνεχιστεί αυτή εδώ η κατάσταση, τι θα κάνει αυτό το ελληνικό κράτος, αυτή η ελληνική κυβέρνηση; Είμαστε, βλέπετε όμηροι. Για να δούμε. Για να δούμεθέλω να πιστεύω ότι έστω και αργά, κάτι θα γίνει.Πάμε αμέσως να καλωσορίσουμε τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, τον κύριο Δημήτρη Καιρίδη, κύριε υπουργέ, καλή σας ημέρα.

Δ. Καιρίδης:  Καλημέρα, καλημέρα και Λοϊζο.

ΔΗΜ: Κύριε υπουργέ πώς θα συνεχίσει τώρα αυτή η κατάσταση;

Δ. Καιρίδης:  Κοιτάξτε, νομίζω ότι βαίνουμε προς εξομάλυνση αυτής της απαράδεκτης πραγματικά κατάσταση και έχετε δίκιο που το λέτε, που πληγώνει την εικόνα της Ρόδου, τους Ροδίτες και όλους τους πολλούς επισκέπτες στο νησί. Δημιουργήθηκε το τελευταίο διάστημα. Είναι συνεχείς οι μεταγωγές εκτός Ρόδου στα όμορα νησιά, αλλά και στην ενδοχώρα και προγραμματίζουμε να πάρουμε περίπου 500-600 αυτή την εβδομάδα. Αυτά όλα τα κάνει βέβαια η αστυνομία δεν τα κάνει η δικιά μας υπηρεσία, αλλά εμείς έχουμε διαθέσει τις θέσεις και στην Κω και αλλού προκειμένου να γίνει αυτή η μεταγωγή και να τελειώσουμε με αυτό το πρόβλημα πάνω στο οποίο οφείλω να πω, έχει πέρα από την πραγματική του διάσταση, υπάρξει και πάρα πολύ σπέκουλα, από συγκεκριμένες πλευρές που επιχειρούν έτσι να εντείνουν την αναστάτωση.

ΔΗΜ: Όταν λέτε σπέκουλα τι εννοείτε, Ποιες πλευρές και τη σπέκουλα είναι αυτή;

Δ. Καιρίδης:  Εννοώ ότι υπάρχουνε από τη μία διάφοροι δικαιωματιστές ακτιβιστές, οι οποίοι βγαίνουν και μιλάνε για απάνθρωπη μεταχείριση των προσφύγων, οι οποίοι βγήκαν από τη βάρκα και βρίσκονται τώρα στους δρόμους. Η απάντηση εδώ είναι ότι δεν έχουμε να κάνουμε απ’ ότι φαίνεται με νέες αφίξεις δεν έχουμε να κάνουμε με βρεγμένους ανθρώπους που βγήκαν από τη βάρκα ταλαιπωρημένοι και χρήζουν μιας περαιτέρω να πούμε επιπλέον φροντίδας, χωρίς να σημαίνει ότι πρέπει να βρίσκονται στον δρόμο. Αλλά με αφίξεις προηγούμενων εβδομάδων ή έστω ενδεχομένως και μηνών, οι οποίες αίφνης το τελευταίο διάστημα εμφανίζονται στους δημόσιους χώρους και ζητούν την μεταγωγή τους στην καταγραφή τους και την φιλοξενία τους από τις δομές της ελληνικής πολιτείας. Αυτό είναι η μία πλευρά. Από την άλλη μεριά, υπάρχουν οι εθνικόλαϊκιστές να πούμε των άκρων, που βρίσκουν ευκαιρία να κατηγορήσουν την κυβέρνηση σε μία περίοδο που έχουμε μείωση των ροών. Πολύ μεγάλη μείωση των ροών και τα στοιχεία του Νοεμβρίου είναι ακόμα πιο ενθαρρυντικά από ότι του Οκτωβρίου που είχαμε 43% μείωση, να χτυπήσουν την κυβέρνηση και να δημιουργήσουν περαιτέρω έτσι κλίμα αναστάτωσης ότι εδώ έχουν ανοίξει οι πόρτες και ο Καιρίδης φέρνει Παλαιστίνιους τζιχαντιστές να μας σκοτώσουν έτσι δεν είναι; Αυτά τα έχει το μεταναστευτικό και η διαχείρισή του είναι δύσκολη και είναι μια άσκηση ισορροπίας στη γραμμή της λογικής και του ορθού λόγου. Η αλήθεια είναι ότι περάσαμε ένα δύσκολο καλοκαίρι, ότι το διαχειριστήκαμε πολύ καλύτερα από τους περισσότερους Ευρωπαίους. Σίγουρα τους Ιταλούς και τώρα εδώ και ένα μήνα και, έχουμε μια σημαντική αποκλιμάκωση ώστε να μπορέσει να αντιμετωπιστεί πλήρως το πρόβλημα. Η κυβέρνηση είναι απολύτως απέναντι στην παράνομη μετανάστευση και παράνομη διακίνηση.

ΔΗΜ: Μείωση των ροών στο βόρειο Αιγαίο, όμως στον Έβρο και στο Βόρειο Αιγαίο. Γιατί εδώ δεν έχουμε μείωση των ροών. Αντιθέτως έχουμε αύξηση των ροών στην περιοχή του Νοτίου Αιγαίου. Και κυρίως στη Ρόδο. Σήμερα που μιλάμε, ας πούμε, συνελήφθησαν άλλα άτομα σε άλλα νησιά της Δωδεκανήσου. Τα ξέρετε φαντάζομαι έτσι; Κάθε μέρα.

Δ. Καιρίδης:  Ακούστε, θα σας πω. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπάρχει μια μετακίνηση των διακινητών στα νότια, καθώς τα βόρεια κλείνουν που ήταν παραδοσιακά το μεγάλο πέρασμα. Η Λέσβος ήταν στην προμετωπίδα της μεταναστευτικής πίεσης και δευτερευόντως η Σάμος και βεβαίως και ο Έβρος. Θυμάστε τα γεγονότα με τους διακινητές; Καθώς λοιπόν οι διακινητές επιχειρούν να βρουν διόδους, μετακινούνται νοτιότερα και βεβαίως βρίσκουν ευκαιρία στα μικρά νησιά της Δωδεκανήσου, της νότιας Δωδεκανήσου, όπως είναι η Σύμη περικυκλωμένη από την μικρασιατική ακτή και το Καστελόριζο που είναι πάρα πολύ κοντά και βεβαίως και η Ρόδος εκεί έχουν μεταφερθεί νέες δυνάμεις του Λιμενικού, προκειμένου να υπάρξει περαιτέρω έμφαση στην αποτροπή, αλλά δεν έχουμε αύξηση των ροών. Αυτό είναι βέβαιον. Το υπογράφω. Έχουμε μια διαρροή να πούμε, περιορισμένη, η οποία θα ελεγχθεί τις επόμενες μέρες.

ΔΗΜ: Το εύχομαι και το ελπίζω και το εύχομαι και το ελπίζω όλοι οι κάτοικοι αυτό.

Δ. Καιρίδης:  Ακούστε. Και τα κυκλώματα, γιατί ακούω και για κυκλώματα ακούω και για διάφορα άλλα. Η εντολή είναι όλα να ελεγχθούν. Και να γίνει το καλύτερο δυνατό. Η Ρόδος είναι το εμβληματικό μας νησί. Η ναυαρχίδα του ελληνικού τουρισμού.

ΔΗΜ: Κύριε υπουργέ αυτά τα έχουμε ξαναπεί, μας τα έχετε ξαναπεί και πιστεύουμε πράγματι, τα πιστεύετε αυτά τα οποία λέτε. Η διαφορά είναι η εξής

Δ. Καιρίδης:  Όχι μόνο τα πιστεύω αλλά τα κάνουμε και πράξη, διότι μια ενδεχόμενη συμφωνία με την Ευρώπη για την πιο εύκολη πρόσβαση των Τούρκων πολιτών στην τουριστική αγορά του ανατολικού Αιγαίου είναι ένα πολύ μεγάλο αναπτυξιακό. Μία πολύ μεγάλη αναπτυξιακή ανάσα.

ΔΗΜ: Θα μου πείτε τώρα για το θέμα της βίζας, έτσι το οποίο έχει τη δική σας σφραγίδα φαντάζομαι, αυτό λένε οι πληροφορίες μου, τουλάχιστον εμένα, ότι εδώ θα βγαίνει πλέον τώρα η βίζα στα τοπικά γραφεία εδώ που θα έρχονται στον ΕΦΚΑ. Και αυτό θα ισχύσει για όλα τα νησιά της Δωδεκανήσου, όχι για μερικά.

Δ. Καιρίδης:  Θα σας πω αυτό. Αυτό ίσχυε μέχρι το ’19 για τους θερινούς μήνες, έπρεπε η Ελλάδα κάθε χρόνο να το ανανεώνει. Τώρα πάμε σε κάτι μονιμότερο που θα έχει διάρκεια όλο το δωδεκάμηνο ώστε να έχουμε και χειμερινό τουρισμό από απέναντι.

ΔΗΜ: Τώρα μας χρυσώνεται το χάπι με αυτό εδώ πέρα.

Δ. Καιρίδης:  Όχι, σας λέω ότι η προσπάθεια είναι πολλαπλή και η σκέψη μας για τα νησιά που έχουν σηκώσει αυτό το βάρος, έχουν σηκώσει αυτό το βάρος το μεταναστευτικό και πρέπει η πολιτεία να βρίσκεται πάντα δίπλα τους και να τους το αναγνωρίζει. Για αυτό ξέρετε σε κάποια έχουμε το μειωμένο ΦΠΑ.

ΔΗΜ: Για όλα τα νησιά θα ισχύσει και για μικρά και για μεγάλα;

Δ. Καιρίδης:  Για τα 7.

ΔΗΜ: 7 νησιά, όχι για όλα τα Δωδεκάνησα. Ποια είναι τα 7 νησιά;

Δ. Καιρίδης:  Περιλαμβάνεται η Ρόδος, η Κως, η Σύμη, το Καστελόριζο, Χίος, Σάμος, Λέσβος.

ΔΗΜ: Η Κάλυμνος είναι μέσα;

Δ. Καιρίδης:  Νομίζω είναι η Λέρος, πρέπει λίγο;

ΔΗΜ: Είναι δυνατόν γιατί; Γιατί κάνετε αυτές τώρα τις 7 νησιά; Τα υπόλοιπα τι είναι δηλαδή;

Δ. Καιρίδης:  Όσα έχουν τελωνεία και έχουν τη δυνατότητα, γιατί χρειάζεται και η υποδομή της αστυνομίας για να γίνετε επιτόπου έλεγχος.

ΔΗΜ: Δεν υπάρχει τελωνείο στην Κάλυμνο, δεν υπάρχει τελωνείο στα άλλα νησιά; Η Κάλυμνος είναι το μεγαλύτερο νησί της επαρχίας Καλύμνου. Της μεγαλύτερης επαρχίας.

Δ. Καιρίδης:  Κύριε Λοϊζο, η προσπάθειά μας είναι για όλα και να σας πω κάτι και για τον Έβρο.

ΔΗΜ: Εδώ για τα νησιά μας, τώρα πείτε μας θα είναι όλα τα νησιά. Αυτό έχει σημασία. Τώρα μου λέτε τα 7, τα υπόλοιπα τι είναι; Άλλο πρόβλημα τώρα; Δηλαδή δίνεται ένα μέτρο το οποίο φαίνεται θετικό και θα γυρίσει ανάποδα πάλι τώρα. Θα σας γυρίσει ανάποδα.

Δ. Καιρίδης:  Τίποτα ανάποδα, απλώς αυτά που έχουν πορθμείο, αυτά που ήταν μέχρι το ’19 και διεκόπησαν. Γίνεται μια μεγάλη διαπραγμάτευση. Θέλω να σας πω, ότι οι Βορειοευρωπαίοι δεν το θέλουν, δεν θέλουν κάμψη στο Σένγκεν και δεν είναι όλα εύκολα.

ΔΗΜ: Μα όταν γίνει για τα 7, να γίνει και για τα 17, δεν το κατάλαβα ας πούμε τη διαφορά.

Δ. Καιρίδης:  Σωστό, σωστό, σωστό. Μαζί σας! Από κάπου πρέπει να ξεκινάμε κιόλας και να κάνουμε τον αγώνα.

ΔΗΜ: Βάζουμε και έναν άσε μπροστά και γίνεται 17 και τελειώνει και πάμε στο επόμενο θέμα να δούμε πώς θα το λύσουμε τώρα. Λοιπόν αυτό βέβαια θα εξαγγελθεί, έχουμε περιθώριο μέχρι τη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού και του Τούρκου προέδρου. Μέχρι τότε κανονίστε το να είναι όλα τα νησιά μέσα να τελειώνει αυτή εδώη ιστορία.

Δ. Καιρίδης:  Υπάρχει μια τεχνική διαπραγμάτευση που πρέπει να γίνει. Περίπλοκη, διότι καταλαβαίνετε ότι μιλάμε για τη ζώνη Σένγκεν και χρειάζονται όλες οι διασφαλίσεις και τα λοιπά, η υποδομή της αστυνομίας. Πάντως, αντί να πηγαίνουν στα προξενεία και να υπάρχει αυτή η δυσκολία, μαθαίνω ότι φέτος ήρθαν 120.000 τουρίστες Τούρκοι.

ΔΗΜ: Πάμε τώρα στο άλλο, γιατί κάνατε ένα μεγάλο φάουλ και έχετε ξεσηκώσει εδώ όλο τον κόσμο των ξενοδόχων. Καταρχήν τα άτομα τα οποία μας λέτε ότι είδατε ξαφνικά, αυτοί οι άνθρωποι φιλοξενούνται σε 2 ξενοδοχεία, τα οποία πλήρωνε ο σημερινός δήμαρχος, ο κύριος Αντώνης Καμπουράκης. Ναι, τα ξενοδοχεία όμως έκλεισαν γιατί έκλεισε η σεζόν και αυτοί οι άνθρωποι βρέθηκαν στους δρόμους. Δεν σημαίνει ότι δούλευαν σε ξενοδοχεία αυτοί οι άνθρωποι, φιλοξενούνται σε ξενοδοχεία.

Δ. Καιρίδης:  Εγώ επαινώ καταρχάς τον δήμαρχο κύριο Καμπουράκη για αυτή την πρωτοβουλία.

ΔΗΜ: Θα συναντήσετε το νεοεκλεγέντα και όχι τον σημερινό δήμαρχο που θα είναι μέχρι τις 31/12.

Δ. Καιρίδης:  Θα συναντήσω τον δήμαρχο της Ρόδου, οποίος είναι ο δήμαρχος της Ρόδου, που είναι ο κύριος Καμπουράκης μέχρι τις 31/12, αυτόν και θα συναντήσω.

ΔΗΜ: Στο Open είπατε το νέο δήμαρχο κύριε Καιρίδη.

Δ. Καιρίδης:  Ναι, κύριε Λοϊζο έγινε ένα λάθος. Συγχωρέστε με για το λάθος, τους δημάρχους συναντώ, δεν συναντώ ούτε το παρελθόν, ούτε το μέλλον. Αυτοί που είναι, είναι.

ΔΗΜ: Νομίζατε ότι έχει επανεκλεγεί ο κύριος Καμπουράκης μήπως; Δηλαδή έτσι όπως μου το λέτε;

Δ. Καιρίδης:  Μπορεί και αυτό.

ΔΗΜ: Γιατί είπατε το νέο δήμαρχο;

Δ. Καιρίδης:  Δεν θέλω να ‘ρθω επιτρέψτε μου, δεν θέλω να μπω στα τοπικά. Εγώ ξέρω ότι ο κύριος Καμπουράκης έχει κάνει έργο ότι έχει βοηθήσει στο μεταναστευτικό και τον ευχαριστούμε γι’ αυτό. Έτσι είναι όπως το είπατε, έτσι μαθαίνω ότι είναι, όπως το είπατε, με την φιλοξενία υπήρχαν και κάποια, airbnb, υπήρχαν και κάποια άλλα πράγματα. Εγώ το μόνο που είπα είναι ότι με το τέλος της θερινής σεζόν και τώρα που κλείνουν τα ξενοδοχεία και εκεί έγινε η παρεξήγηση, δόθηκαν οι διευκρινίσεις. Εγώ δεν θέλω, ούτε είναι η θέση μου τέτοια να επιτεθώ στον ξενοδοχειακό κλάδο που είναι από τους πιο παραγωγικούς.

ΔΗΜ: Ιδίοις εξόδοις έγινε αυτό από τον κύριο Καμπουράκη, όπως επίσης και η σίτιση τώρα, 300 μερίδες καθημερινά δίδονται από τη σύζυγο του κυρίου Καμπουράκη, ιδίοις εξόδοις και αυτά, το φαγητό και τα λοιπά. Είναι κάποια πράγματα…

Δ. Καιρίδης:  Ξέρετε ο κύριος Μηταράκης είχε θεσμοθετήσει μετάλλιο μεταναστευτικής αρωγής. Ίσως θα πρέπει να το σκεφτεί η επιτροπή του Υπουργείου και να το δώσει στο Δήμαρχο και στη σύζυγο αν μου λέτε ότι υπάρχει κάτι τέτοιο.

ΔΗΜ: Βέβαια, πόσοι είναι τελικά οι μετανάστες εδώ; Γνωρίζουμε κύριε Καιρίδη; Έχετε μια εικόνα;

Δ. Καιρίδης:  Και αυτό τώρα μου βάζετε δύσκολα. Αυτά είναι θέματα της αστυνομίας. Ακούστε εγώ δεν έχω δομή στη Ρόδο. Το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου δεν έχει δομή στη Ρόδο και δεν μπορεί να έχει εικόνα στη Ρόδο. Αυτό που έχουμε είναι δομές αλλού και θέσεις τις οποίες κάνουμε διαθέσιμες. Δίνουμε διαθέσιμες στην αστυνομία για να γίνουνε μεταγωγές.

ΔΗΜ: Βεβαιώνεται λοιπόν ότι την άλλη εβδομάδα θα κλείσει αυτό το κεφάλαιο;

Δ. Καιρίδης:  Ότι το maximum είναι περίπου 600 ακόμα άτομα, την προηγούμενη εβδομάδα πήραμε 400, προχθές πήραμε 83.

ΔΗΜ: Την επόμενη μας διαβεβαιώνετε ότι δεν θα υπάρχουν;

Δ. Καιρίδης:  Στο βαθμό που δεν θα ξαναεμφανιστούν, διότι και εμένα με έχει προβληματίσει αυτό. Εγώ όταν πήραμε τους 400 την προηγούμενη εβδομάδα, με διαβεβαίωναν ότι το θέμα έληξε και ξαφνικά ξαναεμφανίστηκε.

ΔΗΜ: Έχουν χαλαρώσει τα μέτρα από πλευράς φύλαξης των θαλάσσιων συνόρων, από την Πύλο και μετά έχει κάνει κοιλιά το θέμα;

Δ. Καιρίδης:  Όχι, όχι. Ακούστε για να έχουμε την πλήρη εικόνα. Υπήρξε μια γενικευμένη αύξηση, στην Ιταλία είδατε τι έγινε, με μια Μελόνι, η οποία για το τελευταίο που μπορεί κανείς να της προσάψει, είναι ότι είναι φιλομετανάστρια. Λοιπόν, επί Τζώρτζιας Μελόνι που βγήκε με αυτή τη σκληρή ατζέντα για τον έλεγχο των συνόρων, είχαμε 150.000 αφίξεις, διότι γίνονται πάρα πολλά στη γειτονιά μας και βεβαίως και η τουρκική οικονομία που πιέζεται και όλα τα υπόλοιπα. Εμείς το διαχειριστήκαμε πολύ καλύτερα και ήδη από τις αρχές-μέσα Σεπτεμβρίου υπάρχουν τα πρώτα δείγματα και μέσα στον Οκτώβριο ακόμα περισσότερο.Το λιμενικό οφείλει πέρα από την προστασία των συνόρων να προστατεύει και την ανθρώπινη ζωή. Κανείς δεν θέλει ναυάγιο και νεκρό στο Αιγαίο που θα κάνει πολύ κακό και στην τουριστική εικόνα της Δωδεκανήσου και της Ρόδου. Άρα πρέπει να είμαστε πολλοί προσεκτικοί, γιατί λέγονται και ακούγονται διάφορα. Ξέρετε, από διάφορες πλευρές. Διάφορες κραυγές, λοιπόν εδώ πρέπει να ισορροπήσουμε, διότι έχουμε πολλά διακυβεύματα και το εθνικό συμφέρον δεν υπηρετείται με κραυγές. Δε μπορεί η χώρα να έχει από ένα σημείο και μετά αυτό που θέλουν οι διακινητές νεκρούς λοιπόν, το ελληνικό Λιμενικό κάνει πολύ καλά τη δουλειά του. Έχει κουραστεί μέσα σε μία δύσκολη θερινή σεζόν. Εγώ θέλω να δώσω συγχαρητήρια στους αξιωματικούς και στους άντρες και της αστυνομίας και του λιμενικού, ειδικά των ακριτικών νησιών, με μια τόσο ενεργή δυναμική τουριστική σεζόν όπου έπρεπε να είναι σε όλα τα μέτωπα, με τις φωτιές, με τις διασώσεις, με τις εκκενώσεις και βεβαίως με την προστασία των συνόρων. Τώρα που μπορούμε να μετακινήσουμε δυνάμεις, από το υπόλοιπο Αιγαίο προς τα ανατολικά και δη στη Νότια Δωδεκάνησο, έχουμε και ακόμα καλύτερα αποτελέσματα.

ΔΗΜ: Άρα λοιπόν μας λέτε ότι λογικά την άλλη εβδομάδα το θέμα αυτό, το κεφάλαιο αυτό θα έχει κλείσει. Θα έχουν μεταφερθεί σχεδόν όλοι, εκτός και αν έχουμε νέες ροές που δεν μπορείτε να γνωρίζετε από τώρα.

Δ. Καιρίδης:  Έχω προγραμματίσει να είμαι εκεί τώρα να το πούμε και αυτό.

ΔΗΜ: Πότε θα έρθετε;

Δ. Καιρίδης:  Την Τρίτη. Έπρεπε να είμαι αυτή την εβδομάδα. Πάλι έχουν συμβεί διάφορα συμβούλια εδώ πέρα, τρεχάματα εν πάση περιπτώσει.

ΔΗΜ: Ναι αλλά δεν είναι τα συμβούλια, το θέμα, το θέμα είναι τώρα εδώ. Πώς αντιμετωπίζεται μια ολόκληρη κοινωνία;

Δ. Καιρίδης:  Την Τρίτη λοιπόν, θα είμαστε με τον κύριο Οικονόμου γιατί θέλω να έρθουμε μαζί, την Τρίτη το πρωί.

ΔΗΜ: Ο κύριος Οικονόμου ξέρει ότι η αστυνομία είναι απούσα στην υπόθεση αυτήν; Το γνωρίζει αυτό ο κύριος Οικονόμου;

Δ. Καιρίδης:  Τώρα, ο κύριος Οικονόμου, η ελληνική αστυνομία είναι παντού παρούσα.

ΔΗΜ: Ναι το βλέπω πόσο παρούσα είναι εδώ στη Ρόδο.

Δ. Καιρίδης:  Ακούστε, γιατί δεν το ξέρει ο κόσμος. Η μεταγωγή 100 προϋποθέτει 25 αστυνομικούς. Η μεταγωγή 600 θέλει 150 αστυνομικούς. Μιλάμε για πολύ μεγάλα νούμερα. Δεν είναι εύκολα τα πράγματα, χρειάζονται τα εισιτήρια από τα πλοία, να ναυλώνονται, να υπάρχουν οι θέσεις. Είναι μια ολόκληρη επιχείρηση να καταγραφούν, να ‘ρθούνε στις νέες δομές, δεν είναι τόσο εύκολα, όπως καμιά φορά, επιτρέψτε μου με όλο τον σεβασμό, διάφοροι ξέρετε ρεπόρτερ που θέλουν την εντύπωση και την εικόνα, παρουσιάζουν. Σε κάθε περίπτωση, είναι μια απαράδεκτη κατάσταση αυτή. Δεν πρέπει να υπάρχει, δεν πρέπει να υπάρχει στη Ρόδο και είμαστε εδώ για να την αντιμετωπίσουμε.

ΔΗΜ: Κλείνοντας, κύριε υπουργέ, θα ήθελα από σας έτσι να προσέξετε αυτό το θέμα της βίζας, ας πούμε, όχι μόνο για τα 7 νησιά που είπατε, αλλά για όλα τα νησιά του νομού Δωδεκανήσου. Νομίζω ότι δεν πρέπει να γίνονται εξαιρέσεις. Είναι δύσκολο, είναι κακό πράγμα ειδικά την περίοδο αυτή να υπάρχει αυτή έτσι διχόνοια ανάμεσα στις τοπικές κοινωνίες. Έκανε επί ΣΥΡΙΖΑ, έγινε το λάθος να έχει μειωμένο ΦΠΑ σε 2 νησιά μόνο και στα υπόλοιπα. Είναι ντροπή αυτό το πράγμα. Ναι, δηλαδή υπάρχει αντάλλαγμα, ας πούμε στην ανθρώπινη ζωή και αξιοπρέπεια;

Δ. Καιρίδης:  Όχι, αλλά υπάρχει η ανάγκη να επιβραβεύσουμε με έναν τρόπο εκείνα τα νησιά που σηκώνουν ακόμα μεγαλύτερο βάρος. Να πούμε ότι η Κως και η Λέρος σήμερα έχουν σχεδόν 3000 το καθένα.

ΔΗΜ: Να τα αποζημιώσει όμως όχι εις βάρος των υπόλοιπων νησιών, γιατί εδώ υπάρχουν διαφορετικές ταχύτητες ανάπτυξης. Το καταλαβαίνετε αυτό που σας λέω; Δηλαδή εδώ υπάρχει στην Κω υπάρχει ΦΠΑ 16% και στην Κάλυμνοδίπλαυπάρχει 23% και όλη η αγορά, η εμπορευματική κίνηση και τα λοιπά έχει μεταφερθεί προς το 16 και βλέπουμε ένα άλλο νησί, το διπλανό να μαραζώνει. Αυτά είναι άδικα πράγματα.

Δ. Καιρίδης:  Θα τα δούμε, θα τα δούμε. Θα τα πούμε την Τρίτη από κοντά.ΔΗΜ: Έχουμε πολλά να πούμε, κύριε υπουργέ, σας ευχαριστώ πάραπολύ. Την καλημέρα μου. Γεια σας.