Ο Δημήτρης Καιρίδης στο ΡΑΔΙΟ ΚΟΣΜΟΣ στη Ρόδο με τους Κ. Λοΐζο & Β. Χατζηιωάννου

YouTube video

Δημήτρης Καιρίδης  :

Καλημέρα, καλημέρα, κ. Λοΐζο, χαίρομαι πάντα να συζητάμε, δεν το κάνουμε τόσο συχνά, όπως παλαιότερα

Κλεάνθης Λοΐζος  :

Ε εντάξει, παλαιότερα, δεν είχατε τα βαριά καθήκοντα που έχετε τώρα ας πούμε κύριε Υπουργέ και δεν θέλουμε για ψύλλου πήδημα να σας ενοχλούμε, όταν όμως είναι κάτι σοβαρό, όπως αυτό που θα ακούσουμε τώρα από τον κύριο Κωττάκη, αα εκεί ο Δημήτρης ο Καιρίδης θα ”χάσει τον ύπνο του” αν χρειαστεί. Ελάτε, κύριε Δήμαρχε πείτε μας το πρόβλημα ποιο είναι;

Τιμόθεος Κωττάκης  :

Κ. Λοΐζοείναι μεγάλη μου τιμή, που έχω γνωρίσει και προσωπικά στο γραφείο του, τον Καθηγητή και Υπουργό μας, κύριο Καιρίδη, έναν ευγενέστατο, ευφυέστατο και ταπεινότατο και αποτελεσματικότατο Υπουργό. Τα λέω, διότι το ζω, τα ζω τα προβλήματα επειδή έχουμε HOTSPOT εδώ, και ειλικρινά η συμπαράστασή του και η υπομονή του και η αποτελεσματικότητά του, είναι κάτι που είμαι υποχρεωμένος δημοσίως να το πω. Υπουργέ, σας ευχαριστώ για όλα.

Δημήτρης Καιρίδης  :

Εγώ σας ευχαριστώ, με έχετε κάνει να κοκκινίσω τώρα, είσαστε πάρα πολύ γενναιόδωρος.

Τιμόθεος Κωττάκης :

όχι, όχι, αλήθειες λέω.

Δημήτρης Καιρίδης  :

Και εσείς και ο κύριος Λοΐζος.

Τιμόθεος Κωττάκης:

Τα αισθάνομαι Υπουργέ και τα λέω, δεν τα λέω για να σας καλοπιάσω για να μου κάνετε χατίρια στο δήμο, το αισθάνομαι γιατί έτσι είναι.

Κλεάνθης Λοΐζος  :

Λοιπόν έγινε η fasttrack,,

Δημήτρης Καιρίδης  :

Ευχαριστώ.

Κλεάνθης Λοΐζος  :

Έγινε η επέκταση της fasttrack βίζας σε δέκα νησιά λοιπόν, πάμε τώρα ποιο είναι το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε;

Τιμόθεος Κωττάκης :

Σε ένα λεπτό να σας πω κάτι. Καταρχάς το θέμα νομίζω ότι το υποτιμούμε εμείς όλοι, όταν λέμε ότι η βίζα η εφταήμερη -ο στόχος ήταν να έρθουν τουρίστες-, θεωρώ ότι ο στόχος ήταν να ηρεμήσουμε στο Αιγαίο και ήταν ένα πρώτο βήμα, με την αποτελεσματικότητα του Υπουργού μας και με τη σύμφωνη γνώμη βέβαια του Πρωθυπουργού, ένας διακαής πόθος της Τουρκίας, δεκαετίες τώρα, να έχουν ελεύθερη πρόσβαση στην Ευρώπη, διότι όταν έρχονται στα δέκα νησιά, βάσει της απόφασης, έρχονται σε ευρωπαϊκό χώρο, άρα το μέγιστο θέμα, είναι η προσέγγιση, και η ηρεμία στο Αιγαίο είναι ένα μικρό βήμα στη γενικότερη εξομάλυνση. Δευτερεύον θέμα είναι βέβαια και ο αριθμός των τουριστών που θα έρθουν σε αυτά τα δέκα νησιά. Αμέσως η ελεύθερη αγορά κινήθηκε από μόνη της, ένας επιχειρηματίας Τούρκος που έχει πλοία κρουαζιερόπλοια, ξεκίνησε από μόνος του, έκανε ένα δρομολόγιο, ξεκινώντας Τσεσμέ -Ρόδο – Κω -Λέρο – Σάμο, πουλήθηκαν, για τα επτακόσια πενήντα άτομα που χωράει το κρουαζιερόπλοιο, διακόσια μέτρα μήκος, πουλήθηκαν σε χρόνο ρεκόρ τα εισιτήρια, και κάποια στιγμή με παίρνει τηλέφωνο ένας γενικός πράκτορας που το πρακτορεύει από τον Πειραιά, ότι θα ακυρωθεί, διότι, του είπαν, μου εξήγησε ποιοι του είπαν, ότι δεν μπορεί με τη βίζα αυτή να πάνε σε τέσσερα διαφορετικά νησιά, αλλά πρέπει να πάνε μόνο σε ένα για εφτά μέρες, οπότε κινεί τη διαδικασία τώρα να ακυρώσει.

Κλεάνθης Λοΐζος  :

Ένα εννοείτε τον αρχικό προορισμό, εκεί δηλαδή που έγινε και η διαδικασία για να εκδοθεί η βίζα.

Τιμόθεος Κωττάκης  :

Ήταν τα θέματα δύο. Ότι από εκεί που κάνει είσοδο, δηλαδή από Ρόδο, πρέπει να κάνει και έξοδο, που σημαίνει ότι πρέπει να ανέβει απάνω μέχρι τη Σάμο, να ξανακατέβει στη Ρόδο, εγώ τους είπα αλλάξτε το πρόγραμμα να μπαίνετε από τη Σάμο ή από τη Λέρο και να.

Κλεάνθης Λοΐζος  :

Πάλι όμως θα υπήρχε το πρόβλημα γιατί θα μπαίνανε πρώτα από τη Σάμο.

Τιμόθεος Κωττάκης :

Το πρόβλημα το μεγάλο είναι, ότι δεν μπορούν να έρθουν εκτός από ένα νησί, το επταήμερο, και θεωρώ ότι είναι, δεν υπάρχει λογική σε αυτό, ούτε θέμα ασφάλειας είναι.

Κλεάνθης Λοΐζος  :

Στοπ εδώ λοιπόν, πάμε Υπουργέ μου, το ακούσατε νομίζω και είναι εύλογος ο προβληματισμός. Ελάτε παρακαλώ.

Τιμόθεος Κωττάκης :

Σαράντα προσεγγίσεις θα κάνει το καλοκαίρι σαράντα στο κάθε νησί.

Δημήτρης Καιρίδης  :

Καταρχάς συμφωνώ με τον Δήμαρχο για αυτό που είπε, τον ευρύτερο συμβολισμό, ότι θέλουμε το Αιγαίο μια θάλασσα ειρήνης, συνύπαρξης και συνεργασίας και να αφήσουμε πίσω τις εντάσεις που με ευθύνη της Τουρκίας είχαν κυριαρχήσει το προηγούμενο διάστημα. Και ότι οι διελεύσεις τις θέλουμε να είναι νόμιμες, να είναι με διαβατήρια, να είναι με τα ημερόπλοια ή τα κρουαζιερόπλοια, και όχι κολυμπώντας ή με τα φουσκωτά και τις βάρκες και τα διάφορα που έχουμε δει των παράνομων διακινητών και ούτω καθεξής. Πάμε σε ένα άλλο μοντέλο δηλαδή, ανάμεσα στην τουρκική ακτή και στα νησιά μας του ανατολικού Αιγαίου σε μια περίοδο δύσκολη θέλω να σας πω, υπήρξαν πάρα πολύ μεγάλες αντιδράσεις στην Ευρώπη για το μέτρο, διότι η Ευρώπη σήμερα θέλει ενίσχυση του Σένγκεν και όχι εξαιρέσεις.

Κλεάνθης Λοΐζος  :

Και όχι χαλάρωση ε;

Δημήτρης Καιρίδης :

Είναι η μοναδική, έτσι, είναι η μοναδική εξαίρεση στη ζώνη Σένγκεν αυτό που πετύχαμε, δεν υπάρχει πουθενά αλλού και δεν ισχύει για καμία άλλη εθνικότητα, γίνεται μόνο εδώ στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, σε αυτά τα δέκα, είναι ένα πρόγραμμα που σε αντίθεση με το παρελθόν, όταν είχε λειτουργήσει πιλοτικά την περίοδο 2012-2019 ισχύει για όλο το χρόνο και αφορά όχι εφτά άλλά δέκα νησιά, είναι ένα φιλόδοξο σχήμα.

Κλεάνθης Λοΐζος  :

Εάν δεν το ζητούσαμε τώρα αυτό το μέτρο, κύριε Καιρίδη πριν από εφτά, οχτώ χρόνια , με ”κλωτσιές΄΄ θα μας έδιναν, να πούμε, οι Ευρωπαίοι και τώρα..

Δημήτρης Καιρίδης :

Ακόμα και σήμερα κ. Λοΐζοείναι κάτι το οποίο δεν έχει προσεχθεί, προσέξτε σήμερα, οι Τούρκοι πολίτες αποτελούν τον δεύτερο μεγαλύτερο πληθυσμό στην Ευρώπη, σε αιτήματα ασύλου, πηγαίνουν στη Γερμανία σωρηδόν πάνω από διακόσιες πενήντα χιλιάδες το 2023 και ζητούν άσυλο. Είναι πάρα πολύ επιφυλακτικοί οι Γερμανοί και όλοι οι βόρειοι στο να χαλαρώσεις την είσοδο των Τούρκων για αυτό και για πρώτη φορά οι απορρίψεις αιτήσεων Σένγκεν από την Τουρκία που ήταν παραδοσιακά γύρω στο 5 % προσέξτε το αυτό, έχουν πλησιάσει το 30% η μία στις τρεις αιτήσεις Τούρκων σήμερα, στην Ευρώπη, για να έρθουν στην Ευρώπη για ταξίδια, απορρίπτονται, ακριβώς γιατί έχουν γίνει εξαιρετικά επιφυλακτικοί οι Ευρωπαίοι. Εμείς καταφέραμε και τους πείσαμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή χάρη στην πολύ στενή συνεργασία που έχουμε, να πάμε σε αυτό το μέτρο, το οποίο προφανώς πρέπει να εφαρμοστεί σωστά, να μην έχουμε διαρροές, να μην έχουμε δηλαδή κατόχους αυτής της fasttrack βίζα που θα την εκμεταλλευτούν να ταξιδέψουν στη συνέχεια αεροπορικώς από την Ελλάδα πρoς την υπόλοιπη Ευρώπη.

Κλεάνθης Λοΐζος  :

Αυτά ως προς το εισαγωγικό του θέματος. Πάμε τώρα στην ουσία στο πρόβλημα το οποίο βλέπουμε να βρίσκεται μπροστά μας.

Δημήτρης Καιρίδης  :

Τώρα στην ουσία. Ο κ. Γεραπετρίτης χθες, μετά από πολλές συσκέψεις που είχαμε, με την ΕΛ.ΑΣ., με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη το οποίο μαζί με το Ναυτιλίας θα κληθεί να εφαρμόσει το μέτρο, γιατί οι αστυνομικοί είναι αυτοί που κάνουνε τις θεωρήσεις και πρέπει να συνεργαστούμε με τους δήμους, οι οποίοι έχουν τον έλεγχο των λιμανιών, τα λιμενικά ταμεία και ούτω καθεξής σε κάποια από αυτά, ιδίως σε μικρά νησιά, δεν υπάρχουν οι υποδομές, και πρέπει γρήγορα να τις στήσουμε, έχουμε και κάποια ζητήματα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, όπου εμπλέκεται και το Υπουργείο Πολιτισμού, σε μέρη όπως είναι η Σύμη, το Καστελόριζο. Εν πάση περιπτώσει, ανακοίνωσε χθες ότι θα ξεκινήσει η εφαρμογή στα μεγαλύτερα λιμάνια στις 30 Μαρτίου και αμέσως μετά και σε όλα τα υπόλοιπα, είναι συνολικά δεκατέσσερα τα λιμάνια, δέκα τα νησιά, δεκατέσσερα τα λιμάνια.

Κλεάνθης Λοΐζος  :

Α είναι δεκατέσσερα τα λιμάνια τελικά.

Δημήτρης Καιρίδης :

Ναι γιατί κάποια νησιά.

Κλεάνθης Λοΐζος  :

Έχουνε διπλό βεβαίως.

Δημήτρης Καιρίδης  :

Είναι το Βαθύ και το Πυθαγόρειο για παράδειγμα στη Σάμο, είναι ο Μόλυβος και η Μυτιλήνη στη Λέσβο, και ούτω καθεξής. Λοιπόν, θα προχωρήσει το μέτρο μέχρι τέλη Απριλίου, περί αυτού πρόκειται. Τώρα αυτό που λέει ο Δήμαρχος, έχει μια βάση, υπάρχει ένας προβληματισμός για το πώς θα γίνεται ο έλεγχος διότι όσοι μπαίνουν.

Κλεάνθης Λοΐζος  :

Κοιτάξτε εδώ να ξεκαθαρίσουμε, αυτό που λέει ο κύριος δήμαρχος δεν αφορά τη Λέρο μόνο, αφορά και τα δέκα νησιά και τα δεκατέσσερα λιμάνια.

Δημήτρης Καιρίδης :

Σωστά. Λοιπόν εγώ θα σας πω τούτο, ότι η πρόθεσή μας είναι να διευκολύνουμε και όχι να παρεμποδίσουμε.

Κλεάνθης Λοΐζος :

Έτσι μπράβο.

Δημήτρης Καιρίδης  :

Να το κάνουμε δηλαδή πιο εύκολο, χάρη στα πληροφοριακά συστήματα και αυτό προσπαθούμε να επιλύσουμε αν θέλετε, ένα ζήτημα που υπάρχει, αυτοί που μπαίνουν, να πιστοποιείται και ότι βγαίνουν, γιατί στο τέλος εμείς κάθε μήνα πρέπει να δίνουμε το ισοζύγιο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Κλεάνθης Λοΐζος  :

Δεν είναι online όλα τα νησιά, όλες οι υπηρεσίες δεν είναι online; Δηλαδή αν μπει αποΣαμο και βγει από Ρόδο, δεν θα δει η Σάμος ότι αυτός που μπήκε στο Πυθαγόρειο βγήκε από το Μαντράκι;

Τιμόθεος Kωττάκης  :

Αυτό λύνεται κ.Υπουργέ, με συγχωρείτε ο Τιμόθεος Κωττάκης είμαι, αυτό λύνεται όσον αφορά τη συγκεκριμένη κρουαζιέρα που σας είπα, και οι επόμενες ίσως, ότι ας ρυθμίσουν να μπαίνουν στο πλησιέστερο λιμάνι απόεκεί που βγαίνουν, εν προκειμένω Τσεσμέ. Ας μπαίνουν λοιπόν στη Σάμο ή στη Λέρο και να ξαναβγαίνουν από δω, ας αλλάξει το πρόγραμμά του η πλοιοκτήτρια εταιρεία αυτό είναι απλό, είναι θέμα επαγγελματικό να το κάνουμε. Το επταήμερο είναι το θέμα.

Δημήτρης Καιρίδης  :

Και εγώ σας λέω ότι είμαστε, εξαντλούμε όλα τα περιθώρια της ΕΛ.ΑΣ, η οποία θα κληθεί η κακομοίρα και αυτή με τους περιορισμένους πόρους γιατί δεν είναι ανεξάρτητη.

Κλεάνθης Λοΐζος  :

Είναι θέμα ΕΛ.ΑΣ. ή Λιμενικού;

Δημήτρης Καιρίδης :

Της αστυνομίας, η αστυνομία είναι που κάνει τον έλεγχο στα σύνορα, προφανώς εντός των λιμένων, των κατά τόπους. Λοιπόν, εμείς θέλουμε να του δώσουμε ευελιξία, να σημειώσω ότι με την παραδοσιακή βίζα, αυτήν που παίρνουν και σήμερα οι Τούρκοι πολίτες, μπορούν να κάνουν ό, τι θέλουν, και όχι για επτά μέρες για περισσότερο.

Κλεάνθης Λοΐζος :

Αυτή που κάνει όμως 3-4 μήνες για να βγει.

Δημήτρης Καιρίδης  :

Είναι και πιο ακριβή.

Κλεάνθης Λοΐζος :

Ε βέβαια.

Δημήτρης Καιρίδης  :

Εμείς καταφέραμε να έχουμε το πιο φθηνό, και μάλιστα με πολλές εξαιρέσεις για τους νέους, και για μια σειρά από κατηγορίες, γιατί θέλουμε να φέρουμε τον κόσμο, και ήδη το ενδιαφέρον είναι πάρα πολύ υψηλό, όπως είπατε και εσείς στη σχετική ερώτηση του βουλευτή της Αντιπολίτευσης από τη Δωδεκάνησο, μας ρώτησε γιατί δεν βάζουμε περισσότερα νησιά! Θέλω να πω ότι οι νησιώτες μας θέλουνε να μπούνε όσο το δυνατόν περισσότεροι, και αυτό αν μου επιτρέπετε, είναι πολύ θετικό. Το γεγονός ότι σήμερα συζητάμε για την τουρκική διευκόλυνση των Τούρκων να έρχονται στην Ελλάδα, και δεν συζητάμε για τις παράνομες ροές, θυμάστε τι τραβήξαμε με τη Ρόδο τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο.

Κλεάνθης Λοΐζος  :

Έ καλά εντάξει.

Δημήτρης Καιρίδης :

Και καταφέραμε και αvτιμετωπίσαμε το πρόβλημα σε μεγάλο βαθμό. Στη Λέρο, ξέρετε οι διαμένοντες στη Δομή, έχουν πέσει κάτω από χίλιοι, το ξέρει ο δήμαρχος.

Κλεάνθης Λοΐζος  :

Και πρέπει να λιγοστέψουν ακόμη περισσότερο.

ΤιμόθεοςΚωττάκης :

Έτσι ακριβώς.

Δημήτρης Καιρίδης :

Έτσι ακριβώς. Έχουμε κάνει πολύ μεγάλη δουλειά στην αποσυμφόρηση. Τα νησιά μας δεν έχουν την πίεση που είχαν δεχθεί το περασμένο φθινόπωρο και με μια σειρά συντονισμένες κινήσεις, έχουμε καταφέρει αυτό το αποτέλεσμα, πρώτα στον Έβρο, στη συνέχεια στο νοτιοανατολικό Αιγαίο, στη Ρόδο, στα Δωδεκάνησα και τώρα πια και στο βορειοανατολικό, στη Λέσβο.

Κλεάνθης Λοΐζος :

Ναι αλλά θα μας το λύσετε αυτό, δεν κλείνω την εκπομπή αν δεν μας πείτε ότι θα λυθεί το πρόβλημα.

Δημήτρης Καιρίδης :

Το γεγονός λοιπόν, ότι σήμερα η ”Καθημερινή” έχει πρωτοσέλιδο για την Κρήτη και όχι για το νοτιοανατολικό Αιγαίο, δείχνει ακριβώς την πρόοδο που έχει σημειωθεί, το λέω μόνο αυτό, για να ξέρουμε για τι μιλάμε. Τώρα είναι σημαντικό.

Κλεάνθης Λοΐζος  :

Εδώβλέπω τώρα την φωτογραφία που έχουν βάλει στην τηλεόραση κύριε Υπουργέ, πρέπει να είστε στις Ηνωμένες Πολιτείες, εξερχόμενος της συνάντησης που είχατε, με τον Υφυπουργό Εξωτερικών, νομίζω, και συζητήσατε τέτοια θέματα ας πούμε, η Ελλάδα έχει αλλάξει πρόσωπο τώρα ,έτσι, εντάξει!

Δημήτρης Καιρίδης  :

Ξέρετε ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες, το 2023, είχαμε 3,5 εκατομμύρια παράνομες αφίξεις, είναι ένα τεράστιο ζήτημα. Στην Ευρώπη είχαμε όλο και όλο τριακόσιες χιλιάδες, είναι πολύ μεγάλο το νούμερο, αλλά στην Αμερική υπερδεκαπλάσιες από ότι στην Ευρώπη, μεταξύ των οποίων, ακούστε το αυτό έχει ενδιαφέρον, πενήντα χιλιάδες Τούρκοι μπήκαν Στην Αμερική, παράνομα, από το Μεξικό.

Κλεάνθης Λοΐζος :

Από το Μεξικό;

Δημήτρης Καιρίδης  :

Για να δείτε πόσο διεθνοποιημένα και παγκοσμιοποιημένα είναι τα δίκτυα της διακίνησης, και πόσο χρειαζόμαστε τη διεθνή συνεργασία μεταξύ των χωρών, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αυτούς τους πολύ επίδοξους και αποτελεσματικούς επιχειρηματίες, εγκληματίες επιχειρηματίες, που για τα δισεκατομμύρια βεβαίως κάνουν αυτή τη δουλειά σε όλον τον κόσμο.

Κλεάνθης Λοΐζος  :

Εκεί έχουνε και τα τούνελ, τα αυτά τα οποία σκάβουν κάτω από τη γη, τις υπόγειες σήραγγες, έτσι;

Δημήτρης Καιρίδης :

Για να περάσουνε από το Ρίο Γκράντε και ούτω κάθε καθεξής. Λοιπόν.

Κλεάνθης Λοΐζος  :

Λοιπόν στο θέμα τώρα, εδώ τώρα, στο αίτημα όπως το βάζει ο κ Κωττάκης πάμε.

Δημήτρης Καιρίδης :

Δεσμεύομαι και είχα και χθες συνομιλία με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για αυτό ακριβώς το ζήτημα, είναι συμπτωματικό, να δούμε πώς θα το αντιμετωπίσουμε, προκειμένου να διευκολύνουμε, κατ αρχάς να πούμε, ότι ο τουρίστας που έρχεται σε ένα νησί, μπορεί, δεν υπάρχει έλεγχος, θα πάει στο διπλανό νησί. Δεν, στα ακτοπλοϊκά, δεν υπάρχει διαβατήριο, ο καθένας μπορεί από τη Σάμο να πάει στη Χίο.

Κλεάνθης Λοΐζος  :

Α μια στιγμή, μισό λεπτό. Μπορεί να πάει από μόνος του, το πρόβλημα γίνεται όταν είναι το ίδιο σκάφος που τον φέρνει; δεν το κατάλαβα.

Δημήτρης Καιρίδης :

Δεν μπορεί να πάρει αεροπλάνο να φύγει από την Ελλάδα, εκεί υπάρχει διαβατηριακός έλεγχος, και εκεί είναι το επικίνδυνο. Εμείς δεν θέλουμε, ναι, τη βίζα θέλουμε κατά το δυνατόν, καταλάβατε, να τη λειτουργήσουμε όσο πιο θεσμικά και αυστηρά γίνεται, για να μη χτυπήσει, διότι καταλαβαίνετε. Ήταν μια εξαίρεση αυτή που πετύχαμε, θέλουμε το πρόγραμμα να πάει καλά, θέλει η Ευρωπαική Επιτροπή.

Κλεάνθης Λοΐζος  :

Πρέπει να είναι και η μοναδική στην Ευρώπη η εξαίρεση που γίνεται, η μόνη.

Δημήτρης Καιρίδης :

Η μόνη, δεν υπάρχει πουθενά, σε μια εποχή πολύ σκληρή.

Κλεάνθης Λοΐζος  :

Άρα λοιπόν, μισό λεπτό. Εγώ είμαι πρακτικός άνθρωπος, ένα και ένα κάνουν δύο. Το λύνουμε το πρόβλημα;

Δημήτρης Καιρίδης  :

Άρα δουλεύουμε για να το λύσουμε μέχρι τις 31 Μαρτίου.

Κλεάνθης Λοΐζος :

Δήμαρχε ,πως ακούτε τον Υπουργό;

Τιμόθεος Κωττάκης  :

Πάρα πολύ σοφά τα είπε ο Υπουργός, εννοείται. Όσον αφορά την πίεση των ατόμων του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ο όγκος της δουλειάς θα είναι μόνο στο πρώτο νησί που θα κάνουν είσοδο. Άρα η πίεση από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη είναι για μία είσοδο, για ένα πόστο εισόδου, εξόδου. Δεν θα είναι και στα τέσσερα νησιά που θα προχωρήσει πιο κάτω και για αυτό.

Δημήτρης Καιρίδης :

Έτσιείναι. Έχετε δίκιο.

Τιμόθεος Κωττάκης  :

Αυτό που είπε ο Υπουργός, αυτό που είπατε κύριε Υπουργέ, ότι ένας που έρχεται στη Λέρο ας πούμε για εφτά μέρες, αν δεν αλλάξει το θέμα, μπορεί εύκολα να πεταχτεί σε όποιο νησί θέλει, άρα ο έλεγχος που καλά λέτε όσοι μπαίνουν να φεύγουν να πηγαίνουν στην Τουρκία, θα είναι πολλαπλάσια ελεγχόμενος, εάν περάσει τα τέσσερα νησιά και να ξαναγυρίσει πίσω, άρα και τα δύο θέματα λύνονται νομίζω, εάν ενισχύσει το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με δέκα άτομα και πολλά είπα, έξι μου είπε ο Διοικητής της αστυνομίας χθες που είχαμε μια σύσκεψη εδώ για αυτό το θέμα, ότι με έξι άτομα εάν κάνει είσοδο στη Λέρο ή στη Σάμο, όπου και να κάνει, επειδή είναι κοντά στο Τσεσμέ εννοώ, λέω, τα δύο νησιά, άρα δεν είναι τόσο μεγάλη η πίεση ως προς το θέμα.

Δημήτρης Καιρίδης  :

Κ. Δήμαρχε έχετε δίκιο. Γίνεται ένας αγώνας δρόμου αυτή τη στιγμή να στελεχωθούν αυτοί οι σταθμοί.

Τιμόθεος Κωττάκης :

Έτσι ακριβώς.

Δημήτρης Καιρίδης :

Να αναβαθμιστούν κτιριακά, να μπει το Ίντερνετ το γρήγορο, διότι, να μπουν τα μηχανήματα για την παραλαβή των δακτυλικών αποτυπωμάτων, διότι ο έλεγχος θα γίνεται και πρέπει να υπάρχει FastTrack για online..

Τιμόθεος Κωττάκης :

Υπάρχουν ήδη συστήματα, Υπουργέ έχουμε τα συστήματα.

Δημήτρης Καιρίδης  :

Όχι παντού, όχι παντού, όχι παντού! Αλλά εκεί που δεν υπάρχουν να μπουν, αλλά να μπουν και άλλα και το κλειδί στο όλο πρόγραμμα είναι η καλή συνεργασία με τους τουριστικούς πράκτορες. Θέλω να πω δηλαδή, ότι οι τουριστικοί πράκτορες από βραδύς θα ειδοποιούν και πρέπει να ειδοποιούν.

Τιμόθεος Κωττάκης:

Έχετε δίκιο.

Δημήτρης Καιρίδης  :

Οτι όταν έρχονται εφτακόσιοι πενήντα πρέπει εκεί ο σταθμός να είναι, για να μην έχουμε καθυστέρηση, και να μην πάμε σε άλλα ζητήματα με ουρές και καθυστερήσεις που θα ταλαιπωρήσουν τον κόσμο.

Τιμόθεος Κωττάκης  :

Έχετε δίκιο, στο γραφείο μου στον δήμο μετά την σύσκεψη που είχα με τον Διοικητή της αστυνομίας, την Παρασκευή το απόγευμα θα είμαστε μαζί με τους πράκτορες, διότι υπάρχει πρόβλημα με τη σειρά. Άρα, χρειάζεται συντονισμός και θα τον έχουμε, απόλυτα, σε όλα αυτά που λέτε, βλέπω τι θέτετε και τις λεπτομέρειες του θέματος. Έτσιακριβώςείναι τα πράγματα.

Δημήτρης Καιρίδης :

Έχω ασχοληθεί, έχω ασχοληθεί, ήταν ο Γενικός Γραμματέας Προστασίας του Πολίτη ο κύριος Λογοθέτης και ο Γενικός Γραμματέας Λιμένων στη Χίο και στη Λέσβο το περασμένο σαββατοκύριακο, Σάββατο -Κυριακή, θα ρθουνε και στη Δωδεκάνησο, θα γίνει όλη η δουλειά και η προεργασία που θέλετε, και έχει μέλλον το πρόγραμμα. Είναι ένα στοίχημα αυτό να πετύχει, πραγματικά, μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και έχουμε και άλλα ενδιαφέροντα να γίνουνε, που θα σας τα πω σε δεύτερο χρόνο..

Κλεάνθης Λοΐζος  :

Θα πρέπει να πούμε βεβαίως, ότι τώρα είμαστε πλέον στα πρόθυρα του καλοκαιριού, και καταλαβαίνουμε ότι οι ροές θα αυξηθούν τώρα των μεταναστών και τα λοιπά. Τι γίνεται σε αυτή την περίπτωση, θα έχουμε τώρα πιο αυξημένα μέτρα ας πούμε έτσι, φύλαξης;

Δημήτρης Καιρίδης  :

Υπάρχουν αυτά. Κοιτάξτε να δείτε, κατ’ αρχάς να πούμε ότι δεν είχαμε Ιδιαίτερο χειμώνα, δεν είχαμε κακοκαιρία στο Αιγαίο, αφήστε που έχουμε δει το τελευταίο διάστημα, τις μέρες της κακοκαιρίας να έχουμε αυξημένη μεταναστευτική πίεση.

Τιμόθεος Κωττάκης :

Έτσι ακριβώς.

Κλεάνθης Λοΐζος :

Α την κακοκαιρία προτιμούν; τι λέτε;

Δημήτρης Καιρίδης :

Nαι, προτιμούν την κακοκαιρία και τα πολλάμποφόρ, 8-9 μποφόρ, που δεν μπορεί να επιχειρήσει το Λιμενικό, ναι.

Κλεάνθης Λοΐζος  :

Mα για αυτό πνίγονται τελικά…

Δημήτρης Καιρίδης :

Και αδιαφορούν πλήρως για τις ζωές των ανθρώπων, που τους βάζουν μέσα σε αυτά τα φουσκωτά, είναι γεγονός αυτό. Από κει και πέρα να εκμεταλλευτούμε τώρα και την εορταστικήπερίοδο που έχουνε οι μουσουλμάνοι στην Τουρκία.

Κλεάνθης Λοΐζος :

Το Ραμαζάνι.

Δημήτρης Καιρίδης :

Ξέρετε, ξεκίνησε χθες, Είναι τριάντα μέρες, η κορύφωση είναι στις αρχές Απριλίου. Να ξεκινήσει το πρόγραμμα καταρχάς από τους μεγάλους λιμένες και να επεκταθεί μέχρι το τέλος Απριλίου και στους υπόλοιπους και να λειτουργήσει σε δωδεκάμηνη βάση, καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτό, για μέρη που έχουν το καλοκαίρι μόνο τουρισμό, να μπορούν να έχουν και τον χειμώνα και το φθινόπωρο και την άνοιξη, όπως κατεξοχήν η Λέρος.

Κλεάνθης Λοΐζος  :

Κύριε δήμαρχε, κύριε Κωττάκη, μια κουβέντα και κλείνουμε.

Τιμόθεος Κωττάκης :

Εγώ τίποτα, εγώ ευχαριστώ τον Υπουργό, από ότι είδατε είναι πάρα -πάρα πολύ διαβασμένος μέχρι και σε λεπτομέρειες των πραγμάτων. Εντάξει, τώρα το.

Κλεάνθης Λοΐζος  :

Τον έχω ”τσεκάρει” εγώ χρόνια τον κύριο Καιρίδη..

Τιμόθεος Κωττάκης :

Και να μην ξεχνάτε ότι είναι Καθηγητής πρώτα και μετά Υπουργός.

Κλεάνθης Λοΐζος  :

Άνθρωπος όμως πάνω από όλα.

Τιμόθεος Κωττάκης :

Απλά για την ελεύθερη αγορά μιλάω, ότι εάν οι επιχειρήσεις μάθουν ότι δεν ισχύει το επταήμερο έτσι όπως φαίνεται, αλλά μπορούν να πάνε και σε άλλα νησιά με κρουαζιέρες, αντιλαμβάνεστε ότι δεν έχουν χρόνο να οργανώσουν τέτοιου είδους εκδρομές.

Κλεάνθης Λοΐζος  : Λοιπόν, τώρα θα τα λέτε, θα τα πείτε ούτως η άλλως και κατ’ ιδίαν. Κύριε Υπουργέ, θερμές ευχαριστίες, κ δήμαρχε θερμά σας ευχαριστούμε, γεια και χαρά σας.