Ο Δημήτρης Καιρίδης στο Πρώτο Πρόγραμμα στην εκπομπή GPS του Θάνου Σιαφάκα | 08.04.24

YouTube video

Date    2024-04-08

Θάνος Σιαφάκας :

Και είναι κοντά μας ο κύριος Δημήτρης Καιρίδης, o Yπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο. Κύριε Υπουργέ γεια σας, καλή σας ημέρα.

Δημήτρης Καιρίδης :

Καλημέρα, καλημέρα.

Θάνος Σιαφάκας :

Ευχαριστώ θερμά για την επικοινωνία.

Δημήτρης Καιρίδης :

Όσο υπάρχουν βιβλία, είμαστε καλά.

Θάνος Σιαφάκας :

Ναι, νομίζω πως ναι, και νομίζω ότι είναι και ένα αντίδοτο σ’ αυτά που ζούμε και βιώνουνε και πολλές φορές δεν είναι ευχάριστα. Είναι ένα ισχυρό καταφύγιο.

Δημήτρης Καιρίδης :

Όσο, εννοώ, δεν έχει μοχλούς εξουσίας και κυβερνητικές ευθύνες.

Θάνος Σιαφάκας :

Πάμε λίγο στα του συνεδρίου, πριν περάσω στα θέματά σας. Αν μπορούμε να κατανοήσουμε το δίλημμα που έθεσε ο Πρωθυπουργός από το συνέδριο, είναι σταθερότητα ή περιπέτειες. Μητσοτάκης, να το πω έτσι λίγο πιο ανοικτά, ή αστάθεια. Κινδυνολογία το χαρακτηρίζει η αντιπολίτευση, ψεύτικο δίλημμα.

Δημήτρης Καιρίδης :

Όχι, νομίζω ότι είναι το ουσιαστικό δίλημμα. Από τη μια μεριά έχουμε την επιμονή στο δρόμο της ανάταξης, της εθνικής ανάπτυξης, που ξεκινήσαμε από το ’19 και επιβεβαιώθηκε πανηγυρικά στις εκλογές του περασμένου χρόνου και από την άλλη έχουμε όλους τους υπόλοιπους συνασπισμένους, το είδαμε αυτό και στη συζήτηση επί της προτάσεως μομφής του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή, συνασπισμένους εναντίον της κυβερνητικής σταθερότητας, την οποία έχει φέρει η αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία στη Βουλή. Από το ΚΚΕ και τα κόμματα της αριστεράς, προφανώς το ΠΑΣΟΚ, μέχρι την ακροδεξιά.

Θάνος Σιαφάκας :

Άρα το δίλημμα είναι Μητσοτάκης ή χάος;

Δημήτρης Καιρίδης :

Το δίλημμα είναι, είτε συνεχίζουμε σε αυτό τον δρόμο, που παρά τα προβλήματά του, τα ελλείμματα του, προφανώς υπάρχει πάντοτε περιθώριο εποικοδομητικής κριτικής και βελτίωσης, από τη μια, από την άλλη, όμως, υπάρχει η πολιτική αποσταθεροποίηση και δεν βλέπουμε αξιόπιστες προτάσεις. Βλέπουμε μια τοξικότητα, μια επιστροφή στον πιο χυδαίο λαϊκισμό, που μας έφερε στην καταστροφή, λίγο πριν την καταστροφή, το καλοκαίρι του ’15.

Θάνος Σιαφάκας :

Γιατί αποσταθεροποίηση; θα σου πει κάποιος ευρωεκλογές έχουμε, δεν κρίνεται η Κυβέρνηση, γιατί επιλέγετε, τουλάχιστον στην ρητορική σας, τη φράση, τη λέξη αποσταθεροποίηση;

Δημήτρης Καιρίδης :

Προφανώς δεν επιλέγουμε κυβέρνηση και η εντολή προς τον Μητσοτάκη και όλους μας στη Νέα Δημοκρατία είναι εξαιρετικά νωπή και πάρα πολύ ισχυρή. Όμως, θα ήταν λάθος κανείς να υποτιμήσει το πολιτικό διακύβευμα και να θεωρήσει ότι οι εκλογές δεν μετρούν και ότι δεν θα βγουν πολιτικά συμπεράσματα και για την Ελλάδα, σε εθνικό επίπεδο και ευρύτερα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Άρα πρέπει να δώσουμε αυτή τη μάχη, με σοβαρότητα, με υπευθυνότητα, σε εγρήγορση, εξηγώντας στον κόσμο ότι δεν είναι κάτι που να το πάρεις αψήφιστα, διότι το αψήφιστο φέρνει περιπέτεια.

Θάνος Σιαφάκας :

Ναι, ποιά είναι αυτή η περιπέτεια, τολμώ να ρωτήσω εγώ, δηλαδή ο άλλος έχει έναν θυμό, μια οργή. Μπορεί να είναι τα Τέμπη, μπορεί να είναι η δολοφονία της Κυριακής, μπορεί να είναι η ακρίβεια, γιατί να οδηγήσει αυτός ο θυμός σε περιπέτεια;

Δημήτρης Καιρίδης :

Διότι ο θυμός και η οργή μπορεί να γίνουνε δημιουργία, μπορεί να γίνουν και ”κατεδάφιση”. ” Κατεδάφιση” έγιναν το καλοκαίρι του ’15, όταν ένας θυμωμένος ελληνικός λαός με την κρίση και με το παλιό πολιτικό σύστημα και τις αμαρτίες του, εγώ πάω και ένα βήμα παραπέρα ξέρετε, δεν κρύβω τα λόγια μου, οδηγήθηκε ένα βήμα πριν την καταστροφή. Δεν πήρε την κρίση ως κινητήρια δύναμη να κάνει κάτι καλύτερο και οδηγηθήκαμε στη ”Βαρουφακιάδα”. Μια που αναφερθήκατε στο βιβλίο του Βαρουφάκη.

Θάνος Σιαφάκας :

Στο βιβλίο. Προσπαθώ να καταλάβω την ”κατεδάφιση”.

Δημήτρης Καιρίδης :

Και σε όλο εκείνο το επώδυνο, το επώδυνο, το οποίο όλους μας στοίχισε πάρα πολύ, και εμένα προσωπικά, αν θέλετε, διότι και εγώ το ’19 κατέβηκα στην πολιτική, ακριβώς εξαιτίας αυτών των ανθρώπων και αυτής της έκρηξης καταστροφής, που ζήσαμε την περίοδο 2015-2019.

Θάνος Σιαφάκας :

Η κατεδαφιση πρέπει, για να συμβεί, για να επισυμβεί η κατεδάφιση, έτσι όπως τουλάχιστον την ορίζετε ή φαντάζομαι εγώ πώς την ορίζετε, θα πρέπει να έχουν προηγηθεί εθνικές εκλογές. Εννοείτε ότι ένα αποτέλεσμα, το οποίο δεν θα ικανοποιεί τη Νέα Δημοκρατία ή δε θα της δίνει τη σιγουριά και τη δύναμη να προχωρήσει, θα οδηγήσει και σε πρόωρες εθνικές εκλογές; Και έτσι θα προκύψει η κατεδάφιση;

Δημήτρης Καιρίδης :

Όχι. Αλλά θα δημιουργήσει, κοιτάξτε στο κοινοβουλευτικό σύστημα, όχι στο προεδρικό, τα πράγματα είναι πάντοτε ρευστά. Και πάντοτε εξαρτάσαι και πάντοτε συνομιλείς με την κοινή γνώμη, και είναι μια διαρκής μάχη αυτή. Δεν σημαίνει ότι επειδή η κυβέρνηση εκλέχθηκε το ’23, κλειδώσαμε μέχρι το ’27. Προφανώς έχουμε μια ισχυρή εντολή, προφανώς με τη συνταγματική αναθεώρηση του ’19 δεν έχουμε την προεδρική, διότι αν είχαμε την προεδρική το ’25, ήδη θα μιλούσαμε διαφορετικά, με δεδομένη την πόλωση, την τοξικότητα, τη διχαστικότητα, το ανερμάτιστο, το επιθετικό, το πολωτικό, βάλτε όποιο επίθετο θέλετε, αν θέλετε, της αντιπολίτευσης. Προφανώς έχουμε αυτά τα περιθώρια, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να πάρουμε τις εκλογές εφησυχασμένα.

Θάνος Σιαφάκας :

Ναι. Και βάλατε και το ζήτημα το προεδρικό, που ενδεχομένως μπορεί και εκεί να προκληθούν αναταράξεις, έτσι δεν είναι;

Δημήτρης Καιρίδης :

Εκεί τα πράγματα είναι πιο απλά με την καινούργια ρύθμιση. Το πληρώσαμε ακριβά το 2010, παρά πολύ ακριβά. Ακόμα πιο ακριβά το 2015, θυμάστε με την προεδρική εκλογή, και ήρθε το πολιτικό σύστημα, έβαλε μυαλό και έκανε μια διορθωτική κίνηση, για να μην προκαλείται αποσταθεροποίηση, με δικαιολογία και αφορμή την εργαλειοποίση του Συντάγματος.

Θάνος Σιαφάκας :

Φαντάζομαι, ωστόσο, θα επιδιώξετε, θα επιδιωχθούν ευρύτερες και συναίνεσεις.

Δημήτρης Καιρίδης :

Αυτές γίνονται πιο εύκολα τώρα, γιατί ξέρουμε, ξέρει η αντιπολίτευση ότι δεν μπορεί να εκβιάσει, άρα τα χαρτιά είναι πανω στο τραπέζι, έτσι δεν είναι; Και άρα είναι πιο εύκολο να δημιουργηθούν αυτές οι συναινέσεις, ξέροντας ότι-

Θάνος Σιαφάκας :

Θα τις επιδιώξετε όμως, παράλληλα. Πολιτικά.

Δημήτρης Καιρίδης :

Πάντα, πάντα. Και νομίζω και το πρόσωπο της νυν Προέδρου, η οποία δεν προέρχεται κομματικά από τον πυρήνα της Νέας Δημοκρατίας, αυτό συμβολίζει, έτσι δεν είναι;

Θάνος Σιαφάκας :

Άρα θα επιμείνετε στο πρόσωπο της κυρίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Τουλάχιστον αυτή είναι η προσωπική σας γνώμη, από ό,τι αντιλαμβάνομαι.

Δημήτρης Καιρίδης :

Όχι, όχι, εγώ δεν θα προτρέξω και δεν μπορώ να προκαταβάλω την απόφαση της πλειοψηφίας και του Πρωθυπουργού, έτσι δεν είναι; Αυτό που σας λέω είναι, επειδή ερωτήθη, ότι η συγκεκριμένη επιλογή είχε στοιχεία υπερκομματικά και συναινετικά.

Θάνος Σιαφάκας :

Τώρα δεν έχει;

Δημήτρης Καιρίδης :

Παραμένει.

Θάνος Σιαφάκας :

Επειδή είπατε είχε, φαντάζομαι ότι-

Δημήτρης Καιρίδης :

Όταν έγινε, αυτό εννοώ.

Θάνος Σιαφάκας :

Ναι φαντάζομαι-

Δημήτρης Καιρίδης :

Μην παίζουμε με τις λέξεις. Και εν πάση περίπτωσει, το διακύβευμα τώρα, δεν είναι τι θα γίνει στα τέλη του ’25.

Θάνος Σιαφάκας :

Σωστά, σωστά.

Δημήτρης Καιρίδης :

Για να μην παιδεύουμε και τον κόσμο που μας ακούει και έχει πάρα πολλά προβλήματα.

Θάνος Σιαφάκας :

Επειδή το θίξατε το ζήτημα, ξέρετε και εγώ αρπάχτηκα από αυτό, οκέι.

Δημήτρης Καιρίδης :

Σωστά, αρπάζεστε εύκολα.

Θάνος Σιαφάκας :

Έτσι φαίνεται, είναι το μεσογειακό ταπεραμέντο…Φαντάζομαι ότι ο στόχος σας είναι να υπάρχει ο αριθμός τρία μπροστά από το αποτέλεσμα της Νέας Δημοκρατίας ε;

Δημήτρης Καιρίδης :

Ναι.

Θάνος Σιαφάκας :

Πάμε λίγο στα δικά σας, διαβάζω πως έρχονται οι νέες..

Δημήτρης Καιρίδης :

Και οι δημοσκοπήσεις αυτό δείχνουν, άλλωστε.

Θάνος Σιαφάκας :

Ναι, κάποιες το δείχνουν οριακά, κάποιες πιο διασφαλισμένο. Φαντάζομαι ότι παραμένει ένα στοίχημα αυτό, για εσάς.

Δημήτρης Καιρίδης :

Κοιτάξτε, υπάρχει μία αποσυσπείρωση, δεν υπάρχει αμφιβολία. Ιδίως, επειδή δεν υπάρχει ο αξιόπιστος δεύτερος. Το σύστημα, το πολιτικό, μεταπολιτευτικά λειτουργεί με δύο πόλους. Τώρα έχουμε μια νέα συνθήκη πρωτόγνωρη, η οποία δημιουργεί εφησυχασμούς, αποσυσπείρωσεις στον πρώτο και μια αμηχανία, θα σας έλεγα. Απέναντι σε όλα αυτά, έρχεται ο Πρωθυπουργός να βάλει τα πράγματα στη θέση τους και να τονίσει το πολύ κρίσιμο διακύβευμα. Αυτό έκανε στο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας.

Δημήτρης Καιρίδης :

Κύριε Υπουργέ διαβάζω πως έρχονται οι νέες talent visa και tech visa. Θέλω να ρωτήσω ποιούς αφορούν και ποιές είναι οι προϋποθέσεις, αλλά και τί επιδιώκετε ως κυβέρνηση με αυτό το μέτρο.

Δημήτρης Καιρίδης :

Ναι, είναι μέρος μιας συνολικής στρατηγικής, αν μου επιτρέπετε και έχω ένα λεπτό χρόνο να το εξηγήσω.

Θάνος Σιαφάκας :

Ναι, ναι, εννοείται.

Δημήτρης Καιρίδης :

Η μεταναστευτική μας πολιτική, βασίζεται στην καταπολέμηση της διακίνησης και εν γένει της παράνομης μετανάστευσης, από τη μιά, και την ενίσχυση της εξωστρέφειας και δυναμικής της ελληνικής οικονομίας, μέσα από νόμιμες εναλλακτικές, λελογισμένης μετανάστευσης, με όρους και κανόνες, σύμφωνα με τις ανάγκες της οικονομίας και με απόλυτη ασφάλεια για την ελληνική κοινωνία. Στο πλαίσιο αυτό, φέραμε ένα νομοσχέδιο, το οποίο πέρασε από το υπουργικό συμβούλιο, πριν μια εβδομάδα και οδεύει προς τη Βουλή, το οποίο από τη μια μεριά αυστηροποιεί τις ποινές για τους διακινητές, και από την άλλη εισάγει μια σειρά από νέου τύπου θεώρησεις, μεταξύ των οποίων οι πιο εμβληματικές ίσως, αυτές που συγκέντρωσαν τα φώτα της δημοσιότητας είναι η talent και η tech βίζα, δεν είναι οι μόνες. Έχουμε θεώρησεις για φοιτητές, αλλοδαπούς φοιτητές σε πανεπιστήμια και κολέγια με πρόσβαση στην αγορά εργασίας, έχουμε βίζα για επισκέπτες καθηγητές, μια σειρά από πράγματα.

Θάνος Σιαφάκας :

Μιλάμε, πάντως για αποφοίτους που προέρχονται από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, που έχουν φοιτήσει σε κορυφαία πανεπιστήμια και σε εργαζομένους υψηλής ειδίκευσης.

Δημήτρης Καιρίδης :

Βέβαια, διότι ταυτόχρονα με τη χαμηλή ειδίκευση, που έχουμε, τις διμερείς συμφωνίες, όπου κάνουμε μια σειρά από πράγματα, εμείς θέλουμε η χώρα μας, και εκεί κρίνεται το στοίχημα του 21ου αιώνα, να προσελκύσει ταλέντα. Οι κοινωνίες που πετυχαίνουν, είναι οι κοινωνίες που μπορούν και προσελκύουν ταλέντα, νομίζω αυτό ο καθένας μπορεί να το καταλάβει. Και γι’ αυτό φέρνουμε μια μεταναστευτική πολιτική στην πρωτοπορία, θα σας έλεγα, πανευρωπαϊκά με νέου τύπου βίζες, που στέλνουν ακριβώς αυτό το μήνυμα. Είναι άλλο πράγμα η καταπολέμηση του παράνομου και είναι άλλο πράγμα η ενθάρρυνση της νόμιμης, υπέρ της ελληνικής κοινωνίας, ιδίως στην υψηλή ειδίκευση και στα ταλέντα. Έτσι, έχουμε την tech βίζα για όσους έρχονται να εργαστούν σε νεοφυείς επιχειρήσεις, σε startups, που είναι δηλωμένες στο μητρώο των startups της χώρας, και από την άλλη, talent βίζα, ταλέντων, αποφοίτους των καλύτερων πανεπιστημίων του κόσμου, στους οποίους δίνουμε τη δυνατότητα να έρθουν για ένα χρόνο, χωρίς συμβόλαιο, απλώς να είναι εδώ, αρκεί να είναι απόφοιτοι αυτών των σπουδαίων πανεπιστημίων, που έχουμε τις λίστες και τις κατάταξεις.

Θάνος Σιαφάκας :

Ναι. Μετά την αρχική περίοδο θα μπορεί κανείς-

Δημήτρης Καιρίδης :

Για να δημιουργήσουμε ένα οικοσύστημα, θέλω να πω, ένα οικοσύστημα μέσα από το οποίο μπορούν να ξεφυτρώσουν καινούργιες επενδύσεις, καινούργιες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες. Είναι μια μεταναστευτική πολιτική εξωστρεφής, δυναμική, καινοτόμα πραγματικά, αξιέπαινη, θα σας έλεγα, δεν έχει προσεχθεί το πόσο έχει προσεχθεί στο εξωτερικό. Από την πρωτοβουλία που πήραμε, πριν τα Χριστούγεννα, για να δώσουμε χαρτιά σε όσους δεν τα έχουν και είναι εδώ και χρόνια στην Ελλάδα και έχουμε συμβόλαιο εργασίας.

Θάνος Σιαφάκας :

Απέδωσε αυτό, είχε αποτελέσματα, κύριε Καιρίδη;

Δημήτρης Καιρίδης :

Κάθε μέρα έχει, η ηλεκτρονική πλατφόρμα. Έχουμε αυτή τη στιγμή 14.000 αιτήσεις, έχουμε δώσει περίπου 5.000 προσωρινές άδειες διαμονής, πολύ λίγες απορρίψεις. Αυτό σημαίνει ότι 14.000 αλλοδαποί, που ήταν εδώ πάνω από 3 χρόνια, έχουν προσέλθει με συμβόλαια, με προσφορά εργασίας από εργοδότες, ζητώντας να πάρουν χαρτιά και νόμιμη απασχόληση, να πληρώνουν φόρους και εισφορές. Ήταν ένα στοίχημα αυτό και διαρκώς κάθε μέρα εγγράφονται περίπου 500.

Θάνος Σιαφάκας :

Πότε αναμένεται να ψηφιστεί το σχετικό νομοσχέδιο;

Δημήτρης Καιρίδης :

Κοιτάξτε, έχουμε αρκετά στη Βουλή. Θα έχω μια συνάντηση αύριο με τον κύριο Κουτνατζή, για να δούμε τον προγραμματισμό. Σίγουρα πριν τις ευρωεκλογές.

Θάνος Σιαφάκας :

Πριν τις εκλογές, θέλω να κλείσουμε με τις-

Δημήτρης Καιρίδης :

Και επικειται και μεγάλη πρωτοβουλία, μετά τις ευρωεκλογές, για την αναβάθμιση του διοικητικού μηχανισμού της νόμιμης μετανάστευσης, που σήμερα πάσχει και ταλαιπωρείται ο κόσμος, διότι πρέπει να τρέξουν πιο γρήγορα οι μετακλήσεις, πιο γρήγορα οι αδειοδοτήσεις. Έχουμε τεράστιες καθυστερήσεις, υποστελέχωση, κατακερματισμό και όλα αυτά πρέπει να τα δούμε. Γίνονται παρεμβάσεις, σε πάρα πολλά επίπεδα, με την ψηφιοποίηση, ένα τεράστιο πρόγραμμα να ψηφιοποιηθούν όλοι οι φάκελοι της νόμιμης μετανάστευσης, η διαλειτουργικότητα των συστημάτων, ώστε να μην περιμένουμε στις αποκεντρωμένες, μήνες, χρόνια και καιρούς, για να έρθει το έγγραφο από το taxisnet ή από τον ΑΜΚΑ ή από το ΑΦΜ του αιτούντα, του δικαιούχου. Όλα αυτά να τρέξουν γρήγορα. Η χώρα έχει ένα πολύ γρήγορο μηχανισμό στην παράνομη, στο άσυλο, εκεί τα αιτήματα διεκπεραιώνονται μέσα σε λίγες βδομάδες, και έναν δυσλειτουργικό μηχανισμό στη νόμιμη, το οποίο είναι και παράδοξο, όταν ο νόμιμος μετανάστης, που έχει έρθει στην Ελλάδα νόμιμα, που πληρώνει φόρους και εισφορές, αιτείται να ανανεώσει την άδεια διαμονής του και μπορεί να περιμένει και 2 χρόνια, ιδίως στην Αττική.

Θάνος Σιαφάκας :

Θέλω να κλείσουμε, ξέρω ότι δεν έχετε καθόλου χρόνο και θα πρέπει να σας αποδεσμεύσω. Θα πάτε, θα μεταβείτε σύντομα στην Αίγυπτο; Έχουμε αυξημένες ροές, το έχουμε ξανασυζητήσει. Θα μεταβείτε σύντομα στην Αίγυπτο;

Δημήτρης Καιρίδης :

Ναι, ήμουνα στην Κρήτη, είδαμε εκεί με τους εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας, τους τοπικούς φορείς, το ζήτημα. Προφανώς μας απασχολεί πολύ. Η ροή παραμένει χαμηλή, αλλά δεν υπάρχει περιθώριο κανενός εφησυχασμού, βλέποντας τι γίνεται, για παράδειγμα, σήμερα στην Κύπρο, για την οποία κανείς δεν ομιλεί εδώ. Υπάρχει μια εσωστρέφεια στον δημόσιο διάλογο. Η Κύπρος σήμερα πιέζεται πάρα πολύ ασφυκτικά από τον Λίβανο. Στη Γαλλία έχει επανακάμψει το πρόβλημα στη Λαμπεντούζα και βέβαια στην Ισπανία, στα Κανάρια Νησιά με πολύ μεγάλες ροές από τη Δυτική Αφρική. Έχουμε ένα εξαιρετικά επιβαρυμένο διεθνές περιβάλλον, για εμάς κλειδί είναι η Αίγυπτος, διότι η συντριπτική πλειοψηφία όσων έρχονται από την Ανατολική Λιβύη, είναι Αιγύπτιοι, δεν έχουν προσφυγικό προφίλ, αλλά κυρίως προφίλ οικονομικού μετανάστη. Έχουμε μια πολύ καλή συνεργασία με τους Αιγυπτίους. Η Αίγυπτος έχει παίξει ξεκάθαρα σταθεροποιητικό ρόλο σε αυτή την περιοχή, την τόσο ασταθή και που τελεί σήμερα υπό ανάφλεξη, όχι μόνο στη Μέση Ανατολή και στα νότια της Αιγύπτου. Αναφέρομαι στο Σαχέλ, στην υποσαχάρια Αφρική, φιλοξενεί 9 εκατομμύρια πρόσφυγες και μετανάστες στο εσωτερικό της. Γι’ αυτό και εμείς διεκδικήσαμε από νωρίς, πριν τα Χριστούγεννα την άμεση στήριξη, με το που ξέσπασε η κρίση στη Γάζα, την άμεση στήριξη της Αιγύπτου. Και γι αυτό ήταν και ο πρωθυπουργός εκεί, στην ευρω-αιγυπτιακή συμφωνία και για αυτό θα πάω και εγώ εκεί, ελπίζω πριν το Πάσχα, για τις λεπτομέρειες.

Θάνος Σιαφάκας :

Πριν το Πάσχα, λοιπόν.

Δημήτρης Καιρίδης :

Ναι, θα πάει και η Ύλβα Γιόχανσον, η αρμόδια Επίτροπος, στις 22 Μαίου και μπορεί να τη συνοδεύσω και εγώ, υπάρχει αυτό. Σε συνέχεια των υψηλού επιπέδου επαφών, που γίνανε τον Μάρτιο, για τα διαδικαστικά, καταλαβαίνετε, γιατί πρέπει να πάμε μετά εμείς να τα βάλουμε σε εφαρμογή.

Θάνος Σιαφάκας :

Θα υπάρξουν και κοινές μικτές ελληνο- αιγυπτιακές περιπολίες του Λιμενικού ή σε αυτό απέχουμε ακόμη;

Δημήτρης Καιρίδης :

Αυτό θα το ρωτήσετε τον κύριο Στυλιανίδη, ο οποίος έχει την ευθύνη του Λιμενικού. Νομίζω είναι πολύ πρόωρο να μιλήσει κανείς για αυτά. Προς το παρόν θέλουμε αυτή τη συμφωνία, να υπάρξουν επιστροφές, να υπάρξει καλύτερη επιτήρηση της μεθορίου, μεταξύ Αιγύπτου και Λιβύης, μια σειρά από πράγματα.

Θάνος Σιαφάκας :

Θερμά σας ευχαριστώ για άλλη μια φορά κύριε Καιρίδη.

Δημήτρης Καιρίδης :

Να είστε καλά.

Θάνος Σιαφάκας :

Και εσείς να είστε καλά, καλή σας ημέρα.