Ο Δημήτρης Καιρίδης στο Πρώτο Πρόγραμμα στην εκπομπή GPS του Θάνου Σιαφάκα | 26.03.24

YouTube video

Συνέντευξη Δημήτρη Καιρίδη στο proto programma με τον Θάνο Σιαφάκα

Date    2024-03-26

Θάνος Σιαφάκας  :

Τον κύριο Καιρίδη που είναι κοντά μας και περιμένει, ο κύριος Δημήτρης Καιρίδης, Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο. Γεια σας κύριε Καιρίδη, καλημέρα.

Δημήτρης Καιρίδης :

Καλημέρα, καλημέρα.

Θάνος Σιαφάκας  :

Γιατί αλήθεια είναι καλοδεχούμενη η πρόταση δυσπιστίας;

Δημήτρης Καιρίδης :

Γιατί θα δώσει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να απαντήσει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο. Ξέρετε, όσο υπήρχαν υπαινιγμοί, υπήρχε μια δυσκολία και μια καλλιεργούμενη σύγχυση στην κοινή γνώμη. Τώρα όλα θα μπουν στο τραπέζι και κάθε κατεργάρης θα πάει στον πάγκο του νομίζω. Και υπό αυτή την έννοια είναι καλοδεχούμενη η αντιπαράθεση, να μπούμε στον κόσμο των επιχειρημάτων, των πραγματικών γεγονότων, να φύγουμε από τα fake news, από τους υπαινιγμούς, και από την αβυσσαλέα και βορβορώδη εκμετάλλευση του ανθρώπινου πόνου, της μεγάλης τραγωδίας των Τεμπών.

Θάνος Σιαφάκας  :

Πιστεύετε ότι θα βγει, σε πολιτικό επίπεδο, ενισχυμένη η κυβέρνηση από την διαδικασία;

Δημήτρης Καιρίδης :

Δεν έχω καμία αμφιβολία για αυτό. Όπως έχει γίνει και στο παρελθόν, υπό μίαν έννοια είναι ένα δώρο, και εκθέτει την αντιπολίτευση, η οποία προφανώς έχει δικαίωμα να καταθέτει τέτοιου τύπου προτάσεις, αν και δεν το είχαμε δει στο παρελθόν, αυτόν τον συγχρονισμό να πούμε, με δημοσιεύματα.

Θάνος Σιαφάκας  :

Ναι, είναι λίγο υπαινικτικός ο λόγος σας, θα το πάω ως ερώτηση στην πορεία, στη συνέχεια. Θέλω να πάμε, λοιπόν, στο δημοσίευμα του BΗΜΑΤΟΣ της Κυριακής, περί μονταζιέρας, αλλά και των NΕΩΝ σήμερα. Προκύπτει ή δεν προκύπτει, ας δούμε λίγο την ουσία, ότι υπάρχει αλλοιωμένος διάλογος σταθμάρχη-μηχανοδηγού;

Δημήτρης Καιρίδης :

Ακούστε να δείτε, αυτά απαντήθηκαν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, ήδη μέσα στο σαββατοκύριακο από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, πρόκειται για fake news. Το εγκληματολογικό της αστυνομίας έδωσε όλο το υλικό, όπως καταγράφηκε στους δικαστές, να προχωρήσει η δικαστική έρευνα. Το ότι υπήρχε και τρίτο πρόσωπο στο διάλογο του σταθμάρχη, είναι κάτι το οποίο είχε βγει στη δημοσιότητα ένα χρόνο πριν, είναι αστείο τώρα να αναπαράγεται ως προσπάθεια αλλοίωσης και μάλιστα με αυτούς τους πηχυαίους τίτλους, προσπαθώντας να προκαλέσει περαιτέρω σύγχυση στην κοινή γνώμη. Υπάρχει ξεκάθαρη απάντηση, και νομίζω όλα αυτά θα ξεκαθαρίσουν ακόμα περισσότερο στη Βουλή τις τρεις μέρες της συζήτησης.

Θάνος Σιαφάκας  :

Δεν υπήρχε μονταζιέρα λέτε εσείς;

Δημήτρης Καιρίδης :

Απολύτως όχι, και είναι τελείως προβοκατόρικος ο τίτλος, και είναι και αστείο από ένα σημείο και μετά, να επιχειρείται να παρακαμφθεί το ανθρώπινο λάθος, το οποίο είναι το προφανές, είναι το ομολογουμένο. Είναι αυτό το οποίο παραδέχονται όλα τα κόμματα και στα πορίσματα, αν είχε κανείς την υπομονή να δει τα πορίσματα της εξεταστικής που κατέθεσαν όλα τα υπόλοιπα κόμματα απέναντι, της συμπολίτευσης, και είναι και η βάση του ζητήματος. Από ‘κει και πέρα, βεβαίως να συζητήσουμε για πολιτικές ευθύνες, θα σας έλεγα, και ένα κακό που κάνει αυτή η συζήτηση, όπως διεξάγεται με ευθύνη της αντιπολίτευσης, είναι ότι παρακάμπτει τις πολιτικές ευθύνες. Εγώ είμαι υπέρ του να κοιταχτούμε συνολικά στον καθρέφτη, ως πολιτικό σύστημα και ως κοινωνία, για το πώς επιτρέψαμε αυτό το χάλι στο σιδηρόδρομο. Είναι μια από τις μελανές σελίδες της Μεταπολίτευσης. Τα συμφέροντα, τα συνδικάτα, η διαφθορά, η διαπλοκή, ο κομματισμός, ο οποίος έφτασε σε αυτό το χάλι, τον ελληνικό σιδηρόδρομο.

Θάνος Σιαφάκας  :

Κύριε Υπουργέ, ποια είναι η- ;

Δημήτρης Καιρίδης :

Και μια ευθύνη την οποία ανέλαβε, πάνω από αυτό που του αναλογούσε ο παραιτηθείς υπουργός, ο οποίος εν πάση περιπτώσει, έκανε ότι μπορούσε για να ολοκληρωθεί η σύμβαση 717, η οποία και ολοκληρώθηκε εν τέλει τον Σεπτέμβριο του ’23.

Θάνος Σιαφάκας  :

Να σας ρωτήσω, επειδή το είπατε στην προηγούμενη απάντησή σας, ποιά είναι τα οικονομικά συμφέροντα, που θέλουν να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα; Θα μας πείτε ποιά είναι και με ποιό άξονα; Τί ακριβώς επιδιώκουν;

Δημήτρης Καιρίδης :

Κοιτάξτε, υπάρχουν εκδοτικά συμφέροντα. Δεν είναι πρώτη φορά, δεν ειναι η μόνη φορά, δεν θα είναι και η τελευταία φορά. Το θέμα είναι τί κάνει η πολιτική εξουσία. Η πολιτική εξουσία οφείλει με την λαϊκή ετυμηγορία πολύ πρόσφατη, πολύ νωπή και πολύ ισχυρή να βάλει κάθε έναν στη θέση του και στον ρόλο του. Και όχι να αφήνει περιθώρια να υπερβαίνουν το ρόλο και να επιχειρούν να αλλοιώσουν τη λαϊκή ετυμηγορία και να κυβερνήσουν, ενώ δεν δικαιούνται, έτσι δεν είναι; Νομίζω ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ήταν απολύτως σαφής, και θα υπάρξει αυτό το ξεκαθάρισμα και στη Βουλή, σε ανώτατο επίπεδο. Υπήρξε ένα προβοκατόρικο, απαράδεκτο πρωτοσέλιδο, από μια κατά τα λοιπά παραδοσιακά έγκριτη εφημερίδα, όπως είναι το ΒΗΜΑ, λοιπόν.

Θάνος Σιαφάκας  :

Είπατε πολλά πράγματα, πριν από λίγο. Επιχειρούν τα συμφέροντα αυτά να “αλλοιώσουν” τη λαϊκή ετυμηγορία και επιχειρούν αυτά τα συμφέροντα να κυβερνήσουν. Άκουσα καλά;

Δημήτρης Καιρίδης :

Είπα, ότι ευθύνη της πολιτικής εξουσίας είναι να μην επιτρέπει ποτέ και πουθενά τέτοιου τύπου απόπειρες, αν τυχόν υπάρχουν, έτσι.

Θάνος Σιαφάκας  :

Ναι, το αν τυχόν, το είπατε τώρα, αλλά εν πάση περιπτώσει, νομίζω ότι όλοι καταλάβαμε ποιο είναι το νόημα της απαντήσεως σας.

Δημήτρης Καιρίδης  :

Όχι εγώ δεν έχω κανένα πρόβλημα να το πάω μέχρι τέλους.

Θάνος Σιαφάκας :

Να το πάτε.

Δημήτρης Καιρίδης  :

Σας λέω ότι η ευθύνη των δημοσιογράφων και των μέσων ενημέρωσης είναι να αποκαλύπτουν, να ανακρίνουν, να κριτικάρουν, να υποβάλουν ερωτήσεις στην εξουσία. Αυτό είναι άλλο, από το προβοκατόρικο fake news δημοσίευμα, περί αυτού πρόκειται. Το οποίο στη συνέχεια -εγώ απλώς παραθέτω τα γεγονότα, χωρίς κανένα σχόλιο και καμία κρίση επί του παρόντος, οι κρίσεις και τα σχόλια θα γίνουν εντός Βουλής- είχαμε αμέσως την πρόταση μομφής από το τρίτο κόμμα.

Θάνος Σιαφάκας  :

Εκεί θα πήγαινα τώρα, εκεί θα πήγαινα τώρα.

Δημήτρης Καιρίδης :

Και στη συνέχεια, την πρόταση από την αξιωματική αντιπολίτευση, τον αρχηγό της, στο διάστημα που έκανε στη Θήβα, για άμεσα εκλογές.

Θάνος Σιαφάκας  :

Με επιτηρητές.

Δημήτρης Καιρίδης :

Και μάλιστα με διεθνείς- βεβαίως, βεβαίως επιτηρητές.

Θάνος Σιαφάκας  :

Πώς το ακούσατε αυτό; Θυμίζει λίγο “Μπανανία” έτσι;

Δημήτρης Καιρίδης :

Απολύτως. Και έχει και ένα κωμικό στοιχείο, από ένα σημείο και μετά, έχει μια αμετροέπεια, μια έλλειψη μέτρου και έλλειψη συναίσθησης του τι λέμε νομίζω. Μια επιπολαιότητα και μια προσπάθεια να υπερκεράσει τον Ανδρουλάκη, ο οποίος του τη βγήκε ως τρίτος, έτσι δεν είναι;

Θάνος Σιαφάκας  :

Ναι υπάρχει-

Δημήτρης Καιρίδης :

Αλλά αυτά είναι δικά τους, δεν είναι της χώρας, και κατά επέκταση της ελληνικής κοινωνίας τα προβλήματα.

Θάνος Σιαφάκας  :

Ένας αντιπολιτευτικός ανταγωνισμός μου λέτε, αλλά επειδή ήταν η δεύτερη φορά που-

Δημήτρης Καιρίδης :

Βλέπετε πόσο κομψός είμαι και γενναιόδωρος.

Θάνος Σιαφάκας :

Όχι τόσο.

Δημήτρης Καιρίδης :

Δεν μιλάω για συμφέροντα, δεν μιλάω για υποκινούμενα.

Θάνος Σιαφάκας  :

Δεν θα έλεγα-

Δημήτρης Καιρίδης :

Μιλάω για έναν, κατά τα λοιπά, θεμιτό, θεμιτό, αντιπολιτευτικό ανταγωνισμό. Ο κύριος Ανδρουλάκης εκάμφθη στις δημοσκοπήσεις, ξαναβρέθηκε τρίτος, και πίστεψε -βλέπετε τη γενναιόδωρη άποψη, τώρα σας λέω, την καλοπροαίρετη.

Θάνος Σιαφάκας  :

Ναι, πίστεψε;

Δημήτρης Καιρίδης :

Και επιχείρησε, μέσω της πρότασης να επανέλθει στο προσκήνιο και να ξαναδιεκδικήσει ενόψει ευρωεκλογών τη δεύτερη θέση.

Θάνος Σιαφάκας  :

Μόνος του;

Δημήτρης Καιρίδης :

Ο ίδιος και το κόμμα του, ναι.

Θάνος Σιαφάκας  :

Ξέρετε γιατί το λέω, γιατί-

Δημήτρης Καιρίδης :

Τώρα από εκεί και πέρα εσείς μπορείτε να κάνετε ό,τι θέλετε με το δημοσίευμα-.

Θάνος Σιαφάκας :

Όχι όχι- .

Δημήτρης Καιρίδης :

Με οικονομικά συμφέροντα και τα λοιπά, εγώ μένω στην καλή εκδοχή.

Θάνος Σιαφάκας  :

Τώρα, τώρα βγαίνω εγώ εκτεθειμένος, γιατί εσείς, ο λόγος σας ήταν υπαινικτικός, δύο φορές στις απαντήσεις σας. Και το θέτω ως ερώτημα-

Δημήτρης Καιρίδης :

Κοιτάξτε εγώ στοιχεία δεν έχω.

Θάνος Σιαφάκας :

Όχι, όχι, όχι-

Δημήτρης Καιρίδης :

Αποδείξεις, για να μιλήσω, δεν έχω. Μιλάω μόνο για τον συγχρονισμό, για τον οποίο όλοι καταλαβαίνουμε. Έγινε το δημοσίευμα το πρωί της Κυριακής, έγινε η πρόταση μομφής την Κυριακή το βράδυ.

Θάνος Σιαφάκας  :

Δηλαδή σαν έτοιμος από καιρό, ο κύριος Ανδρουλάκης, αυτό μου λέτε.

Δημήτρης Καιρίδης :

Θα σας πω τούτο. Ο κύριος Ανδρουλάκης πιέστηκε τις τελευταίες εβδομάδες, νόμιζε ότι είχε κλειδώσει την δεύτερη θέση, και θεώρησε ότι μέσα από αυτό μπορεί να ηγηθεί της αντιπολίτευσης και πράγματι στοιχήθηκαν γύρω του όλοι οι υπόλοιποι. Προ αυτού του αδιεξόδου, ο κύριος Κασσελάκης έρχεται να υπερκεράσει με μια απίστευτη υπερβολή, η οποία στρέφεται εναντίον ενός-μιας μεγάλης κατάκτησης που έχουμε στη μεταπολίτευση, εγώ σας μίλησα για τη μελανή εικόνα, που είναι ο ΟΣΕ που είναι μια από τις μαύρες σελίδες της Μεταπολίτευσης, τώρα που κάνουμε ταμείο φέτος, στα πενήντα χρόνια.

Θάνος Σιαφάκας  :

Είπατε π΄ως επιτρέψαμε αυτό το χάλι στον σιδηρόδρομο, βλέπετε σημειώνω αυτά που λέτε.

Δημήτρης Καιρίδης :

Βεβαίως, και δεν είναι μόνο ο σιδηρόδρομος, υπάρχουν και άλλες μελανές σελίδες, έτσι δεν είναι; Τις οποίες προσπαθούμε να φτιάξουμε και πρέπει να επιμείνουμε, να επιμείνουμε ακόμα περισσότερο, είτε λέγεται δημόσιο πανεπιστήμιο, είτε λέγεται ΟΣΕ, είτε λέγονταν ναυπηγεία και αμυντική βιομηχανία, όπου γίνεται μια τεράστια προσπάθεια ανάταξης, και ούτω καθεξής. Όμως υπάρχουν και οι λαμπρές σελίδες της Μεταπολίτευσης. Τα μεγάλα κέρδη και κατακτήσεις της μεταπολίτευσης, τα οποία κάνουν πολύ κακό όταν ο δεύτερος στην τάξη, έτσι δεν είναι; Ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, έρχεται να τα αμφισβητήσει. Αμφισβητώντας το αδιάβλητο των εκλογών, το οποίο δεν το έχει κάνει κανένας ποτέ, αυτά τα πενήντα χρόνια.

Θάνος Σιαφάκας  :

Πιστεύετε ότι με αυτό τον τρόπο αμφισβητεί το-

Δημήτρης Καιρίδης :

Και ζητώντας διεθνείς παρατηρητές.

Θάνος Σιαφάκας  :

– το αδιάβλητο των εκλογών ο κύριος Κασσελάκης;

Δημήτρης Καιρίδης :

Προφανώς. Όταν ζητάς διεθνείς παρατηρητές και επιτηρητές και δεν εμπιστεύεσαι το ελληνικό δικαστικό σύστημα, το οποίο είναι αυτό το οποίο έχει εν τέλει την ευθύνη. Ξέρετε, ο Άρειος Πάγος, τα πρωτοδικεία, οι δικαστικοί αντιπρόσωποι, όλος αυτός ο μηχανισμός, ο οποίος ουδέποτε και στην πιο μεγάλη πόλωση, ακόμα και την πολύ δύσκολη περίοδο, 2010-2015, θυμάστε, δεν αμφισβητήθηκε.

Θάνος Σιαφάκας  :

Θέλω να κλείσουμε με δύο ερωτήματα.

Δημήτρης Καιρίδης :

Υπάρχει μια ελαφρότητα, για να πάω στο καλό σενάριο.

Θάνος Σιαφάκας :

Ναι.

Δημήτρης Καιρίδης :

Στη καλή εκδοχή υπάρχει ελαφρότητα.

Θάνος Σιαφάκας  :

Πιστεύετε-

Δημήτρης Καιρίδης :

Στην κακή εκδοχή υπάρχουν πολλά άλλα, τα οποία δεν είναι τώρα της παρούσης.

Θάνος Σιαφάκας  :

Πιστεύετε ότι τα συμφέροντα αυτά, προμοτάρουν ένα συγκεκριμένο κόμμα ή εξυπηρετούν τον εαυτό τους; Την αίσθησή σας, δεν θέλω τεκμήρια τώρα, την πολιτική σας αίσθηση.

Δημήτρης Καιρίδης :

Ακούστε, το να κάνει ένας, ένα γενικό πολιτικό σχόλιο, ότι κάποιοι θέλουν την πολιτική εξουσία κατακερματισμένη, και γι αυτό αδύναμη, προκειμένου να έχουν μεγαλύτερη επιρροή, είναι το προφανές και είναι κάτι το οποίο καθένας το καταλαβαίνει. Προφανώς δεν έχω καμία απόδειξη, ούτε είναι τώρα, για να βγάλουμε αποδείξεις, αλλά όλοι καταλαβαίνουν ότι μια ισχυρή πολιτική εξουσία, μιας ισχυρής μονοκομματικής κυβέρνησης με άνετη πλειοψηφία στη Βουλή, όπως αυτή επέλεξε ο ελληνικός λαός τον περασμένο Ιούνιο, δεν είναι καλοδεχούμενη από όλους. Υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι, για να έχουν επιρροή, είναι κάτι το οποίο εξάλλου το έχουμε πει και το έχουμε ξαναπεί στις συζητήσεις περί απλής αναλογικής, ότι η απλή αναλογική και ο κατακερματισμός του πολιτικού συστήματος δίνει δυνατότητες σε ολιγάρχες και σε συμφέροντα και σε οικονομικές παρεμβάσεις άλλου τύπου, όπως το έχουμε δει σε άλλες χώρες που έχουν απλή αναλογική. Είναι ένα από τα προβλήματα της απλής αναλογικής.

Θάνος Σιαφάκας  :

Θέλω να ρωτήσω, γιατί το ακούω από την Παρασκευή, από το Σάββατο. Ότι ενδέχεται ο πρωθυπουργός να κάνει την κίνηση ματ και να οδηγήσει τον τόπο ακόμα και σε εθνικές εκλογές. Υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο;

Δημήτρης Καιρίδης :

Ακούστε, η κυβέρνηση έχει μια άνετη πλειοψηφία, η οποία δεν αμφισβητείται ούτε στις δημοσκοπήσεις. Δεν βλέπω τον λόγο, επειδή ο κύριος Ανδρουλάκης κατέθεσε μια πρόταση μομφής, η οποία είναι όπως σας είπα καλοδεχούμενη, θα γίνει η συζήτηση στη Βουλή, μπορώ να σας πω το αποτέλεσμα, αυτό που μετράει το περισσότερο βέβαια δεν είναι το αποτέλεσμα εντός της Βουλής, αλλά εκτός της Βουλής, εννοώ η εντύπωση, διότι πρέπει, το ζήτημα είναι πάντοτε -έτσι δεν είναι;- ευρύτερα πολιτικό, ούτε οι υπερβολές του κυρίου Κασσελάκη μπορούν να οδηγήσουν τον τόπο σε περιπέτεια. Η χώρα έχει κυβέρνηση, έχει ισχυρή κυβέρνηση, η οποία παράγει αποτελέσματα και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.

Θάνος Σιαφάκας  :

Άρα δεν βλέπετε εθνικές εκλογές, πρόωρες;

Δημήτρης Καιρίδης :

Προφανώς είναι προνόμιο του πρωθυπουργού, και δεν μπορώ να προκαταβάλλω κανέναν, αλλά δεν βλέπω τις συνθήκες, αν με ρωτάτε, για κάτι τέτοιο. Ούτε και τη χρησιμότητα. Η χώρα έχει κυβέρνηση μέχρι το ’27. Χρειάζεται σταθερότητα, χρειάζεται επιμονή στο δρόμο των δύσκολων, των μεταρρυθμίσεων.

Θάνος Σιαφάκας  :

Θερμά σας ευχαριστώ για την συζήτηση κύριε Καιρίδη

Δημήτρης Καιρίδης  :

Να είστε καλά.

Θάνος Σιαφάκας  :

Να είστε καλά και εσείς, ευχαριστώ.