Δημ. Κ.Σ.: Πάμε και στην πρώτη μας πολιτική συζήτηση. Θα καλημερίσουμε αμέσως τον κύριο Δημήτρη Καιρίδη, βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας στο Βόρειο Τομέα Αθηνών και πρώην υπουργό μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου. Κύριε υπουργέ, καλημέρα σας.
Δ.Κ: Καλημέρα καλημέρα.
Δημ. Κ.Σ: H Καθημερινή έχει προδημοσίευσει την έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος για τις τιμές και αναφέρει μεταξύ άλλων, σταχυολογώ, ότι η ακρίβεια στο σούπερ μάρκετ δεν είναι εισαγόμενη, αλλά ενδημική και επίμονη και οφείλεται σε δομικά προβλήματα της αγοράς. Μήπως η κυβέρνηση εδώ πρέπει να αναθεωρήσει το αφήγημα περί εισαγόμενης ακριβείας και να παρέμβει πιο ουσιαστικά για την αποκλιμάκωση των τιμών που είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα των πολιτών;
Δ.Κ.: Καταρχάς έχετε δίκιο ότι είναι ένα πάρα πολύ σοβαρό πρόβλημα, το οποίο είναι πρώτο στις ανησυχίες των πολιτών, όπως καταγράφονται, καταγράφονται αυτές τις δημοσκοπήσεις και όπως μας το λένε οι ίδιοι οι πολίτες, τους οποίους και εμείς συναντάμε οι βουλευτές καθημερινά. Από κει και πέρα, προφανώς έχει να κάνει και με τις διαταραχές της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας. Κανείς δεν μπορεί να το αρνηθεί αυτό, ούτε η Τράπεζα της Ελλάδος να σας δώσω ένα παράδειγμα. Το γεγονός ότι το ογδόντα τοις εκατό των πλοίων παρακάμπτουν το Σουέζ. και αναγκάζονται σήμερα λόγω Χούτι να κάνουν τον περίπλου της Αφρικής για να φτάσει το εμπόρευμα από την Κίνα και αλλού στην Αθήνα προφανώς τριπλασιάστηκε, τετραπλασιάζει μας το λένε αυτό το ξέρουμε αυτό το μεταφορικό κόστος και κατά συνέπεια αυτό μετακυλίεται και στους καταναλωτές σήμερα ή αυτό που βλέπουμε με τις τιμές ενέργειας από τα προβλήματα που έχουμε στην Κεντρική Ευρώπη, στην Ουγγαρία αλλά και στην Ουκρανία, με την εκεί ηλεκτρο ηλεκτροπαραγωγή, η οποία καταστράφηκε από τη Ρωσία. Και εισάγουν ενέργεια, την οποία τη στερούν από μας εδώ στα Βαλκάνια, με αποτέλεσμα να αυξάνουν οι τιμές. Υπάρχουν όλα αυτά; Από κει και πέρα όμως, κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι δεν υπάρχουν και ζητήματα ανταγωνισμού. Σε μια μικρή κλειστή αγορά που είναι η ελληνική και έχει πράγματι κάποια ενδημικά δομικά προβλήματα. Δεν έχουμε τον ανταγωνισμό που βλέπουμε σε άλλες χώρες της Ευρώπης και εκεί πρέπει να επιμείνουμε και για αυτό έχει ενεργοποιηθεί και η μηχανισμοί έχουν ενεργοποιηθεί. Οι μηχανισμοί του κράτους, όπως η αρχή ανταγωνισμού και όλα.
Δημ. Κ.Σ.: H επιτροπή ανταγωνισμού, η οποία είναι βέβαια υποστελεχωμένη από ότι διαβάζουμε από τους ίδιους τους εργαζόμενους, δηλαδή υπάρχει ένα ζήτημα επάρκειας ελέγχων, ενδεχομένως.
Δ.Κ.: Δεν υπάρχει δημόσια υπηρεσία σήμερα που να μην είναι υποστελεχωμένη.
Δημ. Κ.Σ.: Κακώς.
Δ.Κ.: Κακώς κάκιστα. Ενδεχομένως είναι τα απόνερα της κρίσης ενός πολύ μεγάλου πληθυσμού υπαλλήλων, οι οποίοι συνταξιοδοτήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια.
Δημ. Κ.Σ.: Γιατί δεν αντικαθίστανται κύριε υπουργέ;
Δ.Κ.: Γιατί έχουμε, γίνονται προσπάθειες και αντικαθίστανται σε ένα βαθμό, αλλά όχι αρκετά με τις γνωστές καθυστερήσεις που έχουμε και στον Ασεπ, όπου και εκεί ο νέος υπουργός Εσωτερικών, ο Θόδωρος ο Λιβάνιος θα κάνει άμεσες παρεμβάσεις. Έχουμε υποστελέχωση στα νοσοκομεία κατ εξοχήν έχουμε υποστελέχωση σε πολλές δημόσιες αρχές και υπηρεσίες. Έχουμε ζήτημα. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία επ αυτού χρειάζεται και καλύτερη κατανομή του προσωπικού για να μη λέμε μόνο τη μία πλευρά. Και περισσότερα κίνητρα για μεγαλύτερη απόδοση.
Δημ. Κ.Σ.: Μάλιστα συγκρατούμε αυτά τα μηνύματα σας, ειδικά σε αυτά που αφορούν στα κίνητρα, γιατί και εκεί εστιάζουν και οι υγειονομικοί ώστε να καλυφθούν τα κενά στο εθνικό σύστημα υγείας. Και ένα ερώτημα που προκύπτει είναι.
Δ.Κ. : Εγώ στο ΕΣΥ, είμαι κάθετος, ξέρετε, δεν μπορούμε να έχουμε δημόσια υγεία. Εγώ ξέρετε, δεν λαϊκίζω και δεν μου αρέσει ούτε τα λεφτόδεντρα, ούτε το δίνουμε χρήματα, αυξήσεις και τα λοιπά δεν το έχω κάνει ποτέ. Δεν μπήκα στην πολιτική για αυτό και δεν θα το κάνω, αλλά ειδικά για το ΕΣΥ και για τους υγειονομικούς μας, γιατρούς και νοσηλευτές, όπου έχουμε παρατηρήσει μια τεράστια διαρροή προσωπικού από το δημόσιο σύστημα, είτε προς το ιδιωτικό είτε προς το εξωτερικό και όλοι γνωρίζουμε φίλους και γνωστούς που έχουν πάει στη Γερμανία, στη Γαλλία, στην Κύπρο, όπου οι μισθοί είναι πολύ καλύτερα. Τίθεται ένα ζήτημα μισθοδοσίας αυτών των ανθρώπων. Προφανώς το κόστος είναι πολύ μεγάλο. Προφανώς η κυβέρνηση έχει εξαντλήσει τα περιθώρια και έχει κάνει πολλά. Έχουμε δώσει ειδική αύξηση για τους γιατρούς. Αλλά δεν είναι αρκετό.
Δημ. Κ.Σ.: Μάλιστα, επειδή αναφερθήκατε σε λεφτόδεντρα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε την επιβολή έκτακτου τέλους στα υπερκέρδη των ηλεκτροπαραγωγών με φυσικό αέριο, ενώ στηλίτευε την αξιωματική αντιπολίτευση για το γεγονός ότι καλλιεργούσε λεφτόδεντρα να το θέσω ετσι. Πρέπει να φορολογηθούν και τα υπερκέρδη των διυλιστηρίων στο ενενήντα τοις εκατό αντί για το τριάντα τρία τοις εκατό ώστε να εξοικονομηθούν πόροι και να υπάρχει μια μεγαλύτερη κοινωνική ανακούφιση;
Δ.Κ.: Καταρχάς αυτοί, αυτό το τέλος που μπήκε στα διυλιστήρια, το οποίο ψηφίζεται τώρα στη Βουλή και θα αποφέρει επιπλέον τριακόσια εκατομμύρια έσοδα στον προϋπολογισμό, είναι επιπρόσθετο της κανονικής τακτικής φορολογίας, δηλαδή ήδη αν το προσθέσετε στο είκοσι κάτι τα εκατό που έτσι και αλλιώς πληρώνουν έχουμε πάει πάνω από το πενήντα τοις εκατό.
Δημ. Κ.Σ.: Δεν είναι στο ενενήντα όμως, όπως είναι και η ευρωπαϊκή οδηγία, η σχετική.
Δ.Κ.: Δεν υπάρχει ευρωπαϊκή οδηγία, υπάρχει ένα πλαίσιο μέσα στο οποίο μπορούν να κινηθούν τα.
Δημ. Κ.Σ.: Έστω στο πλαίσιο ναι, έστω στο πλαίσιο.
Δ.Κ.: Και πρέπει ακούστε. Είναι πάρα πολύ εύκολο να στοχοποιήσεις τα δύο ιδιωτικά διυλιστήρια και τους δύο μεγάλους επιχειρηματικούς, ομίλους έτσι δεν είναι; Σε κάθε περίπτωση υπάρχει και ένα κράτος δικαίου. Θέλω να πω ότι και οι επιχειρήσεις έχουν κάνει τα κουμάντα τους, έχουν δημοσιεύσει ισολογισμούς και έχουν μοιράσει κέρδη τα οποία εκ των υστέρων ερχόμαστε εμείς τώρα να ξανά φορολογήσουμε και χρειάζεται μια προσοχή εδώ, διότι ως κράτος δικαίου ξέρετε, όλα ελέγχονται από την ανεξάρτητη δικαιοσύνη και ενίοτε καταπίπτουν εκεί. Σε κάθε περίπτωση δεν είχαμε αυτή την έξαρση που έχουμε σήμερα στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, όπου εκεί πράγματι δικαιολογείται, ακόμα περισσότερη φορολόγηση και την οποία θα φέρουμε, ανακοίνωσαν χθες ο αρμόδιος υπουργός.
Δημ. Κ.Σ.: Δεν ανέφερε νούμερα και ποσοστά όμως για να ξέρουμε και το ποσοστό ελάφρυνσης των τιμολογίων.
Δ.Κ.: Ακούστε με, έχετε δίκιο σε αυτό και υποσχέθηκε ότι θα εξειδικεύσει τα μέτρα, διότι αυτά τώρα δεν είναι και εύκολο πράγμα να υπολογιστούν, αλλά δεν μπορεί κανείς να αρνηθεί ότι η κυβέρνηση αντέδρασε αστραπιαία, δηλαδή μόλις ανέκυψε το πρόβλημα πριν από μια εβδομάδα, γιατί μιλάμε για τα τελευταία εικοσιτετράωρα, έτσι δεν είναι;
Δημ.Κ.Σ.: Το αίτημα ,το αίτημα για φορολόγηση των υπερκερδών είναι εδώ και πολλούς μήνες υπάρχει. Και η κυβέρνηση επικρίνεται για το γεγονός ότι ενήργησε κατόπιν εορτής μετά από αντιδράσεις κοινωνικές. Αν το συμμερίζεστε.
Δ.Κ.: Με συγχωρείτε αλλά για να τα θυμηθούμε όλα, τα υπερκέρδη είχαν φορολογηθεί πέρσι και είχαν μοιραστεί οι επιδοτήσεις στους καταναλωτές της.
Δημ.Κ.Σ: Στο κατώτατο φορολογικό συντελεστή στο τριάντα τρία τοις εκατό επειδή αναφερθήκατε σε αυτό το πλαίσιο που ξεκινάει και από το ενενήντα τοις εκατό.
Δ.Κ.: Αναφέρεσαι στα διυλιστήρια; Στο ζήτημα του φυσικού αερίου υπήρξε ακόμα μεγαλύτερη φορολόγηση και υπήρξαν οι γνωστές επιδοτήσεις που ελάφρυναν τον καταναλωτή. Από κει και πέρα, εμένα με απασχολεί τι θα κάνουμε και με τη βιομηχανία. Διότι δίπλα στους στα νοικοκυριά, στους πενόμενους και χειμαζόμενους και ταλαιπωρημένους Έλληνες πολίτες υπάρχει και μια παραγωγή η οποία σήμερα πλήττεται βαρύτατα από αυτή την τρομακτική αύξηση το βράδυ. Το βράδυ τις βραδινές ώρες της τιμής της μεγαβατώρας και είναι κάτι που και εμένα σα βουλευτή με απασχολεί πολύ, δεν την απασχολεί την αντιπολίτευση. Η αντιπολίτευση είναι μόνο στο πώς θα μοιράσει και θα γίνει ευχάριστη στους διαφόρους, χωρίς να κατανοεί πλήρως το πώς λειτουργεί η οικονομία. Και σας λέω λοιπόν, ότι δίπλα στους ιδιώτες υπάρχουν και οι επιχειρήσεις η παραγωγική Ελλάδα, τα μεγάλα ξενοδοχεία,τα μεγάλα εργοστάσια, τα οποία σήμερα επιβαρύνονται υπέρμετρα από αυτή την κατάσταση και είναι κάτι το οποίο και αυτό πρέπει να δούμε προφανώς μέσα σε πολύ ασφυκτικά πλαίσια δημοσιονομικά που έχουμε. Από κει και πέρα, τίποτα δεν δικαιολογεί την αντιπολίτευση να μιλάει για κατάργηση φόρων χωρίς να μας λέει από πού θα βρει τα χρήματα εμείς….
Δημ.Κ.Σ.: Έχουμε υπέρβαση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα, κύριε υπουργέ, κατά ένα κόμμα επτά δις ευρώ κατά την εκτέλεση του προϋπολογισμού το πρώτο εξάμηνο.
Δ.Κ.: Να συμφωνήσουμε ότι αυτό είναι θετικό καταρχάς.
Δημ.Κ.Σ.: Είναι θετικό, αλλά είναι προϊόν της υπερβολικής ακριβείας αυτό, της υπερβολικής επιβάρυνσης των πολιτών.
Δ.Κ.: Ναι, δεν είναι μόνο αυτό, έχει να κάνει με πολλά, έχει να κάνει…
Δημ.Κ.Σ.: Και με αυτό,
Δ.Κ.: Κοιτάξτε, ο τουρισμός πάει πάρα πολύ καλά. Όταν πάει πάρα πολύ καλά και έχουμε τόσους ξένους θα πληρώσουν περισσότερο ΦΠΑ διότι θα καταναλώσουν προϊόντα.Η οικονομία πάει πολύ καλά επειδή αυξάνει πέντε έξι τα εκατό το χρόνο σε ονομαστικές τιμές, δύο τρία τοις εκατό σε πραγματικές, αμέσως αυξάνουν χωρίς να κάνεις τίποτα και τα φορολογικά έσοδα υγιώς, χωρίς αύξηση φορολογικών συντελεστών υγιώς μέσα από την αύξηση της πίτας. Ότι και ο πληθωρισμός έχει παίξει έναν ρόλο τα προηγούμενα χρόνια, κανείς δεν μπορεί να το αρνηθεί, γι αυτό και δίνουμε τις αυξήσεις για πρώτη φορά στις τάξεις. Για αυτό καταργήσαμε την εισφορά αλληλεγγύης. Για αυτό κάνουμε μια σειρά από πράγματα και πρέπει να κάνουμε κι άλλα.
Δημ. Κ.Σ.: Κύριε υπουργέ;
Δ.Κ.: Μην έχετε καμία αμφιβολία ότι μια κυβέρνηση η οποία έχει να δώσει δεν θα δώσει. Και το έχετε αυτό αμφιβολία. Στην Ελλάδα πάσχουμε από το αντίθετο, κυβερνήσεις οι οποίες δίνουν ενώ δεν έχουν και φτάσαμε εκεί που φτάσαμε στο παρελθόν
Δημ.Κ.Σ.: Σε ένα άλλο επίσης σημαντικό ζήτημα που αν μη τι άλλο τραβάει τα βλέμματα. Ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών εξακολουθεί να προκαλεί αναταράξεις στην κυβέρνηση, αρκετούς μήνες αφότου ψηφίστηκε ο σχετικός νόμος. Και μάλιστα ως καίρια νίκη των γαλάζιων επικριτών της ρύθμισης λογίζεται το γεγονός ότι αποσύρθηκε από την κυβέρνηση η πρόταση διορισμού της καθηγήτριας της κυρίας Κατερίνας Φουντεδάκη στην Εθνική Επιτροπή ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Είναι άβολη η δική σας πολιτική συγκατοίκηση επειδή εσείς είχατε μια συνεπή στάση σε σχέση με αυτό το νομοθέτημα, είναι άβολη η δική σας πολιτική συγκατοίκηση με εκείνους τους βουλευτές που αντιδρούν και ίσως επηρεάζονται και από τον κύριο Σαμαρά μεταξύ άλλων.
Δ.Κ.: Κοιτάξτε, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι στο ζήτημα αυτό η κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας διχάστηκε. Υπήρξε μια μεγάλη μερίδα συναδέλφων, οι οποίοι είτε καταψήφισαν είτε απείχαν και από ένα σημείο και μετά τέτοια ζητήματα, τα οποία άπτονται και συνειδησιακών να πούμε παραμέτρων και αξιών του καθενός, πρέπει να χρήζουν και μιας πώς να το πούμε κατανόησης και ευρύτερης ελευθερίας. Προφανώς υπήρξε μια αντίδραση χθες για την υποψηφιότητα μιας εγνωσμένου κύρους, θέλω να το υπογραμμίσω αυτό και κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την επιστημονικότητα της συναδέλφου, γιατί και εγώ ως πανεπιστημιακός αν θέλετε από το παλιό μου σχολείο τη Νομική Θεσσαλονίκης, όπου αποφοίτησα της κυρίας Φουντεδάκη. Από εκεί και πέρα οι διαδικασίες αυτές στη Βουλή δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι τυπικές, πρέπει να είναι ουσιαστικές, πρέπει οι βουλευτές να εκφράζουν τις απόψεις ενίοτε και τις αντιρρήσεις.
Δημ. Κ.Σ.: Διακρίνω διαφωνία σας πάντως με την απόσυρση. Εκτός αν με διαψεύδετε;
Δ.Κ.: Το προσπαθείτε. Κοιτάξτε, νομίζω ότι από ένα σημείο και μετά υπήρξε μια υπερβολική ε στη σχέση, η οποία δεν δικαιολογείται από τα δεδομένα μεταξύ του έργου της αρχής και ή η όποια αρχή εφαρμόζει το νόμο δεν μπορεί να εφαρμόσει κάτι άλλο. Εφαρμόζει αυτά τα οποία εμείς οι βουλευτές έχουμε ψηφίσει. Αυτή είναι η εντολή της αρχής, δεν μπορεί οποιοσδήποτε και ιδίως μια καθηγήτρια νομικής, η οποία γνωρίζει νομικά και γράμματα, να πάει εκεί και να εφαρμόσει προσωπικές απόψεις. Δεν υπάρχει αυτό. Και νομίζω ότι είναι κάτι το οποίο ξεκαθάρισε και η ίδια. Εν πάση περιπτώσει, υπήρξε γνωστή η αντίδραση και υπήρξε αυτή η αν θέλετε η αμήχανη στιγμή, αλλά θα έμενα σε αυτό δε θα προχωρούσα περαιτέρω της απόσυρσης.
Υπάρχουν πάρα πολλοί καλοί υποψήφιοι που μπορούν να παίξουν αυτόν τον ρόλο και σας λέω τούτο ότι.
Δημ.Κ.Σ.: Αρκεί μια κυβέρνηση να υποστηρίζει σθεναρά αυτά που ψηφίζει. Αυτό είναι το ζήτημα και να μην οπισθοχωρεί μπροστά σε αντιδράσεις ,πρώην πρωθυπουργών, παραδείγματος χάρη.
Δ.Κ.: Ο νόμος είναι νόμος, ο νόμος έχει ψηφιστεί και όσο παραμένει και παραμένει, νομίζω ότι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα και εφαρμόζεται. Από κει και πέρα είναι γνωστές οι αντιρρήσεις. Ο κύριος Σαμαράς, επειδή αναφερθήκατε σε αυτόν, αν μη τι άλλο έχει μια καθαρότητα στη σκέψη του και μια συνέπεια σε αυτά που έχει πει διαχρονικά. Είναι ένας άνθρωπος με κύρος και άποψη και έργο πολύ μεγάλο ως πρώην πρωθυπουργός. Την εκφράζει προφανώς όπως είπε και ο πρωθυπουργός, η κυβέρνηση εκφράζεται δια του Προέδρου της και όχι διά των πρώην ή των υπολοίπων ημών. Έτσι δεν είναι και άρα εκει μένουμε.
Δημ. Κ.Σ.: Σας ευχαριστούμε πολύ, κύριε Καιρίδη για αυτή την συνομιλία.
Δ.Κ.: Να είστε καλά.
Δημ.Κ.Σ.: Ο κύριος Δημήτρης Καιρίδης εδώ στο κόκκινο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και πρώην υπουργός.