Κατερίνα Σαλαπάτα :
Και οι επόμενοι μήνες θα είναι, όπως όλα δείχνουν, ακόμη πιο δύσκολοι. Πάμε να δούμε πού προσανατολίζεται το Υπουργείο, να καλησπερίσω τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου σε αυτό το σημείο, τον κύριο Δημήτρη Καιρίδη και σας ευχαριστώ πάρα πολύ για αυτή τη σύνδεση κύριε Καιρίδη.
Δημήτρης Καιρίδης :
Εγώ σας ευχαριστώ, καλησπέρα από την Αθήνα.
Κατερίνα Σαλαπάτα :
Λοιπόν, θα ήθελα να ξεκινήσουμε με αφορμή και το ρεπορτάζ που προηγήθηκε, διότι σε πρώτο επίπεδο επιβαρύνεται πάρα πολύ η Γαύδος, δέχεται το μεγαλύτερο κύμα μεταναστών, τουλάχιστον σε πρώτη φάση, μέχρι οι άνθρωποι αυτοί, κύριε Καιρίδη, να περάσουν στα Χανιά.
Δημήτρης Καιρίδης :
Κοιτάξτε, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η Κρήτη είναι προτεραιότητά μας, όπως και ολόκληρη η χώρα. Είναι μια πρωτόγνωρη κατάσταση, αυτή που ζούμε. Μέχρι τώρα ξέραμε το
πρόβλημα από τα ανατολικά. Εκεί η κατάσταση είναι εξαιρετικά βελτιωμένη και στον Έβρο και στο Ανατολικό Αιγαίο, κυρίως στον Έβρο, αλλά τώρα πια και στο ανατολικό Αιγαίο, έχουμε μια μετατόπιση της μεταναστευτικής πίεσης από την Ανατολική Λιβύη, μία περιοχή η οποία έχει αυτονομηθεί και έχει καταστεί εύφορο έδαφος για διακινητές, με Αιγυπτίους κυρίως, όχι μόνο, αλλά κυρίως αιγυπτιακής καταγωγής μετανάστες, οι οποίοι έρχονται, τα νούμερα είναι μικρά. Θέλω να το τονίσουμε αυτό, αλλά οπωσδήποτε η τάση έχει μια δυναμική, η οποία μας προβληματίζει και γι αυτό λαμβάνουμε μια σειρά από πρωτοβουλίες. Κομβικής σημασίας είναι η συνεργασία με την Αίγυπτο, από όπου προέρχεται η μεγάλη πλειοψηφία των μεταναστών, θα πάει ο Πρωθυπουργός τις προσεχείς ημέρες, έχουμε αναλάβει πρωτοβουλία σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη στήριξη και τη συνεργασία με την Αίγυπτο, θα υπάρξει και συμφωνία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο ταξίδι θα είναι με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, την Πρόεδρο της Επιτροπής και βεβαίως όλες οι υπόλοιπες επαφές με μια χώρα με την οποία έχουμε έτσι κι αλλιώς πολύ καλές σχέσεις, και αυτό βοηθά. Από εκεί και πέρα είμαστε σε συντονισμό και συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες, για την αντιμετώπιση του φαινομένου με ασφάλεια κυρίως για τις τοπικές κοινωνίες, αποτελεσματικότητα και ταχύτητα, με τον περιφερειάρχη της Κρήτης, και όπως είχα πει, θα κατέβω στην Κρήτη, ακριβώς για να κάνουμε τις απαραίτητες εκείνες ενέργειες και συνεργασίες, με όλους, για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα.
Κατερίνα Σαλαπάτα :
Λοιπόν κ. Καιρίδη θα μου επιτρέψετε λίγο να επιμείνω σε ότι αφορά τη Γαύδο, διότι από ότι φαντάζομαι τουλάχιστον τις
τελευταίες μέρες ενημερώνεστε εκτενώς, εκεί οι άνθρωποι περιμένουν εδώ και δύο εβδομάδες δύο λιμενικούς γιατί μέχρι τώρα, με τον όλο σχεδιασμό έχουν επιφορτιστεί, ο ένας και μοναδικός αστυνομικός του νησιού, και ένας αντιδήμαρχος.
Δημήτρης Καιρίδης :
Κοιτάξτε, η Γαύδος είναι ένα πάρα πολύ μικρό νησί, με ελάχιστους μόνιμους κατοίκους και στοιχειώδη θα σας έλεγα, πολύ πενιχρή κρατική υποδομή. Είναι προφανές ότι δεν μπορεί να διαχειριστεί ακόμα και δεκάδες, όχι εκατοντάδες παράνομες αφίξεις και γι αυτό πρέπει να ενισχυθεί. Υπάρχει εκεί η πρωτοβουλία στο Λιμενικό και στην αστυνομία, στα υπουργεία Προστασίας του Πολίτη και Ναυτιλίας. Περάσαμε ένα δύσκολο καλοκαίρι και ένα δύσκολο φθινόπωρο θα σας έλεγα. Υπάρχει τώρα μια δυνατότητα να μετατοπιστούν κάποιες δυνάμεις από τα ανατολικά στα νότια για την αντιμετώπιση του προβλήματος, εκφεύγει από τη δικιά μου αρμοδιότητα. Σας λέω όμως ότι υπάρχει ο συντονισμός. Έχουμε κάνει τις συνεργασίες, τις συσκέψεις, με τα συναρμόδια υπουργεία, η Γαύδος δεν θα είναι μόνη, δεν θα αφεθεί μόνη, και μία από τις πρωτοβουλίες που παίρνουμε είναι να στηρίξουμε και οικονομικά τους τοπικούς δήμους, τον πολύ μικρό δήμο της Γαύδου, ο οποίος δεν έχει και τα μέσα να ανταποκριθεί, έστω και για κάποιες λίγες μέρες να σιτίσει.
Κατερίνα Σαλαπάτα :
Δεν υπάρχουν ούτε τα στοιχειώδη, συν του ότι οι άνθρωποι αυτοί μπορεί να αποκλειστούν λόγω καιρικών συνθηκών για άγνωστο χρονικό διάστημα, όπως συμβαίνει και αυτή τη στιγμή, είναι η δεύτερη περίπτωση που καταγράφουμε μέσα σε πάρα πολύ
σύντομο χρονικό διάστημα, επομένως μας λέτε.
Δημήτρης Καιρίδης :
Κοιτάξτε, εμείς δεν έχουμε την υποδομή, δεν υπάρχει υποδομή, δεν υπάρχει οτιδήποτε από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου σε ολόκληρη την περιφέρεια της Κρήτης, με εξαίρεση ένα μικρό γραφείο ασύλου για τον αστικό πληθυσμό του Ηρακλείου στο Ηράκλειο ή τον από τα Χανιά. Κατά συνέπεια, υπάρχει μια δυσκολία και πολύ πρακτική από μέρους του υπουργείου να βοηθήσει. Παρόλα αυτά όμως, θα βρεθώ δίπλα, θα έχουμε τις συσκέψεις μας, με τους δημάρχους και με τον επικεφαλής τον περιφερειάρχη, για να δρομολογήσουμε τη λύση. Από κει και πέρα αναλαμβάνονται πρωτοβουλίες σε διεθνές επίπεδο. Δεν είναι τώρα της παρούσης να σας αναπτύξω όλο το εύρος. Είναι μια δύσκολη κατάσταση στην Ανατολική Λιβύη, είναι η Ελλάδα στο σταυροδρόμι πολλαπλών μεταναστευτικών διαδρόμων. Βλέπετε τι γίνεται στη Μέση Ανατολή, συγκλονίζεται σήμερα η Αίγυπτος. Έχουμε εμφυλίους πολέμους στο Σουδάν, στην Αιθιοπία, προφανώς τον πόλεμο στη Γάζα, τους Χούτι και όλη την ευρύτερη ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή, και στα βόρειά μας τον συνεχιζόμενο πόλεμο της Ουκρανίας, χρειάζεται ψυχραιμία, χρειάζεται αποτελεσματικότητα, έμφαση στις λύσεις, όχι στις κραυγές.
Κατερίνα Σαλαπάτα :
Και πόσο ενδεχομένως θα ανακοπούν κ. Καιρίδη οι ροές αυτές, πριν καταλήξουν στην Κρήτη, για παράδειγμα.
Δημήτρης Καιρίδης :
Κοιτάξτε, εκεί υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες. Επαναλαμβάνω ότι δεν είμαι ο αρμόδιος και για αυτό διστάζω να πω περισσότερα. Θα σας έλεγα όμως ότι γεωγραφικά είναι διαφορετικά τα πράγματα στο ανατολικό Αιγαίο που η τουρκική ακτή είναι μερικά μίλια μακριά, δύο, τρία, τέσσερα, και κατά συνέπεια η όποια αναχαίτιση, ανάσχεση των παράνομων ροών εύκολα επιστρέφει πίσω στην τουρκική ακτή. Αυτό δεν συμβαίνει με την ίδια ευκολία, το καταλαβαίνει ο καθένας στα νότια της Κρήτης, όπου η λιβυκή ακτή απέχει διακόσια και διακόσια πενήντα μίλια από τη Γαύδο ή ακόμα περισσότερο από τη Νότια Κρήτη και εκεί υπάρχει κίνδυνος για την ανθρώπινη ζωή, και πάντοτε η ελληνική κυβέρνηση, η Ελλάδα συνολικά, η ελληνική κοινωνία, προφανώς το ελληνικό λιμενικό, προτεραιοποιεί την ανθρώπινη ζωή, και είναι το πρώτο και το κεντρικό. Αυτό δυστυχώς είναι κάτι που το ξέρουνε οι διακινητές, οι εγκληματίες διακινητές και το εκμεταλλεύονται. Για αυτό και μιλήσαμε στο παρελθόν και ο Πρωθυπουργός αν θυμάστε τον Ιούλιο μετά την Πύλο και εγώ προσωπικά και επικρίθηκα από κάποιους, ότι ίσως χρειαστούμε μια ναυτική επιχείρηση στα ανοιχτά της Λιβύης, στα ανοιχτά δηλαδή κοντά στη λιβυκή ακτή, πριν αυτά τα σκάφη βρεθούν στην ανοικτή θάλασσα και δημιουργηθούν οι περιπλοκές που σας είπα, αλλά δεν είμαστε ακόμα εκεί διότι εδώ χρειάζεται ένας ευρωπαϊκός συντονισμός, είναι το γεγονός ότι πηγαίνουμε και στις εκλογές τώρα, της 9ης Ιουνίου.
Κατερίνα Σαλαπάτα :
Έχει πέσει γραμμή, όπως με ενημερώνουν, λοιπόν, κύριε Καιρίδη, να επιστρέψω σε εσάς, με δυσκολίες η συζήτηση, αλλά θα τα καταφέρουμε.
Δημήτρης Καιρίδης :
Ναι με συγχωρείτε, υπήρχε ένα τεχνικό πρόβλημα.
Δημήτρης Καιρίδης :
Να δεσμευτούμε ότι τώρα που θα κατέβω στην Κρήτη, θα ρθω στο στούντιο να κάνουμε ζωντανά τη συζήτησή μας, χωρίς αυτά τα προβλήματα.
Κατερίνα Σαλαπάτα :
Πολύ ευχαρίστως.
Κατερίνα Σαλαπάτα :
Πότε θα κατέβετε, έχει προγραμματιστεί αυτό, επισήμως;
Δημήτρης Καιρίδης :
Έχουμε κάποια τελευταία, κάποια τελευταία, αλλά πολύ σύντομα, μέσα στο μήνα πάντως.
Κατερίνα Σαλαπάτα :
Ωραία, λοιπόν, κύριε Καιρίδη θέλω πολύ γρήγορα να σας πάω, γιατί και ο χρόνος με πιέζει, στο κομμάτι της χρηματοδότησης, αν μπορείτε να μας πείτε κάτι πιο συγκεκριμένο, γιατί για παράδειγμα θα επαναλάβω, ότι ο δήμος Χανίων από τον Ιανουάριο μέχρι και σήμερα έχει δαπανήσει διακόσιες χιλιάδες ευρώ για τη φροντίδα των ανθρώπων αυτών και αν δεν κάνω λάθος, τα τέσσερα τελευταία χρόνια, το ποσό αυτό ανέρχεται σε τριακόσιες πενήντα
χιλιάδες. Αν δεν κάνω λάθος, χωρίς αρωγή από το κεντρικό κράτος.
Δημήτρης Καιρίδης :
Θα τα συζητήσω και με τον δήμαρχο κατ’ ιδίαν στις συναντήσεις που θα κάνουμε, γιατί θα ρθω και θα πάω και στα Χανιά. Θα ρθω καταρχάς πρώτα στο Ηράκλειο, και στη συνέχεια μέσω Χανίων θα επιστρέψω Αθήνα, αυτό είναι το πρόγραμμα. Θα σας πω τούτο, ότι το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου έχει ένα ταμείο για την χρηματοδότηση και τη στήριξη των δήμων όπου υπάρχουν δομές. Έχουμε επεξεργαστεί τροπολογία ώστε να μπορούμε να χρησιμοποιούμε πόρους από αυτό το ταμείο και για περιοχές όπου δεν υπάρχουν δομές, αλλά δέχονται μεταναστευτική πίεση όπως κατ’ εξοχήν είναι ο νομός Χανίων σήμερα, είτε λέγεται Γαύδος, είτε λέγεται Δήμος Χανίων. Κατά συνέπεια να μπορέσουμε να απελευθερώσουμε τους πόρους και να στηρίξουμε ακριβώς σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, την τοπική κοινωνία.
Κατερίνα Σαλαπάτα :
Μάλιστα λοιπόν, οι κατασκηνώσεις Καλαθά κλείνουν ως γνωστόν. Το υπουργείο έχει εναλλακτική;
Δημήτρης Καιρίδης :
Κοιτάξτε, εδώ θα πρέπει όλοι μαζί να συνεργαστούμε. Δεν έχουμε εμείς τη θεία φώτιση, ούτε υπάρχουν μαγικές λύσεις, θα πρέπει και οι τοπικές κοινωνίες να το δουν το ζήτημα αυτό και μαζί να διερευνήσουμε τις δυνατότητες εναλλακτικών.
Κατερίνα Σαλαπάτα :
Και ο χώρος του λιμεναρχείου που τους υποδέχεται, δεν είναι ο ενδεδειγμένος και αυτή είναι μια προσωρινή λύση.
Δημήτρης Καιρίδης :
Όχι, δεν είναι και ξέρετε, θα ξεκινήσει η τουριστική σεζόν και δεν είναι εικόνα αυτή, και αυτή τη στιγμή τα νούμερα είναι πολύ μικρά. Δεν θέλουμε να ζήσουμε αυτό που ζήσαμε με τη Ρόδο τον περασμένο Οκτώβριο, αν θυμάστε.
Κατερίνα Σαλαπάτα :
Μάλιστα, λοιπόν, κύριε Καιρίδη, να σας ευχαριστήσω θερμά.
Δημήτρης Καιρίδης :
Αντιμετωπίσαμε, κοιτάξτε, να πω ένα πράγμα. Η χώρα δεν θα ζήσει την κρίση του 2015. Η χώρα έχει και πολιτική και εργαλεία. Έχουμε αναλάβει πρωτοβουλίες και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως τα καταφέραμε στο πολύ – πολύ δύσκολο μέτωπο που ήταν το ανατολικό, θυμάστε τα προβλήματα με τους διακινητές στην Εγνατία το καλοκαίρι, στον Έβρο, δεν υπάρχουν πια. Θυμάστε τα προβλήματα στη Ρόδο, τον Οκτώβριο, τον Νοέμβριο δεν υπάρχουν πια, έτσι θα τα καταφέρουμε και παντού.
Κατερίνα Σαλαπάτα :
Λέτε βέβαια ότι υπάρχει σχεδιασμός, ωστόσο οι αυξανόμενες ροές αρχίζουν να καταγράφονται από τον Σεπτέμβρη και έπειτα και οι δήμοι εδώ διαμαρτύρονται διότι έχουν κάνει, όπως λένε,
επαναλαμβανόμενα κρούση στο υπουργείο χωρίς ανταπόκριση και έχουμε φτάσει Μάρτιο.
Δημήτρης Καιρίδης :
Κοιτάξτε, δεν είναι αλήθεια αυτό και θα σας έλεγα ότι συνολικά τα νούμερα, μιλάμε για χίλιους πεντακόσιους το τελευταίο τρίμηνο. Δεν είναι τα νούμερα αυτά καθαυτά, είναι η τάση η οποία προβληματίζει, και προφανώς οι πρωτοβουλίες αναλαμβάνονται. Η προτεραιότητα ήταν στα ανατολικά, όπου πραγματικά είχαμε μεγάλα νούμερα τον περασμένο Σεπτέμβριο και έχουμε μια μεγάλη πτώση 85% σχεδόν, μέχρι τώρα τον Μάρτιο. Από εκεί και πέρα θα σας πω τούτο. Όταν το πρωτοέθεσα το θέμα στους Ευρωπαίους εταίρους μας, πριν δύο Συμβούλια, κανείς δεν ήθελε να το συζητήσει, διότι όλοι επικεντρώνονταν στην Ουκρανία, Πολωνοί, Λετονοί, Εσθονοί, Φινλανδοί, Σουηδοί, Γερμανοί. Μη νομίζετε ότι η Ανατολική Λιβύη ήταν η προτεραιότητα. Στο τελευταίο Συμβούλιο πριν από μια εβδομάδα, το θέμα ήταν κεντρικό, με επιτακτικό τρόπο τέθηκε από μένα προσωπικά, και για αυτό θα δείτε τώρα την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να κατεβαίνει στην Αίγυπτο, μαζί με τον Βέλγο, την Ιταλίδα και τον Έλληνα Πρωθυπουργό.
Κατερίνα Σαλαπάτα :
Μάλιστα λοιπόν, να σας ευχαριστήσω εκ νέου.
Δημήτρης Καιρίδης :
Κι εγώ.