Ο Δημήτρης Καιρίδης στους Δημήτρη Τάκη & Χριστίνα Κοραή στο “Μπρα Ντε Φερ” | 06.11.2024

YouTube video

ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ  90,1 Δημήτρης Τάκης- Χριστίνα Κοραή

Δημήτρης Τάκης Έχω λόγο που το λέω για να το ακούσει ο κύριος Καιρίδης έκανε δηλώσεις η κυρία Λατινοπούλου πριν από λίγο και λέει ότι το φως της λογικής νίκησε το σκοτάδι.

Χριστίνα Κοραή. Ωραία εγώ δε θέλω να μου σχολιάσει τη Λατινοπούλου ο κύριος Καιρίδης.

Δ.Τ. Θα τη βρει μπροστά του ο κύριος Καιρίδης .

Χ.Κ. Δημήτρης Καιρίδης καλημέρα καλημέρα.

Σ.Κ. Η Νέα Υόρκη σίγουρα θρηνεί, σήμερα και μαζί ολόκληρη η φιλελεύθερη Αμερική, η οποία είναι η μεγάλη χαμένη εκ του αποτελέσματος έτσι δεν είναι.

Χ.Κ. Η Ευρώπη τι γίνεται γιατί μαζί σας θέλω αυτό να συζητήσουμε κύριε Καιρίδη. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και κατά πόσο αυτό που είπε και ο πρωθυπουργός χθες ότι θα πρέπει να ενηλικιωθεί. Κάποια στιγμή πρέπει να γίνει να μην σέρνεται πίσω από την Αμερική.

Δ.Κ. Έχει απόλυτο δίκιο, προφανώς ο πρωθυπουργός. Είναι κάτι το οποίο εμείς ζητάμε μετά επιτάσεως, ενδεχομένως μαζί με τους Γάλλους, αλλά μέχρι τώρα έχουμε μείνει πολύ πίσω. Να πούμε ότι ειδικά στα ζητήματα της Ευρώπης, του ΝΑΤΟ και του πολέμου στην Ουκρανία, οι δύο μέχρι χθες υποψήφιοι είχαν αντίθετες απόψεις, ενώ σε άλλα θέματα φαίνεται να συμφωνούν, όπως για παράδειγμα στη Μέση Ανατολή στη στήριξη του Ισραήλ ή με τον ανταγωνισμό με την Κίνα, ειδικά στην Ευρώπη έχουν μια διαφοροποίηση και αν ήμουνα Ζελένσκι σήμερα το πρωί θα είχα πολύ μεγάλη ανησυχία. Ναι και μαζί βεβαίως και οι υπόλοιποι ανατολικό Ευρωπαίοι, δηλαδή οι Βαλτικές, οι Σκανδιναβοί, οι ανατολικοευρωπαιοι τύπου Πολωνίας, με εξαίρεση τον Ορμπάν, όλοι έχουν μεγάλη ανησυχία ότι οδεύουμε  προς μία συνθηκολόγηση να πούμε, καθώς η αμερικανική βοήθεια δεν θα είναι τόσο γενναιόδωρη όσο είχαμε συνηθίσει το προηγούμενο.

Δ.Τ. Κατά αρχάς να πούμε ότι βγήκε και πανηγυρίζει για την εκλογή η Trump καλά.

Δ.Κ. Καλά ο Όρμπαν θα γίνει δεκτός μετά βαΐων και κλάδων στο Λευκό Οίκο.

Χ.Κ. Ε βέβαια τον ίδιο βέβαια κανονικότατα. Το θέμα όμως είναι ότι και η Ευρώπη πρέπει κάποια στιγμή να ταρακουνηθεί. Δηλαδή αυτή η ενηλικίωσή της, μιλάει  ακόμη και για την αμυντική της θωράκιση.

Δ.Κ.Αν μου επιτρέπετε κυρία Κοραή πριν πάμε στα γεωστρατηγικά να πούμε τα πολύ βασικά το πολύ απλό γιατί νίκησε ο Τραμπ; Ο Τραμπ νίκησε πέρα από τα λάθη των δημοκρατικών την αδυναμία της  δημοκρατικής υποψήφιας της Κάμαλα Χάρις, την οποία την ξέραμε όλο αυτό το μπέρδεμα που κάνανε με την παράταση της υποψηφιότητας Μπάιντεν και την αλλαγή τελευταία στιγμή. Πέρα από όλα αυτά νομίζω δύο είναι τα βασικά. Το πρώτο είναι η οικονομία και η ακρίβεια, κάτι το οποίο στοιχίζει και στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Για αυτό βλέπετε ότι κερδίζουν οι αντιπολιτεύσεις. Βέβαια εκλογές, διότι έβγαινε ο Μπάιντεν έλεγε ότι η οικονομία πάει καλά., τα νούμερα πάνε καλά, αλλά όταν ο καφές και το μπέιγκελ στο μαγαζί της γωνίας έχει φτάσει τριάντα δολάρια οι μισθοί είναι εκεί που είναι προφανώς ο μέσος Αμερικανός δεν καταλαβαίνει τα νούμερα, βλέπει την τσέπη του. Το δεύτερο έχει να κάνει με την πολιτική ορθότητα, με το γεγονός δηλαδή ότι υπάρχει μία εξέγερση, μία ανταρσία της Μέσης Αμερικής απέναντι στις υπερβολές, να πούμε μιας ατζέντας, ιδίως στην Αμερική και ιδίως σε συγκεκριμένους χώρους όπως στα πανεπιστήμια. Εγώ το έχω ζήσει. Αυτό που δεν έχει να κάνει τίποτα με την αξιοκρατία που είναι το θεμέλιο του φιλελευθερισμού απέναντι σε αυτά τα δύο, οι Αμερικανοί γύρισαν την πλάτη, κλείσανε τα αυτιά τους. Στις υπερβολές του Τραμπ στις δικαστικές του περιπέτειες και αποφασίσανε να καταψηφίσουν την Κάμαλα. Μικρές μετατοπίσεις να πούμε, αλλά σε μία μερική τόσο διχασμένη αυτές οι μικρές μετατοπίσεις των μερικών δεκάδων χιλιάδων ψήφων εδώ και εκεί έκαναν τη μεγάλη ανατροπή και ο Τραμπ δεν κερδίζει μόνο το Λευκό Οίκο, αυτό είναι το σημαντικό και τη Γερουσία, την οποία το περιμέναμε λίγο πολύ, αλλά ακόμα και τη Βουλή. Με αυτή την έννοια, το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα είναι απολύτως κυρίαρχο για τα επόμενα δύο χρόνια να εφαρμόσει την ατζέντα του χωρίς περιστροφές και εμπόδια, με ότι αυτό σημαίνει και για την εξωτερική πολιτική.

Δ.Τ. Μισό λεπτό.

Χ.Κ. Εδώ όμως μιλάμε για Αμερική, εγώ θέλω σας παρακαλώ να μιλήσουμε για την Ευρώπη. Τι συνέπειες θα έχει η εκλογή του Τραμπ. Στις Αμερικανό στις ευρω αμερικανικές σχέσεις και μετά για να πάμε και στις ελληνοαμερικανικές κύριε Καιρίδη γιατί όλα τα άλλα ξέρετε όλο τα λένε από το πρωί.

Δ.Κ. Ναι τρεις θα είναι οι συνέπειες. Καταρχάς θα πρέπει οι Ευρωπαίοι να επενδύσουν πολύ περισσότερο στην άμυνά τους. Είναι κάτι το οποίο θα το απαιτήσει ο Τραμπ είναι κάτι που έχουν αρχίσει να κάνουν, αλλά όχι στο βαθμό που θα έπρεπε και θα θέλανε οι Αμερικανοί. Να θυμίσουμε ότι το ογδόντα τοις εκατό % της βοήθειας προς την Ουκρανία παραμένει αμερικανικό σήμερα, παρόλο που ο πόλεμος δεν διεξάγεται στην Αμερική, διεξάγεται στην Ευρώπη και οι Ευρωπαίοι με όλες τις δηλώσεις τις συνόδους, τα δελτία τύπου που βγάζουν όλα αυτά και τις περικοκλάδες, παραμένουνε στο είκοσι τοις εκατό % μόνο αυτής της βοήθειας. Το δεύτερο είναι ότι θα ενισχυθούν κατά κάποιον τρόπο οι εθνο συντηρητικές δυνάμεις. Για αυτό και η κυρία Λατινοπούλου φαντάζομαι χαίρεται, διότι είμαστε συγκοινωνούντα δοχεία. Αυτό που συμβαίνει απέναντι έχει μια συνέπεια και εδώ και όλοι οι εθνικιστές ηγέτες, οι ευρωδιαλυτικοί εθνικιστές ηγέτες ή οι υποκριτές ηγέτες τύπου Ορμπάν, ο οποίος από τη μία εισπράττει τις ευρωπαϊκές επιδοτήσεις, αλλά από την άλλη λοιδορεί και βρίζει  τις Βρυξέλλες, γιατί υπάρχει και αυτό το φαινόμενο χαίρονται σήμερα και θεωρούν ότι θα έχουν το πάνω χέρι. Και το τρίτο είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία, τον οποίο ο Τραμπ θα επιχειρήσει δια της συνθηκολόγησης. Θα το δούμε αυτό πώς θα εξελιχθεί, να τερματίσει.

Χ.Κ. Πάντως και μέχρι τώρα δεν έγινε και καμία προσπάθεια να σταματήσει αυτός ο πόλεμος κύριε Καιρίδη τρία χρόνια, πάνε. Σκοτώνονται άνθρωποι υπάρχουν οικονομικές επιβαρύνσεις σε όλο τον πλανήτη. Και ποιοι τελικά ωφελούνται; Οι βιομηχανίες, οι αμυντικές βιομηχανίες να δούμε και αυτή την εικόνα, δηλαδή μήπως θα πρέπει και ένας να δείξει και ένα δρόμο ανακωχής.

Δ.Κ. Βέβαια, εμείς ξέρετε…

Χ.Κ. Αυτό δεν υπάρχει μέχρι τώρα απούσα είναι η Ευρώπη.

Δ.Κ. Επειδή και εμείς έχουμε έναν. Κοιτάξτε η Ευρώπη προφανώς δεν είναι μία ενιαία, υπάρχει μια πολύ σκληρή θέση των ανατολικών Ευρωπαίων στην οποία έχουν συνταχθεί όλοι τυφλά και κουφά να πούμε. Από την άλλη μεριά, εμείς οι Νοτιοευρωπαίοι είμαστε, δηλαδή έχουμε μεγαλύτερες αποχρώσεις στην προσέγγισή μας σε αυτό το ζήτημα. Από την άλλη πλευρά, επειδή και εμείς έχουμε έναν τραμπούκο, στα ανατολικά μας δεν θέλουμε ο τραμπουκισμός να επιβραβεύεται και έχουμε συμφέρον να το δούμε να τιμωρείται, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία.

Δ.Τ. Τώρα να σας ρωτήσω κάτι, βλέπω εδώ στις ανταποκρίσεις ότι υπάρχει πολύ μεγάλη ικανοποίηση στην Άγκυρα για την εκλογή Τραμπ εμείς έχουμε τη συνάντηση Φιντάν  την Παρασκευή και θέλω να μου πείτε πόσο θα πιστεύετε ότι θα αλλάξει το κλίμα στην Τουρκία και πόσο θα αισθάνεται πιο άνετη με την με τον Τραμπ στο Λευκό Οίκο.

Δ.Κ. Είναι πολύ πρόωροι οι πανηγυρισμοί της Άγκυρας. Σίγουρα έχει και μία δύσκολη σχέση ο Μπάιντεν με τον Ερντογάν και σίγουρα ιδεολογικοπολιτικά αισθητικά του πάει περισσότερο ο Τραμπ, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Όμως να θυμίσουμε ότι ήταν ο Τραμπ και ο Πομπέο που εκδίωξαν την Τουρκία από το πρόγραμμα των F35 στα τελειώματα της τότε θητείας.\

Χ.Κ. Λοιπόν αυτό και ο Μπάιντεν

Δ.Κ. Ήταν αυτοί που φέρανε την Αλεξανδρούπολη, την Αλεξανδρούπολη  δεν  την ανακαλύψαμε το είκοσι επί Μπάιντεν  το είκοσι ένα αλλά πέντε χρόνια νωρίτερα και βεβαίως η Ελλάδα έχει πολύ σχέση στενές και τις έχουμε καλλιεργήσει αυτές και με το ρεπουμπλικανικό στρατόπεδο όπως πρέπει να κάνουμε. Νομίζω είναι πρόωρο και για έναν ακόμα λόγο ο Τραμπ κακά τα ψέματα αν κάτι τον χαρακτηρίζει το βασικό, το κύριο, το μεγάλο είναι το γεγονός ότι είναι απρόβλεπτος. Δεν μπορεί κανείς να ποντάρει πως ακριβώς θα συμπεριφερθεί και αυτό ας το κρατήσουμε και ας μην πιαστούμε να κάνουμε προβλέψεις ότι θα είναι με την Άγκυρα ή εναντίον των ελληνικών συμφερόντων.

Χ.Κ. Ο Πομπέο ξέρουμε τι θέση θα πάρει. Ακούγεται για σύμβουλος ασφαλείας και για υπουργός άμυνας;

Δ.Κ. Έτσι. Κοιτάξτε ο Πομπέο είναι από τους λίγους της προηγούμενης θητείας  καταρχάς που επέζησε, διότι θυμάστε ότι οι Υπουργοί στην Βουλή Εθνικής Ασφαλείας και Προσωπάρχες, οι περισσότεροι εκ των οποίων εκφράστηκαν εξαιρετικά αρνητικά για τον Τραμπ οι δικοί του άνθρωποι θέλω να πω.

Χ.Κ. Βέβαια δεν τον πούλησε.

Δ.Κ.Ο Πομπέο αντιθέτως διατήρησε τη σχέση μέχρι τέλους και θεωρείται από τους σοβαρούς. Έχει πολύ σημασία να δούμε τι θα επιλέξει εν τέλει ο Τραμπ. Όλο το παιχνίδι είναι στα χέρια του πια. Δεν έχει περιορισμό, δεν χρειάζεται να συμβιβαστεί με την παλιά αριστοκρατία.

Δ.Τ. Και μια τελευταία κουβέντα, πολύ γρήγορη. Θέλω να μου πείτε και τι εκτιμάτε ότι θα σημάνει για αυτό που λέμε δημοκρατία ανά τον κόσμο η εκλογή Τραμπ γιατί βλέπω και στο ελληνικό ΥΕ να έχουν βγει διάφοροι και να πανηγυρίζουν λέγοντας διάφορα απίστευτα.

Δ.Κ. Κοιτάξτε, η Αμερική είναι πολύ παλιά και ισχυρή δημοκρατία έχει θεσμούς. Προφανώς θα επιχειρήσει να αλλοιώσει το δικαστικό σώμα. Το γεγονός ότι έχει την πλειοψηφία και στη Γερουσία του επιτρέπει να διορίσει ομοσπονδιακούς δικαστές εκτός από το Ανώτατο Δικαστήριο. Επίσης και εκεί αν ανοίξει τη θέση, αν κάποιος από τους εννιά εν ενεργεία τώρα ανώτατους δικαστές, οι οποίοι έτσι κι αλλιώς έχουν η πλειοψηφία στραφεί συντηρητικά, συνταξιοδοτηθεί ή πεθάνει. Κατά συνέπεια θα επηρεάσει, αλλά η δημοκρατία στην Αμερική, τουλάχιστον με αυτά που ξέρουμε, δεν θα κινδυνεύει και το αποτέλεσμα κακά τα ψέματα τελείωσε πολύ πιο γρήγορα, πολύ πιο ομαλά.

Δ.Τ. Ευχαριστούμε πολύ ευχαριστούμε.