Χριστίνα Κοραή :
Στον υπουργό, πάμε στον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, στον κύριο Δημήτρη Καιρίδη, καλημέρα σας.
Δημήτρης Καιρίδης :
Καλημέρα και στους, δύο καλή Σαρακοστή.
Δημήτρης Τάκης :
Καλημέρα κύριε Καιρίδη.
Χριστίνα Κοραή :
Καλή Σαρακοστή.
Δημήτρης Τάκης :
Να ξεκινήσουμε τώρα με αυτά που λέγαμε και νωρίτερα, έχουμε την ιστορία του ΑΠΘ, αλλά κυρίως της Πανεπιστημιούπολης στου Ζωγράφου με αυτά που βρέθηκαν μέσα τα κοντάρια, τα μαχαίρια, τα μολότοφ και όλα αυτά. Και το ερώτημα είναι γιατί μια τόσο εμβληματική ιστορία που κάνατε όπως ήταν η πανεπιστημιακή αστυνομία την αφήσατε στο περιθώριο, εξαφανίστηκε, και έχουμε πια επανάληψη των ιδίων πραγμάτων για τα οποία συζητούσαμε το 2019, διότι το 2019 υπήρχαν αυτά στα πανεπιστήμια και εσείς λέγατε ότι θα’ρθείτε για να τα βγάλετε.
Δημήτρης Καιρίδης :
Κανείς δεν μπορεί να μηδενίσει την προσπάθεια που έχει γίνει τα τελευταία πέντε χρόνια να σας θυμίσω ότι πάμπολλα πανεπιστημιακά κτίρια, τα οποία ήταν άβατο μέχρι πρόσφατα, έχουν αποδοθεί πίσω στους νόμιμους χρήστες τους και στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη και παντού σε όλη την Ελλάδα. Ήταν μια απαράδεκτη αυτή η κατάσταση, η οποία είχε δημιουργηθεί όχι μόνο την τετραετία ΣΥΡΙΖΑ για να είμαι δίκαιος συνολικά ήταν ένα πρόβλημα της μεταπολίτευσης, το οποίο ερχόμαστε τώρα να βάλουμε τέλος και να αποδώσουμε ακριβώς αυτές τις υποδομές, αυτά τα κτίρια στους νόμιμους χρήστες, όπως το θέλει ο ελληνικός λαός, ο Έλληνας φορολογούμενος που τα πληρώνει. Ότι εκεί είχαν επενδυθεί καριέρες και είχανε δημιουργηθεί μια σειρά από παραφυάδες με κομμάτι του πολιτικού συστήματος όλα τα προηγούμενα χρόνια νομίζω κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει, γι’ αυτό και ήταν τόσο δύσκολο αν θέλετε και κάπου καθυστερήσαμε και εμείς ως Νέα Δημοκρατία ως η μεγάλη ευρωπαϊκή κεντροδεξιά παράταξη της πατρίδας μας. Αναφέρομαι και σε προηγούμενες θητείες μας θέλω να πω, που θα’ πρεπε να είμαστε πιο αυστηροί.
Χριστίνα Κοραή :
Πάντως, δεν απλώς καθυστερήσατε, δεν καθυστερήσατε απλώς κύριε Καιρίδη την ακυρώσατε αυτή την, δεν υπάρχει πουθενά πανεπιστημιακή αστυνομία.
Δημήτρης Καιρίδης :
Υπάρχει..
Χριστίνα Κοραή :
Ε Τότε τι; τίποτα δεν παίρνει μυρωδιά; Να’ρθω και σε εαυτό. Tίποτα δεν παίρνει μυρωδιά; Χαμός γίνεται στην Πανεπιστημιούπολη. Υποτίθεται ότι κάποιοι θα έκαναν περιπολία εκεί, γύρω γύρω όλοι. Ε μα τώρα κοροϊδευόμαστε.
Δημήτρης Καιρίδης :
Ακούστε, ακούστε. Όχι, δεν κοροϊδευόμαστε και επαναλαμβάνω ότι είναι πολύ κακό πράγμα ο μηδενισμός. Εγώ μπορώ να δεχτώ την κριτική, να πάμε πιο γρήγορα, πιο αποφασιστικά, αλλά σας επαναλαμβάνω ότι δεκάδες κτίρια, δεκάδες κτίρια, τα οποία τελούσαν υπό κατάληψη, έχουν λήξει αυτές οι καταλήψεις. Ότι η αστυνομία σήμερα, η κανονική αστυνομία, μπορεί και παρεμβαίνει με έναν τρόπο που δεν το έκανε ποτέ τα προηγούμενα σαράντα πέντε χρόνια της μεταπολίτευσης και ότι εδώ “σπάμε αυγά” και ότι αυτό είναι μια μεγάλη τομή για το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο, διότι είχαν επενδύσει συγκεκριμένες δυνάμεις, όχι μόνο κάποιοι περιθωριακοί και κόμματα με λόγο συγκεκριμένο στη Βουλή, τα ξέρετε αυτά, είναι καταγεγραμμένα, να θέλουν αυτού του τύπου τις καταστάσεις, διότι έτσι καλλιεργούσαν και ανέπτυσσαν κομματικούς στρατούς.
Χριστίνα Κοραή :
Ωραία, πάμε τώρα στα δύο μεγάλα θέματα. Πρώτον, στη συμφωνία για το μεταναστευτικό Ελλάδας – Αιγύπτου, μάλλον Ευρωπαϊκής Ένωσης- Αιγύπτου. Δώστε μας κάποια στοιχεία .7,3 δις.
Δημήτρης Καιρίδης :
Ναι, κοιτάξτε, είναι κάτι το οποίο θέλαμε πάρα πολύ, διακαώς εμείς, η Ελλάδα, να στηρίξουμε την Αίγυπτο. Να στηρίξουμε την Αίγυπτο, τη φίλη Αίγυπτο που είναι μια στρατηγική σχέση που έχουμε αναπτύξει τα τελευταία χρόνια με την Αίγυπτο. Την Αίγυπτο που είναι ένας βασικός πυλώνας σταθερότητας σε όλη τη φλεγόμενη σήμερα Μέση Ανατολή και τρίτον, μια χώρα που έχει παίξει σπουδαίο ρόλο, πολύ θετικό ρόλο στην ανάσχεση της μεταναστευτικής πίεσης προς την Ευρώπη. Ένα μόνο στοιχείο αρκεί για να το αποδείξει κανείς αυτό, 9 εκατομμύρια πρόσφυγες φιλοξενεί σήμερα η Αίγυπτος.
Χριστίνα Κοραή :
9 εκατομμύρια..
Δημήτρης Καιρίδης :
Ναι, 9 εκατομμύρια. Εκεί εκβάλλουν τα μεταναστευτικά προσφυγικά ρεύματα από όλο το Σαχέλ, από όλη τη Μέση Ανατολή, από το Σουδάν, την Ερυθραία, την Αιθιοπία, την Υεμένη. Προφανώς στην Παλαιστίνη, την Συρία και κατά συνέπεια η στήριξη της Αιγύπτου ήταν μία πρώτη προτεραιότητα δικιά μας. Είναι κάτι το οποίο εγώ προσωπικά είχα θέσει κατ’επανάληψη στα Ευρωπαϊκά Συμβούλια, όταν κάποιοι σφυρούσαν αδιάφορα και είχαν άλλες προτεραιότητες. Να το πούμε αυτό. Στην Ευρώπη των 27, οι Εσθονοί, οι Λετονοί, οι Λιθουανοί, οι Πολωνοί, οι Φινλανδοί έχουν στραμμένη την προσοχή τους στην Ουκρανία και για αυτούς η Μεσόγειος ”κείται μακριά”, έτσι δεν είναι; Τα καταφέραμε και μάλιστα πολύ γρήγορα πήγε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μαζί με τους πρωθυπουργούς και με κομβική την παρουσία της Ελλάδας, να έχουμε αυτή τη συμφωνία συνολικά στήριξης της Αιγύπτου περιλαμβάνει και ένα σημαντικό κομμάτι για το μεταναστευτικό.
Χριστίνα Κοραή :
Πάντως οι ροές έχουν αυξηθεί κύριε Υπουργέ και εδώ χτυπάνε πολλά καμπανάκια.
Δημήτρης Καιρίδης :
Κατ’αρχάς να πούμε ότι τα στοιχεία των ροών δημοσιεύονται κάθε μήνα είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα του υπουργείου. Δεν μπορεί κανείς να το αμφισβητήσει, γιατί γίνεται και μια σπέκουλα από κάποιους πονηρούληδες, όχι από σας, εννοώ πολιτικούς αντιπάλους πάντα..και έχουμε μια πολύ μεγάλη αποκλιμάκωση, μια πολύ μεγάλη πτώση σε σχέση με τα υψηλά του Σεπτεμβρίου, η οποία ξεπερνάει το 60%.
Δημήτρης Καιρίδης :
Ναι.
Χριστίνα Κοραή :
Πόσοι είναι; Πόσο έχουν μειωθεί σε σχέση με τον Σεπτέμβριο;
Δημήτρης Καιρίδης :
Πάνω από 70% ως προς το Φεβρουάριο, για τον Μάρτιο, ο οποίος πάει πάρα πολύ καλά στα ανατολικά, η πτώση μπορεί να ξεπεράσει και το 80%. Αυτό άλλωστε αποτυπώνεται και επί του πεδίου, διότι έχουμε μεγάλη αποσυμφόρηση των δομών καταγραφής και υποδοχής. Στη Λέσβο σήμερα έχουμε τους μισούς, παίρνω τη Λέσβο γιατί είναι το μεγαλύτερο, το πιο σημαντικό νησί ως προς το μεταναστευτικό, παραδοσιακά δεχόταν τη μεγαλύτερη πίεση. Έχουμε τους μισούς περίπου διαμένοντες σε σχέση με τα τέλη Ιανουαρίου. Μια πολύ μεγάλη αποσυμφόρηση του συστήματος σήμερα. Αυτό δεν σημαίνει ότι εφησυχάζουμε, ή ότι τα πράγματα δεν μπορούν να χειροτερέψουν. Με δεδομένη τη διεθνή κρίση που έχουμε από την Ουκρανία, τη Μέση Ανατολή, το Σαχέλ, μην τα λέμε τώρα, έχουμε πάρα πολλούς πολέμους, διακρατικούς, εμφύλιους, πραξικοπήματα. Γίνεται το “Έλα να δεις” στην περιοχή μας και χρειάζεται μεγάλη εγρήγορση και προφανώς είχαμε και το πρόβλημα με την Ανατολική Λιβύη, εκεί ίσως αναφερόσασταν στην αύξηση. Πράγματι είχαμε αύξηση στην ανατολική, προς την Κρήτη και την Γαύδο, διότι δεν είχαμε ροές κατά συνέπεια και τριακόσια άτομα να έρθουν είναι 300%..
Χριστίνα Κοραή :
Ε βέβαια.
Δημήτρης Καιρίδης :
Τουλάχιστον η αύξηση.
Χριστίνα Κοραή :
Κύριε Υπουργέ..
Δημήτρης Καιρίδης :
Γιαυτό πάμε στην Αίγυπτο, διότι κλειδί για την ανάσχεση είναι η συνεργασία με την Αίγυπτο.
Χριστίνα Κοραή :
Πάμε στις τελευταίες δηλώσεις του κυρίου Ερντογάν, μας σόκαραν για μια ακόμη φορά είπε, κακώς σταματήσαμε στη μισή Κύπρο, πρέπει να την πάρουμε ολόκληρη. Πόσο βοηθούν τέτοιου είδους δηλώσεις και υπάρχει περίπτωση να λειτουργήσουν αποτρεπτικά για τη συνάντηση Ερντογάν – Μητσοτάκη τον Μάιο;
Δημήτρης Καιρίδης :
Κοιτάξτε, είναι απολύτως απαράδεκτες οι δηλώσεις δεν υπάρχει καμία αμφιβολία και βλάπτουν το κλίμα, το οποίο θέλουμε να καλλιεργήσουμε μεταξύ, της σχέσης μεταξύ των δύο χωρών. Από κει και πέρα εντάσσονται για να βάλουμε και το ευρύτερο πλαίσιο, όχι για να δικαιολογήσουμε, αλλά για να εξηγήσουμε.. Στην προεκλογική εκστρατεία του Ερντογάν και στην προσπάθεια που κάνει εν’ όψει δημοτικών εκλογών κρίσιμων, ιδίως στην Κωνσταντινούπολη, να προσεταιριστεί την ακραία εθνικιστική ψήφο, τώρα που η συμμαχία του Ιμάμογλου έχει διασπαστεί, η Ακσενέρ δεν το στηρίζει πια, όπως το έκανε το 2019. Έχει προβλήματα με τους Κούρδους και θέλει να του φράξει τον δρόμο, διότι τυχόν επανεκλογή Ιμάμογλου και αυτό είναι το κρίσιμο και το σημαντικό, να το έχουμε στο μυαλό μας, τον βάζει φαβορί για τη διαδοχή Ερντογάν το 2028. Δεν θέλει να είναι ο Ιμάμογλου ο διάδοχός του. Θέλει να είναι κάποιος από τους δικούς του. Θέλει να είναι αυτός που θα καθορίσει την επόμενη μέρα στην Τουρκία και δίνει τον νυν υπέρ πάντων αγώνα, ιδίως στην Κωνσταντινούπολη που τον ανέδειξε. Θυμάστε ότι ήταν δήμαρχος Κωνσταντινούπολης ο ίδιος ο Ερντογάν το 1994.
Χριστίνα Κοραή :
Ε βέβαια από κει ξεκίνησε.
Δημήτρης Καιρίδης :
Να του στερήσει τη δημαρχία, γι αυτό στην ουσία η μάχη στην Κωνσταντινούπολη είναι μεταξύ Ιμάμογλου και Ερντογάν, παρόλο που ο ίδιος τυπικά δεν είναι υποψήφιος… ο Ερντογάν είναι σαν να κατεβαίνει σε αυτές τις εκλογές και λέει διάφορες ακρότητες. Έχει πει πάρα πολλά και στο παρελθόν ο Ερντογάν, θα χρησιμοποιήσει κάθε λαϊκισμό προκειμένου να πετύχει τον στόχο του, δυστυχώς.
Χριστίνα Κοραή :
Το 88% του Πούτιν; Ωραίο.
Δημήτρης Καιρίδης :
Να πούμε ότι όταν πρωτοήρθε στην εξουσία είχε πάρει νομίζω πενήντα κάτι, συν τω χρόνω έχει καταφέρει να αυξήσει αυτό το ποσοστό, σε ποσοστά που δεν.. να το πω κομψά, συνηθίζονται στις δημοκρατίες με ελεγχόμενους τους αντιπάλους, χωρίς στην ουσία επιλογή. Ξέρετε οι εκλογές έχουν ένα χαρακτηριστικό και ένα πράγμα τις χαρακτηρίζει και τις διαφοροποιεί από οτιδήποτε άλλο, πρέπει να υπάρχει επιλογή. Να υπάρχει δυνατότητα επιλογής, έτσι δεν είναι; Νομίζω ότι οι πάντες συμφωνούν ότι στη Ρωσία σήμερα δεν υπάρχει κάτι τέτοιο, κατά συνέπεια δεν είναι εκλογές με την έννοια που τις αντιλαμβανόμαστε στη Δύση. Είναι περισσότερο μια στέψη, μια επαναβεβαίωση του μονάρχη αρχηγού προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και μια περαιτέρω οπισθοδρόμηση της δημοκρατίας στη Ρωσία, με πολύ αρνητικές συνέπειες τόσο για τους Ρώσους και τον μεγάλο ρωσικό λαό, πρέπει πάντοτε να το λέμε αυτό, να το υπογραμμίζουμε και να το διαφοροποιούμε από το καθεστώς Πούτιν, όσο και ευρύτερα για την Ευρώπη. Βλέπετε τι γίνεται στην Ουκρανία σήμερα.
Χριστίνα Κοραή :
Εμμ.
Δημήτρης Τάκης :
Λοιπόν, θέλω να ρωτήσω και κάτι άλλο κύριε Καιρίδη, με αφορμή την ιστορία των Τεμπών, έχουμε ένα επεισόδιο για το οποίο τώρα πριν από λίγο παρενέβη και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κύριος Μαρινάκης. Ο κύριος Κυμπουρόπουλος στην Ευρωβουλή μετά την ομιλία της κυρίας Κάρυστιανού, είπε ότι δεν πρέπει να υπάρχει κομματικό πρόσημο στην προσπάθεια να, εν πάση περιπτώσει, να εντοπιστούν οι ευθύνες και όλα αυτά και έχει υπάρξει μια πολύ έτσι σφοδρή επίθεση στα socialmedia εναντίον του. Το οποίο ανάγκασε τον κύριο Μαρινάκη πριν από λίγο να βγάλει μια ανακοίνωση και στην οποία λέει ότι ο κύριος Κυμπουρόπουλος δέχεται χυδαία και ρατσιστική επίθεση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κυρίως από ανώνυμα προφίλ που επιτίθενται στον ευρωβουλευτή επειδή τόλμησε να τοποθετηθεί δημοσίως με νηφαλιότητα και λέει ότι οι συντάκτες αυτών των αποτρόπαιων σχολίων δεν είναι δυνατόν να κρύβονται πίσω από την ανωνυμία και να μένουν ατιμώρητοι. Θέλουμε ένα σχόλιο για αυτό και ένα σχόλιο για όλη αυτή τη συζήτηση που λέει ότι δεν χειριστήκατε και με τον καλύτερο τρόπο την εξεταστική επιτροπή και επίσης έχει έρθει ήδη στη Βουλή μία μήνυση από τραυματία, πάλι κατά του πρώην υπουργού Μεταφορών του κυρίου Καραμανλή και το ερώτημα είναι τι πρέπει να κάνει τώρα η Νέα Δημοκρατία αν τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζητήσουν εκ νέου τη σύσταση προανακριτικής Επιτροπής;
Δημήτρης Καιρίδης :
Ναι, κοίταξε κατ’αρχάς εκπλήσσομαι για αυτό το επεισόδιο με τον καλό συνάδελφο ευρωβουλευτή Στέλιο Κυμπουρόπουλο, ο οποίος είναι να το πούμε αυτό από τους πλέον συμπαθείς, από τις πλέον συμπαθείς φιγούρες στο ελληνικό πολιτικό σύστημα, αλλά ακόμα και κάποιος σαν τον Κυμπουρόπουλο δεν εκ φεύγει της χυδαιότητας από ότι φαίνεται, δεν το ξέρω, το μαθαίνω τώρα από εσάς δεν έχω προλάβει, να..
Δημήτρης Τάκης :
Είναι πρώτο trend στο Twitter η λέξη ντροπή και αφορά κυρίως επιθέσεις κατά του κυρίου Κυμπουρόπουλου για αυτά που είπε στις Βρυξέλλες.
Δημήτρης Καιρίδης :
Λοιπόν να πούμε τούτο και επιτρέψτε μου να το πω όσο πιο δυνατά και ξεκάθαρα γίνεται, είναι άλλο πράγμα η πλήρης διερεύνηση όλων των ευθυνών όλων όσων εμπλέκονται και άλλο πράγμα ένας δικαστικός λαϊκισμός, ο οποίος βλάπτει εν τέλει την ίδια τη δημοκρατία μας και πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί υπάρχουν δυνάμεις που θέλουν να τον εκθρέψουν. Στο τέλος αυτό το φίδι θα μας δαγκώσει όλους και σας το λέω, εγώ ως νέος πολιτικός που μπήκε στην πολιτική το 2019, θεωρώντας ότι δεν πρέπει να ξαναζήσουμε την περίοδο 2015-2019, χωρίς πολιτικές καταγωγές και άλλα, και βλέπω ακριβώς τη συνολική απαξίωση, θα σας έλεγα της πολιτικής και του πολιτικού συστήματος που τέτοιου τύπου απόψεις κομίζουν και ρίχνουν νερό στο μύλο της..
Χριστίνα Κοραή :
Εδώ υπάρχει όμως και ένα θέμα, έχουμε κύριε Καιρίδη μια εθνική τραγωδία και το 77 % των πολιτών πιστεύουν ότι η κυβέρνηση επιχείρησε να τη συγκαλύψει.
Δημήτρης Καιρίδης :
Ναι.
Χριστίνα Κοραή :
Αυτό δεν είναι αρνητικό για σας;
Δημήτρης Καιρίδης :
Προφανώς. Προφανώς είναι.
Χριστίνα Κοραή :
Άρα εσείς δώσατε αυτή την εικόνα.
Δημήτρης Καιρίδης :
Κοιτάξτε, ενδεχομένως, έχει να κάνει ωστόσο με την εποχή του διαδικτύου με μια ευρύτερη συνωμοσιολογία, με μια ευρύτερη απαξίωση και με μια ευρύτερη ευκολία που έχουμε στις μέρες μας, σε σχέση με το παρελθόν και βεβαίως το τεράστιο γεγονός της τραγωδίας αυτής καθ’αυτής. Εδώ θα πρέπει και εσείς οι δημοσιογράφοι και όλοι μας, διότι όλοι συμμετέχουμε στο πολιτικό σύστημα, ο καθένας έχει το μερίδιο ευθύνης του, να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί, ψύχραιμοι και σοβαροί. Είναι άλλο πράγμα…
Χριστίνα Κοραή :
Ο κύριος Καραμανλής έχει να φοβηθεί μια προανακριτική επιτροπή;
Δημήτρης Καιρίδης : Θεωρώ απολύτως όχι.
Χριστίνα Κοραή :
Μάλιστα.
Δημήτρης Καιρίδης :
Θεωρώ όμως ότι το πολιτικό σύστημα έχει να φοβηθεί από τον λαϊκισμό και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί.
Χριστίνα Κοραή :
Κλείνουμε.
Δημήτρης Καιρίδης :
Θα το δούμε. Έχουμε αύριο τη συζήτηση στη Βουλή, να είστε καλά.
Χριστίνα Κοραή : Σας ευχαριστούμε κύριε Υπουργέ, καλημέρα σας, καλημέρα σας.