Ο Δημήτρης Καιρίδης στον Real FM 97.8 με την Κ. Μακρή και τον Μ. Μάνο Νιφλή | 08.04.2024

YouTube video

Date    2024-04-08

Κάτια Μακρή :

Στην τηλεφωνική μας γραμμή, για να συναντήσουμε στην άλλη άκρη της, τον κύριο Δημήτρη Καιρίδη, τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου. Καλό μεσημέρι κύριε Υπουργέ.

Μάνος Νιφλής :

Γειά σας, κύριε Υπουργέ.

Δημήτρης Καιρίδης :

Καλό μεσημέρι, καλό μεσημέρι και στους δύο και στους ακροατές μας.

Κάτια Μακρή :

Να ξεκινήσω λίγο, από τα μη δικά σας αμιγώς θέματα, τα αρμοδιότητάς σας, να πάμε ακριβώς στον κύριο Νίκο Ανδρουλάκη, ο οποίος πήγε στην ΑΔΑΕ για να ενημερωθεί, για την αιτία της παρακολούθησης του, μετά από το ΣτΕ. Κάποια στιγμή δεν πρέπει να τελειώνει αυτό κύριε Καιρίδη; Να μάθει και ο κύριος Ανδρουλάκης γιατί τον παρακολουθούσε η ΕΥΠ, να το μάθει και η κοινή γνώμη, γιατί έχουμε έναν αρχηγό που πάει και ξαναπάει σε εκλογές, έχοντας μόνο τη διαβεβαίωση του πρωθυπουργού ότι δεν παρακολουθούνταν για κάτι σοβαρό ή αυτό το οποίο παρακολουθούνταν δεν προέκυψε. Δεν πρέπει να τα λύνουμε αυτά τα ζητήματα;

Δημήτρης Καιρίδης :

Προφανώς και γι’ αυτό ο κύριος Ανδρουλάκης είχε κληθεί αν θυμάστε τότε, από τον κύριο Γεραπετρίτη να ενημερωθεί από την ΕΥΠ και ο ίδιος δεν πήγε. Θεώρησε ότι..

Κάτια Μακρή :

Ναι, αλλά δεν ήταν θεσμική ενημέρωση αυτή.

Δημήτρης Καιρίδης :

Πάντως σίγουρα δεν μπορεί να του την κάνει η ΑΔΑΕ.

Κάτια Μακρή :

Γιατί το λέτε αυτό; Αν δεν μπορεί να του την κάνει η ΑΔΑΕ, ποιος μπορεί;

Δημήτρης Καιρίδης :

Μόνο η τριμελής επιτροπή που έχει συσταθεί με τον νόμο του ’22. Ακούστε να δείτε, γιατί τώρα εδώ έχει γίνει ένα κουβάρι.

Μάνος Νιφλής :

Ναι για βοηθήστε μας λίγο σε αυτό.

Δημήτρης Καιρίδης :

Στο οποίο συμμετέχουν, δυστυχώς, και τα μέσα ενημέρωσης, προφανώς υπάρχει και πολύ πολιτικό θέατρο, σε ένα θέμα που είναι πάρα πολύ σοβαρό και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Το Συμβούλιο της Επικρατείας έβγαλε αντισυνταγματική τη διάταξη του νόμου του ’21 για πλήρη απαγόρευση ενημέρωσης του παρακολουθούμενου και είπε ότι αυτή η ενημέρωση πρέπει να γίνεται με όρους και κανόνες, με στάθμιση και ούτω καθεξής. Και επέστρεψε στο καθεστώς του νόμου του 1994, νόμου ΠΑΣΟΚ, ο οποίος ψηφίστηκε με υπουργό Προεδρίας τότε, τον Αναστάσιο Πεπονή και Υπουργό Δικαιοσύνης, τον κύριο Κουβελάκη. Αυτός ο νόμος δεν άλλαξε ούτε επί ΣΥΡΙΖΑ και απαγορεύει στην εισαγγελική διάταξη της νόμιμης επισύνδεσης από την ΕΥΠ, για λόγους εθνικού συμφέροντος να περιλαμβάνει αιτιολογία. Κατά συνέπεια, η εισαγγελική διάταξη, η οποία πήγε από την ΕΥΠ στην ΑΔΑΕ δεν περιλαμβάνει αιτιολογία, και κατά συνέπεια δεν μπορεί, από τα λίγα νομικά που καταλαβαίνω εγώ, θα μας τα πει τώρα και θα βγουν όλα στη δημοσιότητα τα επόμενα λεπτά και τις επόμενες ώρες, δεν μπορεί ο κύριος Ράμμος και να θέλει, όσο και να θέλει, διότι δεν το έχει, δεν περιλαμβάνεται η αιτιολογία, με βάση νόμο του ΠΑΣΟΚ.

Μάνος Νιφλής :

Ναι, εδώ πάντως να ρωτήσω πρακτικά όταν μιλάμε για ενημέρωση-

Δημήτρης Καιρίδης :

Ο μόνος που ξέρει είναι ο εισαγγελέας της ΕΥΠ, ο οποίος περιλαμβάνεται στο τριμελές όργανο, το οποίο έφτιαξε εκ των υστέρων, ο νέος νόμος του 2022 και για αυτό ο Γεραπετρίτης είχε δίκιο, όταν καλούσε τον Ανδρουλάκη να χτίσει την ΕΥΠ, για να ενημερωθεί.

Μάνος Νιφλής :

Μισό λεπτό, να το διευκρινίσουμε αυτό, κύριε Υπουργέ. Μιλάμε, ο κύριος Γεραπετρίτης καλούσε τον κύριο Ανδρουλάκη να πάει στην ΕΥΠ, δεν τον καλούσε να ενημερωθεί από αυτό το τριμελές όργανο.

Δημήτρης Καιρίδης :

Δεν υπήρχε τότε το τριμελές όργανο. Αυτό ήταν ο νόμος, ο οποίος έγινε στη συνέχεια, ο οποίος βάζει μια σειρά από νέες ασφαλιστικές δικλείδες, αν θυμάστε, ποιος θα είναι διοικητής της ΕΥΠ, ποιος θα είναι ο δεύτερος στην ΕΥΠ, πώς θα γίνονται τέτοιου τύπου επισυνδέσεις, και δημιουργεί και έναν μηχανισμό ενημέρωσης του παρακολουθούμενου, με όρους και κανόνες βέβαια, δεν είναι μια γενικευμένη ενημέρωση, δεν μπορεί ο καθένας, να γίνεται μια στάθμιση μεταξύ εθνικού συμφέροντος και του έννομου συμφέροντος του παρακολουθούμενου και ανάλογα να αποφασίζεται και να ενημερώνεται.

Κάτια Μακρή :

Πάντως, κύριε Υπουργέ, τώρα..

Δημήτρης Καιρίδης :

Αυτή είναι η ισχυούσα σήμερα διαδικασία.

Κάτια Μακρή :

Λέτε για την ισχύουσα διαδικασία. Εγώ επαναφέρω το ερώτημα, ότι έχουμε έναν πολιτικό αρχηγό, ο οποίος δεν μπορεί να μάθει, γιατί τον παρακολουθούσαν. Και αυτό είναι ένα πολιτικό ζήτημα, είναι βαθιά πολιτικό ζήτημα και είναι θέμα κράτους δικαίου. Δηλαδή, δεν μπορεί ένας πολίτης, ο οποίος έχει εντοπίσει ο ίδιος ότι τον παρακολουθούσε το Predator και μέσω αυτού μαθαίνει, ότι τον παρακολουθούσε τελικά και η ΕΥΠ, να μην μπορεί να βγάλει άκρη και να είναι πολιτικός αρχηγός. Το αντιλαμβάνεστε αυτό.

Δημήτρης Καιρίδης :

Ακούστε, είναι άλλο πράγμα το Predator, και άλλο πράγμα η νόμιμη επισύνδεση από την ΕΥΠ.

Μάνος Νιφλής :

Σωστά.

Κάτια Μακρή :

Για την νόμιμη εγώ μιλώ τώρα λοιπόν, με αφορμή το Predator, έμαθε τη νόμιμη.

Δημήτρης Καιρίδης :

Μπράβο, άρα αφήστε το Predator απέξω. Άρα μιλάμε τώρα για τη νόμιμη επισύνδεση, μιλάω πάρα πολύ νομικά, τεχνοκρατικά, δεν αποφεύγω το πολιτικό διακύβευμα και το πολιτικό ερώτημα, αλλά για να συνεννοηθούμε λίγο, επιτρέψτε μου, για τη νόμιμη επισύνδεση, με εισαγγελική εντολή από την ΕΥΠ, για λόγους εθνικού συμφέροντος, για αυτήν την επισύνδεση, ο κύριος Ανδρουλάκης προσέφυγε στη δικαιοσύνη και κηρύχθηκε ο νόμος του ’21, ο οποίος όμως στο μεταξύ έχει αντικατασταθεί, από νέο νόμο του ’22, αντισυνταγματικός και πάει το ΣτΕ και παραπέμπει, αναβιώνει το προηγούμενο νομικό καθεστώς, που είναι του ‘ 94. Το οποίο απαγορεύει, επαναλαμβάνω, απαγορεύει, για να συνεννοηθούμε σε αυτή τη χώρα και να φύγουμε από το θέατρο, την οποιαδήποτε αιτιολόγηση της εισαγγελικής διάταξης. Αυτός ο νόμος, είναι νόμος ΠΑΣΟΚ, και ίσχυσε για όλο το διάστημα από το ’94 μέχρι το ’21 και επί ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό μόνο σας λέω.

Κάτια Μακρή :

Κύριε Καιρίδη, εγώ σας μιλώ λίγο πιο πολιτικά. Εδώ έχεις τα Τέμπη, στα οποία υπάρχει εμπεδωμένη στην κοινή γνώμη, μια αντίληψη συγκάλυψης. Έχεις τις υποκλοπές, που μετά από 2 χρόνια η δικαιοσύνη δεν έχει φτάσει πουθενά, που να το έχουμε μάθει εμείς και να αποδώσει δικαιοσύνη-

Δημήτρης Καιρίδης :

Μιλάμε μια στιγμή, μια στιγμή, γιατί τα λέτε όλα, τα βάζετε σε ένα μίξερ.

Κάτια Μακρή :

Για το κράτος δικαίου, ο παρανομαστής, όμως, είναι κράτος δικαίου.

Κάτια Μακρή :

Μιλάμε για τη νόμιμη επισύνδεση. Κυρία Ράπτη.

Κάτια Μακρή :

Μακρή.

Μάνος Νιφλής :

Μακρή.

Δημήτρης Καιρίδης :

Με συγχωρείτε πάρα πολύ. Με συγχωρείτε.

Κάτια Μακρή :

Δεν ξέρω ποια Ράπτη σκέφτεστε, αλλά δεν είμαι εγώ αυτή.

Δημήτρης Καιρίδης :

Αλίμονο, αλίμονο, μεγάλο το λάθος μου.

Κάτια Μακρή :

Καλά δεν είναι και τόσο φοβερό, σιγά Υπουργέ.

Δημήτρης Καιρίδης :

Ακούστε, μην τα βάζουμε όλα σε ένα μίξερ, γιατί στο τέλος θα χαθούμε.

Κάτια Μακρή :

Έχει έναν παρονομαστή, το κράτος δικαίου.

Δημήτρης Καιρίδης :

Βεβαίως, το κράτος δικαίου, στο οποίο όλοι ομνυούν, αλλά λίγοι το υπηρετούν ουσιαστικά, διότι δεν υπηρετείται το κράτος δικαίου, με αυτή τη συζήτηση που έγινε στη Βουλή για την πρόταση μομφής, όπου όλοι, όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ”ουρά” του Βελόπουλου και της συνωμοσιολογίας, δεν θέλουν δίκη, κανείς δεν ενδιαφέρεται για τη δίκη, όλοι θέλουν καταδίκη, για να εκμεταλλευτούν και να εργαλειοποιήσουν μια τεράστια τραγωδία. Ότι εμείς αποτύχαμε επικοινωνιακά, αν αυτό είναι που με ρωτάτε, και ότι εμπεδώθηκε μια λάθος αντίληψη στην κοινή γνώμη να το δεχθώ, διότι δεν υπάρχει συγκάλυψη, όταν οι χρόνοι που τρέχει η δικαιοσύνη σήμερα για την τραγωδία των Τεμπών είναι 5 φορές πιο γρήγορα, από ό,τι για το Μάτι. Διότι στο Μάτι ακόμα δεν έχει γίνει η πρωτόδικη, ενώ στα Τέμπη στις επόμενες λίγες εβδομάδες θα ξεκινήσει η ακροαματική διαδικασία και έχουμε ήδη 32, οι οποίοι έχουν παραπεμφθεί, πολλοί εκ των οποίων είναι και προφυλακισμένοι. Δεν υπάρχει, και αν κάποιος θέλει την επίσπευση να πάω και ένα βήμα παραπέρα, είναι η κυβέρνηση, για να μην αφήσει να αιωρείται η αντιπολίτευση. Προσέξτε να δείτε τώρα εδώ, η αντιπολίτευση έχει κάθε συμφέρον και σας μιλώ τελείως πολιτικά, χωρίς να μπαίνω στα νομικά, η υπόθεση να σέρνεται. Η υπόθεση διαρκώς να είναι στην επικαιρότητα, να είναι πρωτοσέλιδο και να κάνει κακό, προφανώς στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Για αυτό βλέπετε, ότι όταν εκλήθη να καταθέσει πρόταση προανακριτικής, όταν συζητήθηκαν τα πορίσματα, τα διαφορετικά πορίσματα από την εξεταστική, δεν το έκανε. Δεν θέλει το συγκεκριμένο η αντιπολίτευση. Η αντιπολίτευση θέλει να αιωρείται η υποψία, να υπάρχουν ένοχοι, έτσι γενικά και αόριστα, προκειμένου να φθείρεται η κυβέρνηση.

Μάνος Νιφλής :

Ναι, βέβαια..

Δημήτρης Καιρίδης :

Δουλειά της κυβέρνησης και συμφέρον της Κυβέρνησης, είναι όλα αυτά να γίνουν πάρα πολύ γρήγορα, γι’ αυτό και ο Γιώργος Φλωρίδης το πήρε πάνω του και το φέρνει πάρα πολύ γρήγορα στη Λάρισα, το ζήτημα αυτό, για τα ελληνικά δεδομένα γρήγορα, έτσι, για να μην-

Μάνος Νιφλής :

Κύριε Υπουργέ, ούτως ή άλλως κάνατε και την εισαγωγή σας, ότι φέρετε μεγάλο μέρος της ευθύνης διαχείρισης αυτής της ιστορίας, δεν ξέρω αν επικοινωνιακά ή στην ουσία, αλλά μένω σε αυτό που λέτε εσείς, που έχετε δώσει, έχετε δημιουργήσει όλο το περιβάλλον, να σας το πω εγώ διαφορετικά, που αναπτύσσονται και τέτοια φαινόμενα, έτσι; Ούτως ή άλλως τώρα να το πω και συγγνώμη για την έκφραση, τα ”λούζεστε”.

Δημήτρης Καιρίδης :

Γενικά ήταν από την αρχή τα πράγματα, επικοινωνιακά, εξαιρετικά δύσκολα. Μιλάμε για μια τεράστια τραγωδία, μας συγκλόνισε όλους.

Μάνος Νιφλής :

Δεν δόθηκαν απαντήσεις κύριε υπουργέ, αλλά τώρα μην πάμε σε αυτό, δηλαδή μην μπούμε στην ουσία αυτού.

Κάτια Μακρή :

Για να προλάβουμε να πάμε και λίγο στα δικά σας θέματα.

Δημήτρης Καιρίδης :

Όποιος άκουσε την εξεταστική και τους μάρτυρες, αλλά κανείς δεν έχει την υπομονή, θα είδε ότι δεν υπήρξε ούτε μία φράση, από μάρτυρες που κάλεσε ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ και η αντιπολίτευση, η οποία να αναπαρίχθηκε στη συνέχεια εναντίον της κυβέρνησης, δεν υπήρξαν τέτοια.

Κάτια Μακρή :

Κύριε υπουργέ, επειδή έχουμε ελάχιστο χρόνο, να πάμε λίγο στα δικά σας θέματα;

Μάνος Νιφλής :

Να προλάβουμε και τα υπόλοιπα.

Δημήτρης Καιρίδης :

Ευχαρίστως.

Κάτια Μακρή :

Καταρχάς, θέλω να σας ρωτήσω, αν η κατάσταση στην Κρήτη έχει εξομαλυνθεί ή αν συνεχίζει να δέχεται αυξημένους αριθμούς μεταναστών και προσφύγων;

Δημήτρης Καιρίδης :

Κοιτάξτε, τις τελευταίες 4-5 μέρες όχι. Την προηγούμενη εβδομάδα, όμως, είχαμε 4 περιστατικά, δεν το κρύβει κανείς και είμαστε σε διαρκή επιφυλακή. Γίνονται μια σειρά από ενέργειες, που περιλαμβάνουν και την καλύτερη συνεργασία με την Αίγυπτο, προφανώς την ώρα που πριν από μισή ώρα εκδόθηκε το δελτίο τύπου του Υπουργείου, για τις ροές του μηνός Μαρτίου, σε λίγο θα το έχετε και εσείς, στο οποίο φαίνεται η πολύ μεγάλη αποκλιμάκωση που έχουμε σε σχέση με τον Φεβρουάριο, πάνω από 35% και συνολικά από τα υψηλά του περασμένου Σεπτεμβρίου, πάνω από 80%. Θέλω να πω ότι το μέτωπο στα ανατολικά με την Τουρκία πάει καλά. Έχουμε μία ανησυχία για τη Λιβύη προς την Κρήτη, και το παρακολουθούμε, με δεδομένη τη διεθνή κατάσταση, η οποία είναι εξαιρετικά επιβαρυμένη.

Κάτια Μακρή :

Εξαιρετικά, ακριβώς. Τώρα αυτό το talent visa και η tech visa, τί είναι;

Δημήτρης Καιρίδης :

Γίνεται το έλα να δεις από το Λιβανο.. Κοιτάξτε, φέρουμε ένα νέο νομοσχέδιο, το οποίο έχει πάρα πολλά μέσα, από τη μία αυστηροποιεί ποινές για διακίνηση, διότι εμείς βασικός μας στόχος είναι η καταπολέμηση της διακίνησης και της παράνομης μετανάστευσης, από την άλλη, όμως, θέλουμε να αναδείξουμε την Ελλάδα και να βοηθήσουμε στην ανάδειξή της σε διεθνές επιστημονικό, ακαδημαϊκό, επενδυτικό κέντρο, με μια σειρά νέου τύπου θεωρήσεις, μεταξύ των οποίων είναι και η talent και η tech visa, γιατί θέλουμε να προσελκύσουμε ταλέντα και υψηλή ειδίκευση στην ελληνική οικονομία και ελληνική κοινωνία, με όρους και κανόνες, σύμφωνα με τις δικές μας επιλογές και ανάγκες.

Μάνος Νιφλής :

Ναι. Τώρα εγώ να κάνω το ερώτημα που κάνω σταθερά στον κύριο Καιρίδη-

Δημήτρης Καιρίδης :

Η μεταναστευτική μας πολιτική είναι στην καινοτομία και στην πρωτοπορία, ευρωπαϊκά. Το αποδείξαμε και πριν τα Χριστούγεννα με την τροπολογία.

Κάτια Μακρή :

Ετήσιες θα είναι αυτές;

Δημήτρης Καιρίδης :

Αυτές θα είναι ετήσιες. Η tech visa για εργαζόμενους σε νεοφυείς επιχειρήσεις, αυτό που λέμε startups, η talent visa, χωρίς εργασία απαραίτητα, αρκεί να έχεις τελειώσει ένα από τα 100 κορυφαία πανεπιστήμια του κόσμου, όπως το Harvard, το MIT, να έρθεις εδώ και να γίνεις μέρος ενός οικοσυστήματος, μέσα από το οποίο μπορεί να βγει μια εταιρεία, μια επιχειρηματική ιδέα, κάτι καινούργιο που να βοηθήσει και την Ελλάδα.

Μάνος Νιφλής :

Μάλιστα. Πείτε μας πώς κυλάει, γιατί ξέρω ότι το παρακολουθείτε, σχεδόν καθημερινά, το κομμάτι με τις τροπολογίες, με τα εργατικά χέρια που αναζητούσαμε;

Δημήτρης Καιρίδης :

Αυτό πηγαίνει καλά. Έχουμε μέχρι στιγμής 14.000 αιτήσεις, άρα 14.000 αλλοδαποί, μετανάστες που ήταν εδώ και χρόνια στην Ελλάδα, έχουν προσέλθει στις υπηρεσίες, στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, έχουν υποβάλει τα δικαιολογητικά τους, έχουν ταυτοποιηθεί, έτσι δεν είναι; έχουνε συμβόλαιο εργασίας, 4.500 χιλιάδες από αυτές τις 14.000 έχουν ήδη πάρει προσωρινή άδεια διαμονής και πρόσβαση στην αγορά εργασίας και οι περισσότερες των αιτήσεων από ό,τι φαίνεται από τους ρυθμούς απόρριψης, που είναι πολύ χαμηλά, θα γίνουν εν τέλει δεκτές και κάθε μέρα μπαίνουν στο σύστημα περίπου 500.

Κάτια Μακρή :

Για τουρισμό είναι αυτοί όλοι ή είναι και για αγροτικά χέρια;

Δημήτρης Καιρίδης :

Όχι, όχι, έχουμε την κατανομή και δημοσιεύονται τα στοιχεία. Έχουμε περίπου ένα 20% εργάτες γης, ένα 20% οικιακές βοηθούς, ένα 20% στον τουρισμό, στην εστίαση και ούτω καθεξής, σε όλες τις δραστηριότητες, τις οικονομικές.

Κάτια Μακρή :

Mάλιστα, λοιπόν, ευχαριστούμε πολύ τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου. Καλό μεσημέρι κύριε Καιρίδη.