Τέρενς Κουίκ :
Καλημερίζω τον υπουργό, τον κύριο Καιρίδη, τι κάνετε;
Έρη Πανάγου :
Kαλημέρα.
Δημήτρης Καιρίδης :
Καλημέρα, καλημέρα και στους δύο, καλά, καλά.
Τέρενς Κουίκ :
Φαγώθηκαν τρία λεπτά στην αναμονή και τώρα τι θα κάνουμε; Τρέχουμε και δεν προλαβαίνουμε.
Δημήτρης Καιρίδης :
Α! Είναι που είναι τα τρέχοντα θέματα στο υπουργείο τι να κάνουμε;
Τέρενς Κουίκ :
Το ξέρω λοιπόν. Πρώτη ερώτηση από την Έρη.
Έρη Πανάγου :
Λοιπόν, κύριε υπουργέ, εγώ θα ήθελα να σας ρωτήσω για τις επαναλαμβανόμενες δηλώσεις που γίνονται για την Κύπρο και από τον Ερντογάν αρχικά, μετά από τον Γιλμάζ τώρα από υποψήφιο δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης, φίλα προσκείμενο στον Ερντογάν.
Τέρενς Κουίκ :
Προκλητικές.
Έρη Πανάγου :
Προκλητικές δηλώσεις πενήντα χρόνια συμπληρώνονται από την Κατοχή φέτος το καλοκαίρι.
Τέρενς Κουίκ :
Πού πάει, σε σχέση και με τα ευρωτουρκικά έτσι; Με τα ελληνοτουρκικά.
Δημήτρης Καιρίδης :
Αν κάτι συμβολίζει τη μεταστροφή του Ερντογάν σε σχέση με το πώς είχε έρθει στην εξουσία πριν από είκοσι χρόνια είναι το Κυπριακό. Θυμάστε ότι ένα από τα πρώτα πράγματα που έκανε όταν ανέλαβε ήταν να αδειάσει τον ΡαούφΝτενκτάς και να στηρίξει αναφανδόν τότε το σχέδιο Ανάν σε μια έτσι πιο ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, αυτό, αλλά έχουν πάει περίπατο, σήμερα είναι ένας άλλος Ερντογάν, ο οποίος ενόψει εκλογών και ιδίως στην Κωνσταντινούπολη, θα πει και θα κάνει ό,τι νομίζει είναι απαραίτητο, θέλει να πολώσει το κλίμα, να δημιουργήσει προβλήματα στον Ιμάμογλου, να στρέψει την προσοχή μακριά από την οικονομία, τον πληθωρισμό, την ακρίβεια, τα υψηλά επιτόκια και να μιλήσει για το Μαντζικέρτ αν θέλετε πριν από χίλια χρόνια, για την εισβολή που δεν ολοκλήρωσαν οι πολιτικοί του αντίπαλοι, οι τότε Κεμαλιστές, ο ΜπουλέντΕτζεβίτ πρωθυπουργός της εισβολής το 1974, ότι αυτός θα τα έκανε καλύτερα. Χωρίς να υποτιμώ και χωρίς να παραβλέπω.
Τέρενς Κουίκ :
Αυτό δεν μας δυσκολεύει; δεν μας δυσκολεύει; Να σας διευκολύνω λίγο.
Δημήτρης Καιρίδης :
Απολύτως, απολύτως.
Τέρενς Κουίκ :
Μας δυσκολέυει, ναι.
Δημήτρης Καιρίδης :
Απολύτως, απολύτως και δεν βοηθάει καθόλου. Είναι απολύτως απαράδεκτες αυτές δηλώσεις ανιστόρητες, επιστρέφονται και απαντώνται βέβαια, όπως πρέπει, σε κάθε περίπτωση και από τους Κύπριους αδελφούς μας και από εμάς εδώ στην Αθήνα και στην Ευρώπη και παντού. Από κει και πέρα όμως, είναι το πλαίσιο, το προεκλογικό, έχουν μείνει δέκα μέρες, δίνει τον νυν υπέρ πάντων αγώνα για να ανατρέψει την ήττα του το 2019, τη μόνη ήττα που είχε σε αυτή την, στα 22 χρόνια πολιτικής του κυριαρχίας στην Τουρκία. Θέλει πάση θυσία να κόψει τον δρόμο στον Ιμάμογλου, διότι μια επανεκλογή Ιμάμογλου στην Κωνσταντινούπολη, τον βάζει φαβορί για τη διαδοχή του Ερντογάν το 2028 στις προεδρικές εκλογές.
Τέρενς Κουίκ :
Ποτέ δεν κατάλαβα, Υπουργέ, ποτέ δεν κατάλαβα γιατί επέμενε η αντιπολίτευση να κατεβάσει κάποιον που.
Δημήτρης Καιρίδης :
”Αυτοκτόνησε”
Τέρενς Κουίκ :
“Αυτοκτόνησε”, κάποιο καμένο χαρτί και όχι τον Ιμάμογλου. Τέλος πάντων, να σας κάνω τώρα ένα ερώτημα.
Δημήτρης Καιρίδης :
Αυτά που τα λέγαμε εμείς εδώ στην Ελλάδα, τα ξέρουμε καλύτερα.
Τέρενς Κουίκ :
Το θυμάστε;
Δημήτρης Καιρίδης :
Δεν τα είδανε εκεί στην αντιπολίτευση και κατεβάσαν τον πιο αδύναμο υποψήφιο, αυτός ο οποίος είχε τις λιγότερες πιθανότητες και αποδείχθηκε αυτό.
Τέρενς Κουίκ :
Ναι, ναι ερώτηση τώρα, για τα μεταναστευτικά. Έχει μειωθεί η κατάσταση;
Δημήτρης Καιρίδης :
‘Οχι ότι για εμάς βέβαια θα ήταν καλύτερα, μην έχουμε…
Τέρενς Κουίκ :
Όχι, όχι σύμφωνοι. Ναι. Ερώτηση, κάτω στην στη Γαύδο από εκείνη την πλευρά έχουμε ηρεμήσει, τι γίνεται με το μεταναστευτικό γενικότερα;
Δημήτρης Καιρίδης :
Κοιτάξτε εδώ και δέκα μέρες δεν υπάρχει άλλη ροή. Είχαμε αυτή την έξαρση το προ – προηγούμενο σαββατοκύριακο. Αυτό όμως δεν σημαίνει κάτι, διότι τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα στη Μέση Ανατολή, υπάρχει αυτή η κρίση στην Αίγυπτο που μας προβληματίζει και αυτοί οι οικονομικοί μετανάστες Αιγύπτιοι κυρίως, που εκμεταλλεύονται το καθεστώς ανομίας και παρανομίας που υπάρχει στη Λιβύη σήμερα, τα εκτεταμένα δίκτυα διακινητών και χρειάζεται μεγάλη προσοχή. Εμείς αποδείξαμε τα πολύ γρήγορα αντανακλαστικά μας, πιέζοντας την Ευρώπη όλο το προηγούμενο διάστημα. Και εν τέλει είχαμε αυτή τη συμφωνία Ευρώπης – Αιγύπτου γιατί κλειδί στην αντιμετώπιση είναι η συνεργασία και η ενίσχυση της Αιγύπτου, η οποία έχει παίξει εξαιρετικά θετικό ρόλο.
Τέρενς Κουίκ :
Φοβερό.
Έρη Πανάγου :
Εκεί τα πράγματα βέβαια στη Γαύδο είναι τραγικά όμως.
Τέρενς Κουίκ :
Ναι, σύμφωνοι αλλά τώρα για την Αίγυπτο που λέει ο Υπουργός έχει δίκιο. Εάν δεν στηρίξουμε την Αίγυπτο, θα έχουμε τρομακτικά προβλήματα στην νοτιοανατολική Μεσόγειο. Έχει δίκιο ο κύριος Καιρίδης.
Δημήτρης Καιρίδης :
Είναι εκατόν δέκα εκατομμύρια, κύριε Κουίκ.
Τέρενς Κουίκ :
Δεν είναι μόνο αυτό.
Δημήτρης Καιρίδης :
Εκατόν δέκα εκατομμύρια και εννιά εκατομμύρια πρόσφυγες ήδη εντός Αιγύπτου.
Τέρενς Κουίκ :
Είναι και οι αδελφοί Μουσουλμάνοι εκεί μέσα Υπουργέ.
Δημήτρης Καιρίδης :
Απολύτως, απολύτως. Η πιο σημαντική χώρα του αραβικού κόσμου, η οποία κλονίζεται.
Τέρενς Κουίκ :
Και η ενέργεια επίσης.
Δημήτρης Καιρίδης :
Έτσι, έτσι, κοιτάξτε στη Γαύδο δεν έχει τώρα παράνομες αφίξεις, όσοι ήταν πριν από δέκα μέρες μεταφέρθηκαν στην Κρήτη και από εκεί στην ενδοχώρα εδώ στη Μαλακάσα και στην Αμυγδαλέζα.
Έρη Πανάγου :
Α δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κάποιο πρόβλημα, δηλαδή στη Γαύδο;
Δημήτρης Καιρίδης :
Όχι, προφανώς όχι. Βεβαίως, αν διαβάσετε μερίδα του Τύπου ή ακούσετε κάποια ραδιόφωνα, θα νομίζετε ότι είναι κάθε μέρα, διότι γράφονται ξέρετε, είναι ένα θέμα το οποίο πουλάει και προκαλεί και προφανώς πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση και γι αυτό θα κατέβω εγώ στην Κρήτη και στη Γαύδο την εβδομάδα που μας έρχεται.
Τέρενς Κουίκ :
Α είδηση.
Δημήτρης Καιρίδης :
Βεβαίως, βεβαίως, σύσκεψη που έχουμε με όλους τους δημάρχους, τον Περιφερειάρχη, τις αρχές ασφαλείας. Βεβαίως, η κυβέρνηση είναι πάντα δίπλα.
Έρη Πανάγου :
Να πάμε και λίγο στα πιο πολιτικά και αναφέρομαι στο θέμα των Τεμπών. Μετά και την κίνηση Σπίρτζη χθες, πληθαίνουν οι φωνές βουλευτών ακόμη και στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας που ζητούν.
Τέρενς Κουίκ :
Παραίτηση Καραμανλή, δηλα΄δη λέει εγώ θα είχα παραιτηθεί αν ήμουν στη θέση του Καραμανλή, δεν ξέρω εσείς τις σχολιάζετε επ αυτού.
Δημήτρης Καιρίδης :
Κοιτάξτε, υπάρχει ένας απίστευτος κανιβαλισμός σήμερα και μια απίστευτη πώς να το πούμε; Βορβορώδης λαϊκισμός και κάποιοι επιχειρούν μέσα από τα Τέμπη να μας επαναφέρουν στο κλίμα τοξικότητας.
Τέρενς Κουίκ :
Οχι Νεοδημοκράτες είναι, βουλευτές, ο κύριος Φλωρίδης σήμερα για παράδειγμα, ο Υπουργός Δικαιοσύνης, είπε ”θα είχα παραιτηθεί” το πε, το πε σήμερα.
Δημήτρης Καιρίδης :
Να έχει παρατηθεί, παραιτήθηκε ο υπουργός. Έδωσε εξηγήσεις επί οκτάωρο στην αρμόδια επιτροπή, και τώρα και πριν τις εκλογές στην επιτροπή, τότε ήμουν και εγώ, παραγωγής και εμπορίου. Το θέμα δεν είναι να παραιτηθεί. Το θέμα είναι ότι υπάρχει ο νόμος και η διάταξη περί ευθύνης υπουργών του Συντάγματος και η ειδική διαδικασία. Είναι μια διάταξη η οποία δεν έχει πει για να προστατεύει τους ή να συγκαλύπτει, όπως κάποιοι με πολύ χυδαίο και εύκολο τρόπο θέλουν να πουν. Είναι μια διάταξη που υπάρχει σε όλα τα δημοκρατικά Συντάγματα. Υπάρχει σε όλα τα συντάγματα της Ελλάδας από το 1864 και μετά. Και ο λόγος είναι διότι διαφορετικά δεν θα κυβερνάται αυτός ο τόπος. Δεν θα υπάρχει υπουργός ο οποίος να βάζει την υπογραφή του, θα τρέχουμε στα δικαστήρια και στις μηνύσεις που ήδη έτσι κι αλλιώς τρέχουμε. Ρωτήθηκε η αντιπολίτευση κύριε Κουίκ, κατ’ επανάληψη προχθές στην Βουλή. Ποιο είναι το αδίκημα και γιατί δεν προτείνει την προανακριτική; Διότι πρέπει να το βάλει σε ένα χαρτί με αρχή, μέση και τέλος και να μας πει ποιο είναι το αδίκημα και ποια η αιτιώδης συνάφεια με την τεράστια τραγωδία. Διότι μιλάμε για τη σύμβαση 7/17, και θέλουν κάποιοι.
Τέρενς Κουίκ :
Πάντως ναι, όχι, συγνώμη που διακόπτω, αλλά μόλις έκανε τώρα μια ανάρτησ,ηΣτέφανοςΚασσελάκης, προφανώς ο ίδιος, από μέσα στο στρατό δεν ξέρω, συνεργάτης του; Πιθανώς; Ποιο τζάκι καλύπτει το τζάκι Καραμανλή;
Δημήτρης Καιρίδης :
Ναι, κοίταξτε είναι η χυδαιότητα που σας έλεγα. Είναι καμιά φορά το όνομα βάρος, διότι αν δεν λεγόταν Καραμανλής θα μπορούσε κάποιος να πει, δεν θα είχαμε αυτήν την αναζωπύρωση.
Έρη Πανάγου :
Κύριε Καιρίδη, να σας πω όμως κάτι, να σας πω όμως κάτι; Η απουσία του τη μέρα που συζητούνταν το θέμα αυτό των Τεμπών.
Τέρενς Κουίκ :
Σωστό. Έχει δίκιο.
Έρη Πανάγου :
Που αφορά όλη τη χώρα, όλη τη χώρα, η απουσία, η σιωπή.
Τέρενς Κουίκ :
Ήταν λογικό;
Έρη Πανάγου :
Και να μου πείτε, κατ’ αρχάς, πώς σχολιάζετε την κίνηση Σπίρτζη; Αν τη θεωρείτε κίνηση τακτικισμού, έτσι;
Δημήτρης Καιρίδης :
Απολύτως.
Έρη Πανάγου :
Και την απουσία, την απουσία και τη σιωπή του κυρίου Καραμανλή.
Δημήτρης Καιρίδης :
Λοιπόν, να σας εξηγήσω. Να πούμε κατ’αρχάς ότι μιλάμε για μια τεράστια εθνική τραγωδία, που μας πλήγωσε όλους και όλοι στεκόμαστε με απόλυτο σεβασμό στους γονείς, τους συγγενείς, αυτών των τόσων αδικοχαμένων συμπολιτών μας, νέων παιδιών. Όλοι έχουμε πάρει το τρένο και εγώ ως Θεσσαλονικιός σας λέω, ένας λόγος παραπάνω. Είμαστε όλοι συγκλονισμένοι από αυτό και θα σας έλεγα και ένα βήμα παραπέρα να συναισθανθούμε συνολικά ως κοινωνία και ως πολιτικό σύστημα τις ευθύνες που έχουμε που επιτρέψαμε αυτό το χάλι στο σιδηρόδρομο, που είναι μια ντροπή της Ελλάδας, της μεταπολίτευσης. Τώρα που γιορτάζουμε τα πενήντα χρόνια της μεταπολίτευσης και της δημοκρατίας μας, με τις πολλές μεγάλες επιτυχίες υπάρχουν και οι μαύρες σελίδες, μεταξύ των οποίων αναμφίβολα είναι αυτό το αίσχος που λέγεται ΟΣΕ. Της διαφθοράς, της διαπλοκής, της κατασπατάλησης, της ανυποληψίας, της αναξιοπιστίας. Να γίνει, αυτοί, αυτοί οι νεκροί μας, οι τόσο αδικοχαμένοι, να γίνουνε δύναμη δημιουργίας να μην ξαναεπιτρέψουμε τέτοιο φαινόμενο και τέτοια απώλεια στη σύγχρονη Ελλάδα του 21ου αιώνα που δικαιούμαστε και θέλουμε. Από κει και πέρα όμως, υπάρχει μια τυμβωρυχία και μια πολιτική εκμετάλλευση και ένας ”χρυσαυγιτισμός” θα σας έλεγα, αυτό που είδαμε προχθές στη Βουλή, από συγκεκριμένους πολιτικούς αρχηγούς που δεν επιτρέπουν στους συναδέλφους τους να μιλήσουν, αναφέρομαι στην Ζωή Κωνσταντοπούλου, τα είδατε όλα αυτά.
Τέρενς Κουίκ :
Υπουργέ με συγχωρείτε πολύ, αλλά όταν βγαίνει ο Υπουργός Δικαιοσύνης και λέει εγώ θα είχα παραιτηθεί και αυτό ”χρυσαυγιτισμός” είναι;
Δημήτρης Καιρίδης :
Να έχει παραιτηθεί από τι ο κύριος Φλωρίδης;
Τέρενς Κουίκ :
Όχι ο κύριος Φλωρίδης, ο κύριος Καραμανλής.
Δημήτρης Καιρίδης :
Ναι, ναι.
Τέρενς Κουίκ :
Όχι θέλω να πω, είπε ο κύριος Φλωρίδης ,ό τι εγώ θα είχα παραιτηθεί στη θέση του.
Δημήτρης Καιρίδης :
Ακούστε, ο κύριος Καραμανλής.
Τέρενς Κουίκ :
Ο άλλος είπε, ο κύριος Σταμάτης ο Βουλευτής Επικρατείας είπε ότι εγώ θα “αυτοκτονούσα”.
Δημήτρης Καιρίδης :
Ναι, προφανώς, η πίεση την οποία έχει δεχτεί, όπως δέχεται ο πρώην υπουργός, είναι τεράστια, όμως είναι κάτι το κράτος δικαίου που μας αφορά όλους. Είναι άλλο πράγμα η πολιτική ευθύνη, είναι άλλο πράγμα να διερευνήσουμε μέχρι κεραίας τους ποινικά υπεύθυνους και είναι άλλο πράγμα να ανατινάξουμε το πολιτικό σύστημα και να λαϊκίσουμε ασύστολα. Ο κύριος Καραμανλής κατέθετε επί οκτώμισι ώρες. Έδωσε απαντήσεις σε όλες τις ερωτήσεις που ρωτήθηκε στην επιτροπή. Όποιος είχε την υπομονή να καθίσει, αλλά κανείς δεν έχει.
Τέρενς Κουίκ :
Έκρυψε το χαρτί, έκρυψε το χαρτί του Προέδρου του ΟΣΕ που του είχε στείλει και του είπε ότι θα έχουμε θέμα.
Δημήτρης Καιρίδης :
Ναι, θα έχουμε θέμα και σήμερα θα έχουμε θέμα και αύριο θα έχουμε θέμα και έχουμε θέματα πάρα πολλά. Το θέμα είναι για να δείτε τώρα σε πραγματικό χρόνο. Προφανώς υπήρχανε θέματα από τη μια από την άλλη, η πολιτική εξουσία πρέπει να αποφασίσει, θα τον κλείσει τον σιδηρόδρομο; Διότι περί αυτού πρόκειται.
Τέρενς Κουίκ :
Θα φύγουν οι Ιταλοί πάντως.
Δημήτρης Καιρίδης :
Ή θα κάνει ότι είναι δυνατόν για να τον φροντίσει;
Τέρενς Κουίκ :
Θα φύγουν οι Ιταλοί.
Δημήτρης Καιρίδης :
Παρακαλώ;
Τέρενς Κουίκ :
Θα φύγουν οι Ιταλοί λέω. Φεύγουν oι Ιταλοί.
Δημήτρης Καιρίδης :
Φυσικά θα φύγουν οι Ιταλοί, φυσικά θα φύγουν οι Ιταλοί και είναι ένα τεράστιο ζήτημα αυτό. Το οποίο τελείως υποκριτικά από ένα σημείο και μετά και η αντιπολίτευση καλύπτει, και προσπαθούμε τώρα να φύγουμε από τις ευθύνες των τριάντα τεσσάρων από τα τεράστια λάθη που γίνανε στις παραβιάσεις του κανονισμού κυκλοφορίας των σιδηροδρόμων και να δημιουργήσουμε ένα μεγάλο πολιτικό θέμα, όπου εκεί η κυβέρνηση όντως, συμπεριφέρθηκε με αμηχανία. Προφανώς όλοι μουδιασμένοι από την τεράστια απώλεια, επιτρέψαμε από ένα σημείο και μετά τον ”χρυσαυγιτισμό” στη Βουλή.
Τέρενς Κουίκ :
Κρατάω τη φράση αυτή, η οποία εντάξει με ξενίζει. Αλλά όμως τι λέτε εσείς.
Δημήτρης Καιρίδης :
Σας ξενίζει; Σας πάω πιο μακριά .
Τέρενς Κουίκ :
Όχι, όχι μην.
Δημήτρης Καιρίδης :
Τα ζόμπι του 2015, τα οποία τα είχαμε ξεχάσει οκτώ χρόνια και τα οποία ξαναέρχονται τώρα να χορέψουν τον χορό της καταστροφής. Επαναλαμβάνω, όποιος είναι υπεύθυνος να πληρώσει, να πληρώσει, να πληρώσει μέχρι κεραίας.
Τέρενς Κουίκ :
Δεν ο ένας όμως, ζόμπι ο άλλος.
Δημήτρης Καιρίδης :
Δεν υπάρχει καμία, αναφέρομαι σε συγκεκριμένους πολιτικούς αρχηγούς..
Τέρενς Κουίκ :
Ναι ναι καταλαβαίνω τι λέτε
Δημήτρης Καιρίδης :
Η οποία επί έξι ώρες ασχημονούσε..
Τέρενς Κουίκ :
Θα σας.. συγγνώμη, αλλά δύο πράγματα, ή θα σας πω μια καλημέρα εδώ ή θα μου δώσετε τρία λεπτά χρόνο να συνεχίσουμε αμέσως μετά. Έντεκα η ώρα είναι .
Έρη Πανάγου :
Θα πάμε σε δελτίο ειδήσεων.
Τέρενς Κουίκ :
Σε δελτίο ειδήσεων, με περιμένετε;
Δημήτρης Καιρίδης :
Θα σας περιμένω ναι.
Τέρενς Κουίκ :
Σας ευχαριστώ πολύ. Διαφήμισεις.
Τέρενς Κουίκ :
Και καθώς έχουμε στην αναμονή τον κύριο Καιρίδη, απλά και μόνο θέλω να διαβάσω, ακριβώς την δήλωση του κυρίου Υπουργού Δικαιοσύνης, τί είπε ο κύριος Φλωρίδης. Δεν είπε ότι εγώ θα είχα παραιτηθεί, είπε κάτι χειρότερο, “εγώ στη θέση του δεν θα έβαζα ξανά υποψηφιότητα”, αυτό είπε Κύριε Καιρίδη ο κύριος Φλωρίδης, για να ακριβολογούμε. Καλημέρα και πάλι.
Δημήτρης Καιρίδης :
Ναι, κοιτάξτε, ναι, σας ακούω, θέλετε; Είναι ερώτηση αυτό;
Έρη Πανάγου :
Εσείς πως θα το χειριζόσασταν βασικά; Αυτό είναι που ρωτάει ο κόσμος.
Δημήτρης Καιρίδης :
Κοιτάξτε να δείτε, επαναλαμβάνω. Έχουμε να κάνουμε με κάτι πάρα πολύ μεγάλο και πάρα πολύ βαρύ. Η θέση η δική μου, ξέρω ότι είναι αντιδημοφιλής. Διαβάζω τις δημοσκοπίσεις.
Τέρενς Κουίκ :
Πού να δείτε τα μηνύματα που έρχονται εδώ, θα καταλάβετε.
Δημήτρης Καιρίδης :
Διαβάζω τις δημοσκοπήσεις και καταλαβαίνω ότι το 87%, τα είδατε αυτά, συντηρητικά τα ποσοστά. Όμως δεν μπήκα στην πολιτική, για να λέω το εύκολο και το αρεστό. Μπήκα στην πολιτική, γιατί πιστεύω ότι πρέπει να είμαι και θέλω να είμαι χρήσιμος. Θεωρώ, λοιπόν, ότι το χρήσιμο και το κρίσιμο αυτή τη στιγμή, είναι να αντισταθούμε στον λαϊκισμό, ο οποίος απειλεί, παρά την πρόοδο που έχει γίνει στη χώρα μας τα τελευταία τέσσερα χρόνια και την επιστροφή σε μια κανονικότητα, να μας ξαναρίξει πίσω σε μια κρίση που θέλει η ελληνική κοινωνία και δικαιούται να αφήσει πίσω της. Είναι άλλο πράγμα η απόλυτη διερεύνηση, διελεύκανση και καταδίκη των υπευθύνων, και άλλο πράγμα η ζούγκλα, ο κανιβαλισμός, πώς να σας το πω και όλο αυτό το οποίο επιχειρούν κάποιοι να στήσουν, γύρω από τον δικαιολογημένο πόνο των θυμάτων αφενός, των συγγενών των θυμάτων και αφετέρου την οργή της ελληνικής κοινωνίας. Λοιπόν, υπάρχει μια τεράστια πολιτική ευθύνη συνολικά του πολιτικού συστήματος. Εγώ θέλω να είμαι ειλικρινής και με παρρησία να σας πω, ότι επιτρέψαμε αυτό το χάλι στον ΟΣΕ. Ένα το κρατούμενο, υπάρχουν συγκεκριμένες ποινικές ευθύνες και ο εισαγγελέας εκεί πολύ γρήγορα έχει απαγγείλει κατηγορίες και θα γίνει η δίκη, όχι σε έξι χρόνια, όπως στο Μάτι, αλλά μέσα σε μερικούς μήνες, εν πάση περιπτώσει, εντός χρόνου, μετά το ατύχημα.. που για τα ελληνικά δεδομένα, δεν το λες και αργά. Λοιπόν, από ‘κει και πέρα, εάν υπάρχουν ποινική ευθύνη υπουργού, να ‘ρθει η αντιπολίτευση να μας το πει στοιχειοθετημένα. Προκλήθηκε προχθές κατ’ επανάληψη από τον κύριο Βορίδη, τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης, να μας πουν ποιο είναι το ποινικό αδίκημα, και να καταθέσουν πρόταση για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής, έχουν το δικαίωμα έχουν τις τριάντα ψήφους αν θέλουνε, και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, δεν το κάνανε. Αν θέλουν την κατάργηση του άρθρου 86, το οποίο οι ίδιοι ψήφισαν, και στα συνταγματικά, αλλά και το νόμο περί ευθύνης υπουργών το 2003, τον ψήφισε το ΚΚΕ, τον ψήφισε ο τότε Συνασπισμός, τον ψήφισαν ομόφωνα όλα τα κόμματα της Βουλής, διότι τότε πριν από 21 χρόνια συναισθάνονταν ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει η Ελλάδα, όπως δεν μπορεί να λειτουργήσει καμιά δημοκρατική πολιτεία, εάν κάθε φορά υπάρχουν εκατό μηνύσεις εναντίον του υπουργού και ο υπουργός δεν κάνει τίποτα άλλο από το να σέρνεται στα δικαστήρια από το πρωί ως το βράδυ. Λοιπόν, δεν είναι αυτή η ρύθμιση για να συγκαλύψει ή για να προστατεύσει τον υπουργό, είναι για να προστατεύσει το δημοκρατικό πολίτευμα και τη διακυβέρνηση της χώρας. Αυτή είναι η δικιά μου άποψη. Ξέρω ότι δεν είναι δημοφιλής, καταλαβαίνω ότι η ελληνική κοινωνία διψάει, και το θέλει και η δικιά μας τώρα-
Έρη Πανάγου :
Οι δημοσκοπήσεις μιλούν για 80%, το 80% των πολιτών μιλάει για συγκάλυψη, για συγκάλυψη, έτσι;.
Δημήτρης Καιρίδης :
Βεβαίως, αλλά εγώ δεν πάω στη δικαιοσύνη με λαϊκά δικαστήρια. Δεν πιστεύω στα λαϊκά δικαστήρια. Πιστεύω στην οργανωμένη πολιτεία και στους θεσμούς. Και αλίμονο αν αύριο βρεθείτε εσείς ή οποιοσδήποτε από εμάς, διότι στο τέλος τέλος όλο αυτό το θέμα του κράτους δικαίου, μας αφορά όλους, απέναντι σε μια κοινή γνώμη η οποία διψάει. Λοιπόν, θα πρέπει να έχουν τη δύναμη οι θεσμοί.
Έρη Πανάγου :
Απλώς, έχω την αίσθηση κύριε Καιρίδη ότι εσείς δεν θα επιλέγατε τη σιωπή, δεν θα επιλέγατε τη σιωπή.
Δημήτρης Καιρίδης :
Εγώ δεν επιλέγω ποτέ τη σιωπή, για αυτό και βγαίνω και τώρα και μιλάω, ξέροντας ότι το πληρώνω. Ξέρω, το ξέρω ότι αυτό που λέω, δεν είναι καθόλου δημοφιλές, ότι το εύκολο θα ήταν να λέω άλλα.
Τέρενς Κουίκ :
Τότε.
Δημήτρης Καιρίδης :
Σε αυτό παρασύρονται και κάποιοι καλοπροαίρετοι, προφανώς και κάποιοι πονηροί, πάρα πολλοί πονηροί από την αντιπολίτευση έτσι δεν είναι; Λοιπόν ο κύριος Καραμανλής παραιτήθηκε την ίδια ώρα και δια της παραιτήσεως του διευκόλυνε την έρευνα, ένα το κρατούμενο. Δεύτερον, κατέβηκε, και ο λαός των Σερρών τον εξέλεξε.
Τέρενς Κουίκ :
Εντάξει ξέρουμε τώρα πως βγαινει, πως βγαίνουνε οι ψήφοι, και μάλιστα μιλάμε και για βαρύ όνομα, οπότετο πράγμα εκεί.
Δημήτρης Καιρίδης :
Νομίζω ότι τώρα πληρώνει το βαρύ όνομα.
Έρη Πανάγου :
Ναι αλλά συνολικά το πληρώνει και η κυβέρνηση, όμως έτσι;
Δημήτρης Καιρίδης :
Και συνολικά η κυβέρνηση προφανώς, προφανώς, η οποία σας είπα ότι υποτίμησε και άργησε να αντιδράσει και να βγει μπροστά και να υπερασπιστεί το αυτονόητο.
Τέρενς Κουίκ :
Εδώ θα σας αφήσω όμως, γιατί περιμένει στην τηλεφωνική γραμμή-
Δημήτρης Καιρίδης :
Να είστε καλά.
Τέρενς Κουίκ :
ο κύριος Σωκράτης Φάμελλος, σας ευχαριστώ πάρα πολύ, ήταν, καλό ταξίδι στην Κρήτη. Δημήτρης Καιρίδης, Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου.
Δημήτρης Καιρίδης : Να είστε καλά.