Τέρενς Κουίκ
Καλημέρα κύριε Υπουργέ.
Δημήτρης Καιρίδης
Καλημέρα, καλημέρα σας
Τέρενς Κουίκ
Αν και προτιμώ να σας λέω κύριε καθηγητά, γιατί εκτιμώ και το έργο σας, το δασκαλίστικο να το πω έτσι.
Δημήτρης Καίριδης
Αυτό και η μητέρα μου χαίρεται πάντα όταν ακούει το Καθηγητής, δεν ήθελε την πολιτική.
Τέρενς Κουίκ
Είχαμε δημοσίευμα στην Κυριακάτικη Real News με τα τέσσερα σημεία της συμφωνίας που καταφέρατε να πετύχετε σε μια συνάντηση που είχατε και στην Άγκυρα, μάλιστα, πρόσφατα, με την τουρκική πλευρά για το θέμα το μεταναστευτικό. Που εάν κύριε καθηγητά, κύριε Υπουργέ, πραγματικά επισφραγιστεί αυτό το πράγμα με υπογραφές, όταν θα έρθει ο Πρόεδρος ερντογάν, τότε έχετε κάνει ένα τεράστιο, τεράστιο, τεραστιο, βήμα θέλετε να μας πείτε κάτι παραπάνω για αυτή την συμφωνία των τεσσάρων σημείων;
Δημήτρης Καίρηδης
Ναι να πούμε ότι ο Τούρκος ομόλογός μου, ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών, ο Αλί Γιερλικάγια με τον οποίο συναντήθηκα στην Άγκυρα τον Οκτώβριο, έρχεται μαζί με τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν, μαζί με άλλους εφτά, σύνολο οκτώ υπουργούς, ο Τούρκος Πρόεδρος και οι οκτώ υπουργοί την προσεχή Πέμπτη για το Ανώτατο Συμβούλιο Ελλάδας Τουρκίας που γίνεται εδώ στην Αθήνα. Να πούμε επίσης ότι σήμερα είναι πρώτη του μήνα, έκλεισε ο Νοέμβριος και σε λίγη ώρα, τα επεξεργάζονται τα στοιχεία οι υπηρεσίες του υπουργείου, θα ανακοινωθούν µε τα νούμερα για το μήνα, Νοέμβριο, των παράνομων αφίξεων δηλαδή και όπως είχαμε προβλέψει, θα επιβεβαιώνουν μια πολύ μεγάλη μείωση, περαιτέρω μείωση από το -43 % τον Οκτώβριο, θα ξεπεράσουμε το 60% μείωση Νοέμβριο που δείχνει ότι υπάρχει μια καλή συνεργασία με την απέναντι πλευρά. Και αυτό είναι το θετικό, διότι ότι και να υπογράφουμε, ξέρετε, το σημαντικό είναι επί του πεδίου να βλέπουμε τα γενόμενα, τα πρακτέα και εκεί πράγματι και η τουρκική ακτοφυλακή και η τουρκική αστυνομία συνεργάζονται με έναν τρόπο που δεν το κάνανε πριν από κάποιους μήνες και είχαμε τα γνωστά προβλήματα. Τώρα, υπάρχει αυτή η συνεννόηση που περιλαμβάνει πράγματι την ανταλλαγή αξιωματικών του Λιμενικού, θα έρθει και ο αρχηγός του τουρκικού λιμενικού στην Αθήνα και θα έχει συνάντηση και συνομιλία με τον ομόλογό του, τον κύριο Αλεξανδράκη.
Τέρενς Κουίκ
Εννοείτε, για να καταλάβω δηλαδή, θα υπάρχει αξιωματικός του Λιμενικού στη Λέσβο και Έλληνας αξιωματικός στην Σμύρνη; Μάλιστα.
Δημήτρης Καιρίδης
Δεύτερον, θα έχουμε τις τακτικές συνεχείς συναντήσεις σε υπηρεσιακό επίπεδο μεταξύ Ελλάδας, Τουρκίας και Βουλγαρίας. Είχαμε την πρώτη στη Βουλγαρία τον Σεπτέμβριο, τη δεύτερη στην Τουρκία πριν από μερικές βδομάδες και η Τρίτη προγραμματίζεται για τις 19 Ιανουαρίου στην Αλεξανδρούπολη. Είναι σημαντικό να υπάρχει αυτή η τακτική επαφή και διαρκώς να μπαίνουν τα θέματα στη συζήτηση, τα στοιχεία, να τσεκάρονται όλοι ότι εφαρμόζουν τα συμφωνηθέντα. Εμείς παίρνουμε τα στοιχεία ανά 12ωρο και σίγουρα μέσα στο 24ωρο, ξέρουμε το πόσες βάρκες έφυγαν, τι έγινε, πώς ανταποκρίθηκε η τουρκική ακτοφυλακή στα καλέσματα της δικής μας όταν την ειδοποιούμε να μαζέψει μια βάρκα κτλ. Οπότε υπάρχει η πλήρης καταγραφή της συμπεριφοράς και όπου υπάρχει πρόβλημα. Γιατί ξέρετε, καμιά φορά το πρόβλημα είναι και σε προσωπικό επίπεδο. Ένας διοικητής στο Μπόντρουμ συνεργάζεται ένας διοικητής στη Μαρμαρίδα μπορεί να μη συνεργάζεται. Ξέρετε, δεν είναι πάντοτε τα ζητήματα πολιτικά. Και εδώ πρέπει να έχουμε την πλήρη εικόνα. Άρα σε τεχνικό επίπεδο αυτές τις συναντήσεις και βέβαια το μεγάλο εγχείρημα με τη διευκόλυνση της βίζας για τους τούρκους τουρίστες στα νησιά μας, ένα πάγιο αίτημα των νησιών των ακριτών μας, εκεί που έχουν σηκώσει μεγάλο βάρος του μεταναστευτικού προσφυγικού όλα αυτά τα χρόνια, το οποίο θα αναβαθμίσει τις τουριστικές περιοχές. Προοπτικές όλων αυτών των νησιών της Λέσβου, της Χίου, της Σάμου, των Δωδεκανήσων και ου τω καθεξής.
Τέρενς Κουίκ
Θα ήθελα να πω κάτι εδώ, κύριε υπουργέ, αν μου επιτρέψετε, ότι το καλοκαίρι και μάλιστα στις περιπτώσεις εκείνες τις πολύ έντονες τις των μνημονίων, τα νησιά απέναντι από την Τουρκία, Χίος Κως Λέσβος σώθηκαν από τους τούρκους τουρίστες, όπου ο καθένας άφηνε το σαββατοκύριακο τουλάχιστον 250 με 300 ευρώ συνεπώς, όσοι λένε γιατί διευκολύνετε τον Τούρκο τουρίστα να έρθει στα ελληνικά νησιά κάνουν λάθος και να πω και κάτι ακόμα, ένα τελευταίο, τους Κρυπτοχριστιανούς. Τούρκοι που περνάνε στη Λέσβο για να πάρουν σύνταξη και να προσκυνήσουν. Τίποτα άλλο από τη δική μου την πλευρά.
Δημήτρης Καιρίδης
Η καλύτερη απάντηση είναι από τους ίδιους τους νησιώτες, σε όλους αυτούς τους, πώς να το πούμε, ανόητους, ή εν πάση περιπτώσει, λαϊκιστές, που προσπαθούν να δημιουργήσουν ανησυχίες, οι ίδιοι οι νησιώτες, οι δήμαρχοι, οι πρόεδροι εμπορικών συλλόγων επιμελητηρίων, ξενοδοχειακών ενώσεων έρχονται στο γραφείο μου και ζητούν ακριβώς αυτή τη διευκόλυνση, γιατί καταλαβαίνουν τη μεγάλη ανάπτυξη, το μεγάλο θετικό αναπτυξιακό πρόσημο που ένα τέτοιο μέτρο έχει. Η διαπραγμάτευση, θέλω να σας το πω κύριε Κουίκ, δεν γίνεται με την Τουρκία, γίνεται με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ελλάδα είναι στο Σέγκεν και ζητάει από την Ευρώπη αυτή τη διευκόλυνση. Θα είναι η μοναδική περίπτωση, το υπογραμμίζω, Σένγκεν, που δίνεται αυτή η εξαίρεση. Ξέρετε πως έγινε πολύ αυστηρό;
Τέρενς Κουίκ
Αρκεί να μη βάλει κανείς βέτο.
Δημήτρης Καιρίδης:
Ναι, το έχουμε καταφέρει αυτό. Μέσα από μια σκληρή διαπραγμάτευση που κάναμε το προηγούμενο τρίμηνο. Να θυμηθούμε όλοι ότι η σχέση μας με την Επιτροπή πέρασε μια κρίση μετά την Πύλο. Θυμάστε τα δημοσιεύματα, θυμάστε τι γινότανε στο Ευρωκοινοβούλιο και στην Libe, θυμάστε κάποιο πρωτοσέλιδα που λέγανε ότι η Frontex φεύγει και μαζί χρηματοδότηση. Όλα αυτά ανήκουν στο παρελθόν. Η σχέση είναι πάρα πολύ στενή και καλή προς όφελος των νησιών μας και τις προσπάθειες που κάνουμε συνολικά. Είναι η μοναδική εξαίρεση που δίνεται στο χώρο του Σένγκεν να μπορούν να βγαίνουν οι θυσίες επί τόπου και όχι από τα προξενεία με συνέντευξη, την ώρα που το κλίμα για τους Τούρκους γενικά έχει βαρύνει, διότι είναι κάτι το οποίο δεν έχει ακουστεί. Τους τελευταίους μήνες βλέπουμε κάτι πρωτόγνωρο, δεν το είχαμε στο παρελθόν. Μεγάλη αύξηση του αριθμού Τούρκων πολιτών που αιτούνται άσυλο στις ευρωπαϊκές χώρες. Σήμερα οι Τούρκοι είναι η υπ αριθμόν δύο πληθυσμιακή ομάδα στη Γερμανία. Μετά τους Σύρους. Έχουμε πάρα πολλούς Τούρκους που έρχονται να ζητήσουν άσυλο κυρίως κατάδιωχθέντες, να πούμε, από την τουρκική κυβέρνηση, είναι ένα ζήτημα αυτό την ώρα που το μεταναστευτικό καίει. Παρόλα αυτά, εμείς καταφέραμε αυτήν την επιτυχία που θα είναι επί δωδεκάμηνης βάσης και τον χειμώνα, όχι μόνο κατά την περίοδο την θερινή, για εφτά ημέρες σε δέκα ελληνικά νησιά.
Τέρενς Κουίκ
Σωστό. Απλά και μόνο ένα ερώτημα το οποίο μου τίθεται εδώ τους ακροατές. Τους εμπιστεύομαι στο θα τηρήσουν τη συμφωνία που θα υπογράψουν;
Δημήτρης Καιρίδης
Εννοείται για τις βίζες ή συνολικά; Ναι, δεν εμπιστευόμαστε κανέναν. Για αυτό και σας είπα ότι ανά δωδεκάωρο τσεκάρουμε. Από κει και πέρα, ωστόσο, πρέπει για το εθνικό συμφέρον να εξαντλούμε τα περιθώρια, να αξιοποιούμε τις ευκαιρίες. Ακούστε, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις πήγαν πολύ λάθος τα τελευταία χρόνια, με ευθύνη της Τουρκίας. Αυτή η κατρακύλα; Δεν κάνει καλό σε κανέναν και δεν κάνει καλό στη σταθερότητα και την ειρήνη εδώ στην περιοχή.
Τέρενς Κουίκ
Σας κάνω ένα ερώτημα μέσα στο πνεύμα της επίσκεψης Ερντογάν. Πώς σχολιάζετε, πώς απαντάτε σε όσους διαφωνούν επί για την επίσκεψη Ερντογάν; Ένας εξ αυτών είναι και ο Σαμαράς, αλλά δεν το βάζω στο επίπεδο Σαμαρά. Το βάζο γενικά και είναι πράγματι ρίσκο;
Δημήτρης Καίριδης
Εγώ τον Αντώνη Σαμαρά, όπως όλοι οι νεοδημοκράτες κατεξοχήν, τον σεβόμαστε και τον ακούμε με πολύ προσοχή και εγώ συνομιλώ μαζί του. Και κατ ιδίαν βεβαίως. Ως πρώην πρωθυπουργός και αρχηγός της παράταξης. Η Νέα Δημοκρατία έχει αυτό το πλεονέκτημα ως η μεγάλη πολιτική παράταξη της πατρίδας μας που επιβίωσε και της μεγάλης κρίσης, σε αντίθεση με την απέναντι πλευρά να έχει στις τάξεις της τέτοιου επιπέδου ηγέτες, πρώην πρωθυπουργούς. Από κει και πέρα απάντηση στον κύριο Σαμαρά, απάντηση δίνει ο δικός του Υπουργός Εξωτερικών, τότε, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, ή ο δικός του, πολύ στενός συνεργάτης και συνεταίρος της συγκυβέρνησης Σαμαρά, ο Βαγγέλης Βενιζέλος. Μίλησε χθες μάλιστα σε ένα συνέδριο που κάνει το τμήμα μου στο Πάντειο, να θυμηθούμε και κάτι καθηγητικά, του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων του Παντείου και είπε επί της ουσίας, συμφωνώ και εγώ σε αυτό. Εμείς οφείλουμε να επιδιώκουμε τον διάλογο. Δεν έχουμε τίποτα να χάσουμε από αυτόν. Τα επιχειρήματά μας είναι ακράδαντα και αλίμονο αν εμφανιστεί η Ελλάδα ότι δεν θέλει τον διάλογο, ή φοβάται τον διάλογο διεθνώς.
Τέρενς Κουίκ
Το προσυπογράφετε αυτό που λέει ο Βενιζέλος;
Δημήτρης Καιρίδης
Προσυπογράφω αυτό που λέει ο κύριος Βενιζέλος, ο κ. Αβραμόπουλος, η κα Μπακογιάννη και εν τέλει νομίζω συνολικά το πολιτικό μας σύστημα από ένα σημείο και μετά. Εγώ καταλαβαίνω τις επιφυλάξεις και γι αυτό σας είπα ότι δεν χωράνε αυταπάτες και δεν χωράνε, πώς να το πούμε, υπέρμετρες προσδοκίες. Η Τουρκία είναι ένας πολύ δύσκολος γείτονας. Είναι όμως εδώ για να μείνει, τη γεωγραφία δεν μπορούμε να την αλλάξουμε και πρέπει πάντοτε να προσπαθούμε χωρίς εφησυχασμούς, τη μείωση της έντασης. Από εκεί και πέρα και τα Μπελαρά θα’ ρθούν και τα F-16 δεκαέξι αναβαθμίζονται και τα F -35 τριάντα πέντε θα τα πάρουμε και όλα τα υπόλοιπα που πρέπει να κάνουμε. Kαι στο μεταναστευτικό, τον φράχτη στον Έβρο, διότι ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να ξημερώσει. Ζούμε σε μια επικίνδυνη γειτονιά. Βλέπετε τι γίνεται στα νώτα μας νοτιοανατολικά μας στη Γάζα σήμερα και γενικά στη Μέση Ανατολή και έχουμε μεγάλη εμπειρία από την Τουρκία.
Τέρενς Κουίκ
Θα σας αφήσω με ένα δικό μου σχόλιο αν μου επιτρέψετε και δεν είναι βέβαια δόκιμο να σχολιάζει ένας δημοσιογράφος αυτόν που ρωτάει, όχι, θα πω το εξής, είναι αυτό το οποίο το έχει πει και ο Νίκος, ο Κοτζιάς ότι σε μία ένταση δύο είναι τα υπουργεία με τα όπλα τους, το Υπουργείο Εξωτερικών και το Υπουργείο Άμυνας. Αν το όπλο του Υπουργείου Εξωτερικών που είναι διπλωματία, αποτύχει, τότε κάποιο άλλο υπουργείο, το άμυνας έχει κάποια άλλα όπλα και δεν νομίζω ότι μας συμφέρει.
Δημήτρης Καιρίδης
Κοιτάξτε, εμείς προετοιμαζόμαστε για όλα προφανώς, αλλά διεκδικούμε και θέλουμε την ειρήνη και τη συνεργασία. Έχουμε πάρα πολλές ευκαιρίες να εκμεταλλευτούμε με την απέναντι πλευρά, στην οικονομία, στον τουρισμό, στην κλιματική αλλαγή, στο μεταναστευτικό. Επαναλαμβάνω, οι διεθνείς σχέσεις, κύριε Κουίκ, δεν είναι προσωπικές σχέσεις, δεν είναι μούτρα, δεν κρατάμε μούτρα, εξυπηρετούμε και υπηρετούμε το εθνικό συμφέρον ψύχραιμα, ψύχρα έως και κυνικά χωρίς πώς να το πούμε τους ενθουσιασμούς και τις εντάσεις των διαπροσωπικών σχέσεων. Εδώ χρειάζεται ψυχρός υπολογισμός.
Τέρενς κουίκ
Σας ευχαριστώ πολύ και να σας πω και τη μαύρη την αλήθεια για μια ακόμη φορά. Χαίρομαι που τουλάχιστον υπάρχει αυτή η συμφωνία των τεσσάρων σημείων με την Άγκυρα για το θέμα, τα μεταναστευτικά και βεβαίως το πιστώνεστε εσείς.
Δημήτρης Καιρίδης
Είναι μια καλή βάση.