Παύλος Τσίμας :
Ο Δημήτρης Καιρίδης, ο αρμόδιος υπουργός είναι στην τηλεφωνική γραμμή. Τον ευχαριστώ πολύ, καλημέρα, κύριε Καιρίδη.
Δημήτρης Καιρίδης :
Καλημέρα, καλημέρα κύριε Τσίμα και στους ακροατές σας.
Παύλος Τσίμας :
Λοιπόν, πώς να το δούμε το ποτήρι μισογεμάτο ή μισοάδειο; Γιατί προφανώς δεν είναι τέλειο, δεν λύνει όλα τα προβλήματα, δεν αλλάζει τo πρόβλημα και τη σημασία του, αλλά από την άλλη μεριά δημιουργεί αυτόν τον μηχανισμό αλληλεγγύης.
Δημήτρης Καιρίδης :
Οπωσδήποτε κοιτάξτε, εγώ θα σας έλεγα ότι είναι ένα βήμα προς την σωστή κατεύθυνση. Δεν είναι ο τελικός προορισμός, όμως, με δεδομένο το γεγονός ότι μας πήρε δέκα χρόνια και σίγουρα τα τελευταία τρία χρόνια πολύ σκληρών διαπραγματεύσεων, δεν υπάρχει και δεν πρέπει να υπάρχει καμιά αμφιβολία, ότι πρόκειται για μια ιστορική τομή. Για ένα πολύ μεγάλο πράγμα αυτό που έγινε χθες, διότι σε ένα ζήτημα τόσο διχαστικό, τόσο τοξικό, τόσο δηλητηριώδες, ένα ζήτημα στο οποίο έχουν πάρα πολλοί πολιτικοί επιχειρηματίες, επενδύσει στην τοξικότητα και τον διχασμό. Ήρθε η Ευρώπη χθες και ενώθηκε, δεν το πέρασε με μεγάλες πλειοψηφίες σε κάποια κεφάλαιά του, σε κάποια περισσότερο, αλλά σε κάποια και οριακά. Έχει σημασία να πούμε ποιοι είναι υπέρ της Ευρώπης και υπέρ των λύσεων και ποιοι είναι εναντίον της. Διότι η άκρα δεξιά και αναφέρομαι σε Έλληνες ευρωβουλευτές εν όψει των ευρωεκλογών που έρχονται, για να τα ξέρει αυτά ο ελληνικός λαός και η Αριστερά καταψήφισαν. Δεν θέλανε λοιπόν την πρόβλεψη για αλληλεγγύη, διότι αυτά ”του καιρού ” τα κάνουνε ήδη.
Παύλος Τσίμας :
Από διαφορετικές αφετηρίες δηλαδή, ναι.
Δημήτρης Καιρίδης :
Απολύτως, απολύτως.
Παύλος Τσίμας :
Η Ακροδεξιά, γιατί λέει κανένας μετανάστης, η Αριστερά λέει όλα.
Δημήτρης Καιρίδης :
Και η ακροαριστερά, γιατί λέει όλοι οι μετανάστες. Έτσι! Λοιπόν από διαφορετικές μεν αφετηρίες, εναντίον της Ευρώπης, εν τέλει και της ευρωπαϊκής λύσης του συμβιβασμού, προφανώς, της μέσης οδού, του διαχωρισμού της νόμιμης μετανάστευσης από την παράνομη. Αυτά περί Δουβλίνου τα κάνουμε έτσι κι αλλιώς. Προστίθεται όμως σε αυτό, μια σειρά από πράγματα, τα οποία εμείς διεκδικήσαμε ως χώρα και χαιρετίζουμε το γεγονός ότι υιοθετήθηκαν όπως η υποχρεωτική αλληλεγγύη, η οποία σε ομαλές περιόδους μπορεί να είναι οικονομική, σε μη ομαλές, σε περιόδους κρίσης, είναι υποχρεωτική η διανομή των αιτούντων άσυλο.
Παύλος Τσίμας :
Δηλαδή αν συμβεί ξαφνικά ένα νέο 2015 θα πρέπει να.
Δημήτρης Καιρίδης :
Έτσι ακριβώς.
Παύλος Τσίμας :
Ναι, να ενεργοποιηθεί ένας μηχανισμός.
Δημήτρης Καιρίδης :
Θα πρέπει η Ουγγαρία και μιλάω συγκεκριμένα για χώρες οι οποίες θα μειοψηφήσουν στο Συμβούλιο, γιατί τώρα αυτός ο συμβιβασμός στο Ευρωκοινοβούλιο έρχεται στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, οι πρωθυπουργοί, και εκεί ξέρουμε τη στάση του Ορμπάν. Το γεγονός ότι η Μελόνι από τη μια μεριά της Δεξιάς να πούμε και ο Σόλτς από την άλλη μεριά της Αριστεράς με τους Πράσινους στην κυβέρνησή του, ήρθαν και υπερψήφισαν, έγινε ο μεγάλος συμβιβασμός πριν τα Χριστούγεννα και καταλήξαμε σε αυτό το αποτέλεσμα χθες. Αλλά οι ευρωβουλευτές οι περισσότεροι ,γιατί είχαμε διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ, της Ελληνικής Λύσης, της Ακροδεξιάς, καταψήφισαν. Και προτιμούν το τίποτα, διότι εάν καταψηφιστεί το Σύμφωνο, δεν είναι ότι πάμε σε έναν ιδανικό κόσμο, έτσι δεν είναι; Είναι ότι επιστρέφουμε στο μηδέν, στο μη σύστημα, σε αυτό που δεν έχουμε σήμερα.
Παύλος Τσίμας :
Είναι μια παλιά συζήτηση αυτή. Προτιμάς το κάτι ή εν ονόματι του όλα, αφήνεις και το κάτι; Εν πάση περιπτώσει, εδώ βρισκόμαστε. Μια μεγαλύτερη αγωνία είναι, αν θα εφαρμοστούν τα αυτά τα βήματα που συμφωνήθηκαν;
Δημήτρης Καιρίδης :
Είναι σωστό αυτό που λέτε, στην Ελλάδα είμαστε πιο μπροστά από τις άλλες χώρες. Θέλω να πω ότι στην Ελλάδα έχουμε ένα εθνικό σύστημα καταγραφής και ταυτοποίησης. Δεν έχουμε διαρροές, δεν έχουμε ακατάγραφους όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες, που έχουν πολύ μεγάλα προβλήματα και έχουμε ακατάγραφους να φτάνουν οδικώς στη Γερμανία ή στην Αυστρία, χώρες δηλαδή οι οποίες περιβάλλονται από Σένγκεν και Παρ όλα αυτά, αυτό σημαίνει ότι κάποιος μπαίνει στη Σλοβενία, στη Σλοβακία, στην Πολωνία και καταλήγει στην Αυστρία ή στη Γερμανία ακατάγραφος. Τέτοια φαινόμενα δεν έχουμε στην Ελλάδα, έχουμε καταφέρει να έχουμε έναν πολύ καλό έλεγχο στα νησιά και γενικά στην μεθόριο. Έχουμε ένα σύστημα φιλοξενίας υποδοχής, αιτήσεων ασύλου, πρότυπο για την Ευρώπη και το λέω αυτό γιατί καμιά φορά ξέρετε επικρατεί ένας μηδενισμός και μια, έτσι, απαξιωτική κριτική. Προφανώς υπάρχουν προβλήματα. Προφανώς υπάρχουν ελλείψεις. Προφανώς υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. Αλλά το γεγονός ότι στην Ελλάδα εξετάζουμε τα αιτήματα ασύλου αξιόπιστα και γρήγορα, όπως δεν το κάνουν άλλες χώρες, έχει τη σημασία του και γι’ αυτό να σας δώσω και μια είδηση. Έρχονται τρίτες χώρες να ζητήσουν τώρα εν΄ όψει του Συμφώνου, την τεχνογνωσία μας. Έρχεται για παράδειγμα η Ουγγαρία, η οποία μέχρι τώρα δεν ήθελε τον κανέναν, έτσι δεν είναι; αλλά είναι αναγκασμένη τώρα λόγω του Pack να συμμορφωθεί και η οποία έχει και την Προεδρία της Ένωσης το επόμενο εξάμηνο, μην το ξεχνάμε αυτό. Πηγαίνει στη Βουδαπέστη του Ορμπάν να ζητήσει τεχνική βοήθεια, όπως το έκανε η Βρετανία, που είναι εκτός βέβαια Ένωσης, αλλά έχει το γνωστό πρόβλημα τι θα κάνει με τους αιτούντες και πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Παύλος Τσίμας :
Τώρα, ναι, παραμένει αυτό το θέμα, η αγωνία του πώς θα εφαρμοστεί, που δεν θα το δούμε παρά μόνο στην πράξη, όταν σιγά σιγά κυλήσει ο καιρός.
Δημήτρης Καιρίδης :
Εμείς, στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου έχουμε ήδη οργανώσει την Τask Force για την εφαρμογή. Θέλουμε να βγούμε μπροστά και κυρίως να βγούμε μπροστά πριν από τους υπόλοιπους. Για να διεκδικήσουμε και χρήματα, γιατί η εφαρμογή έρχεται με χρηματοδότηση, διότι χρειάζεται νέα συστήματα, καταλαβαίνετε. Να διεκδικήσουμε τα χρήματα από αυτήν την πίτα που ψήφισε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, 1η Φεβρουαρίου των επιπρόσθετων πόρων 2 δις. Η Ελλάδα λοιπόν θέλει και έχουμε στη Γάνδη την πρώτη συνάντηση επί βελγικής προεδρίας τώρα στα τέλη Απριλίου, να βγει μπροστά από όλους τους υπόλοιπους και να διεκδικήσει τα χρήματα πριν τα διεκδικήσουν άλλοι, έτσι δεν είναι;
Παύλος Τσίμας :
Λογικό. Τώρα δώστε μου μια εικόνα για τις ροές, γιατί βλέπω στοιχεία και δημοσιεύονται στοιχεία που δείχνουν μια σημαντική αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που φτάνουν σε ελληνικό έδαφος, είτε στα νησιά, είτε στον Έβρο.
Δημήτρης Καιρίδης :
Δεν ξέρω σε ποια αναφέρεστε. Τον Μάρτιο μήνα είχαμε μια σημαντικότατη μείωση, σε σχέση με τον Φεβρουάριο. Πάνω από 40%, 41-42% . Ήρθαν περίπου 2.500 αντί των 3.800 που ήταν τον Φεβρουάριο και συνολικά σε σχέση με τα πολύ υψηλά του περασμένου Σεπτεμβρίου, έχουμε μία μείωση πάνω του 80%. Τώρα.
Παύλος Τσίμας :
Σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρσι;
Δημήτρης Καιρίδης :
Προφανώς έχουμε αύξηση, να σας πω ότι στην Κύπρο έχουνε 3,500% εκατό αύξηση έτσι; Διότι όταν συγκρίνεις το πενήντα ότι έγινε εκατό, προφανώς είναι ένας διπλασιασμός. Στην Κύπρο από εβδομήντα οχτώ πήγαν στις δυόμισι χιλιάδες και έχουν πολύ μεγάλο πρόβλημα με τους αφιχθέντες από τον Λίβανο. Δεν το λέω αυτό, για να υποτιμήσω το πρόβλημα ή να εφησυχάσουμε ή να θριαμβολογήσουμε, μακριά από μας κάτι τέτοιο. Το λέω όμως, διότι δεν έχει νόημα από ένα σημείο και μετά η σύγκριση με στοιχεία επί κορονοϊού για παράδειγμα. Η Ελλάδα είχε μειώσει τις ροές μετά τον Μάρτιο του ’20 χάρη στην αποφασιστικότητα της, αλλά χάρη και στην πανδημία. Το ’23 ήταν χρονιά μεγάλης έξαρσης των ροών διεθνώς στην Ευρώπη, στην Αμερική. Είδατε τι έγινε στη Λαμπεντούζα! Βλέπετε τι γίνεται σήμερα στα Κανάρια Νησιά της Ισπανίας, από τη Δυτική Αφρική και βεβαίως στην Κύπρο από τον Λίβανο. Εμείς χάρη σε μια σειρά από πρωτοβουλίες από τον Σεπτέμβριο και μετά έχουμε μια ύφεση αυτής της έξαρσης και δεν είναι θέμα εποχικότητας όπως κάποιοι θα σπεύσουν να πουν, α ήταν ο χειμώνας. Πρώτον, διότι δεν υπήρξε χειμώνας κύριε Τσίμα, αν δεν το ξέρετε να σας το πω.
Παύλος Τσίμας :
Ναι, αλήθεια είναι αυτό. Αλλά από την άλλη μεριά, συγκρίνουμε τα στοιχεία με την αντίστοιχη περίοδο των προηγούμενων ετών. Αυτό είναι το μέτρο.
Δημήτρης Καιρίδης :
Σωστό, αλλά για να είμαστε πλήρεις σε αυτή τη σύγκριση, θα πρέπει να τα συγκρίνουμε με τα αντίστοιχα στοιχεία και των υπόλοιπων χωρών. Διότι υπάρχει μια περίοδος διεθνώς ήρεμη και μια περίοδος διεθνώς ανήσυχη το πώς εμείς τα καταφέραμε στην ανήσυχη αυτό θα μας το δώσουνε και τα στοιχεία της Κύπρου της Ιταλίας έτσι δεν είναι; Του δυτικού βαλκανικού διαδρόμου και εκεί τα στοιχεία είναι ευνοϊκά. Προφανώς είναι ένα θέμα αυτό που αφορά κυρίως το λιμενικό και την αστυνομία. Το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου δεν φυλάει σύνορα. Εμείς διαχειριζόμαστε το πρόβλημα των παράνομων αφίξεων, αφού αφιχθούν επί του εδάφους προκειμένου, να το διεκπεραιώσουμε με ασφάλεια για την ελληνική κοινωνία και αποτελεσματικά σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανόνες και αξίες. Έτσι δεν είναι; Και νομίζω ότι σε αντίθεση με άλλες χώρες που το διαχέουν σε δημόσιους χώρους, είδατε στην Ιταλία πλατείες, δρόμοι. Επειδή δεν έχουν την υποδομή, στην Ελλάδα έχουμε καταφέρει να έχουμε το σύστημα και να μπορούμε όλα αυτά να τα κάνουμε με ασφάλεια. Λοιπόν, έχουμε μείωση των ροών. Η εποχικότητα δεν μετράει διότι πρώτον, δεν είχαμε κακοκαιρία και δεύτερον και σημαντικότερο, διότι βλέπουμε κάτι πρωτοφανές τις περιόδους της κακοκαιρίας να αυξάνει την μεταναστευτική πίεση. Πάρτε παράδειγμα την προχθεσινή τραγωδία στη Χίο είχε να κάνει με τα 9 μποφόρ βόρειων ανέμων επειδή δεν μπορούν να επιχειρήσουν υπό κανονικές συνθήκες λόγω του ελληνικού λιμενικού, αλλά και της καλής συνεργασίας που έχουμε με την τουρκική ακτοφυλακή. Οι αδίστακτοι διακινητές προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τα 9 μποφόρ και εκεί βεβαίως έχουμε τα προβλήματα και τις τραγωδίες που ευτυχώς θα μπορούσαν να είναι πολύ πιο πολλές αν δεν είχαμε τα γρήγορα αντανακλαστικά και τη ναυτοσύνη των άξιων στελεχών του ελληνικού Λιμενικού, αλλά προφανώς είχαμε προχθές αυτή τη μεγάλη τραγωδία που προστίθεται, αλλά έχει να κάνει ακριβώς με την κακοκαιρία. Θέλω να πω λοιπόν ότι η τάση είναι αποκλιμάκωσης. Το διεθνές περιβάλλον είναι πάρα πολύ επιβαρυμένο.
Παύλος Τσίμας :
Συμπέρασμα, δεν θα είναι σε αυτές τις ευρωεκλογές, όχι μόνο στην Ελλάδα, στην Ελλάδα δεν ήταν τόσο, γενικώς στην Ευρώπη η μετανάστευση, το υπ’ αριθμόν ένα πολιτικό θέμα στην προεκλογική περίοδο των ευρωεκλογών.
Δημήτρης Καιρίδης :
Όπως θέλουν κάποιοι, γιατί κάποιοι θέλουνε να, γιατί ξέρετε, τα πάντα είναι η πραγματικότητα και η κατασκευή της ταυτόχρονα, έτσι δεν είναι; Κάποιοι θα θέλανε να κατασκευάσουν μεταναστευτική κρίση για να την εκμεταλλευθούν και να την αξιοποιήσουμε, όχι μόνο εδώ, προφανώς πανευρωπαϊκά. Τα στοιχεία όμως είναι αδιάσειστα, έχουν δημοσιευτεί και δημοσιεύονται κάθε μήνα, κάθε μήνα οποιοσδήποτε μπορεί να μπει στην ιστοσελίδα του υπουργείου και να τα βρει αναλυτικότατα ανά εθνικότητα, ανά χώρα προέλευσης, πόσες αιτήσεις ασύλου, πόσες διεκπεραιώθηκαν, πόσοι έφυγαν. Πόσοι είναι σήμερα στις δομές, γι αυτό και στις δομές φιλοξενίας και ταυτοποίησης έχουμε πολύ μεγάλη μείωση του διαμένοντος πληθυσμού. Αυτό δεν σημαίνει ότι λύσαμε το πρόβλημα, δεν σημαίνει ότι θα παραμείνει στη Γάζα ή στο Σουδάν ή την ηρεμία, ξέρετε στην Ανατολική Λιβύη ή στην Ουκρανία, έχουμε πάρα πολύ δρόμο μπροστά μας, αλλά κάτι σωστά κάνουμε.
Παύλος Τσίμας :
Να είστε καλά ευχαριστώ πολύ κύριε Καιρίδη. Καλημέρα.
Δημήτρης Καιρίδης :
Και εσείς.