ΔΗΜ: Καλημέρα κύριε Καιρίδη, σιδεροκέφαλος
Δ.Κ: Σας ευχαριστώ πολύ, είμαστε και γείτονες, είναι κοντά το Υπουργείο στον ΣΚΑΪ.
ΔΗΜ: Δεν γίνεται να μην ξεκινήσουμε με ένα σχόλιό σας για την υπόθεση αυτή που μονοπωλεί το ενδιαφέρον τις τελευταίες μέρες.
Δ.Κ: Δύο πράγματα μπορεί κανείς να πει χωρίς να επεισέλθει σε λεπτομέρειες που δεν γνωρίζω. Το ένα είναι το άμεσο, ότι πρέπει οπωσδήποτε να χυθεί άπλετο φως, να διαλευκανθεί και να οδηγηθούν οι δράστες στη δικαιοσύνη και να τιμωρηθούν όπως τους αξίζει και βεβαίως, οι ευθύνες, οι διοικητικές και πειθαρχικές εντός αστυνομίας και το δεύτερο είναι το ευρύτερο, το πολιτικό, το οποίο μας απασχολεί πάρα πολύ. Δεν είναι η πρώτη φορά, που μηχανισμοί του ελληνικού δημοσίου και τώρα έχουμε να κάνουμε με αυτό που κάποιοι ονομάζουν βαθύ κράτος, υπολειτουργούν και δεν παράγουν τα σωστά αποτελέσματα. Είναι μία διαρκής μάχη αυτή, η οποία δεν θα αντιμετωπιστεί αύριο το πρωί, αυτές οι παθογένειες. Προφανώς στην αστυνομία υπάρχουν πολύ σημαντικά προβλήματα και αυτή τώρα είναι η ευθύνη μας. Η ευθύνη και του Υπουργού, του κ. Οικονόμου να βάλει βαθιά το μαχαίρι στο κόκκαλο.
ΔΗΜ: Είναι άλλωστε μία μάχη για την οποία έχει δεσμευθεί και προεκλογικά και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός και μάλιστα είχε δηλώσει και διαβεβαιώσει ότι θα είναι και πιο τολμηρός στην αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων, δηλαδή των δύο προσώπων του κράτους.
Δ.Κ: Ναι, έτσι είναι. Και είναι και κάτι που ακούγαμε πάρα πολύ και προεκλογικά. Είχαμε να αντιμετωπίσουμε πολλές κρίσεις στην πρώτη τετραετία, του κορωνοϊού, της ακρίβειας, του πολέμου στην Ουκρανία, την ελληνοτουρκική ένταση, έγιναν πάρα πολλά αλλά πρέπει να επιμείνουμε στο δρόμο της μεταρρύθμισης. Η Ελλάδα ξέρετε, στη συνολική εικόνα, υπάρχουν αυτές οι αρρυθμίες, υπάρχουν ατυχέστατα περιστατικά που μας πληγώνουν και τραγωδίες όπως ο θάνατος αυτός του αδικοχαμένου νέου, αλλά ταυτόχρονα, υπάρχει και μία ευρύτερη εικόνα μιας χώρας η οποία, δεν το λέω για να συμψηφίσω ή να ωραιοποιήσω την κατάσταση, υπάρχουν πολλές δυσκολίες, πολλά ελλείμματα. Η Ελλάδα βγαίνει από μία δεκαετή κρίση πολύ βαθιά. Όμως η συνολική εικόνα είναι μίας χώρας η οποία επανακάμπτει, η οποία γιατρεύει τις πληγές της, η οποία προχωράει μπροστά και όχι πίσω. Υπάρχουν δυσλειτουργίες, υπάρχουν τα ελλείμματα, αλλά συνολικά, είναι μίας χώρας και αυτή είναι η αντίληψη και των ξένων, το βλέπετε ως προς το χρηματιστήριο, τους επενδυτές το πως πάει ο τουρισμός, είναι μία χώρα η οποία προχωρά επιτέλους μπροστά.
ΔΗΜ: Στα δικά σας χωράφια τώρα, στο δικό σας χαρτοφυλάκιο, της μετανάστευσης, κάνατε και μία περιοδεία με επισκέψεις σε Λέσβο, Χίο, Σάμο να δείτε και τις δομές φιλοξενίας των αιτούντων Άσυλο. Τι εικόνα αποκομίσατε από εκεί και κατά πόσο ισχύει ότι έχουμε μία έξαρση τους τελευταίους μήνες στις ροές.
Δ.Κ: Όχι στη Σάμο, στα δύο άλλα νησιά. Και η Σάμος βεβαίως είναι στην πρώτη γραμμή, αλλά πρώτη των πρώτων είναι προφανώς η Λέσβος, η οποία έχει δεχθεί παραδοσιακά την πολύ μεγάλη πίεση, ήδη από το 2015, θα σας έλεγα και πιο πριν αλλά κυρίως το 2015 με τη γνωστή τραγωδία που είχαμε ζήσει το 2020, το κάψιμο της Μόριας. Εμείς δεν είμαστε μόνο στα γραφεία, που δεν θέλω να το υποτιμήσω και δεν μου αρέσει καθόλου ο λαϊκισμός, έχουμε πάρα πολλή δουλειά να κάνουμε στα Υπουργεία, αλλά προφανώς πρέπει να είμαστε και στο πεδίο. Και θεώρησα, αφού συμπληρώθηκε ο πρώτος μήνας στο Υπουργείο, σωστό, να βρεθώ στο πεδίο, εκεί που δίνεται καθημερινά η μάχη απέναντι στην παράτυπη μετανάστευση η οποία βρίσκεται σε έξαρση, έχετε δίκιο. Έχουμε αυξημένη πίεση.
ΔΗΜ: Πολύ αυξημένη; Για τι ποσοστό μιλάμε;
Δ.Κ: Είναι αυξημένη σε σχέση με πέρυσι, από χαμηλά επίπεδα. Δεν έχουμε καμία σχέση με τα νούμερα προ του 2019. Είχαμε βρεθεί πολύ πολύ χαμηλά το 2021, είχαμε αύξηση σημαντική το 2022, έχουμε αύξηση σημαντική και το 2023.
ΔΗΜ: Και το βλέπουμε κ. Υπουργέ και στον Έβρο, όπου υπάρχει και μία ανησυχία το τελευταίο διάστημα και για τις ροές που έρχονται στη χώρα αλλά και για το πως μεταφέρονται και γίνονται όλα αυτά τα ατυχήματα και δυστυχήματα πολλές φορές στον δρόμο
Δ.Κ: Έχουμε αποθράσυνση των διακινητών των εγκληματιών, στη θάλασσα βλέπουμε διαρκή ηθελημένα ναυάγια όπου δεν διστάζουν να θέσουν σε άμεσο κίνδυνο, σε πνιγμό δηλαδή, τη ζωή αυτών των δυστυχισμένων μεταναστών βυθίζοντας της βάρκες, σκίζοντας τα φουσκωτά, πετώντας τις μηχανές στον βυθό. Είναι καθημερινά αυτά τα περιστατικά των διασώσεων που κάνει το ελληνικό Λιμενικό και απαντάει επί του πεδίου πια, όχι θεωρητικά, στο ποιος σώζει και ποιος πνίγει στη θάλασσα. Διότι το ελληνικό Λιμενικό, που κατηγορήθηκε και κατά τη γνώμη μας απολύτως άδικα και στοχοποιήθηκε από κάποια δημοσιεύματα στον Διεθνή Τύπο αλλά και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δυστυχώς, μεταξύ των οποίων υπήρξαν και κάποιοι Έλληνες βουλευτές και ευρωβουλευτές, σώζει ζωές. Έχει σώσει πάνω από μισό εκατομμύριο από το 2012. Είναι ένα νούμερο εντυπωσιακό, το οποίο δεν έχει ακουστεί αρκούντως, δεν έχει γραφτεί σε αυτά τα ρεπορτάζ όπως των New York Times, τους οποίος τιμώ, δεν μπήκε και αυτό, μπήκε η Πύλος μόνο. Όπως έσωσε και στην Πύλο τους 104 και μακάρι να τους είχε σώσει όλους, όπως και καθημερινά σώζει. Η μεγάλη πίεση είναι στη Λέσβο, είναι στη θαλάσσια οδό. Βεβαίως έχουμε ζητήματα και στον Έβρο, δεν υπάρχει ποτάμι. Είναι δέκα εκατοστά το βάθος και διασχίζεται πάρα πολύ εύκολα, το οποίο δίνει μεγάλες δυνατότητες στους διακινητές.
ΔΗΜ: Στη Λέσβο ετοιμάζετε και μία νέα δομή, έτσι δεν είναι;
Δ.Κ: Παντού ετοιμάζουμε νέες δομές, είναι έξι νέες δομές που θέλουμε, διότι χρειαζόμαστε ένα σύγχρονο, αποτελεσματικό, ασφαλές σύστημα υποδοχής. Κανείς δεν θέλει παράτυπες ροές. Θέλουμε να τις μηδενίσουμε. Η χώρα χρειάζεται νόμιμη μετανάστευση, είναι η άλλη πλευρά του Υπουργείου. Διότι έχουμε μεγάλη πίεση από τους παραγωγικούς φορείς, από βουλευτές που ζητούν εργατικά χέρια, εργάτες γης.
ΔΗΜ: Τέθηκε και στη συνάντηση που είχε ο Πρωθυπουργός με τον Αιγύπτιο πρόεδρο.
Έχουμε μία συμφωνία με την Αίγυπτο και με την Αίγυπτο, θέλουμε. Είναι πολύ κοντά, που βοηθάει και έχουμε μια παραδοσιακή σχέση ιδίως στους αλιεργάτες. Είναι ένα οργανωμένο κράτος το οποίο μπορεί να εγγυηθεί ότι αυτοί που έρχονται είναι ξεκαθαρισμένοι. Δεν είναι όλα τα κράτη το ίδιο, η Αίγυπτος είναι ένα κράτος τέτοιο και το θέλουμε και γίνονται ερωτήσεις και επερωτήσεις στη Βουλή από βουλευτές και της αντιπολίτευσης και έχουμε όλη αυτή τη συζήτηση. Εμείς τη θέλουμε και τη χρειαζόμαστε, με κανόνες και με βάση τις προτεραιότητες της ελληνικής κοινωνίας και τις ανάγκες της ελληνικής οικονομίας. Δεν θέλουμε παράτυπη, καθόλου, μηδέν. Και δίνουμε τον αγώνα τον διαρκή, με το Λιμενικό, δεν ανήκει στο Υπουργείο, αλλά εμείς ως Υπουργείο ενισχύουμε ώστε να παίρνουν τα μέσα τα τεχνικά που χρειάζονται, διότι πολλά είναι με ευρωπαϊκά κονδύλια τα οποία εμείς ως Υπουργείο διαχειριζόμαστε και για την αστυνομία. Θερμικές κάμερες, drones, φράχτης, νέα σκάφη του Λιμενικού. Στον βαθμό ωστόσο που υπάρχουν ροές, διότι κάνουμε τις διασώσεις, διότι είμαστε ανθρωπιστές, διότι κινούμαστε εντός του Διεθνούς Δικαίου, χρειαζόμαστε ένα σύστημα, έρχομαι τώρα στις δομές, το οποίο να είναι απολύτως ασφαλές και να μειώνει τις όποιες αρνητικές επιπτώσεις για την τοπική κοινωνία, διότι έχουν πολύ πικρή εμπειρία οι Λέσβιοι και οι Χιώτες.
ΔΗΜ: Και για τους ίδιους τους φιλοξενούμενους
Δ.Κ: Και απολύτως για τους ίδιους τους φιλοξενούμενους, αξιοποιώντας στο έπακρο, τη γενναιόδωρη ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, διότι αυτά τα πληρώνει εξ’ ολοκλήρου, στο 100%, δεν υπάρχει εθνική συμμετοχή, η ευρωπαϊκή ένωση. Το κάναμε στην Κω, στη Λέρο, στη Σάμο, το κάναμε στον Έβρο, θέλουμε να το ολοκληρώσουμε στη Λέσβο και να τον ξεκινήσουμε στη Χίο. Είχαμε αντιδράσεις, ξέρετε το μεταναστευτικό προσκαλεί τους κραυγάζοντες, τους λαϊκιστές, διχάζει όχι μόνο εδώ και στην Ευρώπη.
ΔΗΜ: Συνεννόηση με την Τουρκία υπάρχει πλέον; Διότι είδαμε κάποιες προσπαθείς που έγιναν με τα περιστατικά στον Έβρο πριν λίγους μήνες, συζητούσαμε τότε ότι μπορεί αν έχει αλλάξει λίγο η πολιτική της Τουρκίας στο θέμα αυτό. Που βρισκόμαστε τώρα; Συνοδεύουν οι ακταιωροί; Υπάρχει συνεννόηση;
Δ.Κ: Όχι όσο θα θέλαμε. Υπάρχουν κάποια δείγματα. Εγώ θέλω να είμαι δίκαιος και το είπα και στις προγραμματικές δηλώσεις. Διότι στον Έβρο που είχαμε το γνωστό πρόβλημα με τις νησίδες, η τουρκική πολιτοφυλακή τους έπαιρνε πίσω και έδειχνε μία καλή διάθεση συνεργασίας. Προφανώς τώρα δεν υπάρχουν καν νησίδες, ο Έβρος έχει στεγνώσει. Στο Αιγαίο ωστόσο έχουμε προβλήματα. Τη θέλουμε πιο ενεργή την τουρκική ακτοφυλακή, πιο συνεργάσιμη, θέλουμε η Τουρκία να πάψει να είναι αυτό που έχει καταστεί και δεν έχει προσεχθεί αρκετά και είναι κάτι το οποίο το λέμε και στους ευρωπαίους, εγώ ξέρετε έχω μια διαρκή επικοινωνία με τη Γιόχανσον, την αρμόδια Επίτροπο εσωτερικών υποθέσεων και μετανάστευσης. Η Τουρκία έχει μετατραπεί, σε διεθνή κόμβο παράτυπης μετανάστευσης. Οι ροές αυτές, έρχονται από την υποσαχάρια Αφρική σήμερα, με αεροπλάνο, στο διεθνές αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, χωρίς βίζα ή με πολύ χαλαρές θεωρήσεις, πληρώνουν χιλιάδες δολάρια. Δεν είναι οι κατατρεγμένοι που δεν έχουν να φάνε απαραίτητα, αυτοί έχουν μείνει πίσω στην υποσαχάρια Αφρική και πεθαίνουν ενδεχομένως. Μιλάμε για κυκλώματα, από την Κωνσταντινούπολη έρχονται στις ακτές και τον Έβρο και περνάνε απέναντι από τους διακινητές, σε συνεργασία με κάποιους, αν θέλετε μέσα σε εισαγωγικά, γιαλαντζί ακτιβιστές. Στα ζητήματα αυτά δεν χωράει καμία αφέλεια. Το ότι υπάρχουν ακτιβιστές, χρηματοδοτούμενοι ενδεχομένως από τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες, υπάρχουν διάφοροι από όλο τον κόσμο οι οποίοι παίζουν αυτό το παιχνίδι. Άλλωστε, είχαμε τις αποκαλύψεις από την ίδια την Ελληνική Αστυνομία πριν από μια εβδομάδα, των κυκλωμάτων και πως συνεργάζονται. Άρα, χρειάζεται μία διαρκής προσπάθεια εδώ. Θέλουμε η Τουρκία να συνεργαστεί, θέλουμε να επανενεργοποιηθεί η συμφωνία Ευρώπης – Τουρκίας του 2017 για τις επιστροφές. Είναι παγωμένη από τον Φεβρουάριο του 2020 με πρόσχημα τον κορωνοϊό και πρωτοβουλία απολύτως της Τουρκίας. Εμείς ζητάμε από την Τουρκία να σεβαστεί την υπογραφή της, ζητάμε να κάνει αυτό το οποίο υποσχέθηκε.
ΔΗΜ: Πρέπει να πιέσει και η Ευρώπη να τηρήσει την υπογραφή της γιατί μαζί της έχει υπογράψει.
Δ.Κ: Εδώ έχει το ενδιαφέρον του, διότι ασκήθηκε μεγάλη πίεση στη χώρα μας από την Πύλο. Τα δημοσιεύματα, στην ευρωβουλή υπήρξαν πολλές συζητήσεις, διάφοροι ευρωβουλευτές και δικοί μας, μίλησαν για τους δολοφόνους του ελληνικού Λιμενικού. Ακούστηκαν τέρατα. Η στόχευση είναι πολιτική. Η στόχευση είναι να διαλυθεί η Frontex. Πολλοί από αυτούς πιστεύουν ότι οποιαδήποτε συμφωνία συνόρων αντίκειται στα ανθρώπινα δικαιώματα. Ότι η Ευρώπη πρέπει να ανοίξει τις πόρτες, πρέπει να βάλει Ferry Boat, από το Τομπρούκ στη Λαμπεντούζα και στην Πύλο και να φέρει όλους τους αναξιοπαθούντες του κόσμου εδώ, με αποτέλεσμα βέβαια να διαλυθεί η Ευρώπη. Καταλαβαίνετε οι συνέπειες ποιες θα είναι και πως παίζουν το παιχνίδι της ακροδεξιάς αυτοί της ακροαριστεράς και πως αυτά αλληλοτροφοδοτούνται τα άκρα και πως θέλουν μία Ευρώπη Μελανσόν – Λε Πεν. Όπου το πολιτικό κέντρο, είτε λέγεται Μακρόν στη Γαλλία, είτε εμείς, κατεξοχήν οι εκπρόσωποι και η πιο ισχυρή ομάδα σήμερα, το πιο ισχυρό κόμμα στην Ευρωπαϊκή Κεντροδεξιά, να αποδυναμωθεί. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι υπάρχουν αυτές οι δυνάμεις και γι αυτό πρέπει να δίνουμε διαρκώς την πολιτική μάχη με λύσεις στα προβλήματα. Εγώ συνομιλώ με τους ευρωπαίους, με την Γιόχανσον και η Πύλος μας έδωσε την ευκαιρία, εκεί που μας κούνησαν το δάχτυλο, τώρα να κουνήσουμε εμείς το δάχτυλο και να πούμε για ελάτε τώρα εδώ, διότι καλά τα δάκρυα, αλλά να μιλήσουμε επί τοις ουσίας. Διότι έχουμε αυτή την αυξημένη πίεση, έχουμε μια Ρωσία η οποία κάνει πραξικοπήματα στην υποσαχάρια, είδατε τι έγινε στον Νίγηρα και ότι γίνεται στον Νίγηρα δεν μένει στον Νίγηρα, δεν είναι μακριά ο Νίγηρας, ούτε το Σουδάν ούτε η Σομαλία. Σήμερα η πλειοψηφία των παράτυπων ροών είναι από την υποσαχάρια Αφρική, δεν είναι από τη Συρία, δεν είναι από το Αφγανιστάν που είχαμε τα κύματα στο παρελθόν. Χρειάζεται μία συνολική λύση και νομίζω ότι η χώρα μας σε αυτόν τον αγώνα τον καλό που δίνει, έχει τα επιχειρήματα με το μέρος της να διεκδικήσει την επιπλέον ευρωπαϊκή συνδρομή.
ΔΗΜ: Και έχοντας αποδείξει ότι εμείς κάνουμε τη δουλειά μας
Δ.Κ: Έτσι και πρέπει να συνεχίσουμε
ΔΗΜ: Σας ευχαριστούμε πολύ.