Ο Δημήτρης Καιρίδης Στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΙ και την Κατερίνα Δράκου | 23.04.2024

YouTube video

Date    2024-04-23

Κατερίνα Δράκου

O αρμόδιος Υπουργός, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κύριος Δημήτρης Καιρίδης είχε την καλοσύνη να είναι μαζί μας αυτό το απόγευμα. Τον ευχαριστώ πολύ, γειά σας κύριε Υπουργέ, καλησπέρα σας.

Δημήτρης Καιρίδης 

Καλησπέρα, καλησπέρα σας.

Κατερίνα Δράκου

Λοιπόν, τί συζητήσατε στα Κανάρια Νησιά; Γιατί φαντάζομαι ότι ο κύριος Χριστοδουλίδης, τουλάχιστον που σήκωσε και πάλι το θέμα του μεταναστευτικού, είχατε την ευκαιρία να τα πείτε, να τα πείτε με τον ομόλογό σας κατ’ ιδίαν, να σας περιγράψει δηλαδή την κατάσταση, είναι όντως τόσο ασφυκτική στην Κύπρο;

Δημήτρης Καιρίδης   

Ναι είναι. Έχει πρόβλημα η Κύπρος, λόγω Λιβάνου, ενώ δηλαδή έχει αντιμετωπίσει το ζήτημα από τα κατεχόμενα, λόγω της καλύτερης συμπεριφοράς της Τουρκίας και της ελληνοτουρκικής συνεργασίας στο ζήτημα αυτό, που αφορά τόσο το ανατολικό Αιγαίο, αλλά και τα κατεχόμενα, διότι είχαμε μεγάλη ροή στο παρελθόν, μέσω του αεροδρομίου της Κωνσταντινούπολης, πηγαίνανε φτάνανε στα κατεχόμενα και περνούσαν στη συνέχεια, μέσω της Πράσινης Γραμμής, στην Ελεύθερη Κύπρο, ενώ αυτό το ζήτημα βρίσκεται σε ύφεση, έχει το τελευταίο διάστημα, λόγω της μεγάλης κρίσης που περνάει ο Λίβανος, μια ροή από τα παράλια, από την ακτή, την ακτογραμμή του Λιβάνου, προς την Νοτιοανατολική Κύπρο, την περιοχή του Παραλιμνίου, της Αγίας Νάπας. Να θυμίσουμε ότι ο Λίβανος έχει περίπου, φιλοξενεί δυόμισι εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες και πάνω από μισό εκατομμύριο Παλαιστίνιους, σήμερα βρίσκεται υπό κατάρρευση, εάν εμπλακεί σε πολεμική αντιπαράθεση με το Ισραήλ, λόγω της Χεζμπολάχ, ξέρετε εκεί το ζήτημα που υπάρχει στο Νότιο Λίβανο, υπάρχει η μεγάλη ανησυχία ότι πάρα πολλοί θα θελήσουν να περάσουν απέναντι. Είναι περίπου εκατό χιλιόμετρα η απόσταση, διανύεται μέσα σε μερικές ώρες και να δώσουμε όλα τα στοιχεία, η Κύπρος, σε αντίθεση με την Ελλάδα, δεν ανήκει στο Σένγκεν και είναι νησί. Άρα ό,τι μπαίνει στην Κύπρο εγκλωβίζεται, αν θέλετε, στην Κύπρο, παραμένει στην Κύπρο δεν έχουμε εκροή, όπως έχουμε στην ελληνική περίπτωση, και δημιουργείται τεράστιο πρόβλημα σε μια χώρα η οποία έτσι κι αλλιώς είναι μικρή, έχει πολύ λίγες δυνατότητες, δεν έχει το δικό μας εθνικό σύστημα υποδοχής και ταυτοποίησης, με τις 33 δομές και τη δυνατότητα να απορροφά τέτοιου τύπου κραδασμούς, εκεί υπάρχει όλο και όλο ένα κέντρο με λίγες θέσεις, για την ταυτοποίηση και υπάρχει μεγάλο ζήτημα με τους Σύριους που ξεπερνάνε σήμερα τις τριάντα χιλιάδες.

Κατερίνα Δράκου

Απολύτως δικαιολογημένο το SOS που εξέπεμψε ο Πρόεδρος της Κύπρου, ο κύριος Χριστοδουλίδης, λοιπόν, κύριε Καιρίδη, αυτό σας ανησυχεί; Δηλαδή υπάρχει περίπτωση οι ροές αυτές με ένα τρόπο να φτάσουν στη χώρα μας;

Δημήτρης Καιρίδης   

Όχι τόσο, αλλά με ανησυχεί για την Κύπρο, την οποία εμείς στηρίζουμε με ανησυχεί ο πολλαπλασιασμός αποτυχημένων κρατών. Όσο υπάρχουν κράτη μπορεί να υπάρξουν συμφωνίες και συνεργασίες. Το κάναμε με την Τουρκία στο βαθμό που το πετύχαμε, εν πάση περιπτώσει, το κάνουμε τώρα με την Αίγυπτο. Όμως υπάρχει ζήτημα, είτε στην Ανατολική Λιβύη, όπου δεν υπάρχει κρατική εξουσία με τον τρόπο που τον αντιλαμβανόμαστε εμείς εδώ και βεβαίως ο Λίβανος, όπου δεν υπάρχει συνομιλητής, είναι μια χαώδης κατάσταση, σήμερα, κυβερνητική και δυσκολεύει πάρα πολύ τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εμείς έχουμε κάνει, και εγώ προσωπικά πολλές συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είχα εδώ στο γραφείο μου, στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, πριν από μία εβδομάδα τον Ούγγρο Επίτροπο, αρμόδιο για τα εξωτερικά, τις σχέσεις γειτονίας, που λέμε, και χρηματοδότη αυτών των προγραμμάτων, που είχαμε με την Τυνησία, που κάναμε με τη Μαυριτανία, που κάνουμε τώρα με την Αίγυπτο και θέλουμε να κάνουμε τον Λίβανο, και μου εξηγούσε την αδυναμία, τη δυσκολία να βρει στη Βηρυτό αξιόπιστο συνομιλητή, ο οποίος θα υποσχεθεί πράγματα και θα τα κάνει, έτσι δεν είναι;

Κατερίνα Δράκου

Ναι. Θέλω, πριν σας πάω και στο Σύμφωνο, διότι δεν έχουμε μιλήσει για αυτή τη μεγάλη επιτυχία, πήρε πολύ καιρό, ήταν όμως ένα πολύ θετικό νέο που ήρθε από τις Βρυξέλλες, να μείνουμε λίγο και στα δικά μας, η κατάσταση στην Κύπρο πιέζει. Είναι τέτοιες οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, που δημιουργούν αυτό το μεταναστευτικό κύμα, απευχόμαστε τα χειρότερα, γιατί όπως λέτε και εσείς, κανείς δεν μπορεί να ξέρει τι θα γίνει, εάν υπάρχει περαιτέρω εμπλοκή του Λιβάνου, σε αυτό το οποίο συμβαίνει στη Μέση Ανατολή. Σε ό,τι αφορά τα δικά μας, αυτή τη στιγμή πού βρισκόμαστε, φαίνεται ότι οι αφίξεις παράτυπων μεταναστών έχουν περιοριστεί στα βόρεια σύνορά μας, στον Έβρο, δεν συμβαίνει, όμως, το ίδιο στην Κρήτη, κύριε Υπουργέ.

Δημήτρης Καιρίδης 

Θα σας πω αμέσως. Έχουμε πολύ μεγάλη πτώση των ροών από την Τουρκία, και στα βόρεια στον Έβρο και στα ανατολικά, βεβαίως, στο ανατολικό Αιγαίο, που ήταν και το πιο δύσκολο στοίχημα, αν θέλετε. Και θα πήγαινα και ένα βήμα παραπέρα και θα σας έλεγα ότι έχουμε μια αλλαγή υποδείγματος, ήμουνα με τον Πρωθυπουργό, την περασμένη Παρασκευή στην Λέσβο. Ένας από τους λόγους που βρεθήκαμε εκεί ήτανε και το πρόγραμμα διευκόλυνσης τουριστικής βίζας για Τούρκους επισκέπτες, το οποίο πάει πάρα πολύ καλά. Και δείχνει ακριβώς αυτή την αλλαγή. Εμείς θέλουμε να ελαχιστοποιήσουμε,  εκμηδενίσουμε την παράνομη μετανάστευση, που γίνεται με φουσκωτά, που γίνεται με τζετ σκι, που γίνεται κολυμπώντας και να πάμε σε ένα μοντέλο άλλο, να έρχονται οργανωμένα, αυτοί που θέλουν να έρχονται, οι επισκέπτες.

Κατερίνα Δράκου

Πήγε απροσδόκητα καλά, δεν ξέρω αν εσείς το περιμένατε, ήταν εντυπωσιακά τα νούμερα που είδαμε, ναι.

Δημήτρης Καιρίδης

Ναι, εντυπωσιακά και το είδαμε, αποτυπώθηκε στα χαμόγελα των ντόπιων, που συναντήσαμε, οι οποίοι είναι εξαιρετικά ενθουσιώδεις με την επιτυχία του προγράμματος. Να θυμίσω ότι γίνεται εκτός σεζόν, μιλάμε για τον Απρίλιο, έτσι κι αλλιώς η σεζόν στη Λέσβο, ξέρετε, είναι πάρα πολύ περιορισμένη, μιλάμε για έναν Αύγουστο, με λίγο ντόπιο ελληνικό εγχώριο, εννοώ οικογενειακό τουρισμό, και ξαφνικά να γεμίζει η Μυτιλήνη από καλούς, από καλούς, όπως μας είπαν, όπως μας εξήγησαν, τουρίστες τον μήνα Απρίλιο είναι ένα πολύ θετικό βήμα, και είναι μια αλλαγή υποδείγματος, να πάμε στην είσοδο επισκεπτών, με τον νόμο, με δακτυλοσκόπηση των δακτυλικών αποτυπωμάτων, με διαβατήρια, με βίζα, με παράβολο εξήντα ευρώ για την είσοδο, που να ρθουν, να μείνουν σε ξενοδοχεία, αδειάζουν οι δομές των νησιών και γεμίζουν τα ξενοδοχεία.

Κατερίνα Δράκου

Μάλιστα. Αυτό είναι αισιόδοξο.

Δημήτρης Καιρίδης

Περί αυτού πρόκειται, αυτό θέλαμε να πετύχουμε και-

Κατερίνα Δράκου

Ναι, ναι.

Δημήτρης Καιρίδης 

Ναι, και το πετύχαμε χάρη στο γεγονός ότι η χώρα έχει αξιοπιστία και μπορεί και πείθει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, γιατί εκεί ήταν τα δύσκολα, να μας δώσει αυτή την εξαίρεση στη Ζώνη Σένγκεν, να θυμίσω ότι είναι η μοναδική εξαίρεση σε όλο το Σένγκεν, σε μια δύσκολη εποχή σήμερα, όπου δύσκολα δίνονται εξαιρέσεις, προκειμένου να τονώσουμε την οικονομία των νησιών, αλλά και να στείλουμε και ένα μήνυμα στους απέναντι, είναι σημαντικό αυτό και για αυτό έγινε και πολύ θερμά δεκτό στην ίδια την Τουρκία, ότι θέλουμε αυτή την καλή γειτονία, έτσι. Και νομίζω πήγε πάρα πολύ καλά και θέλουμε να συνεχίσει να πηγαίνει πάρα πολύ καλά. Από ‘κει και πέρα έγινε πολλή κουβέντα για τη Γαύδο, θα σας έλεγα δυσανάλογη κουβέντα σε σχέση με το ζήτημα, διότι εδώ και πενήντα μέρες δεν έχει πάει κανείς στη Γαύδο.

Κατερίνα Δράκου

Εδώ και πενήντα μέρες, όμως τους τελευταίους μήνες διάβαζα κύριε Υπουργέ ότι ήταν περισσότεροι από εξακόσιοι παράτυποι μετανάστες που διέσχισαν το λιβυκό.

Δημήτρης Καιρίδης 

Ναι, οι οποίοι πήγαν όμως στην Κρήτη. Προσέξτε να δείτε, γιατί η Γαύδος κάπου παρουσιάζεται ως Λαμπεντούζα, την ώρα που δεν έχει αφίξεις, είναι σημαντικό να το πούμε αυτό, δεν σημαίνει ότι εφησυχάζουμε ή θριαμβολογούμε. Προφανώς έχουμε τεράστιο ζήτημα στη Μέση Ανατολή σήμερα, με την γενικευμένη ανάφλεξη, δεν είναι μόνο η Γάζα, δεν είναι το Σουδάν με τον εμφύλιο, είναι ότι έχουμε πάρα πολλές χώρες που εμπλέκονται.

Κατερίνα Δράκου

Και μιας και το θέτετε, να σας βάλω έναν αστερίσκο ακόμα, η αλήθεια είναι ότι ξεχνάμε, πολλές φορές εγκλωβιζόμαστε, θέλω να πω μοιραίο είναι στο μικρόκοσμό μας, στην ακρίβεια, βεβαίως, στην εγκληματικότητα, αλλά ένα από τα διακυβεύματα σε αυτές τις ευρωπαϊκές εκλογές, έτσι, ψηφίζουμε για τους εκπροσώπους μας, στο ευρωπαϊκό έδαφος, είναι το μεταναστευτικό. Δεν ξέρω αν συμφωνείτε, αλλά στην Ελλάδα δεν έχω ακούσει έτσι να αναπτύσσονται δημόσιες συζητήσεις περί του μεταναστευτικού, στην Ευρώπη, όμως, στη Γαλλία, αυτή τη στιγμή, στη Γερμανία συζητείται πολύ έντονα η ανάγκη να γίνει κάτι σε ευρωπαϊκό επίπεδο, να τιθασευτεί το μεταναστευτικό. Στο πλαίσιο αυτό, λοιπόν, θέλω να σας ρωτήσω τι να αναμένουμε από το σύμφωνο μετανάστευσης και Ασύλου, κύριε Υπουργέ; Πόσο ξεκάθαρο είναι το πλαίσιο;

Δημήτρης Καιρίδης 

Καταρχάς επιτρέψτε μου-

Κατερίνα Δράκου 

Ναι.

Δημήτρης Καιρίδης

Να το πω, με μεγάλη ταπεινότητα, ότι είναι μια ελληνική επιτυχία το γεγονός ότι εδώ δεν απασχολεί και δεν είναι στις πρώτες θέσεις των ανησυχιών των πολιτών, στο δρόμο προς τις ευρωεκλογές, είναι μια επιτυχία. Είναι το ένατο, δέκατο, ενώ αλλού είναι πρώτο, δεύτερο, τρίτο και δημιουργεί τεράστιες παρενέργειες, διότι η κακή συζήτηση για το μεταναστευτικό, υπάρχει η καλή και υπάρχει και κακή συζήτηση για το μεταναστευτικό, κινδυνεύει να διαλύσει την ευρωπαϊκή ιδέα και την ευρωπαϊκή ενότητα, υπάρχουν πάρα πολλοί κίνδυνοι, φουντώματος, να πούμε, του λαϊκισμού και μια σειρά άλλων, έτσι ανορθολογικών δυνάμεων, εξαιτίας του μεταναστευτικού. Να σας πω και το άλλο. Επειδή είχαμε μια ψηφοφορία πρόσφατα στο Ευρωκοινοβούλιο για το πολύ κρίσιμο σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου, η πλειοψηφία των Ελλήνων ευρωβουλευτών τάχθηκε ενάντια, τάχθηκε ενάντια στο περισσότερη Ευρώπη και αυτό πρέπει να το θυμούνται οι Έλληνες πολίτες που προσέρχονται στην κάλπη της ενάτης Ιουνίου και να αναρωτηθούν, αν πιστεύουμε ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε μόνοι μας, ότι δεν χρειαζόμαστε την Ευρώπη, ότι το να το διαλύσουμε το μαγαζί δεν θα έχει συνέπειες και ότι μόνοι μας μπορούμε να αντιμετωπίσουμε καλύτερα και την Τουρκία και την ανάφλεξη.

Κατερίνα Δράκου

Δεν νομίζω να το πιστεύουμε αυτό, δεν φαίνεται τουλάχιστον.

 Δημήτρης Καιρίδης 

Ναι, αν δεν το πιστεύουμε αυτό, τότε να αναρωτηθούμε ποιοι ψήφισαν για μια περισσότερη Ευρώπη, με τα προβλήματά της, με τα ελλείμματα της να δώσουμε τη μάχη, εγώ δεν θα υπερασπιστώ, ούτε είναι ιδανική κατάσταση, αλλά εδώ η επιλογή είναι ξεκάθαρη στις 9 Ιουνίου στέλνουμε την Ευρώπη ή θέλουμε να το διαλύσουμε, διότι υπάρχει ο κίνδυνος να πλειοψηφήσουν οι δυνάμεις της διάλυσης στο επόμενο Ευρωκοινοβούλιο, με τη συμμετοχή και των Ελλήνων, διότι το να είσαι Λουξεμβούργο και να διαλυθεί το γύρω σου, εντάξει, συνορεύεις με το Βέλγιο, με την Ολλανδία, με τη Γερμανία, ίσως είναι μικρότερο το κακό, αλλά το να είσαι σε αυτή τη γειτονιά, με αυτούς τους γείτονες στα ανατολικά και στα νότια, με αυτή τη γενικευμένη αναταραχή, να το πούμε αυτό στον ελληνικό λαό ξεκάθαρα, και αυτό είναι ευθύνη και ημών στη Νέα Δημοκρατία, στην κυβέρνηση, να το εξηγήσουμε, υπάρχουν πάρα πολλοί κίνδυνοι. Και αυτό το χαζοχαρούμενο, επιτρέψτε μου να το πω, καμιά φορά, διότι είναι πολύ κρίσιμα τα ζητήματα, για να γίνονται, πώς να το πούμε αντικείμενο lifestyle, ή για να λέμε δεν βαριέσαι, θα στείλουμε ένα μήνυμα διαμαρτυρίας, και τα λοιπά. Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος το επόμενο Ευρωκοινοβούλιο να είναι Ευρωκοινοβούλιο διάλυσης. Και θα είναι κρίμα αν σ’ αυτή τη διάλυση προστεθούν ελληνικές ψήφοι, την ώρα που έχουμε αυτά τα πολύ μεγάλα ζητήματα να αντιμετωπίσουμε.

Κατερίνα Δράκου

Μάλιστα. Έτσι είναι, και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει και πώς θα είναι το μέλλον, έτσι, το άμεσο μέλλον, με τόσα μέτωπα ανοιχτά.

Δημήτρης Καιρίδης 

Επαναλαμβάνω ότι η πλειοψηφία των Ελλήνων βουλευτών, δεν προσέχθηκε από τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης, και σας το λέω τώρα που μου δίνετε την ευκαιρία να το υπογραμμίσω, η πλειοψηφία από τους 21 ευρωβουλευτές μας ψήφισαν ενάντια στο περισσότερη Ευρώπη. Είναι κάτι το πρωτοφανές, δεν έχει ξαναγίνει στο παρελθόν. Συνήθως η Ελλάδα τασσόταν με το υπέρ της Ευρώπης.

Κατερίνα Δράκου

Το κρατάμε. Κύριε Καιρίδη, δυστυχώς δεν έχουμε άλλο χρόνο. Σας ευχαριστώ, όμως, πολύ που τα είπαμε, να είστε καλά. Καλή συνέχεια.