Ο Δημήτρης Καιρίδης στις «Αναλύσεις» και τον Γιάννη Χαραλαμπίδη

YouTube video

Γιάννης Χαραλαμπίδης :

Στην αιχμή της επικαιρότητας φίλες και φίλοι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο διαρκώς τα ζητήματα της μετανάστευσης και θα μας βοηθήσει νομίζω να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα όπως είναι σήμερα, καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο, ο αρμόδιος υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, ο κ. Δημήτρης Καιρίδης. Καλησπέρα κ. Καιρίδη.

Δημήτρης Καιρίδης :

Καλησπέρα σε εσάς και στους ακροατές σας, σε όλη την Κρήτη μας.

Γιάννης Χαραλαμπίδης :

Ευχαριστούμε πολύ και για τον χρόνο σας, να ξεκινήσω ενθυμούμενος ότι όταν περίπου αναλάβατε το πόστο του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου και για τους πρώτους μήνες συζητούσαμε για ιδιαίτερα αυξημένους ρυθμούς στις μεταναστευτικές ροές. Πολλοί έκαναν λόγο για μία κρίση των μεταναστευτικών ροών, για πολύ αυξημένες πιέσεις, τόσο στο μέτωπο του Έβρου όσο και στο μέτωπο του ανατολικού Αιγαίου. Το μέτωπο βέβαια, εννοώ, με τη γεωγραφική έννοια και υπήρχε γενικώς μια ανησυχία απ’ ότι θυμάμαι από τον Ιούνιο, Ιούλιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο οπωσδήποτε. Πώς είναι σήμερα η κατάσταση, έχει μεταβληθεί αυτή η εικόνα;

Δημήτρης Καιρίδης :

Κοιτάξτε, έχουμε μια πολύ μεγάλη πτώση των ροών, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Ξεπερνάει το 70% σε σχέση με τα υψηλά του Σεπτεμβρίου. Στο δε Έβρο, στο χερσαίο σύνορο, έχουμε σχεδόν μηδενισμό τους, αλλά και στο ανατολικό Αιγαίο που πάντοτε είναι δυσκολότερο έχουμε πολύ μεγάλη βελτίωση κυρίως στο νότιο Αιγαίο, εννοώ στη Δωδεκάνησο, στο Βόρειο Αιγαίο υπάρχουν κάποιες ροές, κυρίως Αφγανών, ιδίως στις μέρες της κακοκαιρίας. Είναι μια νέα συνθήκη αυτή που έχει διαμορφωθεί το τελευταίο διάστημα, σε αντίθεση με ότι γινόταν στο παρελθόν, εκμεταλλεύονται την κακοκαιρία, οι διακινητές και με πλήρη αδιαφορία προφανώς για την ανθρώπινη ζωή, στέλνουν τα ”ανθρώπινα φορτία” παρά τα 8 και 9 μποφόρ, γνωρίζοντας ότι είναι δύσκολο να επιχειρήσει το Λιμενικό.

Γιάννης Χαραλαμπίδης :

Ε και οπωσδήποτε φαντάζομαι ότι υπάρχουν και αυξημένοι κίνδυνοι από αυτή τη νέα μεθοδολογία που εφαρμόζουν οι διακινητές.

Δημήτρης Καιρίδης :

Πολύ μεγάλοι κίνδυνοι, είναι πραγματικά θαύμα, είναι οι ήρωες του Λιμενικού που έχουν διαφυλάξει την ανθρώπινη ζωή και αυτό πρέπει να το λέμε και να το τονίζουμε διότι υπήρξαν οι γνωστοί κύκλοι, όχι πάντοτε καλοπροαίρετοι, που μας κατηγόρησαν, έτσι δεν είναι; μετά την Πύλο και με αφορμή την μεγάλη τραγωδία.

Γιάννης Χαραλαμπίδης :

Ναι, βέβαια, βέβαια. Ναι, αυτό είναι αλήθεια. Και τώρα επειδή μου αναφέρετε την Πύλο πρέπει να βάλω έναν αστερίσκο και να ρωτήσω επειδή δεν γνωρίζουμε πολλά, εάν υπάρχει κάποιο νεότερο σε σχέση με την έρευνα που γινόταν από τη δικαιοσύνη για το τι συνέβη τελικά, γιατί δεν μάθαμε ποτέ ακριβώς πόσοι άνθρωποι ήταν πάνω σε αυτό το πλοιάριο, τι έγινε, υπό ποιες συνθήκες έγινε το ναυάγιό του και λοιπά, δεν ξέρω αν εσείς έχετε περισσότερα νέα σχετικά με αυτό. Γενικώς πάντως δεν μαθαίνουμε πράγματα.

Δημήτρης Καιρίδης :

Κοιτάξτε δεν θα ήθελα να μπω σε λεπτομέρειες μιας δικαστικής διερεύνησης σε εξέλιξη, υπάρχουν οι διακινητές που συνελήφθησαν και έχουνε παραπεμφθεί σε δίκη και προφανώς υπάρχει και η άλλη διερεύνηση των ‘τυχόν ευθυνών των αρχών. Θέλω ωστόσο να πω, ότι γύρω από το ναυάγιο στήθηκε ένα πολιτικό γαϊτανάκι.

Γιάννης Χαραλαμπίδης :

Αλήθεια είναι αυτό.

Δημήτρης Καιρίδης :

Με ξεκάθαρη πολιτική στόχευση να μη γελιόμαστε. Από πολιτικές δυνάμεις, χώρους, ακτιβιστές, ΜΚΟ που θεωρούνε ότι η οποιαδήποτε φύλαξη συνόρων αντίκειται στα ανθρώπινα δικαιώματα. Η Ευρώπη δεν πρέπει να έχει σύνορα, δεν πρέπει να τα φυλάσσει και πρέπει να διαλυθεί η Frontex περί αυτού πρόκειται. Είναι πράγματα τα οποία έχουν πει ευθαρσώς στο Ευρωκοινοβούλιο, δεν τα βγάζω από το μυαλό μου, παρόλο που αντίκειται στην κοινή λογική και θα σας έλεγα στην συντριπτική πλειοψηφία των Ευρωπαίων ψηφοφόρων, έτσι δεν είναι;

Γιάννης Χαραλαμπίδης :

Ναι, είναι σαφέστατα, αυτό είναι αποτυπωμένο με κάθε τρόπο, δεν το συζητάμε, να επιστρέψω στο.

Δημήτρης Καιρίδης :

Γιατί στη χειρότερη περίπτωση, στη χειρότερη περίπτωση, να πάρω τη χειρότερη εκδοχή. Επαναλαμβάνω, δεν ξέρω και δεν μπορώ να ξέρω.

Γιάννης Χαραλαμπίδης :

Ε βέβαια.

Δημήτρης Καιρίδης :

Αλλά η χειρότερη εκδοχή που έχει δημοσιευθεί στις εφημερίδες από τους πιο σκληρούς επικριτές της χώρας μας, μιλάει για μια αποτυχημένη επιχείρηση διάσωσης, περί αυτού πρόκειται. Η οποία επέτυχε εν μέρει να πούμε, διασώθηκαν οι 104. Το ελληνικό Λιμενικό έχει κάνει εκατοντάδες, για να μην πω χιλιάδες επιχειρήσεις διάσωσης όλα τα προηγούμενα χρόνια και έχει σώσει χιλιάδες ανθρώπινες ζωές και στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο.

Γιάννης Χαραλαμπίδης :

Οπωσδήποτε και κανείς δεν μπορεί να το αρνηθεί αυτό και θεωρώ κακόβουλες τις τοποθετήσεις που ακούγονται κάποιες φορές και ακραίες κατά την άποψή μου που προσπαθούν συνολικά να απαξιώσουν και να σπιλώσουν την προσπάθεια του Λιμενικού Σώματος. Τώρα επιστρέφοντας στο δεδομένο που είπατε για δραστική μείωση των ροών.

Δημήτρης Καιρίδης :

Και να διευκολύνουν τους διακινητές, περί αυτού πρόκειται.

Γιάννης Χαραλαμπίδης :

Συνεκδοχικά αυτό γίνεται, λοιπόν,

Δημήτρης Καιρίδης :

Και να υπονομεύσουν και την ευρωπαϊκή ιδέα, διότι οι ευρωεκλογές έρχονται, διότι εδώ τώρα όλα διαπλέκονται, ξέρετε, υπάρχει ένας πόλεμος με την Ρωσία στην Ουκρανία, υπάρχουν αντιευρωπαϊκές δυνάμεις. Το μεταναστευτικό είναι ”βούτυρο στη φέτα” όσων θέλουν να βάλλουν εναντίον της Ευρώπης, άρα δεν χωρούν αφέλειες. Προφανώς η καλοπροαίρετη κριτική είναι ευπρόσδεκτη και την ακούμε με προσοχή και απαντάμε σ’αυτήν κατά το δυνατόν με επιχειρήματα πάντα. Και εγώ έχω δεχθεί άπειρες ερωτήσεις και πάντοτε όταν πηγαίνω στις Βρυξέλλες, σε μια έτσι ανοιχτή επικοινωνία με τους δημοσιογράφους, αλλά άλλο αυτό και άλλο η πολιτική σκοπιμότητα την οποία πρέπει εμείς πάντα να αποκαλύπτουμε και να χτυπάμε το τον κώδωνα στους όποιους εφησυχασμένους.

Γιάννης Χαραλαμπίδης :

Και αποδεδειγμένα έχει χρησιμοποιηθεί η μετανάστευση, η παράνομη μετανάστευση και με υβριδικούς τρόπους εναντίον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το γνωρίζουμε αυτό σαφέστατα.

Δημήτρης Καιρίδης :

Το γνωρίζουμε κατ’ εξοχήν στον Έβρο, τα είδατε το 2020.

Γιάννης Χαραλαμπίδης :

Βεβαίως και στη.

Δημήτρης Καιρίδης :

Βέβαια και ο Λουκασένκο στη Λευκορωσία.

Γιάννης Χαραλαμπίδης :

Ακριβώς.

Δημήτρης Καιρίδης :

Και ο Πούτιν με τη Φιλανδία και τα λοιπά.

Γιάννης Χαραλαμπίδης :

Τώρα, ποιοι είναι οι λόγοι αυτής της μεταβολής που βλέπουμε με δραστική μείωση των ροών τον τελευταίο καιρό; Είναι καταλυτική η αλλαγή του κλίματος μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας και η συνεργασία που -από ότι παρακολουθώ εγώ- στο κομμάτι το δικό σας, της μετανάστευσης, νομίζω ότι τρέχει πολύ καλύτερα από όλα τα υπόλοιπα πεδία η συνεννόηση και η συνεργασία με τις τουρκικές αρχές.

Δημήτρης Καιρίδης :

Κοιτάξτε είναι κάτι που ξεκινήσαμε στις 19 Σεπτεμβρίου με την πρώτη δική μου, έτσι, συνομιλία με τον Τούρκο ομόλογο, τον νέο υπουργό Εσωτερικών της Τουρκίας.

Γιάννης Χαραλαμπίδης :

Τον κ. Γερλίκαγια.

Δημήτρης Καιρίδης :

Μετά από τα δύσκολα χρόνια, τον Αλί Γερλίκαγια μετά από τα δύσκολα χρόνια του Σοϊλού. Δεν ξέρω, αν θυμάστε.

Γιάννης Χαραλαμπίδης :

Βεβαίως, βεβαίως ναι.

Δημήτρης Καιρίδης :

Όνομα που είχε κυριαρχήσει μέχρι τις εκλογές του περασμένου Μαϊου. Ο Γερλίκαγια, είναι μια διαφορετικής θα σας έλεγα, νοοτροπίας, πιστεύει ότι η παράνομη μετανάστευση βλάπτει την ίδια την Τουρκία και έχει δηλώσει κατ’ επανάληψη αποφασισμένος να συνεργαστεί στην καταπολέμησή της και το βλέπουμε αυτό και επί του πεδίου. Είναι μια πολύ θετική εξέλιξη αυτή την οποία εμείς θέλουμε να διαφυλάξουμε κατά το δυνατόν. Προφανώς υπάρχουν προβλήματα και προφανώς ακόμα υπάρχει δρόμος και προφανώς ξέρετε, με την Τουρκία υπάρχει και το απρόβλεπτο.

Γιάννης Χαραλαμπίδης :

Οπωσδήποτε.

Δημήτρης Καιρίδης :

Αλλά σε κάθε περίπτωση, ναι, δεν τρέφουμε θέλω να πω αυταπάτες, αλλά έχουμε εξηγήσει ότι μπορούμε από κοινού να διαχειριστούμε το πρόβλημα πολύ καλύτερα και για τις δύο πλευρές. Ότι η Ελλάδα εδώ είναι να βοηθήσει και στο ζήτημα των προσφυγικών μεταναστευτικών ροών που έχουν κατακλύσει σήμερα την Τουρκία και το δείξαμε αυτό, την καλή μας θέληση, -αν θέλετε-, με τη μεγάλη χειρονομία που κάναμε, με την βίζα. Με την διευκόλυνση στις τουριστικές θεωρήσεις, στην τουριστική βίζα για τους Τούρκους πολίτες που μπορούν να έρχονται τώρα πολύ πιο εύκολα στα 10 νησιά του ανατολικού Αιγαίου, είναι κάτι που το θέλαν οι νησιώτες μας. Είναι πολύ καλό για τον τοπικό τουρισμό και την τοπική οικονομία. Είναι και ένα αντιστάθμισμα στο βάρος που έχουν κληθεί τα νησιά μας να σηκώσουν με το μεταναστευτικό, δεν είναι το μόνο, αλλά είναι ένα βασικό και δίνει και ένα μήνυμα στην απέναντι πλευρά, ότι θέλουμε την επικοινωνία των λαών, τη διευκόλυνση, τη νόμιμη διέλευση με τα ημερόπλοια και όχι κολυμπώντας ή με τα τζετ σκι και με τις φουσκωτές βάρκες και τα λοιπά, να πάμε σε ένα άλλο μοντέλο διαχείρισης της διακίνησης στο ανατολικό Αιγαίο. Νόμιμα πια και όχι παράνομα, έτσι δεν είναι;

Γιάννης Χαραλαμπίδης :

Είστε ικανοποιημένος λοιπόν από την μέχρι τώρα πορεία της συνεργασίας της συνεννόησης με την Τουρκία, στο πεδίο της μετανάστευσης. Να ρωτήσω΄; Αυτή η συνεργασία,

Δημήτρης Καιρίδης :

Είμαι αρκετά ικανοποιημένος.

Γιάννης Χαραλαμπίδης :

Είστε αρκετά ικανοποιημένος.

Δημήτρης Καιρίδης :

Θα είμαι ικανοποιημένος, ικανοποιημένος, όταν μηδενιστούν οι ροές. Η Τουρκία άφησε πάρα πολύ χρόνο να περάσει, τα δίχτυα των διακινητών γιγαντώθηκαν, η ίδια γέμισε από ροές, από όλη την Ασία, ξέρετε, Αφγανιστάν, Πακιστάν, Μπαγκλαντές, μέσα απ’ το Ιράν, απ’ το Ιράκ, τη Μέση Ανατολή και ούτω καθεξής και χρειάζεται χρόνος για να αντιστραφεί μία κατάσταση η οποία έχει διεισδύσει μέχρι και στον κρατικό μηχανισμό. Ξέρετε, αυτά τα δίκτυα..

Δημήτρης Καιρίδης :

Ε οπωσδήποτε.

Δημήτρης Καιρίδης :

Περιλαμβάνουνε.

Γιάννης Χαραλαμπίδης :

Έτσι, ”διευκολυντές” σε όλα τα κλιμάκια νομίζω. Υπάρχει βελτίωση και στην εφαρμογή της συμφωνίας του 2016, όλο αυτό το διάστημα, δηλαδή, αποδίδει; λειτουργεί καλύτερα η συμφωνία; ΄΄Δεν ενεργοποιείται περισσότερο, διότι δεν χρειάζεται; Υπάρχει περιθώριο μιας νέας ανακαινισμένης συμφωνίας, Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας; Εννοώ τη συμφωνία του 2016 μετά το πρώτο μεγάλο κύμα που είχε γίνει.

Δημήτρης Καιρίδης :

Ναι, η συμφωνία του 2016, την οποία προσυπέγραψε η τουρκική πλευρά, προβλέπει επιστροφές όσων ήρθαν εδώ παράνομα από τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Δυστυχώς, η Τουρκία από το Φεβρουάριο του 2020 έχει παγώσει τις επιστροφές και δεν τις έχει επανε ργοποιήσει έκτοτε, για μια σειρά από λόγους. Έχει δεσμευθεί για την καλύτερη φύλαξη των συνόρων και το βλέπουμε αυτό, ιδίως στον Έβρο όπου οι ροές έχουν σχεδόν μηδενιστεί. Το βλέπουμε στο ανατολικό Αιγαίο, όπου υπάρχει μια συνεργασία με το τουρκικό λιμενικό που δεν υπήρχε στο παρελθόν, αλλά για τις ροές είναι κάτι που πρέπει να περιμένει, δυστυχώς, είναι κάτι για το οποίο εμείς πιέζουμε διαρκώς την Τουρκία να τιμήσει την υπογραφή της, και της υπενθυμίζουμε ότι στην Ευρώπη, όταν υπογράφεις και δεσμεύεσαι, καλό είναι να τηρείς τα συμφωνηθέντα, διότι μετά δυσκολεύεται και αντίστοιχα από την ευρωπαϊκή πλευρά, η όποια συνδρομή να πούμε. Είναι κάτι το οποίο το έχουμε αφήσει, δεν το έχουμε ξεχάσει, αλλά προς το παρό ν κινούμαστε εκεί που μπορεί να βρεθεί ο κοινός τόπος.

Γιάννης Χαραλαμπίδης :

Στη μείωση των ροών, στη μείωση των ροών.

Δημήτρης Καιρίδης :

Έτσι, ετσι, έτσι. Εάν υπήρχαν επιστροφές, οι ροές θα είχαν μηδενισθεί, διότι θα παίρνανε το μήνυμα οι διακινητές, ότι είναι μάταιο να περάσει κάποιος στα νησιά, θα επέστρεφε πίσω. Αλλά δυστυχώς, κοιτάξτε, η Τουρκία σήμερα έχει πάνω από 4,5 εκατομμύρια, έχει πολύ σοβαρό πρόβλημα και με τους Σύριους πρόσφυγες αλλά και με άλλους μετανάστες. Κάνει μια μεγάλη προσπάθεια να φυλάξει τα ανατολικά της σύνορα, κυρίως με το Ιράν και το Ιράκ. Δεν είναι εύκολο γιατί η μεθόριος είναι ορεινή, υπάρχουν κρυφά μονοπάτια, είναι μια πολύ μεγάλη χώρα, ξέρετε και επαναλαμβάνω ότι τα δίκτυα είχαν αφεθεί ανεξέλεγκτα το προηγούμενο διάστημα και τώρα κάνει μια φιλότιμη προσπάθεια πραγματικά ο Γερλίκαγια να τα βάλει σε μια σειρά, διότι είχαν παρεισφρύσει και στην αστυνομία και στον κρατικό μηχανισμό, στρατοφυλακή και ούτω καθεξής.

Γιάννης Χαραλαμπίδης :

Να κάνω μια.

Δημήτρης Καιρίδης :

Εμείς τα παρακολουθούμε σε καθημερινή βάση, ξέρετε και παίρνουμε τις πληροφορίες.

Γιάννης Χαραλαμπίδης :

Ε οπωσδήποτε.

Δημήτρης Καιρίδης :

Βλέπουμε τις ροές, βλέπουμε τις αποτροπές, βλέπουμε πως αντιδρά το Λιμενικό, τι κάνει η τουρκική αστυνομία, η στρατοφυλακή στον Έβρο και ούτω καθ’ εξής και έχουμε πλήρη εικόνα και τους ενημερώνουμε ανάλογα.

Γιάννης Χαραλαμπίδης :

Να φύγουμε λίγο από το συνηθισμένο και κλασικό πεδίο ενδιαφέροντος για τις μεταναστευτικές ροές και εννοώ τον Έβρο, τη Θράκη και το Ανατολικό Αιγαίο και να έρθουμε λίγο στο νότιο Κρητικό Πέλαγος, όπου το τελευταίο διάστημα βλέπουμε, -με ανησυχία παρακολουθούν αρκετοί εδώ στην Κρήτη- να αυξάνονται οι ροές από την κατεύθυνση της Αφρικής κυρίως, από τα παράλια της Βόρειας Αφρικής, με κατάληξη τα παράλια της Γαύδου ή του νομού Ρεθύμνου, του Νομού Ηρακλείου στο Νότο. Το παρακολουθείτε το φαινόμενο; Εντοπίζετε και εσείς μια αλλαγή στους αριθμούς, στο ρυθμό έλευσης παράνομων μεταναστών;

Δημήτρης Καιρίδης :

Ναι, προφανώς και το παρακολουθούμε και έτσι είναι όπως το λέτε. Κοιτάξτε να δείτε, τα νούμερα είναι χαμηλά, είναι μικρά, μιλάμε για συνολικά χίλιους ανθρώπους από τον περασμένο Νοέμβριο, όμως, υπάρχει μια τάση που δεν μπορεί να μας αφήσει αδιάφορους και χρήζει μεγάλης εγρήγορσης. Διότι ξέρετε στο μεταναστευτικό υπάρχει η τάση, το μικρό γρήγορα να γίνεται μεγάλο το φαινόμενο χιονοστιβάδας, αν αφεθεί ανεξέλεγκτο, όπως είχε γίνει στην Ελλάδα πολύ χαρακτηριστικά τον Φεβρουάριο του 2015 με την αλλαγή κυβέρνησης και ότι ακολούθησε τότε το καλοκαίρι του 2015 με τη μεγάλη προσφυγική κρίση. Η Ελλάδα δεν πρόκειται να ξαναζήσει κρίση. Δεν πρόκειται να ξαναζήσει κρίση, διότι έχει μια διαφορετική κυβέρνηση, με διαφορετική πολιτική, αλλά και γιατί έχει εργαλεία και η Ελλάδα και η Ευρώπη συνολικά, που δεν τα είχε τότε για να το αντιμετωπίσει. Όμως η πραγματικότητα είναι, ότι σήμερα στη Μέση Ανατολή γίνεται για να το πω κομψά και απλά, ο κακός χαμός, έτσι δεν είναι; Η Αίγυπτος συγκλονίζεται οικονομικά, είναι μια χώρα 110 εκατομμυρίων και έχουμε μεγάλη διαρροή Αιγυπτίων, κυρίως Αιγύπτιοι είναι αυτοί σ’αυτές τις βάρκες και γενικά επιστρεπτέοι, όχι πρόσφυγες, και είναι ένα ζήτημα αυτό. Γίνονται μια σειρά από κινήσεις για να αντιμετωπιστεί με συγκεκριμένες ενέργειες.

Γιάννης Χαραλαμπίδης :

Να βάλω εδώ έναν ακόμα αστερίσκο.

Δημήτρης Καιρίδης :

Έχει να κάνει και με την επιτυχία μας στο Ανατολικό Μέτωπο, ειδικά τα δίκτυα των διακινητών είναι ”συγκοινωνούντα δοχεία” όταν κλείνεις, μόλις κλείσαμε τον Έβρο, υπήρξε αύξηση στη Λέσβο. Τώρα που υπάρχει συγκράτηση συνολικά στο ανατολικό Αιγαίο, βλέπουμε από κάτω, νότια. Η Ελλάδα δυστυχώς βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μεταναστευτικής πίεσης, την ώρα που το διεθνές περιβάλλον είναι για να το πω, πως να το πω, όπως και να το πεις, όσο πιο μετριοπαθώς και να το δεις, εξαιρετικά επιβαρυμένο.

Γιάννης Χαραλαμπίδης :

Κύριε Υπουργέ, ναι, συγγνώμη που διακόπτω, ήθελα πάνω σε αυτό το οποίο συζητάμε, μήπως υπάρχει και κάποιος άλλος παράγοντας που έχει βάλει το χεράκι του, ας το πω έτσι, δηλαδή μιλάω για τη φίλη και γείτονα Ιταλία, η οποία είδαμε τους προηγούμενους μήνες την Πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι, διαβάσαμε σε ιταλικά, λιβυκά, τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ότι σε συναντήσεις της και με τον Πρόεδρο Ερντογάν και στη Λιβύη έδωσε πολύ μεγάλο βάρος στην αποτροπή ροών προς την Ιταλία. Ξέρουμε και τι ρόλο παίζει η Τουρκία στη Λιβύη, αλλά και πώς λειτουργεί η πολιτική σκηνή σε αυτή την πολύ ταραγμένη χώρα. Υπάρχει περίπτωση να έχει παίξει κάποιο ρόλο σε εκτροπή; Mικρή έστω εκτροπή, ροών προς την Ελλάδα΄΄; Αυτή η πολιτική της κυρίας Μελόνι;

Δημήτρης Καιρίδης :

Ακούστε, η κυβέρνηση Μελόνι συγκλονίστηκε από την προσφυγική κρίση και την κρίση στη Λαμπεντούζα το περασμένο καλοκαίρι, Είδατε τις εικόνες, είδατε τις σκηνές, ιδίως για μια σκληρή δεξιά κυβέρνηση η οποία εκλέχθηκε πριν από 1,5 χρόνο με ξεκάθαρη αντιμεταναστευτική ατζέντα και με συμμέτοχους τον Σαλβίνι και όλους τους υπόλοιπους, αλλά και το ίδιο το κόμμα της Μελόνι, αρχικά τουλάχιστον της Μελόνι, αρχικά τουλάχιστον είχε όλα αυτά, βεβαίως προσαρμόστηκε άμα τη αφίξει της στην εξουσία, έτσι πιο ρεαλιστικά, σε κάθε περίπτωση όμως ήταν κάτι το οποίο συγκλόνισε τους Ιταλούς συνολικά και γι’ αυτό την είδατε να κινείται και με τη μεγάλη διάσκεψη για την Αφρική και με τη συμφωνία με την Αλβανία και να κλειδώσει την Τυνησία, όπου έπεσαν αρκετά χρήματα γιατί η Τυνησία ήταν βασικό, αλλά και τη Δυτική Λιβύη. Όλα αυτά προφανώς επηρεάζουν τη ροή από την Ανατολική Λιβύη, πριν πάμε σε οποιαδήποτε, έτσι, συνωμοσία. Οι διακινητές βλέποντας ότι από κει κλειδώνει το μέτωπο.

Γιάννης Χαραλαμπίδης :

Ετσι.

Δημήτρης Καιρίδης :

Στρέφουν ροές στην Ανατολική Λιβύη του Χαφτάρ, όπου θα μπορούσε κανείς να πει ότι υπάρχουνε Ρώσοι πράκτορες που θέλουν να κάνουν κακό στην Ελλάδα ή στην Ευρώπη μέσω αυτού. Υπάρχει πάντοτε το πολύ χρήμα, γιατί εδώ παίζονται δισεκατομμύρια, έτσι δεν είναι; Δεν είναι απλές υποθέσεις αυτές, υπάρχουν πολλά, υπάρχουν πολλά.

Γιάννης Χαραλαμπίδης :

Και μια τελευταία ερώτηση για το κομμάτι της Κρήτης.

Δημήτρης Καιρίδης :

Θα είμασταν αφελείς αν δεν είχαμε την πλήρη θεώρηση και δεν σκεφτόμασταν. τριακόσια εξήντα μοίρες έτσι δεν είναι;

Γιάννης Χαραλαμπίδης :

Σωστά, σωστά; Και μια τελευταία ερώτηση για το κομμάτι της Κρήτης, επειδή αυξάνονται με μικρούς.

Δημήτρης Καιρίδης :

Γιατί ο Πούτιν το έχει πει ξεκάθαρα, ότι θέλει να βγει η Λεπέν, έτσι δε είναι; Το έχει πει ξεκάθαρα, ότι ήθελε το Brexit. Το έχει πει και θα το ξαναπεί ότι θέλει τον Τραμπ. Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να γίνουν όλα αυτά, από το μεταναστευτικό. Προκαλείς, αν μπορείς, αν μπορείς! Προκαλείς μια μεταναστευτική κρίση και βλέπεις τα νούμερα της Alternative στη Γερμανία, ή της Λεπέν στη Γαλλία, ή το Brexit. Κατ’ εξοχήν το Brexit έχει να κάνει με την ελληνική προσφυγική κρίση, άλλοτε το επιδιώκεις, άλλοτε έρχεται έτσι, αλλά προφανώς κάποιοι τρίβουν τα χέρια τους για όλα αυτά έτσι είναι; Και γι αυτό η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας είναι κρίσιμη πανευρωπαϊκά, διότι εμείς επιχειρούμε και σε μεγάλο βαθμό το έχουμε καταφέρει θεωρώ και έτσι το αντιλαμβάνονται οι Ευρωπαίοι και οι ξένοι -ήμουνα και στην Αμερική πρόσφατα-. Να αποδείξουμε ότι μπορεί η κεντροδεξιά, η φιλελεύθερη Νέα Δημοκρατία, η ευρωπαϊκή δεξιά, να λύνει προβλήματα, να λύσει το πρόβλημα, να διαχειριστεί αποτελεσματικά το μεγάλο αυτό πρόβλημα, χωρίς να χρειάζεται να πάμε στην ”τρέλα” να το πω, στην ”τρέλα” ενός ακροδεξιού λαϊκισμού, ο οποίος τα λέει εύκολα στην πράξη, είδατε ότι και η Μελόνι προσγειώθηκε στην πραγματικότητα.

Γιάννης Χαραλαμπίδης :

Αλήθεια είναι αυτό, βεβαίως είναι ακριβές αυτό. Σε σχέση με την Κρήτη για να κλείσω την παρένθεση αυτή, λένε κάποιοι ότι έχουμε αύξηση των ροών με μικρούς αριθμούς, όπως είπατε και εσείς, αλλά οπωσδήποτε αισθητή, χωρίς να έχουμε υποδομές καθόλου για την υποδοχή και φιλοξενία των μεταναστών και υπάρχουν διάφορες σκέψεις. Διάβασα σήμερα για παράδειγμα, εδώ στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας “Πατρίς” που είναι γνωστή η εφημερίδα της Κρήτης του Ηρακλείου, ότι υπάρχουν σκέψεις και πληροφορίες για ενδεχόμενο παραμονής μεταναστών για να εργαστούν στη γεωργία, γιατί είναι γνωστό ότι υπάρχει και αυτό το θέμα ότι χρειάζονται εργατικά χέρια στις αγροτικές εργασίες κτλ ή ακόμα και για τη δημιουργία κάποιου camp κάποιου χώρου υποδοχής και φιλοξενίας. Υπάρχουν τέτοιες σκέψεις ήδη, στην Αθήνα;

Δημήτρης Καιρίδης :

Κοιτάξτε, είναι άλλο πράγμα η νόμιμη μετανάστευση και υπάρχει και μια διακρατική συμφωνία με την Αίγυπτο, να έρθουν νόμιμα με διαβατήρια, με αεροπλάνα, με το σωστό τρόπο για να εργαστούν ως εποχικοί εργάτες ή αλιεργάτες για παράδειγμα, που είναι μια πολύ παλιά συμφωνία αυτή που έχουμε με την Αίγυπτο από την περίοδο της χούντας εδώ και πάνω από 50 χρόνια και είναι άλλο πράγμα το παράνομο, το εγκληματικό της διακίνησης, όλο αυτό το άτακτο που έχουμε δει με τις βάρκες και ούτε καθ’ εξής. Κατά συνέπεια θα πρέπει να ξεκαθαριστεί σε αυτούς που επιχειρούν, ότι παράνομα έρχονται, δεν πρόκειται να εργαστούν στην Ελλάδα, ότι θα επιστρέψουν πίσω, ότι κάνουν τζάμπα κόπο. Αυτή τη στιγμή όλοι όσοι έρχονται, συλλαμβάνονται και οδηγούνται στο ΠΡΟΚΕΚΑ στην Αμυγδαλέζα. Τελούν υπό περιορισμό, εν αναμονή της έκδοσής τους. Έχουμε καθυστερήσεις στην έκδοση και χρειαζόμαστε την συνεργασία της Αιγύπτου. Είμαστε σε επαφές με την Αίγυπτο γι αυτό, προκειμένου “να κοπεί ο βήχας” κατά το κοινώς λεγόμενο στους διακινητές και να σταλεί το μήνυμα το ισχυρό, έτσι δεν είναι, της αποτροπής. Από κει και πέρα, τα ζητήματα των υποδομών είναι εξαιρετικά ευαίσθητα. Η αλήθεια είναι ότι εκεί που υπάρχουν υποδομές, μπορούμε και διαχειριζόμαστε το πρόβλημα με απόλυτη ασφάλεια, πρωτίστως για τις τοπικές κοινωνίες. Διότι μην ξεχνάτε, ότι για παράδειγμα στη Λέσβο, αυτά τα νούμερα τώρα που συζητάμε, συνολικά την τελευταία δεκαετία είναι αστεία, έτσι; Από τη Λέσβο έχουν περάσει 800, 900 χιλιάδες από το 2015 και μετά. Προφανώς στο παρελθόν με πολλά προβλήματα, θυμάστε το αίσχος της Μόρια.

Γιάννης Χαραλαμπίδης :

Τη Μόρια, τη Μόρια βέβαια.

Δημήτρης Καιρίδης :

Σήμερα όμως, ναι, σήμερα όμως επειδή έχουμε σύγχρονες υποδομές, κυρίως στην Σάμο, στη Λέρο, στην Κω, αλλά δευτερευόντως και στην Μυτιλήνη, έξω από τη Μυτιλήνη στο Μαυροβούνι, έχουμε καταφέρει να διαχειριστούμε αυτά τα νούμερα χωρίς να δημιουργηθούν προβλήματα, έτσι δεν είναι; Εκεί που δεν την είχαμε αυτή την υποδομή, όπως για παράδειγμα στη Ρόδο και δημιουργήθηκε ένα θέμα, αν θυμάστε με τη Ρόδο τον Σεπτέμβριο, τον Οκτώβριο, γιατί δεν είναι εύκολο να τους μεταφέρεις αμέσως σε δομή από το ένα νησί στο άλλο. Δεν βρίσκεις πλοίο, τα πλοία είναι γεμάτα με την τουριστική σεζόν, δεν είναι εύκολο. Αλλά αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να σκεφτούν και οι τοπικές κοινωνίες και να ζητήσουν συνομιλία με την κεντρική κυβέρνηση. Το βέβαιον είναι, ότι αυτό που δεν χρειαζόμαστε είναι ο λαϊκισμός. Αυτό που δεν χρειαζόμαστε είναι να γίνει αυτό το θέμα ένα ”κλωτσοσκούφι” μεταξύ τοπικών παραγόντων μεταξύ τους, ξέρετε, το Ρέθυμνο στα Χανιά, τα Χανιά στο Ηράκλειο..

Γιάννης Χαραλαμπίδης :

Ε ναι, εντάξει ναι βέβαια.

Δημήτρης Καιρίδης :

Δεν θέλω να υπεισέλθω στα ”κρητικά”. Εγώ την αγαπώ την Κρήτη, την επισκέπτομαι, τη χαίρομαι. Είναι η πιο δυναμική περιφέρεια, ίσως της πατρίδας μας, δυναμική από κάθε άποψη, ακόμα και δημογραφικά αν το δείτε. Προφανώς οικονομικά, με έναν πολύ δυναμικό γεωργικό, εκτός από τουριστικό τομέα με μεγάλες ανάγκες για μετακλήσεις εργαζομένων. Εγώ είχα εδώ και τους εκπροσώπους των αγροτών κτηνοτρόφων της Κρήτης μαζί με τον Λευτέρη, τον καλό συνάδελφο Αυγενάκη, και τα συζητήσαμε. Η ελληνική πολιτεία θα είναι πάντα στο πλευρό της Κρήτης μας και θα κάνει ότι πρέπει να κάνει, είτε λέγεται Αστυνομία, είτε λέγεται Λιμενικό, είτε λέγεται ένοπλες δυνάμεις, είτε λέγεται διπλωματία και προφανώς έχουμε και Πρωθυπουργό από την Κρήτη, ένας λόγος παραπάνω, για να βοηθήσει και να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

Γιάννης Χαραλαμπίδης :

Και μια τελευταία ερώτηση για να σας αποδεσμεύσω, πώς πηγαίνει το πρόγραμμα της Golden Visa; Ακούσαμε πρόσφατα τον Πρωθυπουργό να μιλάει για μια αναπροσαρμογή -σημαντική αναπροσαρμογή- προς τα πάνω, του ποσού, του σκαλοπατιού που απαιτείται, ενώ τους τελευταίους μήνες, μετά και τον Οκτώβριο και την εξέλιξη της κατάστασης στο Ισραήλ μαθαίνουμε ότι υπάρχει και έντονο ενδιαφέρον από Ισραηλινούς να ενταχθούν σε τέτοιου είδους προγράμματα και εδώ στην Κρήτη και στην Αθήνα φυσικά σε άλλες περιοχές της χώρας. Πώς πάει το πρόγραμμα της Golden Visa; Πως το βλέπετε εσείς;

Δημήτρης Καιρίδης :

Κοιτάξτε, είναι ένα πολύ πετυχημένο πρόγραμμα από κάθε άποψη και από άποψης εσόδων του ελληνικού δημοσίου και συνολικά εισροών στην ελληνική οικονομία. Φτιάχτηκε σε μια δύσκολη περίοδο για την ελληνική οικονομία και ιδίως στην ελληνική κτηματαγορά το 2012. Προφανώς έκτοτε οι συνθήκες έχουν αλλάξει, έτσι δεν είναι; Οι τιμές των ακινήτων δεν είναι εκεί που ήτανε και άρα χρειάζεται να προσαρμοζόμαστε. Το κάναμε αυτό πέρσι, ήμουν εγώ αυτός που δεν έδωσε παράταση γιατί υπήρχαν παρατάσεις και επιβλήθηκαν τα νέα όρια των 500.000 για συγκεκριμένες περιοχές υψηλής ζήτησης, όπως είναι το κέντρο της Αθήνας και κάποια προάστια, όπως είναι η Μύκονος, η Σαντορίνη και ούτω καθεξής. Σήμερα συζητούμε για μια δεύτερη αναπροσαρμογή, το είπε ο Πρωθυπουργός, ότι είναι να γίνει θα γίνει με σχεδιασμό και χωρίς αιφνιδιασμούς να πούμε, διότι εδώ εμπλέκονται πολλοί παράγοντες οικονομικοί που έχουν επενδύσει στο πρόγραμμα, μηχανικοί, δικηγόροι, κτηματομεσίτες, τουριστικοί πράκτορες και ούτω καθ’ εξής. Η Ελλάδα ”πουλάει”, έχει μεγάλη ζήτηση, είναι μια χώρα προικισμένη και η Κρήτη ακόμα περισσότερο.

Γιάννης Χαραλαμπίδης :

Λένε κάποιοι κύριε Υπουργέ ότι συμβάλλει το πρόγραμμα της Golden Visa στο στεγαστικό πρόβλημα. Το πιστεύετε εσείς αυτό;

Δημήτρης Καιρίδης :

Ότι συμβάλλει στη διόγκωση του στεγαστικού προβλήματος, υπάρχει αυτή η κουβέντα, άλλωστε έχει γίνει συζήτηση και στη Βουλή, ο κ. Ανδρουλάκης, αν θυμάστε, και αυτός από την Κρήτη. Γενικά έχετε 3/3 στην Κρήτη και ο κύριος Κασσελάκης! ”Ζηλεύουμε” εμείς οι Μακεδόνες, οι βόρειοι. Σε κάθε περίπτωση, είναι μια συζήτηση που δεν είναι μόνο ελληνική, γίνεται και σε άλλες χώρες.

Γιάννης Χαραλαμπίδης :

Αλήθεια είναι αυτό.

Δημήτρης Καιρίδης :

Με τα αντίστοιχα προγράμματα. Αυτό που συμβάλλει σ’ αυτή τη στενότητα στην κτηματαγορά, είναι κατά τη γνώμη μου τα κλειστά σπίτια, και πρέπει να δούμε πώς θα τα ανοίξουμε. Είναι δεκάδες χιλιάδες τα κλειστά διαμερίσματα στην Αθήνα και πώς θα δώσουμε κίνητρα για να ξαναμπούν στην αγορά. Βεβαίως το γεγονός ότι έχουμε ξαναρχίσει να χτίζουμε είναι σημαντικό, γιατί είχαμε σταματήσει, ξέρετε, δεκαπέντε χρόνια.

Γιάννης Χαραλαμπίδης :

Βέβαια, βέβαια.

Δημήτρης Καιρίδης :

Αν θυμάστε, δεν κυκλοφορούσε μπετονιέρα, εγώ είχα να δω μπετονιέρα και.

Γιάννης Χαραλαμπίδης :

Εκεί, αν γίνει και πιο εφικτός, αν γίνει και πιο εφικτός και προσβάσιμος ο τραπεζικός δανεισμός για το μέσο νοικοκυριό ίσως θα είναι και πιο… Θέλω να πω.

Δημήτρης Καιρίδης :

Είναι και αυτό, είναι και αυτό.

Γιάννης Χαραλαμπίδης :

Ότι και οι τράπεζες πρέπει κάπως να.

Δημήτρης Καιρίδης :

Έχουν ανακάμψει οι τράπεζες, ναι. Βέβαια και αυτές θα κάνουν το συμφέρον τους. Δηλαδή, όταν δουν ότι υπάρχουν αυτές οι ευκαιρίες, γιατί να μην τα δώσουν τα δάνεια και βέβαια τα δώσουνε αξιόπιστα και όχι όπως τα δίναν κάποτε και φτάσαμε σε ένα μεγάλο πρόβλημα. Σε κάθε περίπτωση είναι ένα μεγάλο ζήτημα όντως, δηλαδή δεν θέλω να το αρνηθώ, ούτε να τα ωραιοποιούμε, ιδίως για τα νέα ζευγάρια, το οποίο χτυπάει και στο δημογραφικό, διότι άμα δεν έχεις στέγη.

Γιάννης Χαραλαμπίδης :

Ετσι.

Δημήτρης Καιρίδης :

Δεν κάνεις οικογένεια, δεν κάνεις παιδιά, έχεις μια σειρά από θέματα και έχει ενσκήψει η κυβέρνηση με πολύ μεγάλη προσοχή, τον απασχολεί πάρα πολύ τον Πρωθυπουργό το ζήτημα αυτό.

Γιάννης Χαραλαμπίδης :

κ. Καιρίδη, κ. Υπουργέ, ευχαριστώ πάρα πολύ για τη συζήτηση που είχαμε.

Δημήτρης Καιρίδης :

Να είστε καλά.

Δημήτρης Καιρίδης :

Καλό βράδυ.

Δημήτρης Καιρίδης : Γεια σας, γεια.