Ο Δημήτρης Καιρίδης στη Βεργίνα Τηλεόραση, 13.02.2024

YouTube video

Δ. Καιρίδης στην εκπομπή ΚΑΜΠΑΝΕΣ στο Βεργίνα T.V με τον Σπύρο Παπαδάκη και τη Σοφία Γαλάνη

Date 2024-03-14

Σπύρος Παπαδάκης :

Επειδή έχουμε στην τηλεφωνική μας γραμμή τον υπουργό μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου, τον κύριο Δημήτρη Καιρίδη και θα επανέλθουμε στην κουβέντα μας, κύριε Υπουργέ, καλησπέρα σας, ευχαριστούμε πάρα πολύ που είστε κοντά μας.

Σοφία Γαλάνη :

Καλησπέρα κ. Υπουργέ.

Σπύρος Παπαδάκης :

Είμαστε εδώ με τη Σοφία Γαλάνη και πραγματικά μιλήσαμε νωρίτερα και με τον αντιδήμαρχο της Γαύδου και μας είπε την κατάσταση, ανησυχητικό το φαινόμενο θα μου επιτρέψετε να πω, κύριε Υπουργέ, παρόλο που φαίνεται ότι μάλλον το Υπουργείο αντέδρασε πάρα πολύ γρήγορα, παρακαλώ.

Δημήτρης Καιρίδης :

Δεν σας ακούω πολύ καλά, υπάρχει ένας βόμβος, αλλά καταλαβαίνω ‘ότι με ρωτάτε για τη Γαύδο.

Σπύρος Παπαδάκης :

Ακριβώς κ Υπουργέ.

Δημήτρης Καιρίδης :

Και το πρόβλημα που έχει ανακύψει, κάτι καινούριο δηλαδή, σε σχέση με τα συνήθη που είχαμε την πίεση από τα ανατολικά, την οποία έχουμε αντιμετωπίσει, θα έλεγα. Και τώρα εμφανίζεται ο κεντρικός μεσογειακός διάδρομος από την Ανατολική Λιβύη προς τη Γαύδο και τη Νότια Κρήτη. Είναι μια νέα κατάσταση αυτή που πρέπει να την αντιμετωπίσουμε σε συνεργασία πάντα με την Αίγυπτο είναι η χώρα κλειδί της περιοχής που παίζει τον μείζονα ρόλο στον έλεγχο της παράνομης διακίνησης και των μεταναστευτικών ροών και έχει βοηθήσει πάρα πολύ και στο παρελθόν, θα πάει ο Πρωθυπουργός την Κυριακή.

Σοφία Γαλάνη :

Εσείς θα πάτε κ υπουργέ;

Δημήτρης Καιρίδης :

Συναντήθηκα μόλις εγώ με τον Αιγύπτιο πρέσβη, είχαμε μια πολύ στενή συνεργασία και στο πλαίσιο της στρατηγικής σχέσης που έχουμε με την Αίγυπτο, πιστεύω ότι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε και αυτή την πρόκληση.

Σπύρος Παπαδάκης :

Άρα λοιπόν αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχει καλή συνεργασία με το Κάιρο και φαντάζομαι ότι θέσατε όλα αυτά τα θέματα στον συνομιλητή σας προκειμένου να μην επιβαρυνθεί περισσότερο η

Γαύδος και η Κρήτη, διότι μας είπε ότι ο αντιδήμαρχος ότι με το καραβάκι όσοι πηγαίνουν στη Γαύδο, τους μεταφέρουν στην Παλαιοχώρα στην Νότια Κρήτη κύριε Υπουργέ, αλλά το πρόβλημα εξακολουθεί να υφίσταται αν συνεχιστούν αυτές οι ροές.

Δημήτρης Καιρίδης :

Κοιτάξτε, μιλάμε για μικρά νούμερα. Αυτό που είναι ανησυχητικό είναι η τάση αύξησής τους. Μικρά σε σχέση με ότι αντιμετωπίσαμε στο ανατολικό Αιγαίο, έτσι; προφανώς η Γαύδος δεν έχει την υποδομή. Θα σας έλεγα συνολικά η περιφέρεια της Κρήτης στερείται υποδομών αντιμετώπισης του ζητήματος με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα, όπως θα έχουμε αλλού, εγώ θα κατέβω και στην Κρήτη είμαι σε συνομιλία ανοιχτή με τον περιφερειάρχη και τους δημάρχους εκεί για να δούμε από κοντά το ζήτημα και πως μπορεί κεντρικά η κυβέρνηση, το Υπουργείο μας, που έχει πόρους, να βοηθήσει στην καλύτερη αντιμετώπιση της κατάστασης.

Σοφία Γαλάνη :

Δεν σκέφτεστε.

Δημήτρης Καιρίδης :

Απο εκεί και πέρα υπάρχει η Αίγυπτος, πηγαίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, η Ούρσουλα φορ ντερ Λάιεν, η Ιταλίδα πρωθυπουργός, ο Βέλγος και ο Έλληνας ο κ. Μητσοτάκης στο Κάιρο σε συνομιλίες πολύ υψηλού επιπέδου την Κυριακή. Εμείς έχουμε διεκδικήσει, πιέσει και πετύχει, την ευρύτερη δυνατή στήριξη της Αιγύπτου σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, προκειμένου να έχουμε και την καλύτερη δυνατή συνεργασία της Αιγύπτου στην αντιμετώπιση του ζητήματος.

Σπύρος Παπαδάκης :

Μέχρι στιγμής μιλάμε για χίλια πεντακόσια άτομα κύριε υπουργέ;

Δημήτρης Καιρίδης :

Αυτή τη στιγμή από την αρχή του χρόνου είναι περίπου χίλια επτακόσια. Ένα πολύ μεγάλο μέρος είναι από την Αίγυπτο, Αιγύπτιοι πολίτες και άλλες εθνικότητες κυρίως επιστρεπτέοι. Χωρίς προσφυγικό προφίλ.

Σοφία Γαλάνη :

Αυτό ήθελα να σας ρωτήσω.

Δημήτρης Καιρίδης :

Όχι από χώρες όπως είναι η Συρία, το Αφγανιστάν, το Ιράκ, η Σομαλία που έχουν προσφυγικό προφίλ. Μιλάμε κυρίως για οικονομικούς μετανάστες.

Σοφία Γαλάνη :

Άρα αυτοί θα επιστραφούν, κύριε υπουργέ, πώς θα γίνει η διαχείριση; Θα επιστραφούν.

Δημήτρης Καιρίδης :

Είναι ένα από τα ζητήματα στη συνεργασία μας με την Αίγυπτο προφανώς, χρειάζεται πάντοτε η συνεργασία με τη χώρα προέλευσης.

Σπύρος Παπαδάκης :

Μέχρι τότε.

Δημήτρης Καιρίδης :

Τις γνωστές δυσκολίες στις επιστροφές, τις οποίες τις θέλουμε γρήγορα, τις θέλουμε αποτελεσματικά για να δίνεται και το μήνυμα, ξέρετε.

Σοφία Γαλάνη :

Θα μείνουν στην Κρήτη οι άνθρωποι αυτοί, θα μεταβούν στη Μαλακάσα, στη δομή της Μαλακάσας; Τι θα γίνει;

Δημήτρης Καιρίδης :

Αυτό είναι απόφαση της αστυνομίας, κάποιοι θα μεταβούν στη Μαλακάσα στο κέντρο ταυτοποίησης καταγραφής και υποδοχής που έχει το υπουργείο, κάποιοι άλλοι στο ΠΡΟΚΕΚΑ που ανήκει στο Προστασίας του πολίτη, στην αστυνομία, στην Αμυγδαλέζα.

Σπύρος Παπαδάκης :

Μάλιστα κύριε Υπουργέ, σας ευχαριστούμε πάρα πολύ, πραγματικά σας ευχαριστούμε για την ενημέρωση.

Δημήτρης Καιρίδης :

Να είστε καλά.

Σοφία Γαλάνη :

Ευχαριστούμε κύριε Υπουργέ.