Ο Δημήτρης Καιρίδης στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Αταίριαστοι» | 26.03.2024

YouTube video

Ο Δ. Καιρίδης στους Αταίριαστους του ΣΚΑΪ  26-03-2024

Date    2024-03-26

Χρήστος Κούτρας :

Λοιπόν να ξεκινήσουμε λίγο με την πρόταση μομφής, η οποία θα υποβληθεί σε λίγη ώρα από τώρα, από την αντιπολίτευση και την αξιωματική αντιπολίτευση, με πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ βεβαίως και του κυρίου Ανδρουλάκη. Πώς θα απαντήσει η κυβέρνηση, θα το κάνετε πρόταση; Θα το αντιστρέψετε, θα το κάνετε πρόταση ψήφου εμπιστοσύνης;

Δημήτρης Καιρίδης :

Δε νομίζω, περιμένω και εγώ να δω τις αποφάσεις του Πρωθυπουργού, αλλά νομίζω ότι είναι μια πολύ καλή και ευπρόσδεκτη ευκαιρία για να γίνει ένα ξεκαθάρισμα, να φύγουμε από τους υπαινιγμούς και τη σύγχυση την οποία καλλιεργούσε όλο το προηγούμενο διάστημα η αντιπολίτευση, και να μπούμε στα γεγονότα, να ξεχωρίσει η «ήρα από το στάρι», τα fake news από το πραγματικό και να δοθούν όλες εκ νέου, ακόμα πιο ξεκάθαρα οι απαντήσεις. Διότι υπήρξε πάρα πολύ καπήλευση, υπήρξε πάρα πολύ εκμετάλλευση του ανθρώπινου πόνου.

Γιάννης Ντσούνος :

Της αντιπολίτευσης (το επιχείρημα) πάντως κύριε Καιρίδη, είναι ότι από την κυβέρνηση υπήρξε αλλοίωση συνομιλιών. Αρχικά αυτό έλεγε το ρεπορτάζ, το οποίο υιοθετήθηκε από το ΠΑΣΟΚ και για αυτό προχωρά στην πρόταση δυσπιστίας, και συγκάλυψη μετά και άλλων στοιχείων. θα συζητηθούν αυτά;

Δημήτρης Καιρίδης :

Λοιπόν, κατ αρχάς, υπήρξε το δημοσίευμα μιας μεγάλης έγκριτης κατά τα λοιπά, κυριακάτικης εφημερίδας. Υπήρξε άμεση αντίδραση και απάντηση από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο και μάλιστα μίλησε η κυβέρνηση και όλοι μας για fake news, διότι όλο το υλικό, αναλλοίωτο πρωτογενώς, δόθηκε από το εγκληματολογικό της αστυνομίας στις δικαστικές αρχές για την διερεύνηση και κανείς δεν έχει τολμήσει να το αμφισβητήσει αυτό. Η δε περίφημη αποκάλυψη, ότι υπήρχε και τρίτο πρόσωπο σε αυτή την συνομιλία μεταξύ του σταθμάρχη και του μηχανοδηγού έχει ήδη γίνει από πέρσι τέτοια εποχή, τον Μάρτιο, άρα άνθρακας ο θησαυρός. Τώρα εσείς με πάτε ένα βήμα παραπέρα. Υπονοήσατε έναν συσχετισμό μεταξύ του τρίτου κόμματος του κυρίου Ανδρουλάκη με το δημοσίευμα και με τη συγκεκριμένη εφημερίδα. Εγώ,

Γιάννης Ντσούνος :

Σε καμία περίπτωση, αφορμή ήταν το δημοσίευμα.

Δημήτρης Καιρίδης :

Αφορμή.

Γιάννης Ντσούνος :

Και ο κ. Ανδρουλάκης προχώρησε σε πρόταση δυσπιστίας.

Δημήτρης Καιρίδης :

Το οποίο όμως το υιοθετεί φαίνεται, στην πρόταση, θα δούμε τώρα την πρόταση γιατί δεν έχουμε δει το κείμενο.

Χρήστος Κούτρας :

Έτσι όπως το λέτε, επειδή είμαστε σε πολιτική ένταση, έτσι όπως το λέτε, είναι ότι συνδέετε ευθέως τον Ανδρουλάκη με το δημοσίευμα;

Δημήτρης Καιρίδης :

Εγώ θέλω να μείνω στο καλό σενάριο, είμαι πάρα πολύ γενναιόδωρος και με τον αρχηγό του τρίτου κόμματος, κατανοώ ότι έχει πιεστεί δημοσκοπικά, ότι βρέθηκε ξανά στην τρίτη θέση, ενώ καλλιεργούνταν κάποιες ελπίδες ότι μπορεί να περάσει δεύτερος και έσπευσε να “αξιοποιήσει”, βλέπετε πόσο γενναιόδωρα μιλάω, το δημοσίευμα, για να πρωτοπορήσει και να αναγκάσει τους υπόλοιπους να στοιχηθούν οι οποίοι βεβαίως το τερμάτισαν στη συνέχεια, διότι έχουμε να κάνουμε και με τον κ. Κασσελάκη.

Γιάννης Ντσούνος :

Θα τα πούμε και για τον κ. Κασσελάκη.

Δημήτρης Καιρίδης :

Ο οποίος στο διάλειμμά του από τη Θήβα ζήτησε διεθνείς επιτηρητές.

Χρήστος Κούτρας :

Όχι μόνο, κ. Καιρίδη, ζήτησε κατ’ αρχάς, είπε στον Μητσοτάκη άμεση παραίτηση, σήμερα ξανά επανέρχεται ο κύριος Κασσελάκης με άρθρο του στην εφημερίδα των Συντακτών. Ζητάει άμεση παραίτηση Μητσοτάκη, προκήρυξη εκλογών και παρουσία διεθνών παρατηρητών.

Δημήτρης Καιρίδης :

Και να αποχωρήσει ήρεμα. Προδικάζει και το αποτέλεσμα αυτών των εκλογών, προδικάζει και το αποτέλεσμά τους, ότι θα αποχωρήσει.

Γιάννης Ντσούνος :

Συν τους διεθνείς παρατηρητές.

Δημήτρης Καιρίδης :

Συν τους διεθνείς παρατηρητές.

Χρήστος Κούτρας :

Και στις εκλογές και στις ευρωεκλογές για τους διεθνείς παρατηρητές. Και προσβλέπει σε αυτό, λέει σήμερα στο άρθρο του, στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Δημήτρης Καιρίδης :

Επιμένει, επιμένει.

Χρήστος Κούτρας :

Το πάει παρακάτω, όχι απλώς επιμένει.

Δημήτρης Καιρίδης :

Ακούστε, υπάρχει προφανώς ένα στοιχείο ελαφρότητας. Επιμένω εγώ να είμαι γενναιόδωρος -βλέπετε πως μιλάω- και μιας επιπολαιότητας, και μιας αμετροέπειας και μιας πώς να το πούμε έλλειψης συναίσθησης της ιστορίας. Διότι αν μια κατάκτηση έχουμε και όλες οι πολιτικές δυνάμεις δεν έχουν τολμήσει ποτέ να αμφισβητήσουν και φυλάσσουμε και σεβόμαστε ως κόρη οφθαλμού, είναι το αδιάβλητο των εκλογών στη Μεταπολίτευση μετά το 1974. Ουδείς, ακόμα και στις στιγμές της πιο μεγάλης έντασης, το 1989 αν θέλετε ή το 2015, δεν διανοήθηκε να προσβάλει το αδιάβλητο των εκλογών, όπως με τέτοια ελαφρότητα, επαναλαμβάνω, να είμαι γενναιόδωρος, για να μην πάω σε τίποτα άλλο, με τέτοια ελαφρότητα ο κύριος Κασελάκης στο διάλειμμά του από τη Θήβα έρχεται να κάνει και να επαναλάβει τώρα το λάθος, γράφοντάς τα, διότι χθες μπορούσε να είχε συγχωρεθεί, εν πάση περιπτώσει, ήταν της στιγμής, σήμερα μου λέτε ότι υπάρχει δημοσίευμα.

Γιάννης Ντσούνος :

Υπάρχει άρθρο του, παρέμβαση Κασσελάκη.

Δημήτρης Καιρίδης :

Νομίζω ακόμα και στο ίδιο του το κόμμα είναι σοκαρισμένοι για αυτό είδατε και δηλώσεις απέναντί του, για να μην μιλήσω για τους υπόλοιπους. Επιχείρησε να υπερκεράσει τον Ανδρουλάκη, βρέθηκε σε δύσκολη θέση, αλλά αυτά είναι ζητήματα δικά τους.

Χρήστος Κούτρας :

Η ουσία είναι ότι υπάρχει περίπτωση.

Δημήτρης Καιρίδης :

Στη δεύτερη και στην τρίτη θέση.

Χρήστος Κούτρας :

Υπάρχει περίπτωση να προκηρυχθούν διπλές εκλογές;

Δημήτρης Καιρίδης :

Δεν το νομίζω, προφανώς είναι κάτι το οποίο δεν μπορώ εγώ να προκαταβάλω το προνόμιο του Πρωθυπουργού.

Χρήστος Κούτρας :

Είναι σε περιδίνηση κύριε Καιρίδη, κύριε υπουργέ, είναι σε περιδίνηση η κυβέρνηση λόγω Τεμπών;

Δημήτρης Καιρίδης :

Eίναι σε περιδίνηση η αντιπολίτευση. Ακούστε να δείτε, η κυβέρνηση έχει μια χρυσή ευκαιρία, να αξιοποιήσει αυτή την πρόταση μομφής τις επόμενες τρεις μέρες όπως το έχει κάνει και στο παρελθόν, για να δοθούν αυτές οι απαντήσεις στο ανώτατο επίπεδο, να φύγουμε από την εργαλειοποίηση του ανθρώπινου πόνου.

Γιάννης Ντσούνος :

Από το στόμα του Πρωθυπουργού λέτε, δηλαδή.

Δημήτρης Καιρίδης :

Προφανώς. Και όλων των υπολοίπων, αλλά κατ εξοχήν του πρωθυπουργού, να φύγουμε από την εργαλειοποίηση του ανθρώπινου πόνου, η οποία μας είχε προκαλέσει και μας μια αμηχανία, ξέρετε. Μας είχε ”βουβάνει” να πούμε. Τώρα, που βλέπει και ο κόσμος τι παίζεται, που βλέπει και συναισθάνονται όλοι, ποιες είναι οι στοχεύσεις, να δοθούν οι κατάλληλες απαντήσεις και είμαι πολύ αισιόδοξος για αυτό.

Χρήστος Κούτρας :

Πάμε στα δικά σας, υπάρχει το περιστατικό στη Μόσχα, το οποίο έχει θορυβήσει όλη την Ευρώπη με αυτό που έχει γίνει και βεβαίως και για το περιστατικό, είναι τρομακτικό αυτό που συνέβη στους Ρώσους πολίτες και στο ρωσικό κράτος και υπάρχουν οδηγίες στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και για το επόμενο χρονικό διάστημα, Γαλλία, Βέλγιο, Ιταλία, έχουν αυξήσει τα μέτρα ασφαλείας, εδώ στη χώρα μας;

Δημήτρης Καιρίδης :

Κοιτάξτε, είναι κάτι το οποίο το παρακολουθούν οι αρχές ασφαλείας της χώρας και η ΕΥΠ. Υπήρξε ήδη μετά την 7η Οκτωβρίου μια κινητικότητα στο διαδίκτυο, σε συγκεκριμένους κύκλους, είναι κάτι το οποίο το έχουμε πει, αλλά δεν είναι κάτι το οποίο.

Χρήστος Κούτρας :

Κινητικότητα προς ποια κατεύθυνση;

Δημήτρης Καιρίδης :

Ριζοσπαστικοποίησης, με μηνύματα, είναι πράγματα τα οποία τα παρακολουθούμε βεβαίως, έχουμε το νου μας, να σας πω ότι στη χώρα μας, όλες οι παράνομες αφίξεις καταγράφονται, στα κέντρα ταυτοποίησης και καταγραφής που έχουμε στα νησιά και στα σύνορα και έχουμε μια πολύ καλύτερη εικόνα σε σχέση με αυτή που έχουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπου υπάρχουν δεκάδες για να μην πω εκατοντάδες χιλιάδες ακατάγραφοι, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να είμαστε μονίμως σε επιφυλακή. Υπάρχει το πρόβλημα της ισλαμιστικής τρομοκρατίας είναι κάτι από το οποίο έχει τραύματα και στο παρελθόν η Ρωσία, εξαιτίας της παρουσίας της στον Καύκασο, Τσετσενία και ούτω καθεξής, είναι κάτι το οποίο υποτίμησε η ίδια, διότι έχει στρέψει όλη της την προσοχή στην Ουκρανία και επιμένει να προσπαθεί να συνδέσει την ισλαμιστική τρομοκρατία με το Κίεβο και προφανώς δεν έδωσε σημασία στις προειδοποιήσεις των Αμερικανών, οι οποίοι δύο εβδομάδες πριν είχανε δημοσιοποιήσει τα στοιχεία κυρίως προς τους Αμερικανούς πολίτες.

Γιάννης Ντσούνος :

Και ήδη διατείνονται ότι είχαν ενημερώσει.

Δημήτρης Καιρίδης :

Να φύγουνε, ναι, άρα έχουμε μια μεγαλειώδη αποτυχία, θέλω να πω, του Πούτιν.

Γιάννης Ντσούνος :

Ακούμε εδώ στη χώρα μας ότι υπάρχουν αυξημένα μέτρα στις πύλες εισόδου, μια πύλη εισόδου ανθρώπων οι οποίοι μπορεί να αποτελούν τρομοκράτες, είναι όντως η παράνομη μετανάστευση. Είναι οι βάρκες οι οποίες έρχονται στα νησιά. Σε αυτό θα υπάρξει επιπλέον φύλαξη ή επαγρύπνηση κύριε υπουργέ;

Δημήτρης Καιρίδης :

Κοιτάξτε, όσοι έρχονται, συλλαμβάνονται, οδηγούνται στα κέντρα και καταγράφονται, ταυτοποιούνται και στη συνέχεια κρατούνται όσο χρειάζεται, πριν μπουν στη διαδικασία αίτησης ασύλου, αυτοί που είναι για την αίτηση ασύλου και ούτω καθεξής. Εγώ θέλω να πω ότι λαμβάνονται όλα τα μέτρα ασφαλείας. Η αστυνομία έχει κάνει εξαιρετική δουλειά, είναι κάτι το οποίο όμως το παρακολουθούμε προφανώς.

Χρήστος Κούτρας :

Τα μηνύματα στο διαδίκτυο.

Δημήτρης Καιρίδης :

Δεν είχαμε προβλήματα όπως είχαν στη Γαλλία και στο Βέλγιο πάντως.

Χρήστος Κούτρας :

Τα μηνύματα που λέτε ότι παρακολουθείτε στο διαδίκτυο, προς ποια κατεύθυνση είναι; Δηλαδή, λένε να κάνουμε επίθεση στην Ελλάδα, τέτοια πράγματα;

Δημήτρης Καιρίδης :

Υπάρχουν διάφοροι περιθωριακοί να πούμε, που μιλάνε για Τζιχάντ εναντίον των Χριστιανών, των Ευρωπαίων, για αυτό που γίνεται στη Γάζα, για το ένα για το άλλο.

Γιάννης Ντσούνος :

Που έχουν έδρα εδώ, τη χώρα μας;

Δημήτρης Καιρίδης :

Κάποιοι ενδεχομένως, και για αυτό εξετάζονται, και υπάρχουν ανταλλαγές πληροφοριών και με άλλες υπηρεσίες και ούτω καθεξής, δεν χρειάζεται τώρα να μπω σε λεπτομέρειες, είναι κάτι φυσιολογικό, το οποίο το παρακολουθούν οι αρχές.

Χρήστος Κούτρας :

Ευχαριστούμε πολύ.

Δημήτρης Καιρίδης :

Αλλά δεν είναι κάτι το οποίο το αφήνουμε στην τύχη του, αυτό θέλω να πω, για να είμαστε ξεκάθαροι, λοιπόν, θερμοκρασία υψηλή το καλοκαίρι, αλλά προς το παρόν τρεις μέρες στη βουλή.

Γιάννης Ντσούνος :

Θα γίνει χαμός ε;

Δημήτρης Καιρίδης :

Για να δούμε, κοιτάξτε όχι χαμός, στο βήμα εκεί που πρέπει, όπως το προβλέπει η δημοκρατία μας με τους θεσμούς της.

Γιάννης Ντσούνος :

Εσείς είπατε να δοθούν απαντήσεις σε ανώτατο επίπεδο, δηλαδή από τα χείλη του Πρωθυπουργού. Αυτό θα είναι το μόνο που θα παρουσιαστεί, ως στοιχείο ή απάντηση από την κυβέρνηση ;

Δημήτρης Καιρίδης :

Ακούστε, η αντιπολίτευση δεν έχει επιχειρήματα και να σας δώσω ένα παράδειγμα. Από όλη την εξεταστική, από όλη την εξεταστική, είδατε καμιά αποστροφή κάποιου μάρτυρα, να βγαίνει στη δημοσιότητα εναντίον της κυβέρνησης ,των μαρτύρων που κάλεσε ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ, των μαρτύρων που κάλεσε η ίδια η αντιπολίτευση, δεν το είδατε. Αυτό που είδατε, είναι μια διαρκής προσπάθεια σύγχυσης, εκμετάλλευσης πόνου και συναισθήματος, χωρίς επιχειρήματα και γενικά μια θολούρα, απέναντι στη θολούρα τώρα επί την ευκαιρία.

Χρήστος Κούτρας :

Πάντως χρειάζονται απαντήσεις.

Δημήτρης Καιρίδης :

Απολύτως.

Χρήστος Κούτρας :Δηλαδή και ο κύριος Μητσοτάκης, εδώ τον ρωτήσαμε που είχε έρθει, αλλά πρέπει να διευκρινιστούν, το μπάζωμα, οι συνομιλίες.

Δημήτρης Καιρίδης :

Και είναι και πολύ εύκολο να διεκρινιστούν. Εγώ θα σας πω ενα πράγμα. Επικοινωνιακά, γιατί εγώ δεν κρύβομαι, επικοινωνιακά, δεν τα πήγαμε καλά, επικοινωνιακά, κάπου, λόγω του μουδιάσματος και της αμηχανίας μπροστά σε αυτή την απίστευτη τραγωδία, είναι ανείπωτη που έζησε, και η οποία μας έχει συγκλονίσει όλους, κάπου και εμείς μιλάμε.

Γιάννης Ντσούνος :

Τώρα συμφωνείτε με αυτό που είπε ο Γεωργιάδης ότι προσπαθούν να σας πλήξουν οικονομικά συμφέροντα;

Δημήτρης Καιρίδης :

Κοιτάξτε, το να πει κάποιος το γενικό, είναι το φυσιολογικό.

Γιάννης Ντσούνος :

Δεν πρέπει να μας πείτε και ποια είναι ;

Δημήτρης Καιρίδης :

Θα σας πω! Απευθείας, δεν κρυβόμαστε σε τίποτα! Οτι κάποιοι ενοχλούνται, από μια σταθερή, μονοκομματική, ισχυρή κυβέρνηση και μπορούν να βρουν περισσότερο χώρο, τα οικονομικά συμφέροντα εν γένει.

Χρήστος Κούτρας :

Ποιοί είναι ;

Γιάννης Ντσούνος :

Ποιοι είναι όμως αυτοί;

Δημήτρης Καιρίδης :

Aν έχουν απέναντί τους, κατακερματισμένες, ένα κατακερματισμένο πολιτικό σύστημα και αδύναμες κυβερνήσεις, είναι το προφανές. Ο Μητσοτάκης και η επανεκλογή του, η πρωτοφανής επανεκλογή, που πήρε υψηλότερο ποσοστό το 2023 από ότι το 2019, έχει προκαλέσει, και όλη αυτή η αδυναμία της αντιπολίτευσης, και έρχονται να δημιουργήσουν αντιπολίτευση εκεί που δεν υπάρχει, και να δημιουργήσουν αντιπολιτευτικότητα.

Χρήστος Κούτρας :

Τα συμφέροντα. Ποια συμφέροντα ;

Δημήτρης Καιρίδης :

Μέσα από τα Τέμπη, χωρίς επιχειρήματα, χωρίς πρόταγμα προκαταρτικό.

Χρήστος Κούτρας :

Ναι αλλα ποιος το κάνει αυτό; δεν θα το πείτε ποτέ.

Δημήτρης Καιρίδης :

Πως δεν θα το πούμε, το είπε και o κυβερνητικός εκπρόσωπος, όταν μιλάει για τα fake news. Είναι βαριά η λέξη, fake news.

Χρήστος Κούτρας :

Άρα το “Βήμα”, ο ιδιοκτήτης του Βήματος το κάνει αυτό; ποιος το κάνει;

Δημήτρης Καιρίδης :

Βαριά η λέξη fake news. Εδώ είμαστε όμως, για να τα δούμε όλα, εγώ δεν θέλω να πάω σε μια κουβέντα, γιατί το επόμενο που θα μου πείτε, είναι ποιες είναι οι αποδείξεις, και προφανώς αποδείξεις εγώ δεν έχω, γι αυτό μένω στο επίπεδο του σχολίου, ότι προφανώς δεν θέλουν ισχυρή εξουσία, πολιτική, δικιά μας δουλειά είναι, με νωπή τη λαϊκή ετυμηγορία και την εντολή του κόσμου έτσι, του λαού.

Χρήστος Κούτρας :

Για να σας δούμε στη Βουλή. Περιμένουμε τα στοιχεία.

Δημήτρης Καιρίδης :

Να αντισταθούμε και να πούμε, τα οικονομικά στην οικονομία, και η πολιτική, η πολιτική εξουσία, η δημοκρατικά νομιμοποιημένη εξουσία, με την εντολή του ελληνικού λαού εξουσία, θα βάλει κάθε κατεργάρη στον πάγκο του.

Γιάννης Ντσούνος :

Για να το δούμε, θα έχει ενδιαφέρον, ευχαριστούμε κ. Καιρίδη.