Ο Δημήτρης Καιρίδης στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Αταίριαστοι»

YouTube video

Τηλεοπτική εμφάνιση Δ. Καιρίδηστην εκπομπή «Αταίριαστοι» με τον Χρήστο Κούτρα και τον Γιάννη Ντσούνο.

Date2024-03-11

Χρήστος Κούτρας  :

Καλημέρα, καλή εβδομάδα.

Γιάννης Ντσούνος :

Καλημέρα.

Δημήτρης Καιρίδης  :

Καλημέρα και στους δύο και καλή εβδομάδα.

Χρήστος Κούτρας  :

Λοιπόν έχει πολλά και βαριά θέματα η επικαιρότητα και πολιτικά, δυστυχώς ή ευτυχώς, αλλά θα ξεκινήσουμε με αυτό που είδαμε πριν από λίγο που μας έδειχνε η Τίνα Μιχαηλίδου στην Κρήτη. Δεχόμαστε πίεση κύριε Καιρίδη το τελευταίο χρονικό διάστημα;

Δημήτρης Καιρίδης  :

Υπάρχει πρόβλημα, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, είναι κάτι το οποίο το επισημάναμε και την προηγούμενη φορά που βρεθήκαμε εδώ, το έχω πει κατ’ επανάληψη. Κοιτάξτε να δείτε, ενώ τα πράγματα στα ανατολικά βαίνουν καλώς, καταφέραμε και κλείσαμε τον Έβρο. Θυμάστε τα προβλήματα που είχαμε με τους διακινητές στην Εγνατία τον περασμένο Αύγουστο. Καταφέραμε να ελέγξουμε τις ροές στο νοτιοανατολικό Αιγαίο, θυμάστε τα προβλήματα που είχαμε στη Ρόδο τον Οκτώβριο, Νοέμβριο, δεν υπάρχουν αυτά πια, καταφέραμε να ελέγξουμε τις ροές ακόμα και στο πιο δύσκολο μέτωπο που είναι το βορειοανατολικό Αιγαίο, που είναι η Λέσβος που κατεξοχήν βρίσκεται στην προμετωπίδα του προβλήματος και έχουμε 75% πτώση στις παράνομες αφίξεις, από τα πολύ υψηλά του Σεπτεμβρίου και μεγάλη αποσυμφόρηση και στο σύστημα υποδοχής καταγραφής και ταυτοποίησης.

Γιάννης Ντσούνος :

Άρα εκεί η κατάσταση που περιγράφετε είναι ελεγχόμενη.

Δημήτρης Καιρίδης  :

Εκεί η κατάσταση στον ανατολικό διάδρομο, στον ανατολικό Μεσογειακό Διάδρομο, χάρη στις πρωτοβουλίες που πήραμε, πηγαίνει καλά χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν είμαστε σε εγρήγορση.

Γιάννης Ντσούνος :

λύθηκε και το πρόβλημα.

Γιάννης Ντσούνος :

Στον Νότο όμως;

Δημήτρης Καιρίδης  :

Ωστόσο, η χώρα μας έχει την ιδιαιτερότητα, σε αντίθεση με τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, να βρίσκεται στο σταυροδρόμι, όχι ενός, αλλά δύο εν δυνάμει μεταναστευτικών διαδρόμων, του ανατολικού μεσογειακού και του κεντρικού μεσογειακού από τη Λιβύη. Εκεί βλέπουμε μια κινητικότητα από τον Νοέμβριο, τα νούμερα μπορεί να είναι μικρά, να μιλάμε συνολικά για χίλιους πεντακόσιους τους τελευταίους τρεις μήνες.

Χρήστος Κούτρας :

Αλλά κάτι δείχνουν.

Δημήτρης Καιρίδης  :

Αλλά υπάρχει μια τάση, βεβαίως κάτι δείχνουν, και χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή. Έχει να κάνει, ξεκινούν από το Τομπρούκ, από την Ανατολική Λιβύη, η οποία έχει αυτονομηθεί υπό τον Χαφτάρ, έχει γίνει ένα πολύ εύφορο περιβάλλον εκεί για τη διακίνηση, την παράνομη διακίνηση μεταναστών και την προσπόριση εκατομμυρίων κερδών. Αφορά κυρίως Αιγύπτιους. Έχει σημασία να δούμε τη σύνθεση αυτού του πληθυσμού, δεν αφορά,

Χρήστος Κούτρας  :

Άρα οι περισσότεροι στην Κρήτη είναι Αιγύπτιοι.

Δημήτρης Καιρίδης  :

Αιγύπτιοι, δεν αφορά πρόσφυγες από το Σαχέλ ή Σύριους ή Αφγανούς που είναι συνήθως.

Χρήστος Κούτρας  :

Άρα αφορά οικονομικούς μετανάστες.

Δημήτρης Καιρίδης  :

Αφορά κατεξοχήν οικονομικούς μετανάστες και έχει να κάνει με την τεράστια οικονομική κρίση που μαστίζει τώρα την Αίγυπτο, μια χώρα η οποία έτσι κι αλλιώς είχε προβλήματα και ήταν φτωχή, αλλά πλήρωσε το περισσότερο την κρίση στη Γάζα με την πτώση των εσόδων από το Σουέζ, με την πτώση του τουρισμού και ούτω καθεξής. Εμείς με την Αίγυπτο ξέρετε ότι έχουμε μια πολύ στενή συνεργασία, μια στρατηγική σχέση. Υπάρχουν πολύ τακτικές επαφές και θα πάει και ο Πρωθυπουργός εκεί. Είναι ένα θέμα το οποίο το έθεσα κατ’ επανάληψη στα Ευρωπαϊκά Συμβούλια με πολύ επιτακτικό τρόπο και στο τελευταίο που έγινε πριν από μία εβδομάδα ακριβώς, και επίκειται συμφωνία Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ευρωπαϊκής Ένωσης και Αιγύπτου που θα περιλαμβάνει και το μεταναστευτικό στο πρότυπο της Τυνησίας. Θυμάστε τα προβλήματα Τυνησίας, Ιταλίας, και πόσο πολύ είχε πιέσει η Μελόνι για κάτι τέτοιο, το ίδιο κάνουμε τώρα και εμείς με την Αίγυπτο που μας ενδιαφέρει το περισσότερο. Τώρα το λιμενικό, δεν είναι δικιά μου αρμοδιότητα. Η φύλαξη των συνόρων, όπως ξέρετε, ανήκει στο Υπουργείο Ναυτιλίας και στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, έτσι δεν είναι; Στο ΠΡΟΠΟ, στην ΕΛ.ΑΣ και κατεξοχήν στο Λιμενικό. Το λιμενικό όμως θα σας έλεγα, δυσκολεύεται στην Κρήτη σε σχέση με το ανατολικό Αιγαίο λόγω της γεωγραφίας. Η λιβυκή ακτή απέχει εκατοντάδες μίλια, εκατοντάδες μίλια και δεν είναι εύκολο να αποτρέψεις, διότι καταλαβαίνει ο καθένας ότι αυτές οι βάρκες..

Γιάννης Ντσούνος :

Είναι ανοιχτή θάλασσα..

Δημήτρης Καιρίδης  :

Δεν μπορούν να επιστρέψουν πίσω χωρίς κίνδυνο στην ανθρώπινη ζωή, και μεταξύ των δύο, πάντοτε η ελληνική κυβέρνηση είναι κάτι που το λέμε και το ξαναλέμε, αλλά και το κάνουμε πράξη, προτεραιοποιεί την ανθρώπινη ζωή.

Γιάννης Ντσούνος :

Τη διάσωση, μάλιστα.

Δημήτρης Καιρίδης  :

Έτσι δεν είναι; Άρα υπάρχει ζήτημα εκεί. Εμείς δεν έχουμε δομές στην Κρήτη, δεν έχουμε υποδομή για να μπορέσουμε να διαχειριστούμε αυτή την κατάσταση. Βρισκόμαστε σε επαφή.

Γιάννης Ντσούνος :

Που φιλοξενούνται κ.Υπουργέ;

Δημήτρης Καιρίδης  :

Φιλοξενούνται, είτε σε κάτι ανοιχτούς χώρους, εδώ βλέπετε αυτό το κακό θέαμα, μην κρυβόμαστε, στο Λιμεναρχείο Χανίων ή σε μια παιδική κατασκήνωση έξω από τα Χανιά, σε υποδομές εκ των ενόντων να πούμε, πρόχειρες. Εμείς είμαστε σε επαφή. Εγώ έχω μιλήσει με τον Περιφερειάρχη, με τους τοπικούς, θα πάω στην Κρήτη για να δούμε πώς μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα με ασφάλεια, κατεξοχήν για την τοπική κοινωνία, όπως έχουμε κάνει παντού στην Ελλάδα και το έχουμε διαχειριστεί όλο το προηγούμενο διάστημα. Είναι μια νέα κατάσταση αυτή, που δείχνει ότι πρέπει να είμαστε σε απόλυτη.

Χρήστος Κούτρας :

Και άλλο μέτωπο είναι, είναι άλλο πράγμα, ναι.

Δημήτρης Καιρίδης  :

Απολύτως! σε απόλυτη εγρήγορση, γιατί αυτό που γίνεται διεθνώς δεν έχει προηγούμενο. Μιλάμε για πάρα πολλούς εμφύλιους πολέμους, στο Σουδάν αυτή τη στιγμή, σε συνέχεια της Αιθιοπίας, την κρίση στη Γάζα, τους πυραύλους που φεύγουν από δω και από κει σας τα είπα και μια άλλη φορά ενδεχομένως.

Χρήστος Κούτρας  :

Και όλοι θέλουν να έρθουν στην Ευρώπη δεν υπάρχει κανένα θέμα.

Δημήτρης Καιρίδης  :

Πολλοί θέλουν να έρθουν στην Ευρώπη, η κρίση στην Ουκρανία, η οποία μπορεί να δώσει νέα προσφυγικά ρεύματα, έχουμε ήδη τεσσεράμισι εκατομμύρια Ουκρανούς στην Ευρώπη είμαστε περιτριγυρισμένοι εδώ στην Ελλάδα και άρα χρειάζεται μια διαρκής προσπάθεια. Δεν θα ζήσουμε την κρίση του 2015, να το πούμε ξεκάθαρα αυτό.

Χρήστος Κούτρας  :

Ναι, αλλά καταλαβαίνουμε ότι είναι κρίσιμα, δεν είναι και εύκολα τα πράγματα.

Δημήτρης Καιρίδης  :

Είναι άλλη η πολιτική και έχουμε πολύ περισσότερα εργαλεία και ως Ευρώπη και ως Ελλάδα σε σχέση με το τότε. Θα υπάρξει συμφωνία Ευρώπης να το πούμε αυτό, να το ανακοινώσουμε, επίκειται συμφωνία Ευρώπης – Αιγύπτου.

Χρήστος Κούτρας  :

Ευρώπης -Αιγύπτου.

Δημήτρης Καιρίδης  :

Βεβαίως.

Χρήστος Κούτρας  :

Θα πρέπει να συμμετάσχει και η Λιβύη με κάποιο τρόπο όμως, γιατί αν φεύγουν..

Δημήτρης Καιρίδης  :

Επειδή αφορά κυρίως Αιγυπτίους, για αυτό σας το λέω, με τη Λιβύη είναι πάρα πολύ δύσκολα τα πράγματα, δεν ξέρεις με ποιον να συζητήσεις..

Χρήστος Κούτρας  :

Ευρώπης – Αιγύπτου για να έρχονται νόμιμα;

Δημήτρης Καιρίδης  :

Για να μην φεύγουν οι Αιγύπτιοι από την Αίγυπτο προς στη Λιβύη και στη συνέχεια.. κοιτάξτε.. η Αίγυπτος έχει συνεργαστεί απόλυτα, η ίδια αυτή καθαυτή, δεν έχει φύγει ούτε μια βάρκα από το 2015 από την αιγυπτιακή ακτή, όπως έχουν φύγει από άλλες ακτές, μην πούμε τώρα για την Τουρκία, όμως η ροή αυτή από την Αίγυπτο προς τη Λιβύη πρέπει να σταματήσει. Αυτό είναι το μήνυμά μας και στην αιγυπτιακή κυβέρνηση.

Χρήστος Κούτρας  :

Έχει και άλλα θέματα η επικαιρότητα κ.Καιρίδη και θέλουμε την άποψή σας. Αρχή θα κάνω με τα Τέμπη και θα σας πω όπως μας έστειλε ένας ακροατής το πρωί ένα μήνυμα. Λέει γιατί ταλαιπωρούνται η κυβέρνηση και τα κόμματα της αντιπολίτευσης να γράφουν πορίσματα, η κυβέρνηση λέει, “φταίει για όλα το ανθρώπινο λάθος και δεν φταίει η κυβέρνηση’ και η αντιπολίτευση σύσσωμη στα πορίσματα λέει ότι ‘φταίει για όλα η κυβέρνηση και όχι το ανθρώπινο λάθος”.

Δημήτρης Καιρίδης  :

Όχι, όχι, κοιτάξτε η αντιπολίτευση αναγνωρίζει προφανώς το ανθρώπινο λάθος. Δεν μπορεί να ξεφύγει κανείς από αυτό, από το γεγονός ότι παραβιάστηκε ο γενικός κανονισμός κυκλοφορίας, η ”Βίβλος” των σιδηροδρόμων τουλάχιστον εφτά φορές και ότι αν έστω και μία από αυτές τις επτά δεν είχε παραβιαστεί δεν θα είχαμε το ατύχημα. Αυτό δεν μπορεί κανείς να το προσπεράσει. Δεν το προσπερνά η τακτική δικαιοσύνη, η οποία έχει παραπέμψει.

Χρήστος Κούτρας :

Ναι προφανώς, είναι προφυλακισμένοι οι άνθρωποι..

Δημήτρης Καιρίδης  :

Έτσι δεν είναι; Και επίκειται η δίκη στην Λάρισα. Από κει και πέρα, η αντιπολίτευση, για να μην τα μπερδεύουμε όλα, θέτει θέμα για τη σύμβαση την 717. Είναι ένα άλλο θέμα, προκειμένου να στηρίξει ποινική ευθύνη έτσι δεν είναι; Για την πολιτική ευθύνη, έχει υπάρξει η ανάληψη από τον αρμόδιο υπουργό την ημέρα του ατυχήματος.

Χρήστος Κούτρας  :

Που παραιτήθηκε.

Δημήτρης Καιρίδης  :

Αμέσως που παραιτήθηκε και διευκόλυνε αν θέλετε, δια της παραιτήσεώς του τις έρευνες, έτσι δεν είναι; Λοιπόν προφανώς μπορούμε να μιλήσουμε όσο θέλετε για τις πολιτικές ευθύνες και να μιλήσουμε για το χάλι των ελληνικών σιδηροδρόμων, τώρα που συμπληρώνουμε και πενήντα χρόνια μεταπολίτευσης. Εγώ είμαι εδώ να την κάνουμε αυτή την κουβέντα, άλλο αυτό και άλλο τα ποινικά, και άλλο η εργαλειοποίηση των ποινικών από κάποιους πονηρούληδες, προφανώς, το ξέρετε, στην Ελλάδα ζούμε κυρίως στην αντιπολίτευση, οι οποίοι ελλείψει άλλων επιχειρημάτων επιχειρούν να κάνουν μια πολιτική σπέκουλα.

Χρήστος Κούτρας  :

Υπάρχουν και οι μη πονηρούληδες, που είναι οι περισσότεροι, ελπίζουμε τέλος πάντων, που είναι παραδείγματος χάριν, οι οικογένειες των θυμάτων. Πιστεύετε ότι τα πορίσματα, και το κυβερνητικό πόρισμα, και τα πορίσματα της αντιπολίτευσης απαντούν σε αυτό που περιμένουν να ακούσουν αυτοί οι άνθρωποι ΄ ΄΄ ;

Δημήτρης Καιρίδης  :

Κοιτάξτε να δείτε, με απόλυτο σεβασμό και πολύ μεγάλη ταπεινότητα, απέναντι σε αυτή την ανείπωτη τραγωδία που μας συγκλόνισε όλους, όλους εμάς που έχουμε και παιδιά, που έχουμε πάρει τον σιδηρόδρομο, που είμαστε από τη Θεσσαλονίκη αν θέλετε, για να μιλήσω και προσωπικά τώρα, και θα μπορούσαμε να είχαμε βρεθεί εμείς, οι συγγενείς μας, οι φίλοι μας σε αυτό το μοιραίο τρένο, πρέπει να κάνουμε πάρα πολλά. Όμως όποιος παρακολούθησε την Εξεταστική Επιτροπή, η οποία εξέτασε δεκάδες μάρτυρες, εξέτασε πολιτικά πρόσωπα επί μακρόν, ο Υπουργός της κυβέρνησης, ο κύριος Καραμανλής, κατέθετε επί οκτώμισι ώρες και απαντούσε σε όλα τα ερωτήματα. Νομίζω ότι φωτίστηκαν πάρα πολλές πλευρές. Από κει και πέρα, προφανώς η τακτική δικαιοσύνη οφείλει να κάνει το έργο της και θα σας πω τούτο, ότι εκεί είναι τα ποινικά και η πρωτοβουλία των κινήσεων, στην τακτική δικαιοσύνη, η Βουλή έκανε αυτό για το οποίο..

Χρήστος Κούτρας  :

Τακτική δικαιοσύνη αλλά χωρίς την παρουσία πολιτικών προσώπων.

Δημήτρης Καιρίδης  :

Κοιτάξτε εάν κρίνει η τακτική δικαιοσύνη, επαναλαμβάνω.

Χρήστος Κούτρας  :

Αν ξανασκοντάψει θα τους ξανά πάει στη Βουλή, έτσι δεν είναι;

Δημήτρης Καιρίδης  :

Εάν η τακτική δικαιοσύνη σκοντάψει όπως λέτε, σε ενδείξεις ποινικών ευθυνών πολιτικών προσώπων, θα στείλει την υπόθεση στη Βουλή και τότε πράγματι θα τεθεί θέμα προανακριτικής. Εγώ δεν κρύβω τα λόγια μου.

Χρήστος Κούτρας  :

Άρα είναι θέμα δικαιοσύνης, ναι.

Δημήτρης Καιρίδης  :

Αλλά προς το παρόν, εάν γνωρίζω καλά την υπόθεση, διότι ξέρετε και με το υπουργείο Μετανάστευσης δεν τα παρακολουθούμε όλα επισταμένως, τα πρόσωπα τα οποία έχουν παραπεμφθεί από την τακτική ανάκριση είναι πολύ συγκεκριμένα, είναι..

Χρήστος Κούτρας  :

Ναι ναι, υπηρεσιακοί παράγοντες.

Δημήτρης Καιρίδης  :

Υπηρεσιακοί παράγοντες του ΟΣΕ και εκεί μένουμε.

Γιάννης Ντσούνος :

Πάμε και στα επεισόδια που έγιναν στη Θεσσαλονίκη και θέλουμε το σχόλιό σας κ.Υπουργέ.

Δημήτρης Καιρίδης  :

Κοιτάξτε, ντροπή, μεγάλη ντροπή.

Χρήστος Κούτρας  :

Δυο μέρες, έτσι, δύο συνεχόμενες μέρες.

Χρήστος Κούτρας  :

Δυο συνεχόμενες μέρες, δηλαδή είχε και το Σάββατο απέναντι στους δύο ανθρώπους της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας και την Κυριακή απέναντι στον κύριο Κασσελάκη και τη συνοδεία του.

Δημήτρης Καιρίδης  :

Απολύτως καταδικαστέα, αμφότερα. Και προς τον αρχηγό της Αξιωματικής αντιπολίτευσης που προσβάλλουν την ίδια τη Δημοκρατία, πέρα από το ποινικό κομμάτι, έχουμε μια μεγάλη γιορτή στη Θεσσαλονίκη. Εγώ που το έχω παρακολουθήσει το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ είναι πραγματικά κάτι το οποίο το έχει αγκαλιάσει πάρα πολύ η πόλη, είναι ένας διεθνής πια καταξιωμένος θεσμός, από τα παιδιά του φεστιβάλ με πολύ μεράκι. Είναι ντροπή όλο αυτό να χαλάει και να αμαυρώνεται από αυτές τις εικόνες μισαλλοδοξίας, τις οποίες πρέπει να αφήσουμε οπωσδήποτε πίσω μας, και η αστυνομία βεβαίως να συλλάβει και η δικαιοσύνη καταδικάσει τους υπεύθυνους.

Χρήστος Κούτρας  :

Ευχαριστούμε κ. Καιρίδη, περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει και με το μεταναστευτικό πραγματικά, γιατί μας τα είπατε λίγο δύσκολα τα πράγματα η αλήθεια είναι.

Δημήτρης Καιρίδης  :

Κοιτάξτε, επαναλαμβάνω, για να μη δημιουργούμε υπέρμετρη ανησυχία.

Χρήστος Κούτρας :

Είναι μια τάση.

Δημήτρης Καιρίδης  :

Διότι υπάρχουν πάλι οι πονηρούληδες, οι οποίοι θέλουν να δημιουργούν πάντοτε ανησυχία. Η κυβέρνηση όπως τα κατάφερε στο πολύ δύσκολο μέτωπο που είχαμε με την Τουρκία, στο πολύ δύσκολο μέτωπο που έχουμε με την Τουρκία, διότι στην Τουρκία ξέρετε, υπάρχουν τεσσεράμισι εκατομμύρια αλλοδαποί, μετανάστες, πρόσφυγες, οι οποίοι θέλουνε, αλλά έχουμε πάρει τις πρωτοβουλίες και βλέπετε απτά αποτελέσματα, εγώ σας μιλάω με αποτελέσματα τα οποία δημοσιεύονται. Στη Λιβύη έχουμε ζήτημα.

Γιάννης Ντσούνος :

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία.

Δημήτρης Καιρίδης  :

Και θα το αντιμετωπίσουμε.

Χρήστος Κούτρας  : Ευχαριστούμε πολύ κ. Καιρίδη.