Δημήτρης Οικονόμου :
Έχουμε κοντά μας τον Δημήτρη Καιρίδη, τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, καλημέρα σας, κύριε Υπουργέ.
Δημήτρης Καιρίδης :
Καλημέρα, καλημέρα.
Δημήτρης Οικονόμου :
Τι είναι τώρα αυτό το σκηνικό που πάει να στήσει η Τουρκία κ. Υπουργέ; Τι λέτε; Είναι μία επιστροφή στο παρελθόν; Τι βλέπετε;
Δημήτρης Καιρίδης :
Ελπίζω πως όχι και δεν ξέρω πραγματικά αν ήταν μια ατυχής δήλωση, κάτι ευρύτερο. Το βέβαιο είναι ότι η οποιαδήποτε ενεργοποίηση του τουρκολιβυκού θα δώσει τέλος στην ύφεση της έντασης που ζούμε σήμερα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας είτε άμεση ενεργοποίηση από την τουρκική πλευρά είτε έμμεση όπως υπαινίχθηκε ο Μπαϊρακτάρ μέσω Λιβύης, δηλαδή στην λιβυκή πλευρά του υποτιθέμενου και εντελώς παράνομου τουρκολιβυκού. Ωστόσο επιτρέψτε μου να πω τούτο.
Δημήτρης Οικονόμου :
Αυτό θα τελειώσει το μορατόριουμ λέτε;
Δημήτρης Καιρίδης :
Προφανώς. Να σας πω τούτο, ότι την ώρα που έχουμε αυτά τα ζητήματα με τη Δυτική Λιβύη με την οποία υπέγραψε η Τουρκία, έχουμε πολύ υπαρκτά ζητήματα με την Ανατολική Λιβύη, διότι αυτό είναι κάτι που αφορά και το Υπουργεί μας πάρα πολύ. Το τελευταίο διάστημα έχουμε μια μικρή αλλά ανησυχητική ροή μεταναστευτική από το Τομπρούκ προς την νότια πλευρά της Κρήτης και με δεδομένη τη μεγάλη κρίση στην Αίγυπτο, διότι γράψατε αυτά για την Τουρκία με το 65% πληθορισμό, η Αίγυπτος σήμερα συγκλονίζεται έχει 100 εκατομμύρια, έχει 9 εκατομμύρια πρόσφυγες και τεράστια οικονομική κρίση. Πιέζεται δε από τη Γάζα. Το δεύτερο που θα σας έλεγα είναι ότι συνολικά είμαστε στον ανεμοστρόβιλο μιας διαρκώς πιο βαθιάς διεθνούς κρίσης. Αυτό που γίνεται στην Ερυθρά Θάλασσα με τους Χούτι. Αυτό που γίνεται με τους πυραύλους που εκτοξεύει το Ιράν. Αυτή η ευρύτερη αναταραχή με επίκεντρο τη Γάζα, αλλά με ευρύτερες, να πούμε, παρενέργειες είναι κάτι εξαιρετικά ανησυχητικό για όλους μας. Την ίδια ώρα που στην Αμερική προελαύνει ο Τραμπ όπως είδατε στις εκλογές της Άιοβα και έπεται τώρα το Νιου Χάμσαϊρ και όλα τα υπόλοιπα.
Άκης Παυλόπουλος :
Άρα πολλά μπορεί να αλλάξουν.
Δημήτρης Καιρίδης :
Άρα έχουμε πολλούς κινδύνους το 2024. Προς το παρόν τα ελληνοτουρκικά δεν είναι σε Red Alert. Είναι μάλλον μια θετική εξέλιξη αυτό που έχει συμβεί τους τελευταίους έξι μήνες και για να επιστρέψω στην αρχή του ρεπορτάζ σας και θα έχει ενδιαφέρον ο κύριος Κωστίδης κάποια στιγμή να το κάνει αυτό mια που είναι και η Όλγα Κεφαλογιάννη, η καλή συνάδελφος εκεί, τώρα στην Τουρκία πάει σήμερα και ο Χρήστος Στυλιανίδης για συναντήσεις συμβαίνει στην Άγκυρα, για συναντήσεις μαζί με το λιμενικό για συναντήσεις, είναι ο γεραπετρίτης στην Αίγυπτο για τα θέματα. Δηλαδή θέλω να πω, υπάρχει ευρύτερη να πούμε εγρήγορση, αλλά μια που είναι η Όλγα Κεφαλογιάννη να πούμε ότι ξεκινάει το πρόγραμμα της διευκόλυνσης θεωρήσεων ταξιδιωτικών για τούρκους τουρίστες μέσα στο Μάρτιο προς τα δέκα ελληνικά νησιά, υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον από τουριστικούς πράκτορες, από ξενοδοχεία, από εστιατόρια και τεράστιο ενδιαφέρον από τις τοπικές κοινωνίες, οι οποίες το βλέπουν αυτό ως μια θετική εξέλιξη. Άρα υπάρχουν αυτές οι πολύ ανησυχητικές εξελίξεις. Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο εφησυχασμού.
Δημήτρης Οικονόμου :
Δηλαδή μπορούμε, το λέγαμε με τον Μανώλη πριν, μπορεί να ξαναδούμε πλοία ξανά έξω;
Δημήτρης Καιρίδης :
Κοίταξε δεν νομίζω ότι προς το παρόν ο Ερντογάν θα αλλάξει στάση. Προς το παρόν, με την έννοια ότι έχει μπροστά του τις τοπικές εκλογές. Έχει μια πολύ επιβαρυμένη…
Δημήτρης Οικονόμου :
Ένας λόγος παραπάνω, επειδή έχει τις εκλογές, θέλει να τις κερδίσει.
Δημήτρης Καιρίδης :
Έχει τα F-16 που θέλει να κλείσει. Ακούστε τώρα, είναι στη φάση μιας διαπραγμάτευσης που θέλει να την κλείσει, η οποία έχει καθυστερήσει, έχει κακοφορμίσει και έχει δυσκολέψει, διότι η Αμερική στο μεταξύ έχει αλλού το μυαλό της. Σιγά σιγά είπαμε ότι όλα αυτά έπρεπε να είχαν κλείσει τον Οκτώβριο. Τώρα η Αμερική πλέον έχει μπει σε προεκλογική περίοδο. Ο Μπάιντεν δίνει τον υπέρ πάντων αγώνα, για τον Μπάιντεν η μόνη ελπίδα, ακούστε τώρα τα παράδοξα, η μόνη ελπίδα για τον Μπάιντεν είναι ο Τραμπ. Οποιοσδήποτε άλλος αν ήταν απέναντί του δεν θα χρειαζόταν να κάνουμε εκλογές. Θα είχε χάσει από χέρι, παρόλο που η Αμερική δεν τα πήγε άσχημα αυτή την τετραετία, η ηλικία του και όλη η εμφάνισή του είναι κάτι το οποίο επιδρά εξαιρετικά αρνητικά. Έχει μεγάλες ρηγματώσεις σε παραδοσιακά κόμματα της δημοκρατικής συμμαχίας, όπως είναι οι μαύροι, οι Λατίνοι και οι νέοι ξαφνικά. Η μόνη του ελπίδα είναι ο Τραμπ οποίος θα κινητοποιήσει τη δημοκρατική βάση και θα βγάλει τους δημοκρατικούς, έξαλλους από τον καναπέ να έρθουν να ψηφίσουν, αλλά ταυτόχρονα. Υπάρχει ο μεγάλος κίνδυνος εν τέλει να μην πιάσει το κόλπο και να μείνουμε με τον Τραμπ με ό,τι αυτό σημαίνει για το το ΝΑΤΟ, διότι εδώ την ώρα που μιλάμε για τη Σουηδία να μπει στο ΝΑΤΟ, προσέξτε τώρα το αστείο του πράγματος, το τραγελαφικό, το δραματικό θα σας έλεγα, την ώρα που μιλάμε για την επέκταση του ΝΑΤΟ, δεν ξέρουμε αν θα υπάρχει ΝΑΤΟ. Διότι κακά τα ψέματα τώρα, με την Αμερική αδρανούσα ή απούσα όλοι, καταλαβαίνουμε ότι είναι κάτι τελείως διαφορετικό.
Άκης Παυλόπουλος :
Θα αναθεωρηθεί το σύστημα, ε βέβαια.
Δημήτρης Καιρίδης :
Η Αμερική είναι το ογδόντα 80% του ΝΑΤΟ.
Δημήτρης Οικονόμου :
Πολύ συγκινητικές στιγμές και στιγμές υπερηφάνειας, κύριε Καιρίδη εκεί.
Άκης Παυλόπουλος :
Θα έχει ενδιαφέρον όταν θα μιλήσει ο κ. Φλώρος.
Δημήτρης Καιρίδης :
Να πούμε δύο πράγματα.
Άκης Παυλόπουλος :
Θα έχει ενδιαφέρον όταν μιλήσει ο κ. Φλώρος γι΄’αυτά που έζησε.
Δημήτρης Καιρίδης :
Ακριβώς, ο κύριος Φλώρος σφράγισε με τη θητεία του και τίμησε το υψηλό αξίωμα του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου και κέρδισε επάξια την εμπιστοσύνη και την εκτίμηση όλων των Ελλήνων. Αλλά να σας πω και μια κουβέντα για τον καινούργιο Αρχηγό τον οποίο γνώρισα χθες στο ΚΥΣΕΑ. Είχα την ευκαιρία να τον γνωρίσω από κοντά. Ο Δημήτρης Χούπης, ο οποίος σηματοδοτεί συνέχεια και κάτι καινούργιο. Προέρχεται από τους διαβιβαστές. Είναι ειδικός, παρόλο που έχει και εκπαίδευση καταδρομέα, είναι ειδικός στον ηλεκτρονικό πόλεμο με διδακτορικό από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και νομίζω αυτό έχει τη σημασία του όταν μιλάμε για drones για το πλεονέκτημα που έχει η Τουρκία, όπως ξέρετε σε αυτά τα νέα συστήματα για τις νέες μορφές πολέμου, που θέλουμε να πάμε οι ένοπλες δυνάμεις αυτή με την τεχνολογική ακριβώς, πρωτοπορία να πούμε και τα νέα συστήματα τα οποία πραγματικά αλλάζουν επαναστατικά τον τρόπο με τον οποίο διεξάγονται οι πολεμικές επιχειρήσεις. Νομίζω αυτό σηματοδοτεί. Ένας πολύ μοντέρνος, πολύ σύγχρονος.
Άκης Παυλόπουλος :
Κύριε Καιρίδη, δεν χρειάζεται μόνο την πρόθεση και την απόφαση μιας κυβέρνησης εδώ, επειδή όλο αυτό είναι εθνική υπόθεση, χ συναίνεση, χρειάζεται συνέχεια. Εϊναι μία επένδυσηολλών π ετών από τώρα και στο εξής.
Ανδρέας Λοβέρδος :
Σε αυτο δεν εχει προβλημα η Ελλάδα, δεν έχει πρόβλημα τα τελευταία χρόνια.
Δημήτρης Καιρίδης :
Οι μεγάλες δυνάμεις και με τον Ανδρέα νομίζω σε αυτό είμαστε απολύτως στην ίδια γραμμή πλεύσης, παρόλο που έχουμε βρεθεί, κατά καιρούς, όχι πάντα, απέναντι…
Άκης Παυλόπουλος :
Η ΕΑΒ δεν πέρασε τα καλύτερα χρόνια.
Δημήτρης Καιρίδης :
Η ΕΑΒ είναι μία μεγάλη ντροπή. Εγώ δεν κρύβω τα λόγια μου. Η ΕΑΒ είναι, επειδή γιορτάζουμε τα πενήντα χρόνια της μεταπολίτευσης τώρα. Η μεταπολίτευση έχει και τις μαύρες σκιές της. Προφανώς είμαστε περήφανοι για τα δημοκρατικά επιτεύγματα και δεν πετάμε το μωρό μαζί με το νερό και δεν μηδενίζουμε και δεν πρέπει. Διότι τότε τροφοδοτούμε μια ακροδεξιά μηδενιστική κριτική, απαξιωτική, αλλά ταυτόχρονα με αυτοπεποίθηση και με αυτογνωσία κατανοούμε τα θέματα, ο κομματισμός, η διαφθορά, η αναξιοκρατία. Όλα αυτά βρήκαν στην ΕΑΒ τη χειρότερή τους έκφραση και σήμερα πρέπει να αναδιοργανωθεί.
Δημήτρης Καιρίδης :
Εμάς μας ενδιαφέρει πρωτίστως η ελεύθερη ναυσιπλοϊα. Προφανώς ως οι κατεξοχήν ναυτική χώρα του κόσμου, η παγκόσμια ναυτιλιακή υπερδύναμη.
Δημήτρης Καιρίδης :
Είδαμε ότι χτυπάνε και ελληνόκτητα.
Δημήτρης Καιρίδης :
Προφανώς χτυπάνε κυρίως ελληνόκτητα και βεβαίως είχαμε και το τάνκερ το οποίο απήγαγε το Ιράν πριν από κάποιες μέρες με έναν Έλληνα στο πλήρωμα και τα λοιπά. Όταν είσαι το 25% του παγκόσμιου, στόλου όταν χτυπάμε πλοία, είναι προφανές ότι θα υπάρχει και ένα δικό σου. Αυτό επηρεάζει εμάς διπλά. Υπάρχει και μια θετική πλευρά αν θέλετε. Η αρνητική προφανώς είναι ότι δυσκολεύει την πρόσβαση στα λιμάνια της Μεσογείου και κυρίως στον Πειραιά, διότι πρέπει να κάνουν τον κύκλο γύρω από την Αφρική. Ανεβάζει τα κόστη και επαναφέρει το φάντασμα του πληθωρισμού, την ώρα που καταφέραμε να τον ελέγξουμε.
Δημήτρης Καιρίδης :
Ο Πειραιάς και όλα τα λιμάνια της ανατολικής Μεσογείου πλήττονται βάναυσα, διότι ο κύκλος γύρω από την Αφρική μέσω Γιβραλτάρ ανεβάζει πάρα πολύ τα κόστη, έχουν ανέβει ήδη τα να΄ύλα και επιστρέφει ο πληθωρισμός, διότι την ώρα που καταφέραμε να το κατεβάσουμε μετά την Ουκρανία και το COVID, ανέβηκε. Υπάρχει όμως το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι το ένα τέταρτο του παγκόσμιου στόλου και τα ναύλα ανεβαίνουν είναι προφανές ότι σε συνέχεια των τριών πολύ καλών χρόνων λόγω της διεθνούς αναταραχής και λόγω της διεθνούς αναταραχής που έζησε η ελληνική ναυτιλία αυτή η μπονάτσα αυτή αυτό το μπουμ συνεχίζεται και μιλάμε για πολλά πολλά κέρδη τα οποία η μεγάλη ευχή, για τη ναυτιλία μας, είναι να επενδυθούν και πίσω στη χώρα μας. Κλείνω με τον Έβρο.
Ανδρέας Λοβέρδος :
Η ισορροπία είναι αρνητική.
Δημήτρης Καιρίδης :
Είναι αρνητική απλώς η Ελλάδα έχει το πλεονέκτημα…
Ανδρέας Λοβέρδος :
Η ισορροπία είναι καταφανώς αρνητική.
Δημήτρης Καιρίδης :
Απλώς για να δώσουμε την πλήρη εικόνα και στον Πειραιά. Από κει και πέρα για τον Έβρο, τεράστια επιτυχία τον Μάρτιο του 2020 δεν υπάρχει καμία αμφιβολία και αιφνιδίασε την Τουρκία η σθεναρή ελληνική αντίδραση, όταν το κράτος και το παρακράτος απέναντι χρησιμοποιούσε λεωφορεία για να μεταφέρει και να προωθήσει όλη αυτή την εισβολή όπως είπε ο Ανδρέας, εξίσου σημαντική επιτυχία ότι τέσσερα χρόνια αργότερα σήμερα οι ίδιοι οι Τούρκοι και θέλω να το πω αυτό και να κλείσουμε έτσι και με μια ηλιαχτίδα είναι αυτοί που φυλάνε το σύνορο στον Έβρο πέρα από τις δικές μας προσπάθειες, με το τείχος και όλα τα υπόλοιπα και έχουμε σχεδόν μηδενίσει τις ροές. Θυμάστε τι ζήσαμε το καλοκαίρι; Είχαμε μια έξαρση με τους διακινητές.
Άκης Παυλόπουλος :
Κι εσείς έχετε κάνει πολύ δουλειά
Δημήτρης Καιρίδης : Εγώ μιλάω συνέχεια με την περιοχή προφανώς και το ίδιο επιδιώκουμε, το έχουμε καταφέρει σε ένα βαθμό, αλλά έχουμε ακόμα δρόμο και στο Αιγαίο. Που είναι πολύ ευαίσθητα.