«Σε αυτή τη μεγάλη ενεργειακή κρίση, η Ευρώπη οφείλει να έχει ενιαία ενεργειακή πολιτική, να φύγουμε από τη διασπασμένη ευρωπαϊκή αγορά, να προχωρήσουμε σε ένα ενεργειακό ταμείο, αντίστοιχο του Ταμείου Ανάκαμψης», τόνισε ο βουλευτής της ΝΔ και Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Δημήτρης Καιρίδης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα, αναφορικά με το «Σχέδιο 6 σημείων» που προτείνει ο πρωθυπουργός στην πρόεδρο της Κομισιόν για τη συγκράτηση των τιμών του φυσικού αερίου σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με φόντο την ενεργειακή κρίση.
«Είμαστε φιλόδοξοι, είναι μια συζήτηση που μόλις έχει ξεκινήσει, αλλά θυμάστε και στην πανδημία πάλι είχαμε στηρίξει τη δημιουργία του Ταμείου και μετά από μερικούς μήνες αυτό προχώρησε. Υπάρχουν ορισμένα πρόδρομα αισιόδοξα σημάδια, διότι η Ευρώπη είναι εξαιρετικά ευάλωτη συνολικά σε αυτή την ενεργειακή πίεση», επισήμανε. «Ήδη υπάρχουν θετικές φωνές από αρκετούς, υπάρχουν και κάποιες αντιστάσεις όπως είχαμε και με το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά ο δρόμος προς τα “εμπρός” είναι μονόδρομος. Όλο αυτό είναι μια ευκαιρία περαιτέρω ευρωπαϊκής ενοποίησης και στα γεωστρατηγικά και στα ενεργειακά», υπογράμμισε.
Ερωτηθείς για το δημοσίευμα του Bloomberg που κάνει λόγο για το ενδεχόμενο έκδοσης ευρωομολόγου για ενέργεια και Άμυνα, ο κ. Καιρίδης εκτίμησε ότι «είμαστε ακόμα μακριά» και ζήτησε «να μην τρέφουμε αφελείς ψευδαισθήσεις». «Αλλά αυτό που έκανε ο Πούτιν είναι μια τεράστια σπρωξιά για την Ευρώπη. Αν δείτε τι έκαναν οι Γερμανοί με κεντροαριστερή κυβέρνηση, εξοπλίζονται ξανά μετά από 70 χρόνια, Φινλανδοί και Σουηδοί θέλουν να μπουν στο ΝΑΤΟ. Ο Σολτς καταχειροκροτήθηκε στη γερμανική Βουλή. Όλα αυτά πρέπει να γίνουν σε ευρωπαϊκό πλαίσιο, δεν μπορεί ο γερμανικός επανεξοπλισμός να μείνει μόνο σε εθνικό επίπεδο. Σε 10 ή 15 χρόνια, μπορεί να έχουμε άλλου τύπου παρενέργειες».
Αναφορικά με τον κίνδυνο να στρατικοποιηθεί η πολιτική ζωή της Ευρώπης, ο βουλευτής της ΝΔ είπε ότι δεν υπάρχουν εύκολες απαντήσεις και όλα έχουν κόστος. «Η Ευρώπη πρέπει να είναι έτοιμη να αντέχει τέτοιες κρίσεις. Είχε μείνει πάρα πολύ πίσω στο ζήτημα των εξοπλισμών γιατί είχε συνηθίσει να μένει υπό την ομπρέλα των Αμερικανών. Να το κάνουμε με έξυπνο τρόπο, χωρίς σπατάλες, ευρωπαϊκά. Αυτά που θα δώσει ο Έλληνας ή ο Γερμανός φορολογούμενος να πιάσουν τόπο», πρόσθεσε ο κ. Καιρίδης.