ΠαναγιώτηςΣτάθης :
Ο κύριος Καιρίδης είναι μαζί μας.
Γιάννης Κολοκυθάς :
Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου λοιπόν, καλημέρα σας κύριε Καιρίδη.
Δημήτρης Καιρίδης :
Καλημέρα σας, ευχαριστώ πολύ, καλή Σαρακοστή.
Παναγιώτης Στάθης :
Θα κάνουμε ένα πρώτο σχόλιο για αυτό, για τη δήλωση Ερντογάν αυτή;
Δημήτρης Καιρίδης :
Κοιτάξτε, απολύτως απαράδεκτη η δήλωση, εντάσσεται στο προεκλογικό κλίμα, τώρα που ζει η Τουρκία, έχει εκλογές Δημοτικές, 31 Μαρτίου και έχουμε τον μεγάλο αντίπαλο του Ερντογάν που δεν είναι άλλος από τον νυν δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης, διότι εκεί στην Κωνσταντινούπολη είναι σαν να κατεβαίνει ο ίδιος Ερντογάν απέναντι στον δημοφιλή κατά τα λοιπά Ιμάμογλου. Eάν καταφέρει ο Ιμάμογλου και επικρατήσει, πολλοί θεωρούν ότι θα είναι ο επόμενος Πρόεδρος της Τουρκίας το 2028. Θέλει να του κόψει τον δρόμο, δίνει τον νυν υπέρ πάντων αγώνα. Η συμμαχία του Ιμάμογλου κάποτε που ήταν οι Κεμαλιστές, οι Κούρδοι και το Εθνικιστικό Κόμμα της Ακσενέρ έχει διασπαστεί, και εκεί έρχεται τώρα ο Ερντογάν, όπως το έχει κάνει κατ επανάληψη την τελευταία δεκαετία, να προσεταιριστεί τις ψήφους των πιο ακραίων εθνικιστών, αυτός ο οποίος ήρθε στην εξουσία να θυμηθούμε το 2002, απέναντι στον παραδοσιακό κεμαλικό εθνικισμό.
Παναγιώτης Στάθης :
Ναι αλλά έχει αντίκτυπο σε σχέση με την Ελλάδα.
Δημήτρης Καιρίδης :
Προφανώς αλλά.
Παναγιώτης Στάθης :
Οκ η εσωτερική κατανάλωση να το καταλάβω, αλλά όταν μιλάει με αυτό τον τρόπο ουσιαστικά και έρχεται και μια ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ χθες το βράδυ να πούμε μεταξύ των άλλων, όπου λέει ότι ουσιαστικά με τη στάση ελληνικής κυβέρνησης ναι μεν να έχεις μια ηρεμία στο Αιγαίο, αλλά έχει υποβαθμιστεί το Κυπριακό, επειδή δεν είναι και στη διαπραγμάτευση το Κυπριακό μέσα.
Γιάννης Κολοκυθάς :
Το έχουμε αφήσει στην άκρη.
Παναγιώτης Στάθης :
Με αποτέλεσμα να αποθρασύνεται ο Ερντογάν, αυτή η δήλωση νομίζω δεν έχει ξαναγίνει ποτέ, τέτοια ευθεία αναφορά, έτσι δεν είναι;
Mαρία Ζαχαράκη :
Και φέρνει την ελληνική κυβέρνηση σε θέση που πρέπει να απαντήσει, ουσιαστικά φέρνει σε μια τέτοια θέση την ελληνική κυβέρνηση που πρέπει να απαντήσει.
Γιάννης Κολοκυθάς :
Σωστά.
Mαρία Ζαχαράκη :
Και την Κύπρο βέβαια, αλλά κυρίως την ελληνική κυβέρνηση.
Δημήτρης Καιρίδης :
Λοιπόν να πούμε μερικά πράγματα ξεκάθαρα. Το Κυπριακό ήταν, είναι, και θα παραμείνει, βασική προτεραιότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Προφανώς επηρεάζει τις διμερείς σχέσεις Ελλάδος και Τουρκίας. Δεν θα μπορούσε διαφορετικά. Ο κ. Χριστοδουλίδης, πήγε με τον Έλληνα πρωθυπουργό, τον είδατε στο Κάιρο, στην πρωτοβουλία αυτή που πήρε συνολικά η Ευρωπαϊκή Ένωση. Εγώ δεν υποβαθμίζω, ούτε δικαιολογώ. Προσπαθώ να εξηγήσω και να το βάλω μέσα σε ένα ευρύτερο πλαίσιο ενός Ερντογάν, ο οποίος δίνει τον νυν υπέρ πάντων αγώνα τώρα.
Παναγιώτης Στάθης :
Δεν πρέπει να καταδικαστούν αυτές οι δηλώσεις;
Δημήτρης Καιρίδης :
Aπολύτως. Σας είπα ότι είναι απαράδεκτες και επιστρέφονται, και φαντάζομαι θα υπάρξουν και άλλες αντιδράσεις από ελληνικής πλευράς, εκθέτουν την Τουρκία, η οποία έχει ένα βεβαρημένο να πούμε, μια βεβαρημένη σήμερα εικόνα.
Γιάννης Κολοκυθάς :
Χαλάνε το κλίμα αυτές οι δηλώσεις;
Δημήτρης Καιρίδης :
Kαι δημιουργούν προβλήματα και στο κλίμα. Δεν θα πήγαινα απόλυτα μακριά να πω ότι αποτελούν μια ανατροπή και τα λοιπά είναι κάτι το οποίο θα το δούμε. Σας επαναλαμβάνω ωστόσο, ότι για τον Ερντογάν είναι πάρα πολύ κρίσιμο η μονοκρατορία, όπως κάθε ηγέτης αυτού του τύπου, να κερδίσει τη μεγάλη ήττα. Ο ίδιος το φέρνει πολύ βαρέως, ο ίδιος προσωπικά, η πόλη που τον ανέδειξε πολιτικά, στην οποία έγινε δήμαρχος ο ίδιος το 1994 και έδωσε την πρώτη ώθηση στους νεοισλαμιστές να πούμε, τύπου Ερντογάν, να ψηφίσει στην αντιπολίτευση το 2019, με εκείνον τον επεισοδιακό τρόπο. Αν θυμάστε, ακύρωσε τις εκλογές, έκανε δεύτερες εκλογές και σήμερα ο ίδιος κατεβαίνει υπό μίαν έννοια, -δεν είναι ο ίδιος υποψήφιος προφανώς τυπικά-, αλλά ουσιαστικά αυτός το έχει πάρει πάνω του και προσπαθεί να φράξει το δρόμο στον Ιμάμογλου, οποίος αποδεικνύεται χαρισματικός και δημοφιλής, διότι έχει και ένα ευσεβιστικό κομμάτι. Ένα κομμάτι μπορεί και συσπειρώνει ένα κομμάτι των Κούρδων με το οποίο παραδοσιακά οι Κεμαλιστές είχαν μεγάλο πρόβλημα, έτσι δεν είναι; Τους Κεμαλιστές προφανώς και τους πιο συντηρητικούς ευσεβείς να πούμε θρησκευόμενους Τούρκους και κατά συνέπεια είναι ο μεγάλος κίνδυνος, διότι ο ίδιος θέλει να ορίσει τον διάδοχό του, ο Ερντογάν και όχι ο κόσμος και να είναι ο Ιμάμογλου αντίπαλός του.
Παναγιώτης Στάθης :
Μάλιστα, Μαρία τι λέει η Κωνσταντινούπολη για την μάχη αυτή;
Mαρία Ζαχαράκη :
Λοιπόν εδώ είναι πολύ οριακή διαφορά μεταξύ Ιμάμογλου και Κουρούμ, όπως πολύ σωστά είπε και ο κύριος Καιρίδης. Ουσιαστικά αντίπαλοι είναι ο Ιμάμογλου και ο Ερντογάν, ο Κουρούμ είναι σαν να μην υπάρχει, κατεβαίνει την τελευταία εβδομάδα, σε μία εβδομάδα δηλαδή θα κατέβει και θα κάνει προεκλογικές συγκεντρώσεις εδώ ο Ερντογάν, επομένως θα συσπειρώσει όλο τον κόσμο, θα προσπαθήσει τουλάχιστον, όλο τον κόσμο εναντίον του Ιμάμογλου. Και αυτές οι δηλώσεις περί Κύπρου, περί εθνικισμού και λοιπά, σίγουρα θα βοηθήσουν τον Ερντογάν. Οι δημοσκοπήσεις μέχρι στιγμής, δείχνουν ένα οριακό προβάδισμα του Ιμάμογλου. Αλλά είναι οριακό, δεν είναι μια άνετη νίκη, έτσι φαίνεται, δεν θα είναι μια άνετη νίκη όπως ήτανε πριν από πέντε χρόνια. Επομένως είναι λίγο δύσκολα τα πράγματα για τον Ιμάμογλου. Παρ όλα αυτά όμως είναι δημοφιλής ο Ιμάμογλου σε αυτή την πόλη.
Γιάννης Κολοκυθάς :
Αφού παίζει και στα ίσα τώρα με τον Ερντογάν.
MαρίαΖαχαράκη:
Ο Ερντογάν θα κάνει βέβαια τα πάντα, γιατί δεν θέλει να χάσει αυτό το μεγάλο κάστρο.
Παναγιώτης Στάθης :
Λοιπόν, η χθεσινή συμφωνία κύριε Υπουργέ, η οποία υπεγράφη, μπορείτε να μας εξηγήσετε ποιο είναι το κέρδος για την Ελλάδα για να το καταλάβουμε. Ξέρουμε το περίγραμμα συμφωνίας. Καταλαβαίνουμε ότι πριμοδοτείται ουσιαστικά η οικονομία της Αιγύπτου για να κρατήσει να διαχειριστεί τους μετανάστες.
Γιάννης Κολοκυθάς :
Να συγκρατήσει τις ροές.
Παναγιώτης Στάθης :
Να συγκρατήσει τις ροές που είναι χιλιάδες πια, έτσι εκατοντάδες χιλιάδες. Η Ελλάδα τι κερδίζει από αυτό;
Δημήτρης Καιρίδης :
Λοιπόν ακούστε, το μεταναστευτικό είναι μία παράμετρος της συμφωνίας. Η Αίγυπτος, το λέγαμε πάντοτε εμείς οι Έλληνες που είμαστε τόσο κοντά στο πρόβλημα, είναι βασικός πυλώνας σταθερότητας στην κατά τα λοιπά υπό ανάφλεξη Μέση Ανατολή και Σαχέλ και Βόρεια Αφρική και όλα τα υπόλοιπα. Είναι η μεγαλύτερη.
Παναγιώτης Στάθης :
Έχει και τους Χούθι, έχετε από όλα.
Δημήτρης Καιρίδης :
Τα πάντα.
Παναγιώτης Στάθης :
Απ όλα.
Δημήτρης Καιρίδης :
Λοιπόν η Αίγυπτος να το πούμε να το καταλάβουμε όλοι, είναι η μεγαλύτερη χώρα του αραβικού κόσμου με εκατόν δέκα εκατομμύρια κατοίκους. Παραδοσιακά ηγέτιδα δύναμη στη Μέση Ανατολή, αν και τα τελευταία χρόνια έχει υποσκελιστεί σε ένα βαθμό από αναδυόμενες δυνάμεις, όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, έτσι δεν είναι; και η Σαουδική Αραβία ή το πολύ μικρότερο Κατάρ. Αλλά παραμένει παραδοσιακά ο πόλος γύρω από τον οποίο περιστρέφεται ο αραβικός κόσμος, έχει εννιά εκατομμύρια πρόσφυγες και εκεί εκβάλλουν όλα τα προσφυγικά ρεύματα από το Σαχέλ. Έχουμε έναν αιματηρότατο εμφύλιο πόλεμο στο Σουδάν σήμερα, ο οποίος έχει δώσει οκτώ εκατομμύρια εκτοπισμένους για τον οποίο λέμε πολύ λίγα.
Γιάννης Κολοκυθάς :
Οι οκτώ εκατομμύρια είναι από εκεί, από το Σουδάν.
Δημήτρης Καιρίδης :
Όχι μόνο, από την Ερυθραία.. Άμα θέλετε να αρχίσουμε να μετράμε Ερυθραία, Αιθιοπία..
Γιάννης Κολοκυθάς :
Ναι εντάξει, απλά δεν είναι, από τη Γάζα.
Δημήτρης Καιρίδης :
Έχει και από κάποιους Παλαιστίνιους. Προφανώς έχει και αρκετούς Σύρους. Εν πάση περιπτώσει, η Αίγυπτος έχει παίξει έναν σπουδαίο ρόλο ανάσχεσης της μεταναστευτικής πίεσης στην Ευρώπη.
Παναγιώτης Στάθης :
Πόσους μετανάστες έχει στο έδαφός της;
Δημήτρης Καιρίδης :
Σας είπα εννιά εκατομμύρια πρόσφυγες, είναι τεράστιο νούμερο, διπλάσιο υπερδιπλάσιο αυτών που έχει η Τουρκία, έχει πάρει πολύ λιγότερα χρήματα. Να θυμηθούμε ότι η Τουρκία έχει πάρει συνολικά από το 2015 και μετά 9,5 δις για να τα λέμε τώρα όλα έτσι δεν είναι; Και εμείς ήμασταν από αυτούς και εγώ προσωπικά στα Ευρωπαϊκά Συμβούλια και πριν τα Χριστούγεννα και μετά που πιέζαμε ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να ξεχάσει την Αίγυπτο, είναι πάρα πολύ κομβική. Πιέζεται σήμερα από την οικονομική κρίση, διότι το Σουέζ δεν δίνει τα έσοδα που έδινε λόγω των Χούτι, όπως είπατε πριν, διότι ο τουρισμός βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση και κανείς δεν ταξιδεύει εκεί με δεδομένη όλη αυτή την κατάσταση και άρα πρέπει να κάνουμε κάτι. Ευτυχώς υπήρξαν τα γρήγορα ανακλαστικά, πήγε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μαζί με τους υπόλοιπους ευρωπαίους πρωθυπουργούς, αρχηγούς κυβερνήσεων, η Ελλάδα έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτή τη συμφωνία. Είχαμε πριν από μία εβδομάδα τα επεισόδια να πούμε τα φαινόμενα αυτά στη Γαύδο και στη Νότια Κρήτη.
Γιάννης Κολοκυθάς :
Σας ανησυχούν οι ροές στα νότια της Κρήτης;
Δημήτρης Καιρίδης :
Δεν μπορεί κανείς παρά να είναι ανήσυχος με όλο αυτό που γίνεται γύρω μας. Aπό τον πόλεμο στην Ουκρανία, που δεν πηγαίνει τόσο καλά, για να το πω κομψά και μπορεί να δώσει νέα προσφυγικά κύματα σε συνέχεια των τεσσεράμισι εκατομμυρίων ουκρανών προσφύγων που έχουμε ήδη στην Ευρώπη. Αυτά που γίνονται στη Γάζα, όπου να το πούμε ξεκάθαρα έχουμε μια ανθρωπιστική καταστροφή, έτσι δεν είναι; Η οποία δημιουργεί τεράστιες παρενέργειες στη δυτική στρατηγική και εκθέτει τη Δύση, διότι αυτή τη στιγμή έχουμε έναν λιμό στη βόρεια Γάζα και πεθαίνει ο κόσμος από πείνα.
Παναγιώτης Στάθης :
Και παιδάκια κυρίως.
Δημήτρης Καιρίδης :
Καταλαβαίνετε ποιες θα είναι οι συνέπειες, αυτές οι εικόνες, ήδη χάνουμε τον τρίτο, τον επονομαζόμενο Τρίτο Κόσμο και βεβαίως οι εμφύλιοι και τα πραξικοπήματα που έχουμε στη ζώνη του Σαχέλ, δίπλα η Λιβύη, οι Χούτι, ον ουκ έστιν τελειωμός.
Παναγιώτης Στάθης :
Άρα η Αίγυπτος παίζει ένα ρόλο κομβικό στον αραβικό κόσμο και η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί να την προσεταιριστεί. Η Ελλάδα, τι κερδίζει, ξαναλέω, ενεργειακά, πέραν του μεταναστευτικού της διαχείρισης του, το καταλαβαίνω.
Δημήτρης Καιρίδης :
Και τη σταθερότητα την οποία θέλουμε, διότι καταλαβαίνετε ότι μία ενδεχόμενη κρίση στην Αίγυπτο τι μπορεί να δώσει, για την αστάθεια σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο. Για εμάς είναι κομβικός εταίρος, γεωστρατηγικός. Είναι η χώρα με την οποία υπογράψαμε τη συμφωνία για την ΑΟΖ και ακυρώσαμε εν τοιςπράγμασι το παράνομο Τουρκολιβυκό, θυμάστε, η μεγαλύτερη αποτυχία της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια ήτανε η αντιπαράθεση του Ερντογάν με τον Αλ Σίσι.
Παναγιώτης Στάθης :
Τα βρήκανε.
Δημήτρης Καιρίδης :
Τα βρήκανε..
Γιάννης Κολοκυθάς :
Αναγκαστικά..
Δημήτρης Καιρίδης :
Έναmodusvivendi, διότι και οι δύο αντιλαμβάνονται, αλλά απέχουν πολύ από το να τα βρουν με την έννοια που υπονοείτε και παραμένουνε γεωστρατηγικοί ανταγωνιστές. Από κει και πέρα έχουμε τα ενεργειακά, εμάς μας ενδιαφέρει πάρα πολύ όλο αυτό το κομμάτι, είτε λέγεται φυσικό αέριο και έχουμε το ενεργειακό Φόρουμ της Ανατολικής Μεσογείου, είτε λέγεται τώρα ηλεκτρικό καλώδιο που θα φέρει τη φθηνή ενέργεια από τον ήλιο.
Γιάννης Κολοκυθάς :
Υπάρχει ένα καλό, ξεκίνησε από την Αίγυπτο και θα φτάσει στην Ευρώπη.
Παναγιώτης Στάθης :
Σε όλη την Ευρώπη.
Παναγιώτης Στάθης :
Περνώντας μάλιστα από εμάς. αυτό αναβαθμίζει τη χώρα;
Δημήτρης Καιρίδης :
E βεβαίως! Γινόμαστε ενεργειακός κόμβος, όχι μόνο για τα παραδοσιακά, όπως είναι φυσικό αέριο ή πετρέλαιο, αλλά και για τα καινούργια που είναι οι εναλλακτικές μορφές ενέργειας, οικολογικές, από τον ήλιο και αλλού. Είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό, μια πάρα πολύ σημαντική επένδυση, στην οποία και οι δύο κυβερνήσεις θέλουν να τρέξουν πάρα πολύ γρήγορα. Όμως, για να μη βαυκαλιζόμαστε και να τα λέμε όλα. Την ίδια ώρα που η Ευρώπη ασθμαίνουσα και υπό την ελληνική πίεση σας το λέω ξανά και ξανά, διότι πέρασα πάρα πολλά Ευρωπαϊκά Συμβούλια όπου έθετα το θέμα της Αιγύπτου και οι περισσότεροι των ευρωπαίων εταίρων μας, είχαν στραμμένη την προσοχή τους αλλού, έτσι δεν είναι; Η Εσθονία, η Λετονία στην Ουκρανία, η Φιλανδία, απέχει πολύ η Μεσόγειος για αυτές τις χώρες.
Γιάννης Κολοκυθάς :
Είναι αυτό που λένε έχουν και τα δικά τους προβλήματα.
Δημήτρης Καιρίδης :
Λοιπόν, αυτά τα 7 και κάτι δισεκατομμύρια, εκ των οποίων τα μισά είναι δάνεια από τα ΔΝΤ, θέλω να τα συγκρίνετε με τα τριάντα πέντε δισεκατομμύρια τα οποία δίνουν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στην Αίγυπτο. Για να καταλάβετε ότι η Ευρώπη γενικά έχει πρόβλημα παρουσίας.
Παναγιώτης Στάθης :
Έχει καθυστερήσει.
Δημήτρης Καιρίδης :
Έχει καθυστερήσει, αποχωρεί από την Αφρική. Αυτό που συμβαίνει σήμερα στο Σαχέλ, νοτίως της αραβικής ζώνης της Βόρειας Αφρικής, αυτό που συμβαίνει νοτιότερα δηλαδή, έχει να κάνει με την αποδυνάμωση της ευρωπαϊκής παρουσίας χωρών όπως η Γαλλία και την αντικατάστασή τους από νέους παίκτες, όπως είναι η Κίνα, όπως είναι η Ρωσία, όπως είναι οι μοναρχίες του Κόλπου, όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Και εκεί υπάρχει ένα συνολικό πρόβλημα γεωστρατηγικής παρουσίας και προσανατολισμού της Ευρώπης. Η Ευρώπη κινδυνεύει εάν δεν συνεχίσει σε αυτό το δρόμο που δείξαμε την Κυριακή, να γίνει σιγά σιγά, να περιθωριοποιηθεί.
Παναγιώτης Στάθης :
Μάλιστα.
Γιάννης Κολοκυθάς :
Να το κάνουμε λίγο ελληνικό ξανά; Λοιπόν είπατε ανησυχείτε για τις ροές και μας δώσατε ένα περιβάλλον. Έχουν αυξηθεί οι ροές;
Δημήτρης Καιρίδης :
Οι ροές συνολικά στην πατρίδα μας βαίνουν μειούμενες και θα σας έλεγα ραγδαία μειούμενες από τα υψηλά του περασμένου Σεπτεμβρίου μέχρι τέλη Φεβρουαρίου, που έχουμε τα τελευταία επίσημα τα οποία ανακοινώνονται τα στοιχεία στην ιστοσελίδα του υπουργείου και βγαίνει και δελτίο τύπου. Είχαμε μια πτώση του 71%.
Παναγιώτης Στάθης :
Κάνει δουλίτσα και η Τουρκία πλέον.
Δημήτρης Καιρίδης :
θα πάμε πάνω από 80%.
Παναγιώτης Στάθης :
Κάνει δουλίτσα και η Τουρκία. .
Γιάννης Κολοκυθάς :
Τα ήρεμα νερά εκεί βοηθάνε.
Δημήτρης Καιρίδης :
Λοιπόν προφανώς, το είχαμε πει από την πρώτη στιγμή, ότι δια της συνεργασίας μπορούμε να πετύχουμε πολύ καλύτερα αποτελέσματα από ότι μόνοι μας, μόνοι μας πρέπει να επιμείνουμε.
Παναγιώτης Στάθης :
Προφανώς.
Δημήτρης Καιρίδης :
Στο Λιμενικό. Πήγα εγώ με τον Γερμανό υπουργό μετανάστευσης προχθές στον Έβρο και είδαμε το φράχτη.
Γιάννης Κολοκυθάς :
Θα πάτε και στη Γαύδο;
Δημήτρης Καιρίδης :
Όλα αυτά.
Γιάννης Κολοκυθάς :
Γιατί βλέπω ότι στη Γαύδο φωνάζουν.
Δημήτρης Καιρίδης :
θα πάμε παντού, θα πάμε παντού, θα πάμε στην Κρήτη. Είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τον Περιφερειάρχη και τους δημάρχους εκεί, κανείς δεν πρέπει να αισθάνεται μόνος. Η ελληνική κυβέρνηση είναι πάντα δίπλα, όπως το έκανε με τους νησιώτες και είχαμε αυτά τα καλά αποτελέσματα, σήμερα στη Μυτιλήνη έχουμε τους μισούς διαμένοντες από ότι πριν από ένα μήνα.
Γιάννης Κολοκυθάς :
Με τη Γαύδο ανησυχείτε συγγνώμη, αυτό μόνο. Ανησυχείτε ότι, γιατί το λέει και νομίζω και η δήμαρχος το έχει πει, φοβούνται μη γίνει νέα Λαμπεντούζα η Γαύδος.
Δημήτρης Καιρίδης :
Δεν θα γίνει νέα Λαμπεντούζα για μια σειρά από λόγους, διότι λαμβάνουμε τα μέτρα, διότι έχουμε την πολιτική, διότι έχουμε τα εργαλεία, αλλά προφανώς η Γαύδος είναι ένα πάρα πολύ μικρό νησί, πολύ μικρότερο της Λαμπεντούζας, αν θέλετε. Να ξέρετε το 1/100 σε μόνιμους κατοίκους. Στη Λαμπεντούζα έχει εφτά χιλιάδες. Εκεί κατά συνέπεια χρειάζεται.
Γιάννης Κολοκυθάς :
Αλλά έχει σημαντικές ροές.
Δημήτρης Καιρίδης :
Όχι,όχι δεν έχει σημαντικές ροές. Απλώς διότι δεν είναι σημαντικές ροές, για να τα βάλουμε όλα μέσα σε ένα πλαίσιο χωρίς να υποτιμώ τίποτα, το ”300”, το ”τριακόσια” είναι ένα νούμερο, αλλά δεν έχει σχέση με τους εκατόν πενήντα χιλιάδες που είχαμε στη Λαμπεντούζα.
Γιάννης Κολοκυθάς :
Ε καλά τώρα.
Γιάννης Κολοκυθάς :
Με τα δεδομένα του νησιού λέμε εμείς τώρα.
Δημήτρης Καιρίδης :
Κοιτάξτε με τα δεδομένα και της Ελλάδας, αυτά που έχει δεχθεί στο παρελθόν, είναι μικρές οι ροές είναι απολύτως ελεγχόμενες, όμως, υπάρχει μία αυξητική τάση την οποία θέλουμε να προλάβουμε εν τη γενέσει της. Για αυτό θεωρούμε ότι κλειδί είναι η συνεργασία με την Αίγυπτο. Άλλωστε η πλειοψηφία των διακινούμενων είναι Αιγύπτιοι, όπως και των διακινητών για να τα πούμε όλα, όχι μόνο Αιγύπτιοι, αλλά κατεξοχήν.
Παναγιώτης Στάθης :
Μάλιστα. Πάμε σε κάνα δυο πολιτικά ερωτήματα.
Γιάννης Κολοκυθάς :
Μαρία να σε ευχαριστήσουμε εσένα.
Mαρία Ζαχαράκη :
Να πω απλά για να συμπληρώσω αυτά που λέτε ότι οι Τούρκοι έχουν ενοχληθεί, τουλάχιστον μία μερίδα, από αυτή τη συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Αιγύπτου, γιατί θεωρούν ότι η Τουρκία μπαίνει στην άκρη και ότιβρήκε η Ευρωπαϊκή Ένωση νέο άλλον εταίρο στο προσφυγικό μεταναστευτικό ζήτημα. Ότι τα λεφτά τώρα πηγαίνουν σε άλλη χώρα.
Παναγιώτης Στάθης :
Καλό είναι για μας ότι ενοχλούνται προφανώς.
Γιάννης Κολοκυθάς :
Άρα κάτι καλό γίνεται.
Παναγιώτης Στάθης :
Σωστά. Ευχαριστούμε πολύ Μαρία μου, την καλημέρα μας.
Δημήτρης Καιρίδης :
Αν κάποιος είναι ενοχλημένος.
Γιάννης Κολοκυθάς :
να είσαι καλά Μαρία την καλημέρα μας ευχαριστώπολύ.
Δημήτρης Καιρίδης :
Αν κάποιος είναι αδικημένος σε αυτή τη μοιρασιά είναι η Αίγυπτος και όχι η Τουρκία, η Τουρκία όπως σας είπα, πήρε 9,5 δις από το 2015 και μετά για να φιλοξενεί τους Σύρους και προβλέπεται να πάρει και άλλα χρήματα από τη νέα κατανομή, ενώ οι Αιγύπτιοι παραπονιόταν ότι ενώ έχουν εννέα εκατομμύρια δεν έπαιρναν μέχρι τώρα τη στήριξη.
Παναγιώτης Στάθης :
Η κ. Κεραμέως πρέπει να παραιτηθεί; Υπάρχει πολιτικό θέμα με την κυρία Κεραμέως; έτσι λέει η αντιπολίτευση.
Γιάννης Κολοκυθάς :
Εννοούμε για την διαρροή των mails, των προεκλογικών.
Δημήτρης Καιρίδης :
Με εκπλήξατε ξαφνικά με αυτό τον ”πυροβολισμό”, από τη Γαύδο.
Παναγιώτης Στάθης :
Από την Αντιπολίτευση, ξέρετε, είναι οι ”πυροβολισμοί”, ομαδικοί μάλιστα, θα έλεγα.
Δημήτρης Καιρίδης :
Η Νίκη έχει κάνει εξαιρετική δουλειά και στο Υπουργείο Παιδείας και στο Υπουργείο Εσωτερικών, έχουν δοθεί οι απαντήσεις, από κει και πέρα, αν χρειάζεται να δοθούν και νέες, υπάρχει εισαγγελική έρευνα και η έρευνα της ανεξάρτητης αρχής. Με πολύ γρήγορα αντανακλαστικά είδατε ότι προχωρήσαμε στις παραιτήσεις που έπρεπε, από κει και πέρα η αντιπολίτευση κάνει τη δουλειά της.
Παναγιώτης Στάθης :
Την πολιτική ευθύνη ποιος την έχει;
Δημήτρης Καιρίδης :
Την πολιτική ευθύνη προφανώς την έχει πάντα και παντού η κυβέρνηση, δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία.
Παναγιώτης Στάθης :
Για του… της….
Δημήτρης Καιρίδης :
Και με αυτές τις παραιτήσεις την ανέλαβε, κατ’ αρχήν η ίδια η ενεργούσα, η κυρία Ασημακοπούλου. Και στη συνέχεια.
Παναγιώτης Στάθης :
Σε επίπεδο γενικού γραμματέα λέτε;
Δημήτρης Καιρίδης :
Σε επίπεδο Γενικού Γραμματέα.
Γιάννης Κολοκυθάς :
Εκεί τελειώνουν οι ευθύνες δηλαδή;
Δημήτρης Καιρίδης :
Γιατί μιλάμε, ακούστε, έχει σημασία ο χρόνος, ο χρονισμός, διότι μιλάμε για την υπηρεσιακή κυβέρνηση και την περίοδο της υπηρεσιακής. Από εκεί και πέρα υπάρχουν οι υπόλοιπες έρευνες οι οποίες θα τρέξουν. Προς το παρόν ωστόσο νομίζω ότι και εγώ προσωπικά, έχουμε καλυφθεί.
Παναγιώτης Στάθης :
Υπάρχει θέμα νοθείας;
Δημήτρης Καιρίδης :
Σε καμία περίπτωση.
Παναγιώτης Στάθης :
Διαβλητότητας της επιστολικής ψήφου;
Δημήτρης Καιρίδης :
Υπάρχει θέμα συνωμοσιολογίας, υπάρχει θέμα fakenews, υπάρχει θέμα ”ζιζανίων”, τα οποία επιχειρούν όχι μόνο εδώ και θα σας έλεγα όχι μόνο ελληνικής προέλευσης.
Παναγιώτης Στάθης :
Δηλαδή;
Δημήτρης Καιρίδης :
Υπάρχουν δυνάμεις, θα σας το πω ξεκάθαρα. Υπάρχουν δυνάμεις στο εξωτερικό, αντιευρωπαϊκές, εξω-ευρωπαϊκές, οι οποίες θα θέλανε να υπονομεύσουν τη δημοκρατική λειτουργία, όχι μόνο χωρών, όπως η Ελλάδα, η οποία έχει βρεθεί λόγω γεωγραφίας στην πρώτη γραμμή.
Παναγιώτης Στάθης :
Ναι αλλά βρίσκουν ευήκοα ώτα, εννοείτε όμως από ότι καταλαβαίνω, στην Ελλάδα;
Δημήτρης Καιρίδης :
Για αυτό πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί και πάρα πολύ γρήγοροι στα αντανακλαστικά μας να μην αφήνουμε τίποτα αναπάντητο, όπως κάναμε με τις συγκεκριμένες παραιτήσεις, αλλά ας μην είμαστε αφελείς. Υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι θα χαρούν με την άνοδο της ακροδεξιάς, με την άνοδο -θα τη δούμε- με το μπάχαλο, με τη μπαχαλοποίηση της ευρωπαϊκής δημοκρατίας, ώστε να μην μπορέσει να βοηθήσει την Ουκρανία, ώστε να μην μπορέσει να βοηθήσει την Αίγυπτο. Κάποιοι θέλανε την υπονόμευση της Αιγύπτου, σας τα είπανε κατευθείαν από την Κωνσταντινούπολη τώρα για να μην κρυβόμαστε εδώ πέρα, το παιχνίδι, το μεγάλο, το γεωστρατηγικό το οποίο παίζεται, αυτό δεν το λέω ούτε για να πω.
Γιάννης Κολοκυθάς :
Όλα αυτά κρύβονται πίσω από τα προεκλογικά mails που έστειλε η Ασημακοπούλου;
Δημήτρης Καιρίδης :
Όχι, προφανώς, όχι.
Παναγιώτης Στάθης :
Ναι δηλαδή, δεν ζητούν αυτοί την παραίτηση Κεραμέως, η παραίτηση σε εισαγωγικά, η αντιπολίτευση το λέει.
Δημήτρης Καιρίδης :
Ακούστε, μα όταν κάποιος θα πάει να θέσει θέμα νοθείας, ναι, κρύβονται και αυτά. Δεν υπάρχει κανένα θέμα νοθείας, δεν υπήρξε ποτέ. Αν κάτι κάνουμε πολύ καλά σε αυτή την χώρα και κανείς δεν το έχει αμφισβητήσει και είναι ένα από τα μεγάλα κεκτημένα της μεταπολίτευσης τώρα που θα γιορτάσουμε τα πενήντα χρόνια και αλίμονο αν μπούμε σε άλλες σκέψεις, είναι το αδιάβλητο και το απολύτως ελεύθερο των εκλογών.
Παναγιώτης Στάθης :
Μάλιστα με τον Κασσελάκη τι έχετεπάθει με τις εταιρείες, επιχειρηματίας λέει είναι. .
Γιάννης Κολοκυθάς :
Από το ένα θέμα στο άλλο σας πάμε στα γρήγορα.
Δημήτρης Καιρίδης :
Ναι, καταρχάς να του ευχηθούμε καλή θητεία, χωρίς προβλήματα, και χωρίς προβλήματα και για τους υπόλοιπους εκεί αυτές τις είκοσι δύσκολες μέρες με όλη αυτή τη δημοσιότητα, η οποία έχει πάρει.
Γιάννης Κολοκυθάς :
Ε δεν μπαίνει η κάμερα στο στρατόπεδο τελείωσε. Έφτασε μέχρι το στρατόπεδο, μέχρι την πύλη.
Παναγιώτης Στάθηςς :
Ε δεν δικαιούται.
Δημήτρης Καιρίδης :
Είκοσι μέρες στέρησης.
Γιάννης Κολοκυθάς :
15 μέρες ναι.
Δημήτρης Καιρίδης :
Θα έχει ενδιαφέρον.
Παναγιώτης Στάθης :
Στέρησης καμερών;
Δημήτρης Καιρίδης :
Eυπάρχει ένα στερητικό σύνδρομο εδώ που ενδεχομένως να αναπτυχθεί. Θα το δούμε.
Παναγιώτης Στάθης :
Στέρηση δημοσιότητας;
Δημήτρης Καιρίδης :
Λοιπόν. Σε κάθε περίπτωση, ο κύριος Κασσελάκης έχει πολύ συγκεκριμένα ερωτήματα με βάση τον νόμο του ΣΥΡΙΖΑ να απαντήσει. Από κει και πέρα το να πετάνε τη μπάλα.
Παναγιώτης Στάθης :
Γιατί δεν τον αλλάξατε εσείς τον νόμο, αφού ήταν κακός νόμος;
Δημήτρης Καιρίδης :
Όσο δεν αλλάζει ο νόμος παραμένει ο νόμος και οφείλουν όλοι να τον τηρούν τον νόμο.
Γιάννης Κολοκυθάς :
Ναι βέβαια αλίμονο.
Δημήτρης Καιρίδης :
Από κει και πέρα για να καταλάβετε τώρα το μπάχαλο της καταστάσεως, έναν νόμο τον οποίο φέρανε, εναντίον των πολιτικών τους αντιπάλων, έρχεται σήμερα και τους ”δαγκώνει”. Σε κάθε περίπτωση ο κύριος Κασσελάκης να αφήσει τα χαζοχαρούμενα και τις αφέλειες και δεν ήξερα και δεν έκανα και να πετάει την μπάλα στην εξέδρα και να δώσει πάρα πολύ συγκεκριμένες απαντήσεις, όπως το ζητάνε όλοι, όχι μόνο η κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ βλέπω και η νέα Αριστερά.
Παναγιώτης Στάθης :
Είναι φορολογικός παράδεισος τώρα η Αμερική;
Δημήτρης Καιρίδης :
Εννοείτε για το Ντελάγουερ τώρα για μια συγκεκριμένη μικρή πολιτεία στην Αμερική. Είναι δεν είναι, το θέμα δεν είναιεδώτώρα η φοροδιαφυγή. Το θέμα είναι ότι ο νόμος απαγορεύει να έχεις εταιρείες στο εξωτερικό, ιδίως αν είσαι πολιτικός αρχηγός και φαίνεται ότι είχε.
Παναγιώτης Στάθης :
Εσείς τι θα κάνατε; θα βγάζατε το πόθεν έσχες σας, τι θα κάνατε;
Δημήτρης Καιρίδης :
Προφανώς, προφανώς κατ’ ελάχιστον.
Γιάννης Κολοκυθάς :
Άρα αυτό θα το κάνατε νωρίτερα για να κλείσει η συζήτηση.
Δημήτρης Καιρίδης :
Κοιτάξτε, εδώ υπάρχουν στοιχεία ΄”τραμπικά” σε όλα αυτά, σε όλη αυτή τη συμπεριφορά και στα λεγόμενα και στη συμπεριφορά, με τα φορολογικά. Υπάρχει ένας ”οιονείτραμπισμός”, όταν λέει ότι θα κυβερνήσω, γιατί σας λέω την αλήθεια και σας λέω την αλήθεια, γιατί σας αγαπώ, υπάρχει μια μεταπολιτική να πούμε, μια ρητορεία, η οποία δεν παραπέμπει σε πολιτικό επιχείρημα.
Παναγιώτης Στάθης :
Έχει βρει χώρο, έχει σταθεροποιηθεί όμως ο Κασσελάκης, δημοσκοπικά.
Δημήτρης Καιρίδης :
Ναι, έχει σταθεροποιηθεί στα χαμηλά.
Γιάννης Κολοκυθάς :
Και καταλαβαίνω από αυτά που λέτε και εσείς ότι μάλλον σας ανησυχεί και λίγο.
Δημήτρης Καιρίδης :
Πράγμα που έχει να κάνει, πράγμα που έχει να κάνει με τις παλινωδίες -εγώ θέλω να σας είμαι τελείως ειλικρινής- με τις παλινωδίες του ΠΑΣΟΚ, ιδίως σε αυτό το μεγάλης σημασίας νομοσχέδιο για τα μη κρατικά. Νομίζω όλοι το παραδέχονται και εσείς οι δημοσιογράφοι το έχετε γράψει και το έχετε πει, στα μη κρατικά πανεπιστήμια. Αυτές οι παλινωδίες, ενός ΠΑΣΟΚ, το οποίο από τη μία έχει έναν κόσμο, πώς να το πούμε σοβαρό, αυτός που απέμεινε και ο οποίος θέλει να ακούει συγκεκριμένες προτάσεις και από την άλλη μπαίνει σε έναν διαγωνισμό τώρα μεταπολιτικής lifestyle στο οποίο ο Κασσελάκης κακά τα ψέματα έχει το προβάδισμα.
Παναγιώτης Στάθης :
Να ρωτήσω στην όαση Σίβα έχετε πάει εσείς;
Δημήτρης Καιρίδης :
Όχι, δεν έχω πάει, στην όαση. Στα δυτικά, εκεί, στα σύνορα με τη Λιβύη, ναι.
Παναγιώτης Στάθης :
Γιατί πήγε εκεί με το αεροπλάνο, το αεροσκάφος υπάρχει θέμα; Έτσι λέει η αντιπολίτευση.
Δημήτρης Καιρίδης :
Πήγε για να δει έναν σπουδαίο αρχαιολογικό χώρο, τον οποίο πριν από πόσα χρόνια ,δυόμισι χιλιάδες χρόνια είχε επισκεφθεί και ο Μέγας Αλέξανδρος.
Παναγιώτης Στάθης :
Καλά εντάξει προφανώς.
Δημήτρης Καιρίδης :
Η ιστορία.
Γιάννης Κολοκυθάς :
Εδώ ακολουθούμε την πορεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου, να ξέρω, με ανησυχείτε τώρα..
Δημήτρης Καιρίδης :
Πάντως να πάτε στο Νέο μουσείο των αιγών στη Βεργίνα είναι καταπληκτικό εκεί που έγινε.
Παναγιώτης Στάθης :
Θα πάμε, αλλά με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος είναι το θέμα.
Γιάννης Κολοκυθάς :
Μπορούμε να πάμε το πρωθυπουργικό αεροσκάφος;
Δημήτρης Καιρίδης :
Ακούστε.
Παναγιώτης Στάθης :
Υπάρχει θέμα επ αυτού;
Δημήτρης Καιρίδης :
Ο πρωθυπουργός πήγε για επίσημο ταξίδι στην Αίγυπτο, συναντήθηκε με τον Αλ Σίσι, έκανε τις πολύ υψηλές αυτές επαφές και ταυτόχρονα επισκέφθηκε και έναν αρχαιολογικό χώρο σε συνεννόηση με την αιγυπτιακή κυβέρνηση. Το θεωρώ.
Γιάννης Κολοκυθάς :
Άρα δεν συντρέχει λόγος.
Δημήτρης Καιρίδης :
Αδιανόητο να δημιουργείται όλο αυτό.
Παναγιώτης Στάθης :
Σπέκουλα κάνουν, μικροπολιτική το λέτε; Γιατί με το αεροσκάφος το πρωθυπουργικό;
Δημήτρης Καιρίδης :
Κοιτάξτε, προφανώς υπάρχει έλλειψη επιχειρημάτων.
Παναγιώτης Στάθης :
Ναι αλλά θα πηγαίνατε με φίλους σας εκεί, εσείς, αν υπάρχουν φίλοι;
Δημήτρης Καιρίδης :
Υπάρχει έλλειψη επιχειρημάτων.
Παναγιώτης Στάθης :
Αν υπάρχουν φίλοι.
Δημήτρης Καιρίδης :
Γιατί υπήρξαν φίλοι;
Παναγιώτης Στάθης :
Έτσι ακούω, έτσι γράφτηκε.
Δημήτρης Καιρίδης :
Δεν έχω δει εγώ τους φίλους όπως ;
Παναγιώτης Στάθης :
Βεβαίως το ζεύγος Καρατζά είναι έτσι δημοσιεύει η εφημερίδα τα ΝΕΑ .
Γιάννης Κολοκυθάς :
Oύτε εμείς είδαμε φωτογραφίες.
Δημήτρης Καιρίδης :
Αα αξιόπιστα πράγματα. Σε κάθε περίπτωση, εγώ σας λέω τούτο, ότι έχουμε μία αντιπολίτευση η οποία στερείται σοβαρού πολιτικού λόγου όπως σας εξήγησα προηγουμένως, διότι δεν είναι σοβαρός πολιτικός λόγος το κούρεμα, η κατάταξη, τα άλλα λόγια να αγαπιόμαστε για το Ντέλαγουερκαι όλα τα υπόλοιπα, η τα ήξεις αφίξεις του ΠΑΣΟΚ το οποίο παλινωδεί, και έρχονται τώρα να πιαστούν από παραπολιτικά θέματα. Χωρίς λόγο και αιτία. Εν πάση περιπτώσει υπάρχει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στις 12.00 υπάρχουν οι ερωτήσεις των δημοσιογράφων.
Παναγιώτης Στάθης :
Καλός είστε και εσείς όμως..στις απαντήσεις..
Γιάννης Κολοκυθάς :
Ο Μπελέρης πρέπει να είναι στο ευρωψηφοδέλτιο;
Δημήτρης Καιρίδης :
Είναι θέμα του πρωθυπουργού, είναι κάτι το οποίο μας έχει στεναχωρήσει, πληγώσει και εξοργίσει πάρα πολύ αυτό, το έχουμε πει και το έχουμε ξαναπεί. Εγώ είδα την Αλβανίδα πρέσβη την προηγούμενη εβδομάδα.
Παναγιώτης Στάθης :
Καλή ιδέα σας ακούγεται;
Δημήτρης Καιρίδης :
Θα σας πω, την είδα την προηγούμενη εβδομάδα.
Γιάννης Κολοκυθάς :
Και τι προσπαθούμε να πέτυχουμε μέσα από αυτό.
Δημήτρης Καιρίδης :
Και της εξήγησα το προφανές, ότι η ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας περνάει μέσα από την Ελλάδα, ότι καμία άλλη χώρα δεν έχει στηρίξει την αλβανική οικονομία όσο η Ελλάδα, με τους χιλιάδες νόμιμους μετανάστες εδώ και όλη την υπόλοιπη προσπάθεια που έχει γίνει, όμως έχουμε πρόβλημα κράτους δικαίου και δημοκρατίας στα Δυτικά Βαλκάνια, το οποίο πρέπει όχι να το κρύβουμε κάτω από το χαλί, αλλά να το δούμε προσεκτικά, διότι είναι μία περιοχή πάρα πολύ κοντά μας, πάρα πολύ μεγάλης σημασίας για μας. Η Ελλάδα παίζει έναν ηγετικό ρόλο εκεί και κατά συνέπεια έχουμε λόγο και άποψη. Να πούμε ότι η Ντόρα Μπακογιάννη, κάτι που πέρασε στα ψιλά, πέτυχε μια μεγάλη επιτυχία προχθές στη Νέα Υόρκη ως εκπρόσωπος του Συμβουλίου της Ευρώπης στον ΟΗΕ, μια συμφωνία με την κυβέρνηση του Κοσόβου για την επιστροφή περιουσιών και της λειτουργίας του μεγάλου Σερβικού μοναστηριού του Ντέτσανι εκεί.
Παναγιώτης Στάθης :
Η Εφαρμογή δικαστικών υποθέσεων.
Δημήτρης Καιρίδης : Έτσι, όπου επί είκοσι χρόνια αρνούνταν η Πρίστινα να συμμορφωθεί και μέσα από έναν θετικό διάλογο καταφέραμε αποδεικνύοντας ακριβώς αυτόν τον ηγετικό ρόλο που πρέπει να παίζουμε.