«Η Ελλάδα έχει μια πολύ σαφή θέση στο ζήτημα της ρωσο-ουκρανικής κρίσης, θέλει την αποκλιμάκωση, την διπλωματική εκτόνωση, θεωρεί ότι είναι αδιανόητο στην Ευρώπη του 21ου αιώνα να μιλάμε για συγκρούσεις και εισβολές και μάλιστα παραδοσιακού τύπου με τανκς που μας παραπέμπουν πίσω στον β’ παγκόσμιο πόλεμο. Εμείς δεν διακατεχόμαστε από αντιρωσικό σύνδρομο» τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα, ο διεθνολόγος, βουλευτής της ΝΔ, Δημήτρης Καιρίδης.
«Οι Υπουργοί Εξωτερικών των υπόλοιπων χωρών έρχονται και φεύγουν, ο Λαβρόφ, η «αλεπού» της ρωσικής διπλωματίας είναι εκεί και παραμένει εδώ και πάρα πολλά χρόνια, ένας σημαντικός παίκτης λόγω της εμπειρίας του» σημείωσε ο κ. Καιρίδης, λίγες ημέρες πριν την συνάντηση του έλληνα Υπ. Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον Ρώσο ομόλογό του στην Μόσχα.
«Όπως και η παλιά Ευρώπη, της Γερμανίας, της Γαλλίας της Ιταλίας, κατανοούμε κάποιες από τις ανησυχίες των Ρώσων και θέλουν αυτόν τον διάλογο και την εκτόνωση, το ίδιο και εμείς. Από την άλλη, η Ελλάδα και λόγω Κύπρου, αλλά και επειδή βασίζει την εξωτερική της πολιτική στο Διεθνές Δίκαιο, στο ζήτημα αυτό είναι ξεκάθαρη και αλληλέγγυα με την υπόλοιπη Ευρώπη» υπογράμμισε.
Η όποια διαπραγμάτευση γίνεται στο ανώτατο επίπεδο μεταξύ Κρεμλίνου και Λευκού Οίκου, δεν υπάρχουν περιθώρια για τρίτους, επεσήμανε ο κ. Καιρίδης. «Ένα πράγμα που κερδίζει ο Πούτιν από αυτή την σύγκρουση είναι ότι θέλει να συνομιλήσει ως ίσος προς ίσο με τον Μπάιντεν, με τον πρόεδρο της υπερδύναμης. Εδώ δυσκολεύονται οι Γερμανοί και οι Γάλλοι να παρέμβουν, είδατε τον Μακρόν πόσες ώρες περίμενε και πού τοποθετήθηκε στην γνωστή συνάντηση που είχε πρόσφατα. Μιλώντας πιο λαϊκά, θα πω ότι ο Πούτιν αυτή την στιγμή το γλεντάει. Θέλει να μεταφέρει την όποια ένταση στην μεθόριο Ρωσίας-Ουκρανίας, στο εσωτερικό του δυτικού στρατοπέδου και σε έναν βαθμό το έχει καταφέρει. Υπάρχει μεγάλη ένταση εντός Δύσης με επίκεντρο την στάση της Γερμανίας» τόνισε ο κ. Καιρίδης.