Ο Δημήτρης Καιρίδης στην εκπομπή του Βασίλη Ταλαμάγκα στο Κανάλι Ένα Πειραιά

YouTube video

Ο Δ. Καιρίδης στο ΚΑΝΑΛΙ ΕΝΑ, στον Β.Ταλαμάγκα και τη Σ.Φύκα

Date    2024-03-26

Βασίλης Ταλαμάγκας:

Έχουμε τον Υπουργό, τον Δημήτρη Καιρίδη. Θεωρώ τον κύριο Καιρίδη από τους πιο πετυχημένους, σαν παλαιότεροι, λέμε και τη γνώμη μας και τα καλά λόγια και γκρινιάζουμε ενίοτε, από τους πιο πετυχημένους υπουργούς της κυβέρνησης, διότι λειτουργεί συγκεκριμένα, σε χαμηλούς τόνους, βγαίνει όταν πρέπει και φέρνει και αποτέλεσμα. Γιατί το λέμε αυτό; Καλημέρα, κύριε υπουργέ, καλημέρα.

Δημήτρης Καιρίδης :

Καλημέρα, σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια δεν το περίμενα.

Βασίλης Ταλαμάγκας :

Τα εννοούμε, τα εννοούμε, λοιπόν, pώς διαμορφώνεται κατ’αρχάς, – μετά να πάμε λίγο στα δικά σας- , αλλά εδώ επειδή έχουμε.

Σοφία Φύκα:

Τρέχει πολύ η επικαιρότητα.

Βασίλης Ταλαμάγκας :

Του κόσμου τις εξελίξεις. Ναι, γίνεται χαμός. Πώς βλέπετε να διαμορφώνεται το σκηνικό δύο μήνες, δύο και κάτι πριν τις Eυρωεκλογές; Η τελευταία εξέλιξη, αφού σας έχουμε τώρα στη γραμμή, είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει να γίνουν Eυρωεκλογές, -όλα ξεκίνησαν βέβαια από το δημοσίευμα του ΒΗΜΑΤΟΣ- με διεθνείς παρατηρητές. Ο κύριος Κασσελάκης πριν από λίγη ώρα, ζήτησε Ευρωεκλογές παρουσία διεθνών παρατηρητών, το δικό σας σχόλιο.

Δημήτρης Καιρίδης :

Ακούστε, είχα την ελπίδα ότι ήταν μια απερισκεψία της στιγμής να πούμε, από αυτές που μας έχει συνηθίσει ο κύριος Κασσελάκης, έτσι; Βλέπετε πόσο γενναιόδωρος είμαι, αλλά επανέρχεται εν τέλει και το βάζει και γραπτώς, άρα είναι κάτι το οποίο πραγματικά το θέλει και το ζητά. Το βάζει γραπτώς σε άρθρο του, στην εφημερίδα των Συντακτών, όπως μου λένε. . .

Βασίλης Ταλαμάγκας :

Ναι, ναι, ναι.

Δημήτρης Καιρίδης :

Κοιτάξτε είναι μία.

Βασίλης Ταλαμάγκας :

Το έβγαλε και ο ΣΥΡΙΖΑ πριν από λίγο, σας το λέω, σε άτυπη ενημέρωση μας το δίνουν αυτό.

Δημήτρης Καιρίδης :

Ναι, είναι μια απαράδεκτη απαίτηση, η οποία έρχεται να υπονομεύσει και να υποσκάψει ένα από τα μεγάλα κεκτημένα της Μεταπολίτευσης που είναι το αδιάβλητο των εκλογών, κάτι το οποίο δεν τόλμησε να κάνει κανένας στο παρελθόν, ακόμα και σε στιγμές πολύ μεγάλης έντασης που έζησε η χώρα μας το 1989 ή το 2015. Έρχεται τώρα με τη χαρακτηριστική, -επιμένω εγώ να είμαι γενναιόδωρος-, ελαφρότητα, απερισκεψία, αμετροέπεια, έλλειψη ιστορικής να πούμε συναίσθησης, ότι θέλετε βάλετε και προκειμένου να υπερκεράσει τον Ανδρουλάκη, ο οποίος του “τη βγήκε” την Κυριακή και τον προσπέρασε με την πρόταση μομφής που πρόλαβε να κάνει, το τερματίζει. Νομίζω ότι, ήδη του έχουν επιτεθεί και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ υπήρξαν αντιδράσεις ακριβώς γιατί είναι μία πώς να το πούμε; Απαράδεκτη υπερβολή που στρέφεται εναντίον της ίδιας της χώρας. Όταν ζητάς επιτηρητές και αμφισβητείς το αδιάβλητο, έτσι δεν είναι;

Σοφία Φύκα :

Εγώ τώρα, να πάμε στα δικά σας, εγώ θα ήθελα να σας ρωτήσω, Υπουργέ, σας ανησυχεί, αυτές οι καινούργιες μεταναστευτικές ροές από την Αίγυπτο, οι οποίες καταλήγουν στη Γαύδο και την Κρήτη γενικότερα; Διότι γνωρίζουμε ότι 9 εκατομμύρια μετανάστες υπάρχουν στην Αίγυπτο, θα είναι αρκετό το Συμβούλιο Εργασίας μεταξύ Ελλάδας – Αιγύπτου, ώστε να ελεγχθεί αυτός ο δρόμος της μετανάστευσης;

Δημήτρης Καιρίδης :

Κοιτάξτε κανείς δεν μπορεί να είναι ήσυχος. Διότι η γειτονιά μας όλη φλέγεται. Έχουμε μεγάλες μεταναστευτικές πιέσεις και ροές στη Μέση Ανατολή, στο Σαχέλ, στην Ουκρανία και η Ελλάδα είναι ακριβώς στην προμετωπίδα του προβλήματος, έχοντας αντιμετωπίσει δύο μεγάλους μεταναστευτικούς διαδρόμους και τον ανατολικό μεσογειακό από την Τουρκία και τον κεντρικό μεσογειακό από τη Λιβύη. Χρειάζεται λοιπόν να είμαστε πάντα σε εγρήγορση, εδώ και δεκαπέντε μέρες έχει ησυχάσει το πρόβλημα, είχαμε μια έξαρση στις αρχές Μαρτίου που δημιούργησε και όλη αυτή την αναστάτωση να πούμε και στην Κρήτη, δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να επανέλθει ανά πάσα στιγμή. Εγώ θα πάω στην Κρήτη. Τώρα περιμένω να δω πότε θα μπει η ψηφοφορία της πρότασης μομφής, γιατί είχα προγραμματίσει να κατέβω την Παρασκευή, προκειμένου να συντονιστούμε με τους τοπικούς εκεί, τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, τους τοπικούς φορείς του νησιού, ώστε να αντιμετωπίσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το πρόβλημα. Πάντως υπήρξαν πολύ γρήγορα τα αντανακλαστικά του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος ήταν στην Αίγυπτο. Ήταν κάτι το οποίο εμείς ως Ελλάδα είχαμε πιέσει πάρα πολύ στο παρελθόν, τη στήριξη δηλαδή της Αιγύπτου οικονομικά από την Ευρώπη ακριβώς γιατί παίζει αυτόν τον πολύ σημαντικό ρόλο.

Βασίλης Ταλαμάγκας :

Λοιπόν, αγαπητέ υπουργέ, εδώ μας στέλνει η φίλη, μας ακούει τώρα και απ’ τα Βόρεια, Ορεστιάδα. Λέει, λειτούργησε το ΚΥΤ Φυλακίου, εξαιρετική εγκατάσταση, πολύ σημαντική, έχει γίνει μέριμνα και για την τοπική κοινωνία, λέει κι άλλα, αλλά νομίζω ότι ναι, αυτό είναι το θέμα.

Δημήτρης Καιρίδης :

Κατ’ αρχάς να πούμε ότι έχουμε πάρα πολύ μεγάλη μείωση της ροής στον Έβρο, ειδικά στο χερσαίο σύνορο με την Τουρκία. Εκεί η συνεργασία με τους απέναντι έχει προχωρήσει το περισσότερο. Και σε καμία περίπτωση δεν έχουμε τα προβλήματα που είχαμε και πραγματικά είχαμε, τον περασμένο Αύγουστο και Σεπτέμβριο, θυμάστε με τους διακινητές στην Εγνατία Οδό με τα δύο θανατηφόρα και όλη γενικά την αναστάτωση. Όλα αυτά ανήκουν στο παρελθόν και έτσι πρέπει να μείνουν. Υπάρχει μια υπερσύγχρονη δομή εκεί, στα βόρεια της Ορεστιάδας, η οποία λειτουργεί σε χαμηλούς ρυθμούς να πούμε, για μια σειρά από λόγους, και βεβαίως αν αναφέρεται στις ευκαιρίες απασχόλησης που οι δομές, μας δίνουν. Είναι αλήθεια αυτό, ότι σε πολλές απομακρυσμένες περιοχές, η Δομή απασχολεί τοπικό προσωπικό, στη σίτιση, στη φύλαξη, στην καθαριότητα, και είναι ένας οικονομικός πόρος για αυτές τις περιοχές και υπάρχουν περιοχές όπου οι τοπικοί άρχοντες μας ζητάνε να αυξήσουμε τη δυναμικότητα και να προσλάβουμε καινούργιο κόσμο. Υπάρχει και αυτό.

Σοφία Φύκα :

Και κάτι τελευταίο θα ήθελα να ρωτήσω τον Υπουργό, όσον αφορά την τρομοκρατική.

Δημήτρης Καιρίδης :

Στη Μυτιλήνη είναι περίπου οκτακόσιοι οι εργαζόμενοι συνολικά στη Δομή. Είναι ο μεγαλύτερος εργοδότης του νησιού, μην το ξεχνάτε αυτό. Πέραν της επιδότησης προς την τοπική κοινωνία που δίνουμε στους δήμους, με μια σειρά από πόρους, τον χαμηλό ΦΠΑ και όλα τα υπόλοιπα για να στηρίξουμε, και τώρα και τη βίζα. Τη διευκόλυνση δηλαδή, των Τούρκων τουριστών προς τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, υπάρχει και το ζήτημα της απασχόλησης, που καμιά φορά το προσπερνούν οι εφημερίδες και οι πολιτικοί του κέντρου, έτσι δεν είναι; Αλλά εκεί πραγματικά το φυλάκιο που είναι μια δύσκολη περιοχή, στο τριεθνές, ήμουνα πριν από δέκα μέρες εκεί με τον Γερμανό ομόλογό μου.

Βασίλης Ταλαμάγκας :

Ναι το είδαμε.

Δημήτρης Καιρίδης :

Όπου οι δυνατότητες είναι περιορισμένες στην απασχόληση, είναι ένας “πνεύμονας” να πούμε, απασχόλησης και ανάπτυξης.

Βασίλης Ταλαμάγκας :

Μάλιστα.

Σοφία Φύκα :

Εγώ θα ήθελα να ρωτήσω και ένα τελευταίο όσον αφορά το τρομοκρατικό χτύπημα στη Ρωσία, πώς βλέπετε να εξελίσσεται η κατάσταση; Γενικά, όσον αφορά το θέμα της τρομοκρατίας;

Δημήτρης Καιρίδης :

Κοιτάξτε, είναι πολύ μεγάλο πρόβλημα. Προφανώς η Ρωσία έχει μια ιστορία στην ισλαμιστική βία που έχει να κάνει και με τα γεωστρατηγικά της εκεί, στον Καύκασο. Υποτίμησε το πρόβλημα, εστίασε αποκλειστικά στο ζήτημα της Ουκρανίας, περιφρόνησε τις προειδοποιήσεις των Αμερικανών και εν τέλει απέτυχε να προλάβει το κακό, ένα πολύ μεγάλο κακό. Πρέπει όλοι να είμαστε σε εγρήγορση. Στην Ελλάδα ευτυχώς δεν είχαμε μέχρι στιγμής ποτέ τέτοια φαινόμενα, όπως έχουμε δει στη Γαλλία, στο Βέλγιο, σε αρκετές δυτικοευρωπαϊκές χώρες, όμως χρειάζεται μεγάλη προσοχή και να βρίσκονται πάντοτε οι αρχές ασφαλείας σε εγρήγορση.

Βασίλης Ταλαμάγκας :

Μάλιστα. Καλημέρα, αγαπητέ υπουργέ, κύριε Καιρίδη καλημέρα. Υπουργός Μετανάστευσης.

Δημήτρης Καιρίδης :

Να είστε καλά.

Σοφία Φύκα :

Ευχαριστούμε πολύ.