Ο Δημήτρης Καιρίδης στην εκπομπή της ΕΡΤ Βράδυ Κυριακής με τον Δημήτρη Κοτταρίδη 07.04.2024

YouTube video

Kairidis Ertnews (Mono Kairidis)

Date    2024-04-08

Δημήτρης Κοτταρίδης :

Λοιπόν, να καλησπερίσω σήμερα εδώ στο στούντιο τον κύριο Δημήτρη Καιρίδη υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, καλησπέρα. Είναι ο κύριος Χρήστος Σπίρτζης, πρώην υπουργός και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ.

Χρήστος Σπίρτζης :

Καλησπέρα σας.

Δημήτρης Κοτταρίδης :

Η κυρία Μιλένα Αποστολάκη, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ και ο κύριος Σοφιανός, μέλος του πολιτικού γραφείου του Κομμουνιστικού Κόμματος, καλησπέρα. Λοιπόν, πριν πάμε λίγο να δούμε στο πώς θα κυλήσει το πολιτικό σκηνικό το επόμενο διάστημα και ποια θα είναι τα θέματα τα οποία θα έτσι, έχουμε να συζητήσουμε ενόψει της προεκλογικής περιόδου. Κύριε Καιρίδη, θα ήθελα λίγο να πάμε λίγο στα δικά σας, της δικής σας ατζέντας. Γιατί πριν από δύο εβδομάδες είχαμε εδώ στην εκπομπή καλεσμένους εκπροσώπους του τουρισμού και της εστίασης ενόψει της τουριστικής περιόδου, προετοιμάζονται τα ξέρετε καλύτερα, από εμάς. Μας έλεγαν όλοι, ότι ακόμα έχουμε τεράστια προβλήματα όσον αφορά τους εργαζόμενους, υπάρχει μια τεράστια έλλειψη δυναμικού για να στελεχώσει τις τουριστικές επιχειρήσεις το καλοκαίρι. Έτσι θα κινηθούμε, δηλαδή όπως πέρσι με τα ίδια προβλήματα;

Δημήτρης Καιρίδης :

Κοιτάξτε, υπάρχουν ζητήματα στη νόμιμη μετανάστευση δεν υπάρχει καμία αμφιβολία και το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου παίρνει μια σειρά από πρωτοβουλίες για να αμβλυνθούν στο μέτρο του δυνατού. Ενισχύουμε τα προξενεία τα οποία ανήκουν βέβαια στο Υπουργείο Εξωτερικών, αλλά έχουμε μια διάταξη στο υπό συζήτηση τώρα νομοσχέδιο, για την ενίσχυσή τους, γιατί έχουμε σε συγκεκριμένα προξενεία του εξωτερικού, όπως τις Φιλιππίνες, την Ινδία, στην Αίγυπτο, πολλές εκκρεμείς αιτήσεις και βέβαια προχωράμε στο εσωτερικό, στην ψηφιοποίηση των φακέλων της νόμιμης μετανάστευσης, ένα τεράστιο έργο, θα ‘ρθει και ο Πρωθυπουργός σε δύο εβδομάδες για να εγκαινιάσουμε το νέο κέντρο λήψης βιομετρικών στοιχείων στη Δυτική Αττική, τώρα που κάναμε και στον Πειραιά, προκειμένου να αποσυμφορηθεί γρήγορα το σύστημα και να τρέξουν γρήγορα οι εκδόσεις και ανανεώσεις των αδειών διαμονής. Πρέπει να γίνουν πάρα πολλά στο μέτωπο της νόμιμης μετανάστευσης, η χώρα στερείται αξιόπιστου και αποτελεσματικού μηχανισμού. Μέχρι τώρα δεν το χρειαζόταν ίσως, γιατί ο κόσμος έφευγε από την Ελλάδα τα χρόνια της κρίσης. Τώρα όμως που η οικονομία αναπτύσσεται, περί αυτού πρόκειται και οι ανάγκες σε εργατικό δυναμικό γίνονται πιεστικές, καθώς η ανεργία έχει πέσει σε μονοψήφια πια νούμερα, χρειάζεται να το δούμε πάρα πολύ γρήγορα και πολύ αποφασιστικά.

Δημήτρης Κοτταρίδης :

Μάλιστα. Τώρα επειδή είχε μια σχετική συζήτηση και στο υπουργικό συμβούλιο, αν δεν κάνω λάθος. Ανακοινώσατε και κάποιες καινούργιες βίζες Τech και για ανθρώπους οι οποίοι έχουν κάποιες ειδικότητες και για καταλαβαίνω, κάποιους άλλους οι οποίοι έχουν κάποιες σπουδές.

Δημήτρης Καιρίδης :

Ναι, κοιτάξτε. Η μεταναστευτική μας πολιτική βασίζεται στην καταπολέμηση της διακίνησης και εν γένει της παράνομης μετανάστευσης και στην ενίσχυση της εξωστρέφειας και της δυναμικής της ελληνικής οικονομίας, μέσα από την ενθάρρυνση νόμιμων εναλλακτικών λελογισμένης μετανάστευσης με όρους και κανόνες σύμφωνα με τις ανάγκες της ελληνικής οικονομίας και με απόλυτη ασφάλεια για την ελληνική κοινωνία. Στο πλαίσιο αυτό, αυστηροποιούμε τις ποινές για την παράνομη διακίνηση μεταναστών και ταυτόχρονα εισάγουμε μια σειρά από νέου τύπου θεωρήσεις όπως η tech visa, η talent visa, η visa για αλλοδαπούς φοιτητές σε πανεπιστήμια και κολέγια με πρόσβαση στην αγορά εργασίας, η visa για επισκέπτες καθηγητές και ούτω καθεξής με στόχο να βοηθήσουμε στην ανάδειξη της Ελλάδας, σε διεθνές ακαδημαϊκό ερευνητικό, επενδυτικό, οικονομικό κέντρο. Είναι ένα πολύ φιλόδοξο νομοσχέδιο αυτό, το οποίο συζητήθηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο πράγματι την προηγούμενη εβδομάδα και οδεύει τώρα προς τη Βουλή. Έχει μια σειρά, από διατάξεις σε όλα τα μέτωπα, μεταξύ των οποίων και η ενίσχυση, όπως σας είπα των προξενείων…

Δημήτρης Κοτταρίδης :

Καταλαβαίνω, ότι πάλι όμως θα έχουμε μια προβληματική χρονιά όσον αφορά τον τουρισμό και όσον αφορά τους ανθρώπους που ψάχνουν εργαζόμενους.

Δημήτρης Καιρίδης :

Γίνονται στοχευμένες προσπάθειες, αλλά η αλήθεια είναι ότι θα χρειαστεί μια αναβάθμιση του διοικητικού μηχανισμού. Εμείς θα υπογράψουμε και τις έξι διμερείς συμφωνίες εργασιακής κινητικότητας, με έξι φίλες χώρες, όπως η Ινδία, οι Φιλιππίνες, η Αρμενία, η Μολδαβία, η Γεωργία. Έχει κάνει σχετικές ανακοινώσεις ο Πρωθυπουργός και μέχρι τις αρχές καλοκαιριού θα έχουν έρθει στη Βουλή για κύρωση, αλλά όσες συμφωνίες και να κάνουμε, όσες νομοθετικές πρωτοβουλίες και να πάρουμε, το βέβαιον είναι ότι χρειάζεται αναβάθμιση του διοικητικού μηχανισμού, ο οποίος είναι υποστελεχωμένος, ο οποίος είναι κατακερματισμένος, ο οποίος στερείται ψηφιακής, σύγχρονης ψηφιακής υποδομής, και γίνονται μια σειρά από πράγματα στο μέτωπο αυτό. Εμπλέκονται πολλά. Εμπλέκεται το Υπουργείο Εσωτερικών με τις αποκεντρωμένες, το Υπουργείο Εξωτερικών με τα προξενεία, το Υπουργείο Εργασίας, αλλά εμείς παίρνουμε την πρωτοβουλία ως Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, διότι είναι προϋπόθεση για να τρέξει γρήγορα η οικονομία μας μπροστά και να συνεχίσει να έχει αυτούς τους υψηλούς ρυθμούς.

Δημήτρης Κοτταρίδης :

Λοιπόν, κύριε Καιρίδη έχουν τεθεί κάποια θέματα τα οποία καταλαβαίνω θα είναι αυτά τα οποία θα είναι και στο μυαλό του Έλληνα πολίτη να πάει να ψηφίσει το βράδυ των ευρωεκλογών.

Δημήτρης Καιρίδης :

Προφανώς.

Δημήτρης Κοτταρίδης :

Είναι και τα θέματα της οικονομίας, είναι και τα θέματα της λειτουργίας του κράτους, τα έθεσε η κυρία Αποστολάκη. Καταλαβαίνω ότι εάν συζητούσαμε τώρα πριν μερικούς μήνες και πριν τα Τέμπη, το βασικό θέμα θα ήταν η οικονομία. Θα είχε μονοπωλήσει τη συζήτηση αλλά τώρα έχουμε και άλλα στο τραπέζι, τα οποία δεν ξέρω αν θεωρείτε πως είναι προνομιακά για την κυβέρνηση και αν σας ανησυχεί ότι θα εκφραστεί μια μεγάλη δυσφορία των πολιτών στις ευρωεκλογές και θα ήθελα να μου πείτε και κάτι άλλο, που βάζετε τον πήχη για το βράδυ των ευροεκλογών;

Δημήτρης Καιρίδης :

Ναι. Κατ’αρχάς ακούγοντας τους εκπροσώπους της αντιπολίτευσης, αισθάνεται κανείς ότι ζει σε άλλη χώρα, διότι οι αυξήσεις μισθών, αν δεν το ξέρετε κύριε Σοφιανέ, έχουν γίνει και έχουν γίνει κατ’ επανάληψη. Ο κατώτατος μισθός επί Νέας Δημοκρατίας…

Νίκος Σοφιανός  :

Δεν ξέρω αν εσείς ζείτε με 830 ευρώ, δεν ξέρω αν εσείς ζείτε, πάντως πάρα πολύς κόσμος δεν ζει και τελειώνει στις 15 όπως είπε ο μισθός.

Δημήτρης Καιρίδης :

Θα σας πω και σε αυτό ψεύδεστε. Θα σας πω λοιπόν τούτο, κύριε Σοφιανέ αν μου επιτρέπετε, ο κατώτατος μισθός ήταν 650 έφτασε 830 είχε αυξηθεί κατά 27 % την ώρα που ο πληθωρισμός έχει αυξηθεί στη χώρα μας την περασμένη τετραετία 16%. Άρα έχουμε μια πραγματική αύξηση του κατώτατου μισθού 11 μονάδων και έχουμε πει ότι θα τον φτάσουμε στα 950. Μαζί με τον κατώτατο μισθό έχουν αυξηθεί και όλοι οι υπόλοιποι μισθοί και ο μέσος μισθός σήμερα στη χώρα μας. Παρεμπιπτόντως το 830 αν μου επιτρέπετε, είναι παραπλανητικό με την έννοια ότι είναι επί δεκατέσσερα διά δώδεκα. Άρα ο κατώτατος μισθός με τα διεθνή στάνταρ σήμερα στην Ελλάδα είναι 960 ευρώ αν υπολογίσεις και τους δύο έξτρα μισθούς που στην Ελλάδα παίρνουμε, ενώ στο εξωτερικό δεν παίρνουν. Δεν είναι καλός. Θέλουμε να τον αυξήσουμε, αλλά σίγουρα η πορεία είναι θετική, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Και το γεγονός ότι πέφτει η ανεργία και υπάρχει αυτή η μεγάλη ζήτηση σε εργατικά χέρια, είναι αν μου επιτρέπετε ένα πρόβλημα ευχάριστο, δεν είναι ένα πρόβλημα δυσάρεστο, ευχάριστο ειδικά για τους εργαζόμενους των οποίων η ζήτηση για εργασία αυξάνει και άρα και οι μισθοί. Στον δε τουρισμό, έχουμε πολύ μεγάλη αύξηση των μισθών, πολύ πάνω από τις αυξήσεις του κατώτατου μισθού. Όποιος ασχολείται με τον τουρισμό το ξέρει. Η διαρροή εργατικού δυναμικού ξεκίνησε στα χρόνια της κρίσης, επιταχύνθηκε μετά το 2015 κύριε Σπίρτζη, για να τα πούμε όλα, και τώρα είμαστε αντιμέτωποι πραγματικά, όταν έχεις ανάπτυξη 6% και 7% όπως είχαμε το 2022 ή 3% πέρυσι και αυτό που αναμένουμε φέτος και είμαστε στην πρωτοπορία της Ευρώπης σε ρυθμούς ανάπτυξης, είναι προφανές ότι έχουμε ένα ζήτημα και πρέπει πάρα πολύ στοχευμένο να το δούμε. Από εκεί και πέρα έχουμε τις ευρωεκλογές πράγματι, έχετε δίκιο κύριε Κοτταρίδη. Εγώ είμαι αισιόδοξος. Προφανώς υπάρχουν ζητήματα τα οποία πρέπει να τα δούμε και προφανώς υπάρχει μια τάση εφησυχασμού και αποσυσπείρωσης, διότι δεν υπάρχει ο αντίπαλος. Όταν δεν υπάρχει ο αντίπαλος, τουλάχιστον εννοώ δημοσκοπικά, δεν το λέω ούτε υποτιμητικά, ούτε αλαζονικά, αλλά δημοσκοπικά. Υπάρχει ένας εφησυχασμός σε κάποιους. Δικιά μας δουλειά είναι τώρα και ο Πρωθυπουργός το έκανε πολύ καλά και την Παρασκευή το βράδυ στην έναρξη του Συνεδρίου και σήμερα το πρωί στο Ζάππειο να τονίσουμε το μεγάλο διακύβευμα. Υπάρχουν δυνάμεις αποσταθεροποίησης, χάους, ανορθολογισμού να μας επιστρέψουν πίσω στο θλιβερό 2015, κάνει καλά η κυρία Αποστολάκη που θυμίζει την περίοδο 2015-2019. Εμείς πρέπει να επιμείνουμε στην πορεία που ξεκίνησε η χώρα της ανάταξης μετά το 2019. Αν θέλετε μετά να πούμε και για το κράτος δικαίου.

Δημήτρης Κοτταρίδης :

Θα πούμε θα τα δούμε όλα. .

Δημήτρης Κοτταρίδης :

Πάρα πολύ ευχαρίστως.

Δημήτρης Κοτταρίδης :

Κύριε Σπίρτζη θέλω να πείτε και εσείς που βάζετε τον πήχη έτσι.

Χρήστος Σπίρτζης :

Δεν θα ζητήσω..

Δημήτρης Καιρίδης :

Για να μπει κάθε θέμα στη θέση του και κάθε κατεργάρης στον πάγκο του.

Χρήστος Σπίρτζης :

Που είναι το παραγωγικό κομμάτι, το δημιουργικό κομμάτι της χώρας, για να αυξηθεί το κατά κεφαλήν εισόδημα της χώρας; στα μνημονιακά χρόνια.

Δημήτρης Καιρίδης :

Κύριε Σπίρτζη το 2018 που ήμασταν;

Χρήστος Σπίρτζης :

Ημασταν στο 85% του μέσου όρου και σήμερα.

Δημήτρης Καιρίδης :

Κάνετε.. ψεύδεστε. Οχι όχι και η ΕΛΣΤΑΤ τα λέει. Εσείς τώρα παρερμηνεύετε.

Χρήστος Σπίρτζης :

Ψεύδεται και η ΕΛΣΤΑΤ; Ψεύδεται και η ΕΛΣΤΑΤ..

Δημήτρης Καιρίδης :

Το 2019 κύριε Σπίρτζη.

Χρήστος Σπίρτζης :

Κύριε Καιρίδη να τελειώσω.

Δημήτρης Καιρίδης :

Παραδώσατε εισόδημα στο 66% μη κοροϊδεύετε.

Χρήστος Σπίρτζης :

Εντάξει, εντάξει.. συγνώμη.. έχετε δίκιο..

Δημήτρης Καιρίδης :

Προφανώς έχω δίκιο.

Χρήστος Σπίρτζης :

Σήμερα που είμαστε;

Δημήτρης Καιρίδης :

Σήμερα είμαστε στο 68 πάνω από σας, πάνω από εσάς.

Χρήστος Σπίρτζης :

Μία μονάδα!

Δημήτρης Καιρίδης :

Με συγχωρείτε. Για να μην κοροϊδεύουμε τον κόσμο, επιτρέψτε μου.

Χρήστος Σπίρτζης :

Έξω από το μνημόνιο, έξι χρόνια.

Δημήτρης Καιρίδης :

Παραλάβατε το 2015 στο 77% το πήγατε.

Χρήστος Σπίρτζης :

κ. Καιρίδη δεν σας διέκοψα.

Δημήτρης Καιρίδης :

Επειδή αναφέρεστε στα στοιχεία.

Χρήστος Σπίρτζης :

Στα στοιχεία.

Δημήτρης Καιρίδης :

Το πήγατε στο 66% από το 77%, μέσα σε μια τετραετία, βυθίσατε τη χώρα.

Χρήστος Σπίρτζης :

Ναι, ναι βυθίσαμε τη χώρα….

Δημήτρης Καιρίδης :

Πέσαμε λόγο κορονοϊού και σήμερα ανακάμπτουμε.

Χρήστος Σπίρτζης :

Πέσατε λόγω κορωνιού. Λοιπόν..

Δημήτρης Καιρίδης :

Και είμαστε στο 68%. Είμαστε πάνω από εσάς.

Χρήστος Σπίρτζης :

Λοιπόν, μία μονάδα, μία μονάδα ποσοστιαία σε σχέση με τον μέσο όρο είναι το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της χώρας περισσότερο, από το 2018 που βγήκαμε από το μνημόνιο, δηλαδή κατάφερε ο κύριος Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία να μας πάει στην τελευταία θέση μαζί με τη Βουλγαρία. Αυτό είναι το κατάντημα της χώρας.

Δημήτρης Καιρίδης :

Κύριε Σπίρτζη εσείς το κάνατε..

Χρήστος Σπίρτζης :

Το κατάντημα. Το κατάντημα της χώρας.

Δημήτρης Καιρίδης :

Επαναλαμβάνω πήρατε το 77% και το κάνατε 66% και το χρεώνετε σε μας;

Δημήτρης Καιρίδης :

Είστε έξι χρόνια κυβέρνηση.

Δημήτρης Καιρίδης :

Άντε πάλι. Θα τα ξαναπούμε μετά.

Χρήστος Σπίρτζης :

Μπορεί και να μην είστε άλλη τετραετία. Λοιπόν, για πάμε να δούμε τώρα.

Δημήτρης Κοτταρίδης :

Κύριε Καιρίδη τώρα επειδή τέθηκε το θέμα της λειτουργίας του κράτους και του κρατικού μηχανισμού. Ξέρετε, το κράτος προφανώς πρέπει να είναι υπεύθυνο και πρέπει να έχει κάποιες ασφαλιστικές δικλείδες προστασίας των πολιτών του σε όλα τα επίπεδα. Εκεί έχετε αποτύχει σε πολλά σημεία. Υπάρχουν ουσιαστικά ζητήματα τα οποία βλέπετε ότι πλέον έχουνε και δημιουργούν και ένα κλίμα αρνητικό για την κυβέρνηση στον κόσμο ακόμα και σε ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας. Είναι το ποσοστό των ανθρώπων οι οποίοι θεωρούν ότι για παράδειγμα, υπάρχει μια προσπάθεια συγκάλυψης της υπόθεσης των Τεμπών ξεπερνάει το 80%. Προφανώς κόσμος που θα ψηφίσει Νέα Δημοκρατία, θεωρεί πως η κυβέρνηση δεν έχει κάνει αυτά που έπρεπε για το θέμα των Τεμπών. Και δεν είναι μόνο τα Τέμπη. Είναι οι Άγιοι Ανάργυροι, είναι το θέμα των υποκλοπών, θα ρωτήσω την κυρία Αποστολάκη να δω αν ο κύριος Ανδρουλάκης θα πάει αύριο τελικά στον κύριο Ράμμο. Αν περιμένετε να μάθει γιατί παρακολουθείτο και είναι ένα ευρύτερο πλαίσιο, λοιπόν πέραν της οικονομίας, το οποίο έχετε να διαχειριστείτε.

Δημήτρης Καιρίδης :

Ναι, ο κύριος Ανδρουλάκης δεν μπορεί να μάθει αύριο, διότι το ΣτΕ αναφέρεται στον νόμο του 1994 στον νόμο του ΠΑΣΟΚ. Και καλό είναι να θυμόμαστε ότι με τον νόμο του 1994 του ΠΑΣΟΚ στην εισαγγελική διάταξη της παρακολούθησης από την ΕΥΠ για λόγους εθνικού συμφέροντος, δεν περιλαμβάνεται η αιτιολογία. Άρα επιτρέψτε μου να πω ότι είτε δεν ξέρει, είτε παίζει θέατρο, αλλά αυτό θα μας το εξηγήσει και θα μας το αναλύσει η κυρία Αποστολάκη, η οποία ξέρει νομικά φαντάζομαι, στη συνέχεια. Επαναλαμβάνω ότι το ΣτΕ παραμέρισε τον νόμο του 2021, ο οποίος έτσι κι αλλιώς δεν ισχύει, διότι στο μεταξύ εμείς ψηφίσαμε νόμο του 2022, ο οποίος έχει συγκεκριμένη διαδικασία για το πώς ενημερώνεται ο παρακολουθούμενος, ο νόμος του 2022.

Χρήστος Σπίρτζης :

Από την ΕΥΠ.

Δημήτρης Καιρίδης :

Και αναφέρεται από τριμελή επιτροπή

Χρήστος Σπίρτζης :

Ο παρακολουθούμενος από την ΕΥΠ.

Δημήτρης Καιρίδης :

Ναι, ναι η νόμιμη επισύνδεση. Αυτό που η κυρία Αποστολάκη είπε υποκλοπή, αν θέλετε να μιλήσουμε νομικά. Η νόμιμη επισύνδεση από την ΕΥΠ, για λόγους εθνικού συμφέροντος, όπως είναι η υπόθεση Ανδρουλάκη, η συγκεκριμένη. Το Συμβούλιο της Επικρατείας λοιπόν, διότι η προσφυγή του Ανδρουλάκη έγινε μεταξύ 2021-2022 αναφέρεται στο νόμο του 1994 και πηγαίνει και αναβιώνει το νόμο Πεπονή, τότε υπουργού Προεδρίας 1994, στον οποίο δεν άλλαξε ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν στην εξουσία το 2015-2019, ο οποίος δεν προβλέπει αιτιολογία, δεν προβλέπει αιτιολογία. Σας τα λέω αυτά για να προλάβω, αν θέλετε και τα αυριανάδικα και όλη την κουβέντα..

Δημήτρης Κοτταρίδης :

Άρα ο μόνος τρόπος να έχει ενημερωθεί ο κύριος Ανδρουλάκης ήταν από τον κύριο Γεραπετρίτη.

Δημήτρης Καιρίδης :

Ο κύριος Γεραπετρίτης είχε δίκιο. Όχι από τον κύριο Γεραπετρίτη από την ΕΥΠ. Εάν πάμε σε αυτά, ο κύριος Γεραπετρίτης προσκάλεσε τον κύριο Ανδρουλάκη να ενημερωθεί από την ΕΥΠ, από τον αρμόδιο εισαγγελέα, ο οποίος σήμερα με τον νόμο του 2022, Γεραπετρίτη αν θέλετε, προβλέπεται η τριμελής Επιτροπή στην οποία συμμετέχει ο εισαγγελέας της ΕΥΠ, έτσι δεν είναι; Και αυτός είναι που ξέρει. Λοιπόν αυτά για το 1994. Για να μην κοροϊδεύουμε τον κόσμο.

Δημήτρης Κοτταρίδης :

Πάμε στα Τέμπη και στους Αγίους Αναργύρους.

Δημήτρης Καιρίδης :

Επιτρέψτε μου να πω το εξής, κοιτάξτε πρώτα, διότι εδώ δεν χρειάζεται από ένα σημείο και μετά να ξιφουλκούμε, να αντιδικούμε και να μπερδεύουμε τον ελληνικό λαό. Να πούμε ότι η Ελλάδα είχε πλησιάσει μέχρι το 2010 το μέσο ευρωπαϊκό επίπεδο. Αυτή είναι η πραγματικότητα πάνω από το 90%.

Δημήτρης Κοτταρίδης :

Τώρα μην πάτε πάλι στην οικονομία, τελειώσαμε αυτό το κεφάλαιο, όχι γιατί θα χάσουμε, δεν θα προλάβουμε γιατί θέλω να μπούμε στο άλλο, το έχουμε αφήσει αυτό το κεφάλαιο.

Δημήτρης Καιρίδης :

Μισό λεπτό.

Δημήτρης Κοτταρίδης :

Ελάτε.

Δημήτρης Καιρίδης :

Ότι τα χρόνια της κρίσης βυθιστήκαμε, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία και φτωχύναμε. Μην εκπλήσεται ο κύριος Σπίρτζης.

Δημήτρης Κοτταρίδης :

Αυτό λέγεται και κρίση, αυτό ναι.

Χρήστος Σπίρτζης :

Εσείς μας βάλατε στην κρίση.

Δημήτρης Καιρίδης :

Το 2015.

Χρήστος Σπίρτζης :

Τι να εκπλήσσομαι δηλαδή.

Δημήτρης Καιρίδης :

Το 2015.

Δημήτρης Κοτταρίδης :

Ελάτε, κύριε Σπίρτζη για να προλάβουμε.

Δημήτρης Καιρίδης :

Ο κύριος Σπίρτζης ”πρότασσε τα στήθη του”, κάθε φορά, που προσπαθούσαν κάποιοι να κάνουν δημοσιονομική εξυγίανση και ερχότανε ο ΣΥΡΙΖΑ τότε και έλεγε όχι, μην τυχόν. Λοιπόν, δεν έχουν ευθύνες, θέλω να πω, η Αριστερά και οι δυνάμεις της καθήλωσης, της αδράνειας και εδώ που φτάσαμε. Λοιπόν εγώ, θέλω να είμαι απολύτως ειλικρινής με τον ελληνικό λαό και να πω ότι το 2015 παρέλαβε το μέσο εισόδημα του Έλληνα στο 75% και το παρέδωσε στο 66%. Τα χρόνια του κορωνοϊού, η Ελλάδα τραυματίστηκε περισσότερο από τις άλλες οικονομίες της Ευρώπης.

Δημήτρης Κοτταρίδης :

Κύριε Καιρίδη τα ξέρουμε αυτά, μην κάνουμε ιστορική αναδρομή της ελληνικής οικονομίας τώρα, έχουμε πάει σε άλλο θέμα όμως.

Δημήτρης Καιρίδης :

Σήμερα είμαστε πάνω από τα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ και θα κλείσουμε το 2027 στο 75% σύμφωνα με την πρόβλεψη. Είναι καλό το 75%; Όχι θα ‘θελα να είμαι στο 100% ή στο 125% πάνω από το μέσο ευρωπαϊκό και πρέπει να τρέξω για όλα αυτά. Ένας τρόπος για να τρέξω, το 2027, όταν θα πάνε, και αυτά είναι προεκλογική δέσμευση κυρία Αποστολάκη δεν είναι προεκλογικά. Αυτά τα είπαμε, ότι θα πάμε τον κατώτατο μισθό 950 ευρώ. Ο κατώτατος μισθός, επειδή κάνετε πως δεν το ξέρετε, αφορά περίπου μισό εκατομμύριο εργαζόμενους, τα υπόλοιπα 3.800.000 των εργαζομένων δεν πληρώνονται με τον κατώτατο, πληρώνονται με άλλους μισθούς πάνω από τον κατώτατο και κάποιοι αρκετά πάνω. Είναι καλοί αυτοί μισθοί; Όχι. Τους θέλουμε καλύτερους; Ναι, γι αυτό πολεμάμε.

Δημήτρης Κοτταρίδης :

Ναι και για τη λειτουργία του ελληνικού κράτους.

Δημήτρης Καιρίδης :

Και γι αυτό πρέπει να φτιάξουμε και το κράτος. Δεν μπορούμε με αυτό το κράτος, με αυτούς τους ρυθμούς της δικαιοσύνης για παράδειγμα. Γι’ αυτό φέρουμε τη μεγάλη τομή τώρα όπου έχουμε τις τεράστιες καθυστερήσεις να προσελκύσουμε επενδύσεις. Δεν μπορούμε με αυτό το εκπαιδευτικό σύστημα. Για αυτό κάνουμε αυτές τις μεγάλες τομές. Την προηγούμενη τετραετία, το ελληνικό κράτος έδειξε ένα άλλο πρόσωπο, με τον μαζικό εμβολιασμό, με την ψηφιοποίηση του κράτους, με τις ψηφιακές συναλλαγές με όλα αυτά που γίνανε. Ότι υπάρχουνε σημεία τα οποία αμαυρώνουν την εικόνα και μας πληγώνουν όλους. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Δεν είπε κανείς ότι το ελληνικό κράτος έγινε ξαφνικά αίφνης σουηδικό και δεν υπάρχουν ζητήματα τα οποία πρέπει πάρα πολύ να δούμε. Είναι κάτι το οποίο το είπαμε και το ξαναείπαμε, το είπε και ο πρωθυπουργός. Το ερώτημα είναι ποια δύναμη μπορεί να κάνει αλλαγές. Οι δυνάμεις της καθήλωσης; Του ανορθολογισμού, του λαϊκισμού, του ψεύδους, οι οποίες μας κράτησαν όλα τα πενήντα χρόνια αυτά της μεταπολίτευσης και κάπου και εμείς δεν είμαστε αρκούντως μαχητικοί, εγώ να το πω, απέναντί τους. Σήμερα όμως, από τη μια είναι η Ελλάδα της προόδου και της αισιοδοξίας με όλα τα προβλήματα και ελλείμματα που προχωράει μπροστά και το αναγνωρίζουν οι πάντες και οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης και οι ξένοι επενδυτές και οι ξένες κυβερνήσεις και σίγουρα ο διεθνής τύπος, για να μη μιλήσω για τους δείκτες του Economist, ακόμα και στα ζητήματα της δημοκρατίας που μας φέρνουν ως ώριμη δημοκρατία πάνω από την Αμερική, την Ιταλία, το Βέλγιο και πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες και από την άλλη είναι οι δυνάμεις του μπάχαλου. Και θα σας πω τώρα και ενός περίεργου φαινομένου τραμπικού, τραμπισμού, ενός νέου Τραμπ ο οποίος έρχεται, παίρνει το κόμμα από το πουθενά. Αναφέρομαι συγκεκριμένα στον κύριο Κασσελάκη. Ο οποίος αμφισβητεί εκλογές, όπως κάνει ο Τραμπ, αμφισβητεί εκλογές, έτσι δεν είναι; Και τα δεδομένα της μεταπολίτευσης. Yπόσχεται τα πάντα στους πάντες. Παριστάνει ότι είναι αντι ελίτ, όντας ο ίδιος μέλος της πιο ελίτ των ελίτ της διεθνούς ελίτ, έτσι δεν είναι; Για να τα πούμε τώρα όλα εδώ και έρχεται να μας πει τι; Για να κάνει τι; Και από κοντά βεβαίως ο Βελόπουλος με τις συνωμοσιολογίες και οι συνωμοσιολογίες τις οποίες υιοθετεί το ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη, στη Βουλή, με την πρόταση μομφής, με όλα αυτά τα οποία είδαμε το προηγούμενο διάστημα. Λοιπόν θα απαντηθούν όλα στους δυο μήνες, προφανώς μας πληγώνουνε αυτά τα φαινόμενα.

Δημήτρης Κοτταρίδης :

Βάλτε μια τελεία δεν θα προλάβουμε να μιλήσουμε.

Δημήτρης Καιρίδης :

Όπως οι Άγιοι Ανάργυροι και σκύβουμε με πάρα πολύ σεβασμό και ταπεινότητα απέναντι σε αυτό το πρόβλημα για να το λύσουμε.

Δημήτρης Κοτταρίδης :

Ωραία, κύριε Σπίρτζη.

Χρήστος Σπίρτζης :

Κοιτάξτε, είναι προφανής η αμηχανία αλλά και η πολιτική απομόνωση της Νέας Δημοκρατίας και από τα πιο προοδευτικά κόμματα και από τα πιο συντηρητικά κόμματα. Οπότε μάλλον μπορούμε να βγάλουμε ένα συμπέρασμα, δεν έχουν τρελαθεί όλοι. Δεν έχουν τρελαθεί όλοι, για την κατάντια της χώρας στα θέματα δημοκρατίας. Προφανώς ο κ. Ανδρουλάκης δεν θα μάθει ποτέ, ποτέ, ποτέ όσο είναι η κυβέρνηση στη Νέα Δημοκρατία γιατί παρακολουθείται. Τη λέτε νόμιμη επισύνδεση. Ας μας πείτε ποια ήταν η νομιμότητα. Δεν θα μάθουμε ούτε οι υπόλοιποι που δεν.

Δημήτρης Καιρίδης :

Σας μίλησα για τον νόμο του 1994.

Χρήστος Σπίρτζης :

Δεν θα μάθουμε ούτε οι υπόλοιποι ούτε οι υπόλοιποι κύριε Καιρίδη που παρακολουθηθήκαμε. Δήθεν από μια ιδιωτική εταιρεία, μέσω του Predator με έδρα την Ελλάδα, που σαν κυβέρνηση της δώσατε την άδεια να παρακολουθεί και να κάνει εξαγωγές παρακολουθήσεων σε όλο τον πλανήτη.

Δημήτρης Καιρίδης :

Είδατε ότι η δικαιοσύνη λειτουργεί.

Χρήστος Σπίρτζης :

Δεν θα μάθουμε.

Δημήτρης Καιρίδης :

Και έβγαλε απόφαση το ΣτΕ.

Χρήστος Σπίρτζης :

Δεν θα μάθουμε, όσο είσαστε κυβέρνηση και θέλετε να συγκαλύψετε τα πάντα. Είναι προφανές, ούτε ο κύριος Ανδρουλάκης ούτε εγώ. Ούτε κανείς.

Δημήτρης Κοτταρίδης :

Είναι ”Τραμπ” ο κύριος Κασσελάκης;

Χρήστος Σπίρτζης :

Ακούστε με, για να δούμε αν είναι Τραμπ ο κύριος Κασσελάκης και ποιος είναι ”Τραμπ”. Ποιος έχει την πολιτική γραμμή του Τραμπ για το μεταναστευτικό; Ποιος την έχει;

Δημήτρης Καιρίδης :

Ποιος την έχει;

Χρήστος Σπίρτζης :

Τα είπε πριν.

Χρήστος Σπίρτζης :

Ποιος την έχει;

Δημήτρης Καιρίδης :

Ποιος την έχει, ποιος την έχει;

Χρήστος Σπίρτζης :

Ποιος έκανε φράχτη στην Αμερική; Ποιος έκανε.. ο οποίος δεν λειτουργεί κιόλας;.

Δημήτρης Καιρίδης :

Ποιος;

Χρήστος Σπίρτζης :

Ποιος έκανε την ίδια ακριβώς πολιτική με το να έχουμε τα θύματα που είχαμε στην Πύλο, και τα διερευνά η Ευρώπη.

Δημήτρης Καιρίδης :

Τα θύματα της Πύλου δεν κατάλαβα, ποιος είναι; Ήταν υπηρεσιακή κυβέρνηση και ευθύνεται η Ελλάδα και το Λιμενικό; Αυτό λέτε; ήταν ή δεν ήταν ;

Χρήστος Σπίρτζης :

Ποιος; θα με αφήσετε κάποια στιγμή..;

Δημήτρης Κοτταρίδης :

Ελάτε, ελάτε κύριε Καιρίδη. Δεν θα προλάβουμε..

Δημήτρης Καιρίδης :

Ήταν ο Μητσοτάκης πρωθυπουργός;

Χρήστος Σπίρτζης :

Υπηρεσιακή κυβέρνηση, ξέρετε, ήτανε και όταν το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας πήρε τα προσωπικά στοιχεία των ομογενών Ελλήνων για τους ψήφους σε εκλογές. Κι εκεί υπηρεσιακή δεν ήταν, έτσι δεν λέτε;

Δημήτρης Καιρίδης :

Αφού τα ξέρετε πολύ καλά.

Χρήστος Σπίρτζης :

Υπηρεσιακoί όλοι. Όλα τελείως τυχαία επί Νέας Δημοκρατίας γίνονται τον ένα μήνα της υπηρεσιακής κυβέρνησης, αλλά επειδή κύριε Καιρίδη δεν πείθετε πλέον κανέναν.

Δημήτρης Καιρίδης :

Πάντως ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε μαζί μας στο μεταναστευτικό. 262 ψήφους πήρε η τροπολογία που φέραμε πριν τα Χριστούγεννα, δεν είσαστε στη Βουλή για να το ξέρετε, αλλά σας στο λέω, 262.

Δημήτρης Κοτταρίδης :

Κύριε, Καιρίδη, ελάτε.

Χρήστος Σπίρτζης :

Δεν πείθετε πλέον κανέναν, ούτε στα δεξιά σας, ούτε στα αριστερά σας, και δεν πείθετε κανέναν, γιατί έχετε εγκαταλείψει τις βασικές αρχές της Νέας Δημοκρατίας. Όχι εκεί που διαφωνήσαμε προηγουμένως.

Δημήτρης Κοτταρίδης :

Εσείς έχετε μεγάλη στεναχώρια σήμερα, μεγάλη για την μετάλλαξη της Νέας Δημοκρατίας.

Χρήστος Σπίρτζης :

Μεγάλη! Μ’ αρέσει πάρα πολύ. Να σας πω γιατί.

Δημήτρης Καιρίδης :

Μου κάνει εντύπωση.. ενώ με τον Κασσελάκη, είναι στη συνέπεια ο ΣΥΡΙΖΑ. συριζα

Δημήτρης Καιρίδης :

Ενώ με τον Κασσελάκη είναι στη συνέπεια ο ΣΥΡΙΖΑ.

……………………………………………….

Δημήτρης Κοτταρίδης :

Ευχαριστώ πάρα πολύ λοιπόν, ευχαριστώ πολύ όλους. Εμείς ανανεώνουμε το ραντεβού μας το ερχόμενο Σάββατο έξι το πρωί εδώ στην ΕΡΤ καλό βράδυ και καλή εβδομάδα.