Ο Δημήτρης Καιρίδης στην εκπομπή “Συνδέσεις” της ΕΡΤ1

YouTube video

Χριστίνα Βίδου :

Προαναγγείλαμε, είδατε κυρίες και κύριοι νωρίτερα και τον υπουργό, ο κύριος Καιρίδης είναι μαζί μας και τώρα θα έχουμε και τον χρόνο να τα συζητήσουμε όλα, κύριε Υπουργέ, τα οποία είναι και πολλά. Πριν πάμε όμως στα της συμφωνίας και τι υπάρχει, τι έχουμε μπροστά μας με το μεταναστευτικό, ένα σχόλιό σας, παραμένετε καθηγητής, παραμένετε διεθνολόγος, για όλα όσα είπε ο κύριος Ερντογάν. Όσον αφορά στην Κύπρο και το ότι αν είχαν πιέσει τότε θα είχανε πάρει όλο το νησί. Επισήμως η Αθήνα λέει βεβαίως, αυτό πρόκειται για, της ιστορικής αλήθειας διαστρέβλωση, σημαίνει όμως κάτι, από την πλευρά του Ερντογάν, αυτή η.. κάποιοι μιλούν για επιστροφή στη ρητορική και γιατί τώρα να κάνει αυτή τη δήλωση;

Δημήτρης Καιρίδης :

Το ”γιατί τώρα” απαντιέται πάρα πολύ εύκολα, έχει εκλογές ο Ερντογάν μπροστά του, στις 31 Μαρτίου και θέλει να προσεταιριστεί κατά το δυνατόν την ακραία εθνικιστική ψήφο που είναι ισχυρή στην Τουρκία, δυστυχώς, και θα πει και θα κάνει ότι χρειαστεί, το πράγμα που τον ενδιαφέρει περισσότερο είναι να κερδίζει εκλογές. Το έχει αποδείξει στο παρελθόν και έχει πει πολλά στο παρελθόν, τα οποία στη συνέχεια έχει αντιστρέψει, έτσι είναι. Αυτό δεν δικαιολογεί αυτού του τύπου τη συμπεριφορά, η οποία δικαίως έχει εξαγριώσει όλους τους Έλληνες και προφανώς τους Έλληνες της Κύπρου ακόμα περισσότερο. Είναι μια απαράδεκτη δήλωση, η οποία δεν βοηθάει καθόλου στην εμπέδωση του κλίματος ύφεσης, που θέλουμε στις σχέσεις των δύο χωρών. Ο Ερντογάν δίνει τη μάχη για τη διαδοχή του το 2028, δεν θέλει με τίποτα να επανεκλεγεί ο Ιμάμογλου, είναι σαν ο ίδιος να είναι υποψήφιος, ενώ δεν είναι τυπικά υποψήφιος στις εκλογές στις δημαρχιακές της Κωνσταντινούπολης και πολλοί λένε ότι αν καταφέρει ο Ιμάμογλου να επανεκλεγεί, απέναντι σε όλο αυτό το κράτος Ερντογάν, έτσι δεν είναι; Βάζει πολύ αξιόπιστα υποψηφιότητα για να διαδεχθεί τον Ερντογάν το 2028. Δεν το θέλει αυτό, εάν ο ίδιος αποφασίσει να μην συνεχίσει όπως έχει πει, θα το δούμε και αυτό, θέλει ο επόμενος Πρόεδρος να είναι δικός του, ώστε να διατηρηθεί και να εμπεδωθεί η κληρονομιά η πολιτική την οποία έχει σφραγίσει τις τελευταίες δυόμισι δεκαετίες στην Τουρκία.

Χριστίνα Βίδου :

Δεν τον ενόχλησε; Κάποιοι αναρωτιούνται αν τον ενόχλησε αυτή η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης- Αιγύπτου, Ελλάδας- Αιγύπτου και ο ρόλος πολύ σημαντικός της Κύπρου στην ανθρωπιστική βοήθεια στη Μέση Ανατολή.

Δημήτρης Καιρίδης :

Τον ενοχλεί πολύ ! Η μεγαλύτερη αποτυχία της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής και είναι αρκετές οι αποτυχίες, καμιά φορά εδώ στην Ελλάδα, αδικαιολόγητα θαυμάζουμε τους γείτονες και ελαχιστοποιούμε, εκμηδενίζουμε τις δικές μας όποιες επιτυχίες. Να πούμε λοιπόν, ότι η μεγαλύτερη αποτυχία ήταν η σύγκρουση του Ερντογάν με τον Αλ Σίσι. Η σύγκρουση της Τουρκίας με την Αίγυπτο που έδωσε νέα δυναμική στη δικιά μας διπλωματική παρέμβαση στην ανατολική Μεσόγειο. Προφανώς ο ίδιος δυσκολεύεται και επιχειρεί να προσεγγίσει το Κάιρο. Εμείς όμως κάνουμε τη δουλειά μας, πρωτοστατήσαμε, σας το λέω μετά λόγου γνώσεως και προσωπικά, πέραν των μεγάλων προσπαθειών που κάνει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός που είναι το πιο σημαντικό, αλλά και προσωπικά, στα Ευρωπαϊκά Συμβούλια που είχαμε όλο το προηγούμενο διάστημα για να πούμε πόσο σημαντική είναι η Αίγυπτος και πως χρειάζεται η Αίγυπτος ευρωπαϊκή στήριξη και βοήθεια γενικά, διότι είναι πυλώνας σταθερότητας αλλά και ειδικά, διότι έχει λειτουργήσει ως ανάσχεση, στην όποια μεταναστευτική πίεση προς την Ευρώπη. Σήμερα η Αίγυπτος έχει, ένα θα πω μόνο νούμερο, εννιά εκατομμύρια πρόσφυγες και δεν έχει φύγει ούτε μία βάρκα. Το λέω και το υπογραμμίζω, μία βάρκα από την αιγυπτιακή ακτή. Άρα έχει προσφέρει τα μέγιστα στην σταθερότητα και καλά έκανε η Ευρώπη τώρα που η Αίγυπτος κλονίζεται από την οικονομική κρίση να ‘ρθει να στηρίξει. Δεν ξέρω αν είναι αρκετό. Εγώ τα λέω όλα.

Κώστας Παπαχλιμίντζος :

Δηλαδή πάρε 7,4 δις για να μη μας στείλεις μετανάστες άμα προκύψει θέμα;

Δημήτρης Καιρίδης :

Όχι μόνο μετανάστες, συνολικά σας λέω, η Αίγυπτος είναι η πιο μεγάλη χώρα, είναι η χώρα των εκατόν δέκα εκατομμυρίων, η πιο μεγάλη χώρα της Μέσης Ανατολής του αραβικού κόσμου που δίνει τον τόνο. Είναι μια χώρα που χρήζει στήριξης από τους Αμερικανούς, από τους Ευρωπαίους. Δεν έχουμε κάνει αρκετά, δεν έχουμε κάνει αρκετά για την Αίγυπτο, μην μπερδεύεστε. Μεγάλο μέρος αυτών των 7,4 δις, είναι δάνεια του ΔΝΤ. Τα χρήματα για τη φροντίδα των εννιά εκατομμυρίων προσφύγων είναι λίγα και σε καμία περίπτωση δεν φτάνουν τα 9,5 δις πού έχει πάει η Τουρκία, για να μη μπερδευόμαστε. Έχουμε λοιπόν μια ευθύνη συνολικά.

Χριστίνα Βίδου :

Έχει δύο εκατομμύρια η Τουρκία. Πόσους έχει;

Δημήτρης Καιρίδης :

Η Τουρκία έχει περίπου 4,5 εκατομμύρια ξένους, τους μισούς, 3,5 εκατομμύρια εξ αυτών Σύριοι, τους οποίους δεν αναγνωρίζει ως πρόσφυγες τους έχει σε ένα ειδικό καθεστώς, και άλλους από το Αφγανιστάν, το Πακιστάν και τα λοιπά, έχει και η Τουρκία πρόβλημα. Η Αίγυπτος έχει διπλάσιο πρόβλημα και πιέζεται σήμερα από τον αιματηρότατο εμφύλιο στο Σουδάν, από αυτά που γίνονται στην Γάζα, από τους Χούτι στην Υεμένη και στην Ερυθραία και ούτω καθεξής.

Κώστας Παπαχλιμίντζος :

Λοιπόν πάμε λίγο τώρα, επειδή αναφέραμε τα ελληνοτουρκικά, υπάρχουν δύο πράγματα τα οποία είδαμε το τελευταίο διάστημα. Να μας πείτε αν αυτά συμβαδίζουν. Το ένα είναι, πήγατε στο φράχτη στον Έβρο να μας πείτε λοιπόν εκεί τι γίνεται και πότε θα προχωρήσει η επόμενη φάση; Γιατί είναι κάπου δυο χρόνια που ακόμα προχωράει, προχωράει η επόμενη φάση, τα 35 χιλιόμετρα, να μας πείτε και πότε θα γίνουν αυτά. Και το άλλο ταυτόχρονα, πιο κάτω στο Αιγαίο, προχωράει η συμφωνία με την Τουρκία για τα νησιά να έρχονται και να πηγαίνουν κτλ. Και αυτή προχωρά αργά απ’ότι κατάλαβα.. Άλλοι λένε δεν έπρεπε να γίνει, άλλοι λένε άντε παιδιά, αργήσατε.

Δημήτρης Καιρίδης :

Θα σας πω, κατ’ αρχάς για το φράχτη, δεν είναι φράχτης. Είναι κάτι πολύ περισσότερο, ένα υπερσύγχρονο πραγματικά εμπόδιο με κάμερες, με όλη την σύγχρονη τεχνολογία, ώστε να αποκλείσουμε τον όποιον πειρασμό μπορεί να υπάρξει στο μέλλον για επαναεργαλειοποίηση του μεταναστευτικού, όπως ζήσαμε τον Μάρτιο του 2020. Να μην μπαίνουν πονηρές σκέψεις στους απέναντι. Είναι η τρίτη φάση, ξεκίνησε το 2012, συνεχίστηκε μετά τον Μάρτιο του 2020 και τώρα πάμε στην τρίτη φάση, αυτά τα 35 χιλιόμετρα, τα οποία χτίζονται και τα είδαμε εκεί πέρα.

Κώστας Παπαχλιμίντζος :

Υπάρχει ημερομηνία παράδοσης;

Δημήτρης Καιρίδης :

Και, νομίζω μέσα στο 2024. Είναι ένα περίπλοκο τεχνικό έργο, στην αρμοδιότητα βεβαίως του ΠροΠΟ, του Προστασίας του Πολίτη, ήταν και ο Μιχάλης ο Χρυσοχοΐδης πάνω. Εγώ, επίτηδες και επί τούτου με τον Γερμανό ομόλογό μου, τον υφυπουργό μετανάστευσης της γερμανικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης, αποφασίσαμε να κάνουμε τη διμερή μας συνάντηση ακριβώς στον Έβρο, για να υπογραμμίσουμε το αυτονόητο, ότι τα σύνορα της Ελλάδας είναι σύνορα της Ευρώπης. Και μάλιστα συναντήθηκε ο Γερμανός, με τους Γερμανούς αστυνομικούς στελέχη του Frontex, που από κοινού μαζί με Oύγγρους, Πολωνούς, Ολλανδούς, Πορτογάλους, όλη η Ευρώπη βρίσκεται στον Έβρο όπως βρίσκεται και στο ανατολικό Αιγαίο, για την από κοινού προσπάθεια προστασίας των συνόρων και ελέγχου της παράνομης μετανάστευσης. Τώρα, στον Έβρο τα αποτελέσματα είναι θεαματικά. Δεν έχουμε σε καμία περίπτωση τα προβλήματα που είχαμε τον περασμένο Αύγουστο Σεπτέμβριο. Η πτώση στη ροή παράνομων αφίξεων ξεπερνάει το 90%. Σας το λένε, θα σας το πουν και οι ίδιοι εκεί, αν κάνετε ένα επιτόπιο ρεπορτάζ, το λένε τα στοιχεία τα οποία δημοσιεύουμε κάθε μήνα. Από κει και πέρα το μεγάλο μας πρόβλημα, πάντοτε παραδοσιακά ήταν η θάλασσα, ήταν το θαλάσσιο μέτωπο, το οποίο είναι πολύ πιο δύσκολα ελέγξιμο το καταλαβαίνει ο καθένας.

Δημήτρης Καιρίδης :

Υποτίθεται κάποια συνεννόηση κάναμε με την Τουρκία , και κάπου τα βρήκαμε και κάπου μας βοηθούσανε..

Δημήτρης Καιρίδης :

Αυτή η συνεννόηση που ξεκίνησε στις 19 Σεπτεμβρίου, αν μου επιτρέπετε, με τη δικιά μου πρώτη επικοινωνία με τον απέναντι, τον Υπουργό Εσωτερικών Γερλίκαγια, και στη συνέχεια ήρθε εδώ, πήγε ο Στυλιανίδης. Ανταλλάχθηκαν επισκέψεις μεταξύ των λιμενικών και όλων των αρχών ασφαλείας, ήδη αποδίδει. Μας το λένε όλοι, ότι το τουρκικό λιμενικό ανταποκρίνεται, όπως δεν το έκανε στο παρελθόν, στα δικά μας σήματα. Βλέπουμε επιχειρήσεις εξάρθρωσης δικτύων διακινητών στην Τουρκία, τα οποία είχαν γιγαντωθεί, -ε γώ θέλω να τα λέμε όλα- γιγαντωθεί το προηγούμενο διάστημα, με ό, τι αυτό σημαίνει για τη διαφθορά, την παρείσφρηση αυτών των δικτύων στον κρατικό μηχανισμό. Γίνεται μια προσπάθεια, η οποία και αυτή φέρνει αποτελέσματα. Συνολικά η πτώση των ροών έχει ξεπεράσει το 70%. Ο Μάρτιος πάει ακόμα καλύτερα.

Κώστας Παπαχλιμίντζος :

Στο ανατολικό Αιγαίο, γιατί στην Κρήτη γίνεται χαμός.

Χριστίνα Βίδου :

Πάμε στην Κρήτη, γιατί το μεγαλύτερο

Δημήτρης Καιρίδης :

Για το ανατολικό με ρωτήσατε. Αμέσως εσείς να πείτε ”τον χαμό”. Ε δεν γίνεται χαμός!

Κώστας Παπαχλιμίντζος :

Μα βλέπουμε στη Γαύδο και στα Χανιά..

Δημήτρης Καιρίδης :

Ε δεν γίνεται χαμός, επιτρέψτε μου να σας το πω, διότι δεν μπορεί να γίνει χαμός χωρίς να υποτιμώ το πρόβλημα με τους τριακόσιους και τους τετρακόσιους. Θα πρέπει να έχουμε μια αίσθηση του μέτρου, αίσθηση του πλαισίου, του πλαισίου, προφανώς έχουμε πολύ μεγάλη αύξηση γιατί δεν είχαμε καθόλου ροές στο παρελθόν.

Χριστίνα Βίδου :

Κύριε Καιρίδη.

Δημήτρης Καιρίδης :

Άρα είναι κάτι πρωτοφανές, πρωτόγνωρο..

Χριστίνα Βίδου :

Έχετε εκφράσει την ανησυχία σας, όντως σας έχουμε ακούσει, ότι όντως υπάρχει πρόβλημα, με μία δυναμική. Το θέμα είναι σε ένα νησί εβδομήντα κατοίκων, οι τριακόσιοι, οι διακόσιοι, οι εκατόν πενήντα, είναι ένα ζήτημα όταν δεν έχουν, που να τους, ανθρώπους αυτούς αξιοπρεπώς, να τους φροντίσουν μέχρι να φύγουν. Και η ανησυχία είναι η άλλη. Υπάρχει δηλαδή πλέον ο δρόμος, οδηγεί, έχουν αλλάξει τα δεδομένα και πάνε στην Κρήτη και όχι στην Ιταλία, όπως μέχρι πρότινος; Έχουν φτιάξει άλλο μονοπάτι οι διακινητές; Και εμείς πώς θα προστατεύσουμε στην ουσία το νοτιότερο άκρο της Ελλάδας και της Ευρώπης;

Δημήτρης Καιρίδης :

Καλά κάνετε και το ρωτάτε, λέω λοιπόν ότι έχουμε μια επιτυχία στα ανατολικά, χωρίς αυτό να σημαίνει κάτι, να το κλείσουμε το θέμα με την Τουρκία, διότι μπορεί να επανέλθει και πρέπει να είμαστε μονίμως σε εγρήγορση και πρέπει να κάνουμε αυτά που πρέπει να κάνουμε εμείς, είτε λέγεται φράχτης, είτε λέγεται εξοπλισμός του Λιμενικού με νέα σκάφη, με κάμερες, με όλα τα συστήματα προσλήψεις συνοριοφυλάκων. Είναι ένα πρόβλημα, αυτό θέλω λίγο να πω, που ήρθε για να μείνει. Αυτό που γίνεται διεθνώς δεν έχει προηγούμενο. Μόλις σας είπα 9 εκατομμύρια πρόσφυγες στην Αίγυπτο, μια Αίγυπτος των 110 εκατομμυρίων γηγενών Αιγυπτίων εκτός των άλλων. Και από εκεί και πέρα αρχίστε και μετράτε εμφυλίους στο Σουδάν, στην Αιθιοπία, στην Ερυθραία, στη Σομαλία και βεβαίως στη Μέση Ανατολή, στη Γάζα και ότι όλα γίνονται παντού και η Ουκρανία, η οποία δεν πάει καλά, άρα προφανώς ανησυχούμε και προφανώς πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση και προφανώς είδαμε το τελευταίο διάστημα ροές οι οποίες δεν ήταν παρεπόμενες του διαδρόμου προς Ιταλία, όπως συνέβαινε στο παρελθόν. Μια βάρκα την οποία την έφερε ο άνεμος ανατολικότερα, αλλά στοχευμένα προς τη Γαύδο και προς την Κρήτη, πολύ μικρές, προς το παρόν, πολύ μικρές, για να έχουμε την τάξη μεγέθους, προφανώς θα κάνουμε ότι χρειάζεται για να στηρίξουμε την Κρήτη. Εγώ θα πάω την άλλη εβδομάδα και έχω συνεννοηθεί, να πάω οργανωμένα, με σχέδιο, με προτάσεις, με χρηματοδοτήσεις, με ό,τι χρειάζεται. Το βέβαιον είναι ότι η Γαύδος δεν είναι μόνη της, δεν είναι μόνη της, δεν είναι η Κρήτη μόνη της. Είναι πρώτη προτεραιότητα, όπως είναι όλη η Ελλάδα. Η χώρα έχει τα εργαλεία, έχει την πολιτική βούληση, έχει την ευρωπαϊκή στήριξη και αυτό το απέδειξε αν θέλετε με τα πολύ γρήγορα αντανακλαστικά και το ταξίδι στην Αίγυπτο, όλης της Ευρώπης. Πήγε στην Αίγυπτο τέσσερις μέρες μετά από την ώρα που ανέκυψε το πρόβλημα, η Αίγυπτος είναι το κλειδί, διότι μιλάμε κυρίως για Αιγύπτιους, οι οποίοι περνούν τη μεθόριο από Λιβύη και αξιοποιούν εκεί τα δίκτυα των διακινητών και υπήρξε αυτή η πρώτη συμφωνία.

Κώστας Παπαχλιμίντζος :

Να ρωτήσω, χθες μιλήσατε σε ένα ραδιόφωνο το TalkRadio και είπατε μεταξύ άλλων, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, γιατί έχουμε και εκλογές, ευρωεκλογές σε δυόμιση μήνες, δεν πρέπει να αφήσει ”καραγκιόζηδες” να εκμεταλλεύονται τo μεταναστευτικό και να πουλάνε ακροδεξιό λαϊκισμό, κάπως έτσι το είπατε εκεί, σε ποιους αναφέρεστε; Γιατί δεν σας έχουμε συνηθίσει να μιλάτε τόσο σκληρά.

Δημήτρης Καιρίδης :

Κατ’ αρχάς μου κάνει εντύπωση που παρακολουθείτε και είστε πάρα πολύ καλά ενημερωμένος. Δεν είναι πρώτη φορά, κοιτάξτε, το μεταναστευτικό προσκαλεί, προσκαλεί τους λαϊκιστές όλων των πλευρών. Δικιά μας δουλειά είναι να μην τους αφήσουμε χώρο, να μην τους αφήσουμε χώρο, δίνοντας λύσεις στα προβλήματα. Η λύση στο πρόβλημα είναι να δώσουμε ασφάλεια στην ελληνική κοινωνία, ότι δεν ζει και δεν πρόκειται να ξαναζήσει την περίοδο 2015-2019 το χάος που είχαμε τότε. Με οργανωμένο τρόπο θα αντιμετωπίσουμε ανθρώπινα ευρωπαϊκά, οργανωμένα και με ασφάλεια το ζήτημα αφ’ ενός, και παράλληλα θα έχουμε τη νόμιμη εναλλακτική λελογισμένης μετανάστευσης που χρειάζεται η οικονομία μας με όρους και κανόνες, όπως εμείς επιλέγουμε και όχι οι διακινητές. Είναι η μέση οδός αν θέλετε, η οποία ισορροπεί ανάμεσα στους ξενόφοβους, αυτούς που δεν θέλουν κανέναν, που θεωρούν ότι η Ευρώπη πρέπει να γίνει φρούριο, που θεωρούν ότι ενδεχομένως πρέπει να τις βυθίσουμε τις βάρκες, θα πρέπει να πετάξουμε τον ευρωπαϊκό πολιτισμό. Ξέρετε υπάρχουν αυτά, οι οποίοι εκμεταλλεύονται τον εφησυχασμό και τη βραδυπορία αν θέλετε των ευρωπαϊκών ελίτ το προηγούμενο διάστημα. Εμείς δώσαμε αγώνα να πείσουμε την κεντροδεξιά και στη συνέχεια και την κεντροαριστερά, την οποία θέλουμε σύμμαχό μας, δηλαδή τις δυνάμεις του κέντρου, τις δυνάμεις της λογικής. Δεν σας λέω μόνο το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και αυτό απέδειξε η δικιά μου συνομιλία με τον Γερμανό. Ο Γερμανός έρχεται από μια τρικομματική κεντροαριστερή κυβέρνηση έτσι; Στην οποία πρωτεύοντα ρόλο έχουν οι Γερμανοί σοσιαλδημοκράτες. Σε αυτό το ταξίδι, σε αυτόν τον αγώνα, παλεύουμε από την ίδια μεριά και δεν πρέπει να αφήσουμε την ακροδεξιά, η οποία είναι αντιευρωπαϊκή, την οποία κάποιες δυνάμεις εκτός Ευρώπης θέλουν να ενισχύσουν, είτε στην Άγκυρα, είτε στη Μόσχα, είτε οπουδήποτε αλλού, για να υπονομεύσουν την ευρωπαϊκή ενότητα, να υπονομεύσουν την ευρωπαϊκή ιδέα.

Κώστας Παπαχλιμίντζος :

Είναι και στην Ελλάδα, θα ενισχύσουν αυτές τις δυνάμεις;

Δημήτρης Καιρίδης :

Προφανώς και στην Ελλάδα, ούτε η Ελλάδα είναι ”εμβολιασμένη” απόλυτα. Δίνουμε τον αγώνα, με παρρησία, με επιχειρήματα, διαρκώς, για να μην αφήνουμε αυτές τις δυνάμεις, οι οποίες στο τέλος – τέλος κάνουν κακό, στα λαϊκά συμφέροντα.

Χριστίνα Βίδου :

Εκτός χαρτοφυλακίου σας, μέλος της κυβέρνησης είσαστε, σήμερα είναι μια πάρα πολύ σημαντική μέρα στη Βουλή, στην Ολομέλεια έχουμε τα πορίσματα για τη σύγκρουση, το τρένο των Τεμπών, έγκλημα, βάλτε ότι θέλετε εδώ, το θέμα είναι 57 άνθρωποι έχουν χαθεί. Την απάντησή σας, σε όλα αυτά, τα όσα ακούγονται από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, την αξιωματική αντιπολίτευση, τα περί συγκάλυψης.

Δημήτρης Καιρίδης :

Είναι απαράδεκτο. Κοιτάξτε να δείτε, έχουμε μια τεράστια τραγωδία, η οποία μας συγκλόνισε όλους και δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι έχουμε 57 γονείς, 57 κυρίως νέους ανθρώπους, οι οποίοι χάθηκαν τελείως αδικαιολόγητα, και εδώ υπάρχει μια βαριά πολιτική ευθύνη συνολικά του πολιτικού συστήματος Θα σας έλεγα, που επέτρεψε αυτό το χάλι στους ελληνικούς σιδηροδρόμους.. Τώρα που κάνουμε ταμείο για τη μεταπολίτευση, που συμπληρώνουμε τα 50 χρόνια, με παρρησία και αίσθημα εθνικής ευθύνης και αυτογνωσίας θα πρέπει να κοιταχτούμε στον καθρέφτη και να μιλήσουμε και για τις μεγάλες επιτυχίες αυτής της πεντηκονταετίας, αλλά και για τις αποτυχίες, μία εκ των οποίων αναμφίβολα, δεν πρέπει να υπάρχει στο μυαλό κανενός αμφιβολία, είναι και ο ΟΣΕ, αυτό το χάλι. Αυτή την ευθύνη, την πολιτική, την ανέλαβε και στο μέτρο που δεν του αναλογούσε, πολύ πάνω δηλαδή από το προσωπικό, ο τότε αρμόδιος υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, ο Κώστας Καραμανλής. Δίπλα σε αυτή την ευθύνη, έρχεται τώρα η αντιπολίτευση, χωρίς επιχειρήματα, να χτίσει εντελώς επιπόλαια και λαϊκίστικά θα σας έλεγα, ένα αφήγημα περί.

Χριστίνα Βίδου :

Γιατί λέτε χωρίς επιχειρήματα;

Δημήτρης Καιρίδης :

Θα σας πω αμέσως.

Χριστίνα Βίδου :

Γιατί και νωρίτερα στη συζήτηση, αλλά και τους έχουμε ακούσει, τα επιχειρήματά τους.

Δημήτρης Καιρίδης :

Κατ’αρχάς ελπίζω αυτό να μην επαναληφθεί σήμερα στη Βουλή, και συνολικά το πολιτικό σύστημα να συναισθανθεί τους κινδύνους από έναν βορβορώδη λαϊκισμό. Και θα σας πω τούτο. Είναι άλλο πράγμα η απόλυτη ποινική διερεύνηση των ευθυνών όλων, και άλλο πράγμα, να καταργήσουμε το κράτος δικαίου. Δεν έχουμε λαϊκά δικαστήρια στην Ελλάδα, έχουμε δικαστές ανεξάρτητους και έχουμε και μία διάταξη στο Σύνταγμά μας, προσέξτε τώρα, γιατί εμένα, εσείς ρωτήσατε κατ’επανάληψη και είδατε ότι κρυφτήκανε από την αντιπολίτευση να μιλήσουν για το άρθρο 86. Το άρθρο 86 σήμερα είναι αντιδημοφιλές. Ο κόσμος έχει οδηγηθεί να πιστέψει ότι το άρθρο 86 περί ευθύνης υπουργών του Συντάγματος έχει γίνει για να συγκαλύπτονται οι ευθύνες των υπουργών, ουδέν αναληθέστερο. Σας λέω τούτο. Το άρθρο αυτό υπάρχει σε όλα τα Συντάγματα τα ελληνικά, από το 1864, ένα το κρατούμενο. Υπάρχει στα περισσότερα Συντάγματα των δημοκρατικών χωρών της Δύσης, σε πολλές μάλιστα χώρες όπως η Αμερική, πολύ αυστηρότερα. Στην Αμερική ο Πρόεδρος όχι μόνο διώκεται από το Κογκρέσο, δικάζεται από το Κογκρέσο, όχι από δικαστήριο θέλω να πω, από την τακτική δικαιοσύνη, άρα είναι ακόμα περισσότερο πολιτικοποιημένο το θέμα. Το άρθρο αυτό υπάρχει για έναν και μόνο λόγο, για να μπορούν οι υπουργοί να υπογράφουν, όχι για να μη διώκονται, διώκονται και παρά διώκονται και αν κλέψουν, όπως το έχουμε δει στο παρελθόν στην μεταπολίτευση, υπουργούς του ΠΑΣΟΚ, για παράδειγμα, βρίσκονται στη φυλακή. Δεν είναι εκεί για να προστατεύει αυτά, εάν το καταργήσουμε, όπως ζητάει το -εσείς το είπατε-.

Κώστας Παπαχλιμίντζος :

Ψήφισμα.

Δημήτρης Καιρίδης :

Το ψήφισμα του 1,4 εκατομμύρια. Εγώ, που έχω μπει στην πολιτική για να λέω τα δύσκολα και όχι τα αρεστά, επιτρέψτε μου αυτό, και θεωρώ ότι έχουμε μια ευθύνη να πούμε την αλήθεια στον κόσμο, δεν θα υπάρξει υπουργός που θα βάλει την υπογραφή του, διότι με το που θα βάζει την υπογραφή του, θα έχει από πίσω εκατό μηνύσεις, οι υπουργοί, δεν θα έχουμε διακυβέρνηση, θα έχουμε ένα ατελείωτο δικαστήριο στην Ελλάδα, και εν τέλει όλο αυτό θα στραφεί εναντίον μας. Γι αυτό και, κάτι το οποίο δεν λένε, και το ΠΑΣΟΚ, το οποίο το έφερε το 2000 επί Βενιζέλου, την μεταρρύθμιση του άρθρου 86 και το διατήρησε, και τον νόμο το 2003, το 2003! τον ψήφισαν ομόφωνα. Θέλω.. τον νόμο περί ευθύνης υπουργών, τον ψήφισαν ομόφωνα όλα τα κόμματα της Βουλής και το Κομμουνιστικό Κόμμα και ο τότε Συνασπισμός και το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία. Για αυτό βλέπετε σήμερα αυτή την αμηχανία, όταν τους ρωτάτε για το άρθρο 86 να μην παίρνουν θέση, διότι καταλαβαίνουν ότι από τη μια υπάρχει η λαϊκή πίεση, η οποία είναι απολύτως δικαιολογημένη ως προς την πολιτική ευθύνη, επαναλαμβάνω, εγώ ντρέπομαι, το είχα πει εκείνη τη μέρα, την επομένη του ατυχήματος, για μια Ελλάδα η οποία επέτρεψε εν τέλει, σε αυτόν τον σταθμάρχη, γιατί λένε δεν υπήρχαν κανονισμοί. Εφτά παραβιάσεις κανονισμών έχουμε σύμφωνα με το πόρισμα το οποίο σήμερα θα συζητηθεί και για αυτό η τακτική ποινική δικαιοσύνη.

Κώστας Παπαχλιμίντζος :

Κάποιος έβαλε αυτόν που έβαλε τον σταθμάρχη, κάποιος έβαλε τον επικεφαλής του ΟΣΕ.

Δημήτρης Καιρίδης :

Αυτό είναι πολιτική ευθύνη.

Κώστας Παπαχλιμίντζος :

Κάποιος έβαλε τον υπουργό, είναι αλυσίδα μέχρι επάνω πάει.

Δημήτρης Καιρίδης :

Να τα δούμε όλα.

Δημήτρης Καιρίδης :

Και να κάνουμε μια απόλυτη.

Χριστίνα Βίδου :

Δεν πληρούσε κριτήρια, ηλικιακά, τα έχουν πει όλα μέχρι τώρα, τα έχετε ακούσει.

Δημήτρης Καιρίδης :

Να κάνουμε μια κουβέντα πάνω σε αυτό. Άλλο αυτό και άλλο να θεωρείς, ότι θα διώξεις για ανθρωποκτονία, προσέξτε το αυτό. Για τη σύμβαση του 7/17 που είναι κάτι άλλο. Η Σύμβαση 7/17, είναι άλλο πράγμα το οικονομικό κομμάτι. Εδώ λοιπόν τα έχουμε μπερδέψει όλα. Έχουμε μπερδέψει την ασυλία, δηλαδή βασικά πράγματα, διότι δεν έχει κάτι να κάνει με την ασυλία. Έχουμε μπερδέψει τον Σπίρτζη, του οποίου το όποιο αδίκημα αν υπάρχει, έχει παραγραφεί, να το πούμε και αυτό για να μην κοροϊδεύουμε τον κόσμο.

Χριστίνα Βίδου :

Για αυτό και λέγατε νωρίτερα , που είπε, το επιχείρημα, ότι ο κύριος Σπίρτζης έθεσε εαυτόν περί άρσης ασυλίας.

Δημήτρης Καιρίδης :

Είναι παλικάρι.

Δημήτρης Καιρίδης :

Γνωρίζοντας ο κύριος Σπίρτζης ότι με το παλιό άρθρο 86, διότι στο μεταξύ εμείς το αλλάξαμε. Εμείς το 2019 στη συνταγματική αναθεώρηση, καταργήσαμε τη σύντομη παραγραφή των δύο Συνόδων της Βουλής και το αφήσαμε τελείως ελεύθερο, λοιπόν. Αλλά ο κύριος Σπίρτζης πηγαίνει με την παλιά διάταξη, την προ του 2019 έτσι δεν είναι; Να τα πούμε λοιπόν όλα. Θέλω να πιστεύω και κλείνω, ότι το πολιτικό σύστημα συνολικά, διότι αυτό είναι ένα ”φίδι” το οποίο μπορεί να μας δαγκώσει όλους, εν τέλει. Θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, δεν θα πετάξει την μπάλα στην εξέδρα, δεν θα μπει σε έναν συναισθηματικό λαϊκισμό. Είναι άλλο πράγμα ο πόνος των γονιών, τον οποίο όλοι συναισθανόμαστε, όλοι έχουμε πάρει αυτό το τρένο. Εγώ ως φοιτητής και ως καθηγητής στο πανεπιστήμιο, ήμουνα χρόνια πηγαινοερχόμουν Αθήνα -Θεσσαλονίκη, όλοι τα ξέρουμε αυτά και συναισθανόμαστε αυτούς, είναι άλλο αυτό, και άλλο να προσπαθούμε να εργαλειοποιήσουμε αυτή την τραγωδία, πιστεύοντας ότι θα πάρουμε κάποια πολιτικά οφέλη. Δεν θα τα πάρουμε εν τέλει, και το χει παίξει αυτό το παιχνίδι η αντιπολίτευση μια πενταετία, δεν της βγήκε και είναι λάθος τώρα να επανέρχεται με αυτόν τον τρόπο σήμερα, να είστε καλά.

Κώστας Παπαχλιμίντζος :

Να είστε καλά.

Χριστίνα Βίδου : Σας ευχαριστούμε πάραπολύ.